PDA

View Full Version : SH-201 - Novi Roland VA sint

clusterchord
20-01-2006, 06:05 PM
evo i Rolandovog noviteta. cijena ce mu biti znatno niza od Radiusa. vise kao entry-level. panel je napravljen sa jasnim tokom signala i funkcijama, kao za pocetnike da lakse nauce itd (tako barem Roland kaze). izgleda mi da je namjenjen kao nasljednik sad vec starog JP8000, i po cijeni kao direktna konkurencija Ionu i Nord Lead2X..

http://www.rolandus.com/products/productdetails.aspx?ObjectId=769&ParentId=83 (klik na thumb..):

http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/.thumb_roland_sh201_2.jpg (http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/roland_sh201_2.jpg)http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/.thumb_roland_sh201_1.jpg (http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/roland_sh201_1.jpg)

usput receno, takodjer izdali su i Juno-G. klasicni ROM sintesajzer, vise kao Fantom X nego Juno-D, 128 polifonija, jedan SRX slot, ali ima i midi sekvencer i full harddisk recording. vrlo prakticno za ponijet okolo, samostalna sprava za "demo studio u malom". jedino mi nije jasno zasto ih nazivaju Juno, kad ni traga od analogije, ni virtualne ni prave..

http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/.thumb_roland_junog_1.jpg (http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/roland_junog_1.jpg)http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/.thumb_roland_junog_2.jpg (http://www.fdiskc.com/syn/namm/2006/roland_junog_2.jpg)

MHz
23-01-2006, 02:33 PM
Svidjaju mi se nove opcije na SH-201 kao sto je D Beam, External input i naravno USB..

Voleo bih da cujem ovaj sint, jer svi noviji VA Sintovi mi zvuce suvishe agresivno..a s obzirom da sam od skoro postao ponosan vlasnik JP8000, mogu sa sigurnoscu da kazem da je najtopliji Va Sint koji sam imao prilike da sviram...

Ne vidim da je na SH-201 (osim overdrive control-a) radjeno na kvalitetu zvuka, tu je jos uvek dobri stari Supersaw i sve ono sto JP ima...chak mi se (po slikama) chini da su kontrole na JP-ju mnogo bolje postavljene za Live svirku (pogledaj prazan prostor iznad Pitch-a na SH-201, nedostatak ribbon-a itd)..

@Clustershord
Sta ti mislis?

Ajde molim te stavi neki demo za SH-201 ako imash..trazim na netu ali ne mogu da nadjem...

submaster
23-01-2006, 06:22 PM
Zna li neko okvirnu cenu za sh-201 ?

clusterchord
24-01-2006, 02:06 AM
699 dolara retail price, znaci u ducanu jos manje. ali kod nas.. ko zna, to bi moglo biti 600 - 700 eura, kad dodas transport i drzava sjedne sa svim dodatnim nametima mozda i vise.

mislim da je ovo zamisljeno kao nasljednik JP8000. ima manje knobova ali su vecina multi-function, npr iste kontrole za oba oscilatora, 2 LFO-a itd. neznam dali su napravili upgrade VA coda u odnosu na JP koji je vec dosta davno izasao. jos nisam vidio negdje link za prave mp3 demose. u svakom slucaju neznam dali ti se isplati imati oba - sigurno su slicni u soundu.

osobno, nisam neki ljubitelj rolandovog VA zvuka - svirao sam JP8000 na jednom albumu, i nije me dojmio kao "topao", pogotovo filter /rezonanca. sto jest jest, u trance u srodnim podrucjima jedno vrijeme je bio kralj. od VA sinteva, Nord Lead 3 i Virus C su mi znatno muzikalniji. Virus ima puno bolji filter, NL3 mi se pak cini relativno najtopliji i s najzdravijim zvukom oscilatora.

Nedim76
02-02-2006, 02:32 PM
Cena 700$, sa sintom sam se malo igrao u SAM ASH u MANHATTAN.
Ne bi ga ni u igracku kategorije stavio.
Ovo je samo smesno, daleko je ovo od PRAVI JUNO SH-101, kojeg imam, al vise ne radi, neg stoji za ukras, ovo je samo malo dete za njega isto ko i onaj KORGov novi sto je bio na drugi post, to je vrlo malo za jedan pravi MS20 kojeg sam isto davno imao i dosta ga svirao.
Neko spomenuo da zvuce agresivno, naravno, nije to nikakva anlogija, ko sto neki imaju naviku da kazu to je ANALOGNI SINT, to je sve BUT analogni, svi ovi sintovi su najzadnja svar od ANALOGIJE.
Dobro je CLUSTER rekao imaju JUNO a ni traga od JUNO, nista, nada, zero.
Imam ALESYS ANDROMEDU i MOOG VOYAGER, prvo sam bio kupio ANDROMEDU, vise sam platio nego za MOOG.
Ta ANDROMEDA nije vredna kolko jedne tipke na MOOG, IGRACKA od sinta, eto to je danasnja ANALOGIJA tih sintova.
JP8000 je bio mnogo bolji od ovaj SH-201 jer njemu je bio ANCESTOR JUPITER a ne SH-101.

