View Full Version : B&W 602 S3 kao studijski monitori??
Faktor X
18-01-2006, 01:46 AM
Dosta sam citao o zvucnicima na raznim forumima i sajtovima i procitao sam test na sound on sound sajtu gde uporedjuju neke monitore (wharfdale, krk, dynaudio) i b&w303 i tristatrojka ladno pobedjuje. Razumem sve specifikacije i vrste merenja sto su naveli.
Ja imam pasivne Alesis M1 Mk2 i merio sam njihov odziv u sobi sa pink noiseom. Ispod 100hz dosta opada response kao i iznad 11-12Khz. Takodje oko crossovera(2.8Khz) imaju lagan "dip" zato je izgleda da mi fali definisani srednji. Inace i rezonancija unutrasnjeg dela uveta je valjda isto 2.8khz i to cujemo mnogo puta jace pa izgleda da su inzenjeri zato stavili na tu frekvenciju crossover. Ovako je tamo slabiji signal i ne zamara nas muzika sa njega. Ostale frekvencije su dosta flat.
Malko sam EQ-vao zvuk da bude kolko tolko flat i stvarno je uzivanje ovako slusati muziku.
Pored ovoga jos koristim neki stari hitachi speaker od 20 godina sa metalnim membranama koji izgleda imaju preciznije srednje ali nemaju tako dubok bass posto su zatvorene kutije bez porta i neki sony speaker cisto da vidim kako tamo zvuci kad napravim nesto.
Na mnogim sajtovima hvale B&W 602 S3 kako je super flat i sve to i kako ima dobar bass extension. To je meni bitno posto pravim elektronsku dance muziku. I zeleo bih da uzmem te zvucnike. Sad zeleo bih da pitam oni koji se bolje razumeju u to, koliko je to pametno?
Ja to slusah jednom, misleci da ih uzmem za hi-fi, ali me nisu impresionirali. Ne znam, nisam ih posmatrao kao monitore, ali nema tu nekog bassa sigurno. Ako ces B&W, uzmi model 801:D
shigumicu
18-01-2006, 09:38 PM
Ja koristim B&W DM 602 kao monitore i mogu posluziti u tu svrhu (samo ih treba dobro upoznati). To nisu ni HI-FI kutije ni studijski monitori vec nesto izmedju, mada imaju u nazivu ono DM (digital monitoring).
Kutije su dosta neutralne i mogu dosta dobro posluziti kao jedini monitori u kucnom studiju jer poseduju neke osobine i HI-FI i studijskih monitora.
Imaju veoma dobre drivere (bas driver je od kevlara), tako da je veoma lak i brz, pa nema problema sa netacnim prikazivanjem reverba, dileja itd (nema laznog odjeka), dok je visokotonac u fero-fluidnom ulju i sposoban je za veca opterecenja.
Basovi mislim da su veoma realni i nisu prenaglaseni. (to zavisi i od pojacala kod hi-fi obavezno iskljuciti loudnes):)
Ja uglavnom radim rock muziku i meni oni "uglavnom" odgovaraju. Daleko od toga da su oni idealno resenje, ali za neku sumu od 350e za par nisu loshi.:)
boggy
21-01-2006, 02:57 AM
Zdravo Faktor X,
Dosta sam citao o zvucnicima na raznim forumima i sajtovima i procitao sam test na sound on sound sajtu gde uporedjuju neke monitore (wharfdale, krk, dynaudio) i b&w303 i tristatrojka ladno pobedjuje. Razumem sve specifikacije i vrste merenja sto su naveli.
Za zvucnike najmanje treba verovati "uporednim testovima", bez obzira na objektivnost onih koji testiraju. Karakteristike zvucnika zavise mnogo od prostora u kome se slusaju, i kada se zvucnici konstruisu mora se imati neka pretpostavka o prostoru u kome ce se slusati. Ali skoro svi i skoro uvek zaboravljaju na svoju sobu... :banghead:
Takodje kvalitet zvucnika je relativna stvar i mnogo zavisi od slusaoca, nismo svi isti i jako je tesko napraviti univerzalan zvucnik za sve i za svakoga (NS10 je prakticno jedinstven primer sumnjam da ce biti ponovo tako necega, iako ga mnogi ne vole)
Ja imam pasivne Alesis M1 Mk2 i merio sam njihov odziv u sobi sa pink noiseom. Ispod 100hz dosta opada response kao i iznad 11-12Khz.
