View Full Version : Zvucnik za gitarsko pojacalo
sixstringer
08-01-2006, 01:48 AM
Pozdrav ljudi! Moram da pitam nekog, a najbolje vas...
Upokojio nam se zvucnik sto je ziveo u gitarskom pojacalu... Pojacalo je malo, kucna varijanta, ne mogu da se setim koja je firma, uglavnom, nista "babarogasto", mali tranzistorac. Zvucnik je, bogdamudusuprosti, bio jos uvek mali, svega 8"... Sad bi trebalo kupiti drugi, ali ja sebi postavljam pitanje: da li otici na novobeogradski buvljak i uzeti osmoincni zvucnik kod Mileta iz bloka ili kupiti neki "firmirani" zvucnik? U stvari, ima li bitne razlike u kvalitetu (shvatam da postoje i hi-end zvucnici, ali ovo je kucno pojacalo koje pri tome nije neki vrh vrhova) i gde traziti zvucnik? Koje cene da ocekujem? Bezveze sam se raspitivao u prodavnici koja prodaje auto-tehniku, Pioneer 8" im je oko 2K dinara... Rizikovacu da ispadnem smesan, ali, ima li smisla stavljati npr takav zvucnik u pojacalo?
Na konto prethodne dileme, da li postoji razlika izmedju zvucnika za gitarska i za bas pojacala? Shvatam da je razlika u samim pojacalima sto se tice frekventnog opsega, ali da li se to odnosi i na zvucnike?
Izvinjavam se moderatorima ako tema nije postavljena na odgovarajuci podforum, ovde mi se cinilo najlogicnije da je stavim...
Pozdrav!
zvincic
08-01-2006, 01:56 AM
postoji razlog zasto se u gitarska pojacala stavljaju gitarski zvucnici.
mada ne znam sta da ti preporucim za 8'' zvucnik....vjerovatno ni pojacalo nije nesto narocito :)
jebiga, sad si me zajebo...ja vec pripremio standardni govor u korist vintage 30 :D
sixstringer
08-01-2006, 02:18 AM
:o Uh, planirao sam da proverim da li je stigao neki odgovor tek sutra uvece, ovde sam ponovo svratio greskom... :o
Da, pojacalo nije nista posebno, a i da, mali je zvucnik, zato i ne znam sta da radim...
zvincic
08-01-2006, 02:39 AM
:o Uh, planirao sam da proverim da li je stigao neki odgovor tek sutra uvece, ovde sam ponovo svratio greskom... :o
Da, pojacalo nije nista posebno, a i da, mali je zvucnik, zato i ne znam sta da radim...
ne znam sta da ti kazem....mada...imam jedan prijedlog.
kanibaliziraj pojacalo i napravi neku kutiju za veci zvucnik... u koju ces npr. smjestit [tadaaaam] vintage 30 :)
kasnije kad nabavis nesto bolje pojacalo, vec imas jedan dobar zvucnik za njega :)
sixstringer
08-01-2006, 02:56 AM
:D :D :D
Pazi, svima nam je pala na pamet ideja koja je ukljucivala prvi deo tvog predloga (kanibalizovanje), i to jos pre nego sto se malisa upokojio, ali smo odustajali jerbo bismo morali tu da stanemo... Studentarija, sta da pricam dalje... Sto se tice Vintage 30ice, ne bismo u skorije vreme skupili ni za onaj 30 deo...:banghead: tako da nam je ova varijanta jedna od dve opcije... Druga opcija je da ne koristimo drugu gitaru ili da ide preko razglasa...
boggy
08-01-2006, 03:13 AM
Zdravo sixstringer,
:D :D :D
Pazi, svima nam je pala na pamet ideja koja je ukljucivala prvi deo tvog predloga (kanibalizovanje), i to jos pre nego sto se malisa upokojio, ali smo odustajali jerbo bismo morali tu da stanemo... Studentarija, sta da pricam dalje... Sto se tice Vintage 30ice, ne bismo u skorije vreme skupili ni za onaj 30 deo...:banghead: tako da nam je ova varijanta jedna od dve opcije... Druga opcija je da ne koristimo drugu gitaru ili da ide preko razglasa...
Uuuh, mislim da je najbolje da taj problem resite onako kako jedino mozete, znaci jeftino, i da nastavite da svirate... :)
Nemam puno iskustava sa zvucnicima za gitarska pojacala, ali mogu da kazem par generalnih saveta, a ako negde gresim, neko ce me vec ispraviti.
Koliko sam video, kod gitarskih zvucnika je zajdnicko da svi imaju papirnu membranu i "tvrdo vesanje" za spoljni ram. To su obicno sirokopojasni zvucnici, koji sviraju dosta visoko. Ako imas mogucnosti, probaj ga pre kupovine.
