View Full Version : Namudjivanje gitara
Dobio sam gomilu nekih bendova na mix, iz jednog studija. Sve gitare su snimane sa gitarama do 200e plafon (Ibanezi najgori, squaer-i....) i u najboljem slucaju korg procesori pa direktno u kartu. Bubanj je snimljen dosta dobro (nije sto sam ga ja radio....:D ), bass onako, ali te gitare su tako kilave, peskaste, vodene.......
Koristio sam SIR + impulse raznih kabineta i to je dalo sasvim solidne rezultate, odnosno moze se napraviti pita od g...na. Medjutim, nista mi nije bolji usnimak (bolji je, naravno, ali ne da bi ga takvog ostavio) LesPaul + HK Tubeman direktno + 3 mikrofona na Marshalla (doduse loseg, tranzistorskog). Daleko je od one direktnosti, prisutnosti koja mi treba. Probao sam sto stvari - limiterom samo napravim tepih, puncer ih mnogo naostri, kompresor sa vecim attackom jos i pomogne, ali.... nije to to. Najbolje rezultate mi ponovo daju impulsi, ali to vise nije farba tog gitariste.
Kako vi resavate problem lose usnimljenih gitara, sto je kod nas ceeeest slucaj?
kompozitor
08-01-2006, 10:59 PM
Da budem iskren , nikako .
Pozdrav ...
Arthur
08-01-2006, 11:09 PM
snimamo gitare ponovo :(
nema tu mnogo pomoci. Kod gitarskog zvuka nema previse filozofije.. bitno je zrno distorzije, jer ako je ono pogresno napravljeno na usnimku, tesko ces ga nekim drkanjem popraviti.. to je najcesci problem kod procesorskih distorzija i losijih magneta. Ostatak filozofije se odnosi na samu boju u smislu spektra, ovde se vec moze vise izvlaciti naknadno, ali opet je najbolje kad su gitare snimljene siroko, znaci da ima presirok spektar,od subova do sistanja. Ukoliko je obrnuto, tesko. Par puta sam morao da se bavim time i najbilize uspehu mi je pruzio sam Gitar rig... u raznim kombinacijama.. sa ili bez kabineta... rectifier ili plexi, sa drajvom da probas da prejebes postojece zrno, i ozbiljan multiband kompresor (L3) da probas da rasiris sliku. Jednom mi je cak i IZotope ozone sa nekim presetom koji ukljucuje i exciter i multiband komp. ucinio zanimljivu varijantu... Za prisutnost je ipak snazna i kvalitetna kompresija keva. tako se meni bar cini. Meni dobar kompresor (RComp npr) ume da napravi gitare i jos svetlijim.
P.s: sta bi, jel te to srecko zozon zatprao svojim radovima ?:) :D
Ma jok, radim neki lokalni projekat demo bendova. Znas kako je, klinci nisu mogli ni zice dobre da stave, a ja nisam bio na snimanju gitara, inace bi ih vracao kuci, sta da se radi.
Ono sto me brine je ono snimanje sa dobrom opremom, gde takodje nisamdobio punch, prisutnost ...... I to sam malo sa impulsima mastio i ima smisla, ali.....
Ako je gitara tanka probaj dodati malo sonic maximizera.
Dosta zamasni i oteža zvuk a i dosta ljudi ga koristi u te svrhe.
Pogotovo djeluje na tankim gitarama.
Meni može poslužiti i onaj tube amp simulator od voxenga za malo prividne mase.
Probaj ih i duplirati, nekakvim malim pomakom u vremenu, čak minimalnom pitchu i drukčijim equom jednog tracka pošto imaš identične trackove snimljene pa da to sve dobije smisao i dobro kompresiraj:D.
Bas gitara jako puno daje snage gitarama, probaj iskoristiti bas ako je već dobro snimljen pa da on da kakav punch ili težinu koji gitare nemaju.Distorziraj ga možda, da zamijeni agresivnost gitara.
Ili zovi dečke da opet odsviraju sve, ako su dobri gitaristi to se sredi u jedan dan:)
kompozitor
09-01-2006, 03:39 PM
Probaj sa ovim impulsima .
Pozdrav ...
Dushan_S
09-01-2006, 04:14 PM
Dobio sam gomilu nekih bendova na mix, iz jednog studija. Sve gitare su snimane sa gitarama do 200e plafon (Ibanezi najgori, squaer-i....) i u najboljem slucaju korg procesori pa direktno u kartu. Bubanj je snimljen dosta dobro (nije sto sam ga ja radio....:D ), bass onako, ali te gitare su tako kilave, peskaste, vodene.......