"pad" ispod 100Hz je normalan za zvucnike tih dimenzija i ne treba ocekivati bolje od toga. Taj deo frekventne karakteristike je izuzetno povezan sa velicinom sobe za slusanje, a konstruktori nisu imali nikakvu predstavu o tome gde ces zvucnike slusati, prema tome napravili su to prema nekom svom sablonu...
Pad iznad 11-12kHz moze biti posledica raznih pojava, od refleksija miksera, stola, zidova.... preko uticaja drugog zvucnika ako si ih merio u "stereo" modu... pa do karakteristika samog mikrofona,... retki su i veoma skupi mikrofoni koji "prebacuju" 30kHz na neki korektan nacin
Takodje oko crossovera(2.8Khz) imaju lagan "dip" zato je izgleda da mi fali definisani srednji.
Probaj da menjas visinu mikrofona prilikom snimanja i pronadji mesto gde je dip najmanji. Ukoliko ustanovis da se dip gubi spustanjem mikrofona, onda znaci da su ti monitori prenisko, i da ih moras podici... tada treba da imas u vidu da izlazis iz sweet spot-a i da jos vise gubis visokih...
Dip se javlja usled neuskladjenih vremena dolaska signala od mid woofera i visokotonca na frekvenciji od 2.8kHz, ali samo kod frekventno uskladjenih drajvera u zvucniku, u suprotnom, moguce je da je dip posledica toga sto jednostavno neki od drajvera nemaju poravnatu frekventnu karakteristiku...
Inace i rezonancija unutrasnjeg dela uveta je valjda isto 2.8khz i to cujemo mnogo puta jace pa izgleda da su inzenjeri zato stavili na tu frekvenciju crossover. Ovako je tamo slabiji signal i ne zamara nas muzika sa njega. Ostale frekvencije su dosta flat.
Pricas o 3kHz dip-u koji je davno uveo BBC u svoje studijske monitore i koliko znam, isto tako izbacio zadnjih godina... objasnjenje za uvodjenje toga je vrlo hipoteticno i prilicno slabo argumentovano (moje licno misljenje). Definitivno "rupa" u 3kHz izaziva psihoakusticki osecaj "lepseg" i prijatnijeg zvuka pogotovo kod losih snimaka... sto meni lici na pojavu sumnjive svrsishodnosti. Kod HiFi zvucnika je vrlo cesto koristen kada neko zeli da zvucnici zvuce "lepo", i kada mu nije zao komponenata za notch filter u skretnici. Recimo, statisticki, takvi zvucnici se "bolje" prodaju.
Malko sam EQ-vao zvuk da bude kolko tolko flat i stvarno je uzivanje ovako slusati muziku.
Ok, to sto ti se desilo mozes prihvatiti kao svoj ukus, i kao pripadnost jednoj od mnogo grupa "obozavatelja" raznih tipova zvucnika... verovatno zato i postoji toliko razlicitih i sarolikih konstrukcija na planeti...
Pored ovoga jos koristim neki stari hitachi speaker od 20 godina sa metalnim membranama koji izgleda imaju preciznije srednje ali nemaju tako dubok bass posto su zatvorene kutije bez porta i neki sony speaker cisto da vidim kako tamo zvuci kad napravim nesto.
Secam se tih Hitachi zvucnika, imali su veoma zanimljiv surround oko membrane, meni su oni nekada jako lepo izgledali...
Sto se tice dubokog basa, treba biti oprezan, bass-reflex princip je manje vise trik, gde se koristi energija nagomilana u kutiji, i koja, zakasnela, izlazeci kroz cev, a fazno pomerena, se dodaje na vec opadajucu realnu karakteristiku zvucnika, cineci da se trenutak pocetka opadanja pomeri nize... da ne davim dalje, sve je to lepo, samo ne treba zaboraviti da je taj bas nizi i jaci ali fazno pomeren i zakasneo nego realni na snimku... te je veliko pitanje kakve on informacije nosi osim jacine... jako je tesko to proceniti...