Papirnu membranu ces lako prepoznati po izgledu i zvuku kada je "cuknes" lagano prstom. Vesanje je kod najveceg broja zvucnika, gumeno ili od presovanog sundjera... no tebi treba nesto sto lici na talasasto formiran papir (deo membrane do rama) koji lici na meh harmonike...
Naravno, moras paziti da se gadjaju impedanse starog zvucnika i novog,...
Mislim generalno moze 4ohm na mesto 8ohm u najvecem broju slucaja, ali s obzirom da nista ne znas o "mogucnostima" svog pojacala... najbolje je tu ne eksperimentisati... uzgred, da li si siguran da ti je crkao zvucnik a ne pojacalo?
ne znam da li sam ti pomogao, i ako ti nije nesto jasno slobodno pitaj.
pozdrav
bogi
sixstringer
08-01-2006, 03:23 AM
Pa, kad je nestalo zvuka :o rasklopili smo nesrecu, ispitali slucaj i prostom dedukcijom u stilu Sh. Holmsa dosli do zakljucka da je riknuo zvucnik, jer je signal uredno stizao do tacke gde se direktno razdvaja na zvucnik i line out. Potom smo sam zvucnik povezali na izlaz procesora i pojacali izlazni signal dovoljno da potera zvucnik i nista.... Ne znam sta bi jos moglo da bude... Zavrsio sam srednju elektrotehnicku (mada nije bilo juce, a ni u vezi audio/video tehnike) pa kapiram da nisam omasio neke osnovne principe sto se tice zakljucivanja i dijagnoze...
Zvucnik je 4 oma, tako da smo tu sigurni.
Hvala na savetima, dosta pomazu, ali bih voleo da neko doda nesto ako je bitno u vezi same situacije vezane za kupovinu zvucnika, ali i da mi neko odgovori na ona nacelna putanja, u vezi razlike kod zvucnija uopste...
boggy
08-01-2006, 03:32 AM
Pa, kad je nestalo zvuka :o rasklopili smo nesrecu, ispitali slucaj i prostom dedukcijom u stilu Sh. Holmsa dosli do zakljucka da je riknuo zvucnik, jer je signal uredno stizao do tacke gde se direktno razdvaja na zvucnik i line out. Potom smo sam zvucnik povezali na izlaz procesora i pojacali izlazni signal dovoljno da potera zvucnik i nista.... Ne znam sta bi jos moglo da bude... Zavrsio sam srednju elektrotehnicku (mada nije bilo juce, a ni u vezi audio/video tehnike) pa kapiram da nisam omasio neke osnovne principe sto se tice zakljucivanja i dijagnoze...
ok, ok, ok, samo sam pitao :beer:
Zvucnik je 4 oma, tako da smo tu sigurni.
Hvala na savetima, dosta pomazu, ali bih voleo da neko doda nesto ako je bitno u vezi same situacije vezane za kupovinu zvucnika, ali i da mi neko odgovori na ona nacelna putanja, u vezi razlike kod zvucnija uopste...
Razlike postoje, najvise u "vesanju", ne samo onom koje vidis spolja, nego postoji i vesanje na spoju membrane i kalema koji ulazi u magnet... samo sumnjam da je to tebi znacajno jer si u rangu 8" zvucnika a pri tom imas problem i mali budzet za popravku... te ono sto sam ti ispricao je nesto sto te pod svim tim uslovima moze odvesti do pristojnog resenja... generalno obican zvucnik za kola ili "hi-fi" nije za gitarsko pojacalo... to su wooferi uglavnom, a ovaj koji treba tebi mora da svira jako "visoko", skoro do 10kHz... znaci sirokopojasni... kolika je bila snaga zvucnika?
pozdrav
bogi
boggy
08-01-2006, 03:55 AM
Pa, kad je nestalo zvuka :o ...
Odgovaralo bi ti ovako nesto po pitanju cene, mada je ovaj od 8ohm (tise bi svirao, mada ne mora da znaci, to zavisi i od drugih stvari) http://www.visaton.com/english/artikel/art_135_1_3.html
pozdrav
bogi
zvincic
08-01-2006, 04:08 AM
Koliko sam video, kod gitarskih zvucnika je zajdnicko da svi imaju papirnu membranu i "tvrdo vesanje" za spoljni ram. To su obicno sirokopojasni zvucnici, koji sviraju dosta visoko. Ako imas mogucnosti, probaj ga pre kupovine.
u pravu si da imaju papirnatu membranu....vjesanje nije tvrdo mada nemaju veliku ekskurziju.
jedino grijesis u tome da idu visoko.
u tom i jest car gitarskih zvucnika, nakon 5 kHz (u grubo, ovisi o zvucniku) pocinje strmi pad i bas to daje gitari zvuk na kakav smo navikli...kad gitaru pustis kroz sirokopojasni box ona ce imat jako neugodan zvuk, pogotovo kad je distorzija u pitanju.
druga stvar je sto su gitarski zvucnici u pravilu dosta osjetljiviji nego hifi....za primjer, vintage 30 ima 101 dB pri 1W na 1m
boggy
08-01-2006, 04:22 AM
u pravu si da imaju papirnatu membranu....vjesanje nije tvrdo mada nemaju veliku ekskurziju.