Koristio sam SIR + impulse raznih kabineta i to je dalo sasvim solidne rezultate, odnosno moze se napraviti pita od g...na. Medjutim, nista mi nije bolji usnimak (bolji je, naravno, ali ne da bi ga takvog ostavio) LesPaul + HK Tubeman direktno + 3 mikrofona na Marshalla (doduse loseg, tranzistorskog). Daleko je od one direktnosti, prisutnosti koja mi treba. Probao sam sto stvari - limiterom samo napravim tepih, puncer ih mnogo naostri, kompresor sa vecim attackom jos i pomogne, ali.... nije to to. Najbolje rezultate mi ponovo daju impulsi, ali to vise nije farba tog gitariste.
Kako vi resavate problem lose usnimljenih gitara, sto je kod nas ceeeest slucaj?
Pazi, koliko si već potrošio vremena razmišljajući i čačkajući, bolje da si uzajmio POD-a, doveo klinca da tom istom gitarom od 200 evra izudara gitare direkt ponovo i gotovo. Znaš i samo, ovako shit in = shit out. Ubuduće ortaka zamoliš kad snima klince (ili ako su sami snimali da oni tako rade) da ti da i DI signal, tj da ih snima i DI,pa onda to pustiš kroz plugove, ako je baš loš rezultat ili ti uradiš na brzaka reamping kroz POD ili neku drugu spravu kod sebe. Da su doneli kod mene i da me plate duplo više, ja bi nabrzaka sam odsvirao preko njihovih još po neku gitaru i onda bih lagao da sam upalio neko dugme za super na UAD-u :mrgreen: :p
Ovako, šta da radiš, nisi ti kriv.
BTW, kako se zove vokalno ihstrumentalni sastav, ako im nisi zagarantovao tajnost? :)
Nije jedan VIS vec, 7 komada razlicitih stilova po 2 pesme. Projekat demo bendova koji finansira lokalna nevladina organizacija. Snimano je u jednom studiju gde su gitare ne samo lose usnimljene, vec nisu cesto ni duplirane gde treba, tako da sam morao da pravim vestacki stereo (kako vec MD rece da treba). BTW, probao sam onaj BBE na grupi i stvarno daje fine rezultate.
Ponavljam, brine me rezultat koji sam dobio Lespaul + Tubeman, ne verjem da je POD bolji od njega (ili mozda jeste?)
Dushan_S
10-01-2006, 02:24 AM
Misliš gitara u Tubeman H&K pa onda direktno u sto ili u Daw? Ne znam brate, ne bih ja to. Evo mi stoji jedan upravo takav pod stolom, koristim ga za svirke. Krupna slova na njemu kažu "Recording station", ali ako se ubode direktno meni je to preterano sirovo, šta god da mu radim, nekako nedostaju atak i definicija. Nešto bolje ispadne kad sam stavio impulse kutija na već snimljenje trake sa njim, ali onda opet... Probaj to ako nisi zadovoljan sa tim kako ti je ispalo. POD je ipak sam po sebi malo ulickaniji, mislim da je u smislu zadovoljavanja ideje mušterije da ima "dobar ton" vrlo efikasan, mada bih ja imao mnogo toga zameriti, naravno. Meni Tubeman uopšte ne radi posao kao direct recording sprava. Dapače, voleo bih čuti da ga je neko kupio u tu svrhu i dobio dobar rezultat, neku pesmu koja je sa njim snimljena... ja nisam ništa uspeo, a trudio sam se.
A ono za gitare... Imaš uvek po dvojcu gitarista ili sam dobro skapirao da negde imaš samo jednog pa ti je to dodatno problem?