Kompresioni zvucnik ima slabiji bas od bass-reflex, pocinje da pada vec od 100Hz ali ako se nauci kako radi moze dati preciznije informacije. Takodje kompresioni zvucnik ostavlja mnogo vise nivoa za sub-bass od bass reflex kutije zato sto kompresioni zvucnik ima sporiji pad, i vrlo cesto se 20Hz reprodukuje sa samo 15-25dB nizim SPL u odnosu na nominalni nivo, a kod bass reflex zvucnika ispod 50-70Hz bukvalno nema nista.
Soba, kao sto vec rekoh, ima puno uticaja na low-end i to treba imati u vidu...
Postoje razlicite skole za konstrukciju zvucnika, kao sto postoje razlicite skole za miksanje... izgleda da su to vrlo vezane stvari...
Kada se muzicka produkcija u nekoj zemlji razlikuje od drugih, tada obicno ti ljudi prave zvucnike prema drugacijim konceptima... i kao sto vidis, sve je to daleko od bilo kakve objektivnosti... sve su to ukusi.
Koliko ja shvatam u vasem poslu je vazno vreme utroseno da se posao zavrsi, kao i motivacija za rad... to bi monitoring (zvucnici + pojacalo) trebao da omoguci.
Na mnogim sajtovima hvale B&W 602 S3 kako je super flat i sve to i kako ima dobar bass extension. To je meni bitno posto pravim elektronsku dance muziku. I zeleo bih da uzmem te zvucnike. Sad zeleo bih da pitam oni koji se bolje razumeju u to, koliko je to pametno?
Ajd, jos jednom. low-end zavisi od tvoje sobe. Razmisljaj o aktivnom subwooferu, jer imas dosta malih zvucnika, a nijedan novi mali zvucnik ti nece dati dovoljno basa koliko ti ocekujes...
pozdrav
bogi
boggy
21-01-2006, 12:41 PM
Svejedno, ne vidim razlog da se ista drugo prodaje osim tih ADAMa za te pare.....
Svejedno (opet), nisam imao nameru da omalovazavam Adam monitore, ima ih koji proizvodno kostaju verovatno jos duplo ili cetiri puta manje (pricam o spravama koje proizvodjac naziva profesionalnim monitorom),... verovatno bi se prijatno iznenadio kakvi sve drajveri mogu da se nabave za cenu 1-2$/kom. i to na male kolicine, da ne govorim o sleperima... desi se da su izlakirane kutije skuplje od drajvera... sve cesce...
Veoma je retka pojava da se danas pojavi nesto jeftino a da bude bolje od korektnih (i ne toliko jeftinih) HiFi zvucnika od pre dvadeset godina... to sam barem zeleo da kazem.
Generalno, koliko uspevam da pohvatam, profesionalni monitorski zvucnici sve vise ulepsavaju realnost i sve su neprecizniji... te ako to igde primetis kao pojavu (ne sugerisem, nego samo kazem 'nako), seti se da ima i proizvodjaca koji debelo precenjuju svoje zvucnike, pokusavajuci da zarade vise novca, i obicno su mali monitorski zvucnici, koji su po pravilu najjeftiniji, zgodni za "laku zaradu". Vec zbog svoje velicine i dvosistemske koncepcije, mali monitor ionako nema mogucnosti da pruzi nesto vise informacija korisniku, te tu pocinje da pada kriterijum... tako da prakticno to nikud ne konvergira... ide se ka jeftinijem i losijem... neprestano... dokle? Pa, ne znam...
pozdrav
bogi
boggy
21-01-2006, 02:18 PM
Znas onu staru kinesku izreku ?
- ko bude omalovazavao ADAM monitore, umrece u najstrasnijim mukama:p ;)
Onaj mali aktivni monitor, ne secam se tipa, (6.5" midwoofer sa nomex membranom) me je iskreno prijatno iznenadio, jedino mislim da su omanuli sa ribon visokotoncem, koji je verovatno uglavljen zbog marketinga. Bilo koji klasican visokotonac ni skuplji ni jeftiniji od onih koje koriste ostali (ne mislim na Behringer klasu) bi tu bolje radio, za manje para... eto... Adam nema na njemu drajvere od 2$, vec skuplje, ali je ribon tu suvisan za namene za koje je napravljen... tako da (pomalo nerazumna) marketinska aktivnost ipak postoji.