Pozdrav

Nedim76
02-02-2006, 02:34 PM
Cluster, predji na TI ili VOYAGER zaboravices sve NORDLEADE i Cove.

Thrillseeker
18-03-2006, 01:50 PM
Pozdrav svim syntholjupcima!

Ovako, nisam neki profesionalac (jos sam mlad:) ali mogu reci da smatram kako je taj SH-201 vise kao neki "toy", bojim se da je JP-8000 poslijedni VA vrijedan spomena od rolanda, ovo sve kasnije je vise kao neko forsiranje...

Inace imam JP-8000, i imam sve soundsetove od Manulela Schleisa, synth je dobar za trance (supersaw) , ali istina, NL i TI ga popapaju za dorucak.

Bok!

clusterchord
19-03-2006, 03:35 AM
ako to vec nisam prije spomenuo, ThrillSeaker dobrodosao na forum !! :mrgreen:

TI izgleda ima problema sa implementacijom tog Total Integration sistema. Clavia jos nista novo od sinteva. Roland da ne spominjem. osim mozda Radiasa, izgleda da je VA svijet malo zapeo. cekamo MusikMesse..

ah, rado bi vidio neki novi "Nord Lead 4" sa onboard efektima sa stagea i elektra2 ..

@Nedim - ja volim Andromedu neuporedivo vise no Voyagera. stvar ukusa.. sto se rolanda tice, JP8000 nema bas nista s zvukom pravog Jupitera 8. jedino u cemu mu je "ancestor" je ime. ja obozavam svoj jupiter, i da je Roland ikad izdao nesto sto iole ima taj sound i tu kvalitetu, vec bi to nabavio.. ali to je moguce samo ako se vrati pravoj analogiji. cak i jedan Nord Lead 3 ima vise dodirnih tocaka s tim zvukom od JP8000 (uvjetno receno).

OFF
19-03-2006, 08:48 AM
Citao sam jednu recenziju u Keybordu - nordlead2, jp8000, i AN1X, kad su se pojavili, gde ih je Yamaha prilicno potukla u best buy stavci. Kao, ok Nord2 zvucno, fale ehekti, polifonija, roland hmmm, a yamaha veoma izbalansiran pristupacan sint, sa ne bas kontrolama kao konkurencija, ali Ok

milos
19-03-2006, 10:22 AM
@Nedim
Ne diraj Clusterchorda u Andromedu:D Ipak su Voyager i Andromeda totalno druge kategorije sintova-.Voyager kao lead i bass sint,a Andromeda sa svojim mod matrixom i 32 oscilatora kao mocna pad masina.Mnogi tvrde da originalni Model D toplije zvuci pogotovo oni sto su nosili oznaku R.A Moog (ne znam koji je rev u pitanju, bilo je 7 rev-ova ukupno:o :confused: :banghead: ) .Mozda su to oni koji vole da slusaju Rick Wakemana i nostalgicni za 70-ima:cool::D .Jedna od najjeftinijih(dobijes najvise za pare:rotfl: :banghead: ) old-school solucija bila bi kupovina nekoliko dotcom modula u vrednosti jednog Voyagera i Andromede(3000$) .Das nekom stolaru da ti napravi rack, potrpas module i bodes kablove.Mada kada vidim Emersona sa onoliko "creva" ,zaboli me glava:)
Cekamo novi moog da se pojavi ma messe-u.
http://www.moogmusic.com/
Prvi "clue" je bio endless encoder tako da se mozda ocekuje memorymoog voyager:D ;) :da: :hyper: :rotfl: :rolleyes:

Thrillseeker
19-03-2006, 02:42 PM
[quote=clusterchord]ako to vec nisam prije spomenuo, ThrillSeaker dobrodosao na forum !! :mrgreen:

Thanks!