Btw, ima jedna fora za pravljenje stereo varijante sa gitarama koja je bolja od toga da stavljaš delay u milisekundima a kopiraš celu traku sa gitarom. Ako imaš sreće (a to se često dešava) da je cela pesma takva da svaki deo pesme ima nešto duplo na gitari, tipa, duplo rif, pa u strofi duplo isti sled akorada, pa predrefren ima dva ista kruga, ili imaš to da se ako deo ima samo jedan krug onda bar dešava dva puta u pesmi, a da su pri tome gitaristi svirali kroz celu pesmu (da nije bilo odsvira se jedan deo pa onda copy and paste) možeš sledeću stvar, na primeru rifa:
Rif ima dva kruga: Isečeš tačno na pola i kopiraš oba dela u susednu traku ali tako da im zameniš mesta. Pošto niko ne može da odsvira savršeno tejk, dobićeš upravo to da se sada kopija gitare malo razlikuje od originala. Tako uzmeđ sve delove pesme isečeš i zameniš mesta. Ako imaš neki deo koji nije simetričan sam po sebi, npr neki predrefren od tri akorda, kao parnjak gitarama prvog refrena isečeš i iskopiraš na drugi kanal gitare iz drugog refrena i naravno još jednom to naopačke. Nadam se da sam uspeo dovoljno dobro da objasnim... Tako ćeš dobiti zvučno kao da je zaista gitarista dva puta svirao kroz pesmu i to različito, pan-uješ to levo desno i bog da te vidi. Zvučno je ipak bolje u većini slučajeva nego kada se gitara pomera malo, jer ovo drugo kad se svede na mono, dešavaju se čudne stvari, a i meni uvek pomalo zvuči kao neki statičan flanger na gitari. Nije da ne može nekad da ispadne dobra fora, ali mi nije to to.
Ako imaš dvojcu, sve super stoji što ti je već rekao MD. Mada možeš i tada da ovako iseckaš tejkove i dobiješ dva para gitara koje onda različito farbaš, ako hoćeš još veću masu. Nezgodno je što verovatno ljudi nisu najtačnije svirali, pa je onda veća i halabuka i nered...
Starter*
10-01-2006, 05:12 AM
snimamo gitare ponovo :(
nema tu mnogo pomoci. Kod gitarskog zvuka nema previse filozofije.. bitno je zrno distorzije, jer ako je ono pogresno napravljeno na usnimku, tesko ces ga nekim drkanjem popraviti.. to je najcesci problem kod procesorskih distorzija i losijih magneta. Ostatak filozofije se odnosi na samu boju u smislu spektra, ovde se vec moze vise izvlaciti naknadno, ali opet je najbolje kad su gitare snimljene siroko, znaci da ima presirok spektar,od subova do sistanja. Ukoliko je obrnuto, tesko. Par puta sam morao da se bavim time i najbilize uspehu mi je pruzio sam Gitar rig... u raznim kombinacijama.. sa ili bez kabineta... rectifier ili plexi, sa drajvom da probas da prejebes postojece zrno, i ozbiljan multiband kompresor (L3) da probas da rasiris sliku. Jednom mi je cak i IZotope ozone sa nekim presetom koji ukljucuje i exciter i multiband komp. ucinio zanimljivu varijantu... Za prisutnost je ipak snazna i kvalitetna kompresija keva. tako se meni bar cini. Meni dobar kompresor (RComp npr) ume da napravi gitare i jos svetlijim.
P.s: sta bi, jel te to srecko zozon zatprao svojim radovima ?:) :D
Hihihih sorry sa off topic ali setili ste me nekih vremena kad ste spomenuli Srecka i zozon...a o bulja gitarama da i ne govorimo...Jolana bass i tako to ....hahaha:D
Da, taj rezultat sa Tubemanom je bas takav kako si ga opisao, tek sa impulsima kutija rif lici na nesto. A to za seckanje mi nije palo na pamet, a stvarno mi izgleda kao dobra fora. Hvala
Arthur
10-01-2006, 04:40 PM
dushane legedno, pre tacno nedelju dana sam samostalno dosao na istu ideju jer mi je u jednoj pesmi falio duplex na nekom rokackom delu... sto je nastrasnijie, snimio sam ja tada drugu gitaru, ali potpuno drugaciji zvuk, i ispade mi neupotrebljivo... pa se lepo iznervirao, posto taj deo traje repetitivno jedno 6 krugova, opa-cupa copy prvog takta leve gitare na drugi takt desne i bog da te vidi... preduslov je naravno da je dobro odsvirano barem dva kruga i da bubnjar manje-vishe tacan po metronomu... vis' cuda, telepatIJA... :D
Dushan_S
11-01-2006, 12:16 AM
?tap i kanap rulz! :mrgreen: Tel'patija vala, i mene je nevolja naterala, tj imao sam neku staru stvar koju sam započeo kada sam kupio pro?li komp i hteo sam da je smiksam a da ne dosnimavam ni?ta, tako radi ve?be, i onda mi je to palo na pamet, da bih uduplio samo 1 pilot gitaru koja je bila već snimljena :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.