To sto kazes za ekskurziju je u principu "tvrdo" vesanje, koje je karakteristicno kod zvucnika koji mogu i moraju svasta da prezive a da se ne pocepaju i/ili ne osteti namotaj udaranjem o zadnji kraj magneta.
O tome brine tzv. spider, vesanje ispod membrane, kod namotaja. S obzirom da on nelinearno ogranicava hod membrane, skoro da ima funkciju kompresora.
jedino grijesis u tome da idu visoko.
u tom i jest car gitarskih zvucnika, nakon 5 kHz (u grubo, ovisi o zvucniku)
O kom precniku zvucnika pricas?
prosecan "Hi-Fi" woofer od 8" prilicno lepo dostize 4-5kHz.
Imas li neki primer?
....
druga stvar je sto su gitarski zvucnici u pravilu dosta osjetljiviji nego hifi....za primjer, vintage 30 ima 101 dB pri 1W na 1m
To sto se tice efikasnosti si u pravu, inace ti zvucnici znaju mnogo galame da naprave.
pozdrav
bogi
zvincic
08-01-2006, 04:24 PM
O kom precniku zvucnika pricas?
prosecan "Hi-Fi" woofer od 8" prilicno lepo dostize 4-5kHz.
Imas li neki primer?
nije stvar da dostigne vec da odsjece iznad 5 kHz...naravno, nece sve skinut, ali tu pocinje strma krivulja prema dolje
hi fi zvucnici nisu takvi
boggy
08-01-2006, 04:29 PM
....hi fi zvucnici nisu takvi
A kakvi su?
pozdrav
bogi
sixstringer
08-01-2006, 10:52 PM
Malo sam ceprkao i pronasao sledece:
http://users.chariot.net.au/~gmarts/ampbasic.htm
Use Instrument Speakers. Unlike hi-fi speakers, which are designed to keep the coil entirely within the magnetic field to maximise linearity, instrument speakers are designed to have the coil partially leave the magnetic field at the extremes of cone travel. This is partly to protect the speaker, but also produces a "soft-clipping" effect which is desirable with guitar amplifiers. It is also therefore important to match speaker power ratings reasonably closely with the power of the amplifier. Popular instrument speakers are available from Electro Voice (EV), Celestion and J B Lansing (JBL).
Koliko sam ja razumeo, Jedna razlika je u tome sto gitarski zvucnici bolje reaguju na dinamiku gitarskog signala, a druga razlika je u opsegu koji je prilagodjen gitarskom signalu kod gitarskog zvucnika sto rezultira, koliko sam razumeo, cistim zvukom, pogotovu kod distorziranog signala, jer se otsecaju nepozeljni harmonici... E, sad, jos samo da skontam STA i GDE se moze naci u Beogradu, pa i za koje pare...
Arthur
08-01-2006, 10:57 PM
@sixstringer
skokni do SkyMusica imali su celu paletu Eminence zvucnika koji su ono, middle class sto se novca i kvaliteta tice. MADA, pazi sad ovo, nisi nam rekao dal je on prestao da svira ili samo distorzira / prdi. Ako je ovo prvo, ne mora biti da je riknuo zvucnik vec pletenica, tanka zica koja se nalazi na samoj konstrukciji zvucnika.. ona se prekine i zvuk prestane totalno. Ovo je slucaj u 70% kvarova git.zvucnika (drzo sam prostoriju za vezbanje 7 godina! ;) ) Njena popravka je prilicno laka - ili lemljenje iste ili zamena. Redak je slucaj da sam zvucnik crkne na mrtvo iz nekog drugog razloga.Sta god da ste mu radili, male su sanse da ste skroz spalili spulnu, ona riknjava postepeno (osim ako ste ga spojili na steker za struju :) ), i dok riknjava u prvo vreme pusta distorziran zvuk i gubi na snazi. ili prdi mada je to sve slicno. Dakle, prostudirajte jos jedared sve mogucnosti ako nema zvuka (probaj signal od pojacala na nekom drugom zvucniku), i proverite stanje pletenice (izgleda kao pletena bakarna zica i krece od metalnog rama zvucnika ka magnetu)...
pa javi :)
sixstringer
09-01-2006, 01:25 AM
@sixstringer
MADA, pazi sad ovo, nisi nam rekao dal je on prestao da svira ili samo distorzira / prdi. Ako je ovo prvo,
...a jeste...
ne mora biti da je riknuo zvucnik vec pletenica, tanka zica koja se nalazi na samoj konstrukciji zvucnika.. ona se prekine i zvuk prestane totalno.