Kako CS80? :cool:

milos
23-03-2006, 07:43 PM
Ne znam da li Clusterchord ima cs80:rolleyes: :)

relis
26-03-2006, 12:05 PM
Imam ALESYS ANDROMEDU i MOOG VOYAGER, prvo sam bio kupio ANDROMEDU, vise sam platio nego za MOOG.
Ta ANDROMEDA nije vredna kolko jedne tipke na MOOG, IGRACKA od sinta, eto to je danasnja ANALOGIJA tih sintova.

Cluster, predji na TI ili VOYAGER zaboravices sve NORDLEADE i Cove.

Andromeda je strasan sint. Strasan!
Konacno sam ju uspio svirati nekoliko sati u shopu zajedno sa TI-em, NL3, Voyagerom itd. i definitivno mi se najvise dopala. Kako se to moze usporedjivati sa Voyagerom? To su dva svijeta. Ajd probaj na Voyageru napraviti nesto tipa Vangelis, da te vidim. To je ovak izbanalizirano receno, ali je istina. Andromedin zvuk "Vintage strings"-a, "Ober"-padova, a i nekih drugih "analognih" zvukova mogu danasnji (i buduci) va-i i ostali digitalci samo sanjati. Cuje se ona analogija, nemozes pogrijesiti. Bas sto se tice padova i stringsa, jedini va koji se koliko-toliko priblizio tome je Supernova, ali i to nije dokraja to. Imam Supernovu 2 pa mogu suditi. To je definitivno najanalognije zvuceci va sto je postojao. To je naravno moje misljenje. Tu i tamo nije toliko cist, definiran u zvuku ko Virus ili Nord, ali se nevjerovatne stvari daju iz nje izvuci.

Sto se tice TI-a i Norda, danas bi si radje kupio NL3 koliko god da je "stara" stvar. Zvuci puno prirodnije od aktualnog Virusa, sto u vrijeme Virusa C i B ne bi rekao nikada. Da mi das danas birati, radje bi si uzeo C nego TI. C je Virus, tko je probao, zna. TI hoce biti i Virus i hrpa drugih sinteva. Osim toga, prenakicen je efektima. Moje najvece razocaranja. Definitivno zadrzavam svojeg Classic-a!

I u buducnosti kupujem A6. Nadam se da ce ju proizvoditi jos 2-3 godine da kupim novu.

Eto, tolko...

clusterchord
28-03-2006, 01:51 AM
Thrill, jos stoji kod brata u SF. sad pregovaram sa Schenker-om da mi ga stave u kontejner..

milos
28-03-2006, 09:07 AM
:hyper: :cool: :o :o Tomislave,stvarno ti stize cs80?:hyper: :hyper: Ne mogu da verujem,to je dream synth,bolje od toga ne moze.Gde si ga nasao?U kakvom stanju i za koliko para?Moraces jednog Vangelisa da nam odsviras :) ;) Vala,koliko si skupio analogije,jedino ti fale Minimoog D i neki modular i onda jedva cekamo da odradis album:da:

DADDY Z
28-03-2006, 09:17 AM
Nikad neću skapirati zašto Roland ne napravi pravi analogni synth u modernom pakovanju,mogu da zamislim šta se sve samo može napraviti sa današnjom elektronikom za mnogo manje para nego što je to pre koštalo..a ne ovako-sve neki emulatori legendarnih mašina a ustvari su :wc: ...daju neke sladunjave funkcije da zamažu kupcima oči a ostalo je bezveze..da mi neko ponudi 10 ovakvih ili jedan običan sh09 uvek bi uzeo ovo drugo..

clusterchord
29-03-2006, 04:25 PM
:hyper: :cool: :o :o Tomislave,stvarno ti stize cs80?:hyper: :hyper: Ne mogu da verujem,to je dream synth,bolje od toga ne moze.Gde si ga nasao?U kakvom stanju i za koliko para?Moraces jednog Vangelisa da nam odsviras :) ;) Vala,koliko si skupio analogije,jedino ti fale Minimoog D i neki modular i onda jedva cekamo da odradis album:da:
da stize, nasao u San Diegu od jednog kolekcionara jos u septembru. moraces navratit u zg da malo to vidis kad dodje.. trebala je bit tajna jer ga nisam jos fizicki dovezao ovdje , da ne jinx-am ali eto.. thrillseeker me provalio. sto se stanja tice, baci pogled na moj site, pod "images", ima par ogromnih fotki.

mini: u pravu si, jako si zelim minimoog, svirao sam ga bas neki dan i pao na dupe. mozda jednog dana. idem sad opet kod jednog drugog tipa probat voyager, dok mi je jos svjeze u glavi, radi usporedbe.