Znam o cemu pricas - velike serije, automatizovana proizvodnja, naplacivanje BRENDa, ali...
Svi proizvodjaci to rade, osim Behringera, cija je jedina dobra strana sto zaista obara cene drugim proizvodjacima. Pogledaj top 10 kod Thomanna u online shopu, od 10 proizvoda u svakoj kategoriji gde postoji BEhringer, bar 8 je njihovih, tako da ostali brendovi, smatrali Beh. za govno (sto uglavnom i jeste) ili ne, moraju da se zamisle
Inace prava je sreca sto Behringer ne razvija sve Behringer sprave...
Ima tu par sumanuto dobrih uredjaja, koji su opet veoma jeftini...
Skoro da se isplati kupiti ih nove "za delove", jos i lepa kutija ostane plus.
Cak nisam ni mislio konkretno na Behringer, nego na ostale koji za sebe pricaju da su ne znam kakva imena, poceli su da rade isto...
Nevolja je sto Behringer nikada ozbiljno za svoje uredjaje ne kaze da su za neki ozbiljan profesionalan rad... mislim na stvarno ozbiljan... sa ovim drugima to nije slucaj... e to bas nije korektno.
Stici ga po cenama a da ne padne kruna sa glave nije trivijalno...
pozdrav
bogi
DADDY Z
21-01-2006, 03:00 PM
..Da li to neko radi posteno ( kvalitetno ) u Srbiji ?...
Postoji sigurno par likova koji rade ozbiljno..mom prijatelju Boži (nekad studio Chameleon) je neki naš čovek uradio kopiju MANLEY-jevog preampa i to vrhunski-mislim da je Vlada Georgijev to posle kupio od njega...mogu se raspitati...ili ako je Boža na ovom forumu neka kaže..;)
boggy
21-01-2006, 03:05 PM
Mislio sam uopsteno . Bilo sta sto je bolje a jeftnije ( ako je moguce , znam da je malo verovatno , ali ipak da pitam ) .
Zvucnici , preamp ... Naravno , ne bih ja pravio ( jer ne znam ) .
Pozdrav ...
Na zalost, gledajuci danasnje cene po prodavnicama, nije moguce napraviti nista sto je bolje a jeftinije od jeftinih sprava... za cenu nekih od njih ne mozes postenu praznu rek kutiju da kupis.
Po mom licnom misljenju, a i poprilicno sam bistrio tu temu, jedino se isplati raditi ultra-vrhunske sprave (pod uslovom da si kadar za to).
Recimo, ako se posmatraju ne-cevni (solid state) mikrofonski predpojacavaci, onda ono sto se isplati proizvoditi, je klasa proizvodjaca Millenia Media, Earthworks, Manley, Great River (valjda se tako zovu), Grace Design, itd...
sve su to cene od 500-1500EUR po jednom kanalu (ako je visekanalni onda je cena niza, ali retko pada ispod 500EUR).
Moras da primetis da je za proizvodnju ultra jeftinih sprava potrebno, pored ultra jeftinih delova i ultra jeftine radne snage, veoma mnogo novca u startu, govorim o milionima eura, da bi se ostvarila neka zarada prodajom.
Znaci iza Behringera stoje banke... Behringer pravi novac bankama i to mu dobro ide.
Tako da su obicno ultra - vrhunske sprave delo veoma malih proizvodjaca, koji nemaju veliku kreditnu sposobnost, i vrlo cesto proizvode sprave za neku poznatu klijentelu, kojima Behringer i slicni zvuce ipak "jeftino".... Drugim recima, mnogi rade posao, ali pojedinima je ipak mnogo stalo do toga kako ce to sto urade da zvuci na kraju, ne zbog drugih, najcesce, nego zbog svog zadovoljstva... naravno, treba imati para za to zadovoljstvo.
Na kraju, nije ni preslusavanje (crosstalk) kanala strasno kada se "naviknes" :)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.