Eee... Moguce da je to... Extra! 'Fala svima naveliko i nasiroko, problem polako nestaje, a eto, ostaje nacelna diskusija o zvucnicima uopste... Neko ko se razume bi mogao da objasni ono iz mog prethodnog posta, ako je to tacno, naravno.
Pozdrav!
boggy
11-01-2006, 07:39 AM
Malo sam ceprkao i pronasao sledece:
http://users.chariot.net.au/~gmarts/ampbasic.htm (http://users.chariot.net.au/%7Egmarts/ampbasic.htm)
Use Instrument Speakers. Unlike hi-fi speakers, which are designed to keep the coil entirely within the magnetic field to maximise linearity, instrument speakers are designed to have the coil partially leave the magnetic field at the extremes of cone travel. This is partly to protect the speaker, but also produces a "soft-clipping" effect which is desirable with guitar amplifiers. It is also therefore important to match speaker power ratings reasonably closely with the power of the amplifier. Popular instrument speakers are available from Electro Voice (EV), Celestion and J B Lansing (JBL).
Koliko sam ja razumeo, Jedna razlika je u tome sto gitarski zvucnici bolje reaguju na dinamiku gitarskog signala, a druga razlika je u opsegu koji je prilagodjen gitarskom signalu kod gitarskog zvucnika sto rezultira, koliko sam razumeo, cistim zvukom, pogotovu kod distorziranog signala, jer se otsecaju nepozeljni harmonici... E, sad, jos samo da skontam STA i GDE se moze naci u Beogradu, pa i za koje pare...
Zvucnik za gitarsko pojacalo je vise effect-processor nego zvucnik... zaduzen za mnoge stvari u vezi zvuka elektricne gitare... do neke mere se ponasa (kada ide tihi signal) linearno i bez preterane koloracije, ali kada krene glasnije da svira pocinje da radi njegov interni "limiter" koji dodaje nove vise harmonike tamo gde ih bas i nije bilo.... tako da je veliki deo "boje" zvuka gitare upravo u zvucniku...
HiFi zvucnici se ne prave tako jer bi zvucali uzasno i farbali zvuk klavira na slican nacin sto verovatno niko ni ne bi kupovao.... no, kod gitare je to pozeljno u svakom slucaju.
Sto se tice frekventnog opsega zvucnika, on se meri na jako niskom nivou i u slucaju gitarskog zvucnika nisu neka preterana referenca, jer na tim slikama se nista ne vidi sta se desava kada se zvucnik malo "nagazi"... a tada se pojavi splet harmonika do prilicno visokoh frekvencija (lagana papirna membrana to moze... 6-10kHz, bez problema, jos ako se uzmu u obzir i rezonancije membrane...).
Nisam siguran da je iko specijalno razvijao zvucnik za elektricnu gitaru sa ovim karakteristikama. Na pra-pocecima audio tehnologije, zvucnici se i nisu generalno mnogo razlikovali od ovih o kojima pricamo... pre bi se moglo reci da je takva konstrukcija, iako veoma stara, prakticno nezamenljiva u ovom slucaju....
Mislim da se Arthur dobro setio da bi mogao kalem na zvucniku da se premota, i vrlo verovatno bi to bilo najbezbolnije resenje...
pozdrav
bogi
Arthur
13-01-2006, 06:21 PM
...ukoliko je uopste crkao.. jer da jeste, osim u slucajevima teeskih havarija, on bi ipak neki zvuk pustao, makar tih i deformisan...
Arthur
17-01-2006, 02:14 AM
? koji lik? preporucujem celestion il eminence, ako vec hoces gitarski zvuk..
Tiki the Boyler
17-01-2006, 10:17 AM
Jako rijetko se srece upokojeni zvucnik koji nije moguce vaskrsnuti!
Izbor gitarskog zvucnika i zamjena "nekim HiFi" je trazenje igle u plastu sijena!
Dakle, ako ste studentarija (ali ne elektroakstike) odnesite vi to do nekog majstora da vam sredi... Za 10EUR cete opet imati vas pakleni sobni zvuk!!! :)
p.s. "Direktno razdvajanje" signala (koje si spomenu negdje gore) na zvucnik i Line Out NIJE MOGUCE, jer su u pitanju totalno razliciti signali....
Pozdrav!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.