View Full Version : Expert studio
Prijatelji dragi, evo i obecanih slika audio studija sa pojasnjenjima sta smo radili i zasto. Kao sto mozete videti stavili smo London komplet PrimeAcoustic panela koji zaista savrseno rade posao. Prvo sto bi trebao da kazem jeste da je velicina prostorije 6x2.5m, zvucno je umerena, monitori kalibrisani i postavljena je referentna tacka slusanja.
slika studio.jpg pod attached files
Ovde je kao sto vidite rezija, koja je kao sto sam vec rekao i umerena i sredjena jako dobro radi posao. Akusticni paneli su postavljeni tako da kada je stereo slika cista, jasna i siroka. Problem Behringera je resen tako sto je njihova EQ slika "U" sredjena podizanjem srednjih tonova, ato cete videti na Pink noisu u sledecoj slici.
slika PINK.jpg pod attached files
Ovo je slika Pink noise/a prostora i monitora snimljena na RODI koja je postavljena u referentnu tacku. Kao sto vidite postoji problem oko 120 do 200 HZ, a i drugih rupica koje tek trebamo podici EQ-om. Idelani Pink je snimljen na sledecoj slici pa uporedite...
slika Idealni uslovi PINK.jpg na attached files
Radili smo merenje i na 1KHZ i videli smo da imamo nekakvih harmonika na visim i nizim frekvencijama. Evo ih...
slika 1KHZ.jpg na attached files
Idealan KHZ je kako znate ovakav :
slika idealni uslovi 1KHZ.jpg na attached files
Radilli smo takodje i white nose koji uzima sve frekvencije koje ljudsko uvo cuje a i ne cuje pa su nam rezultati sledeci....u sledecem postu ne moze vise na ovom
idemo dalje....
znaci white noise u nasoj prostoriji...
slika WHITE.jpg pod attached files
Ovde se jos jasnije vide rupe i falinke ali jasno je da idealno ne moze biti nego je bitno da ih doteramo koliko god mozemo
slika idealnog white noisea je sledeca
slika idelani usloi WHITE.jpg pod attached files
ovde je jasno sta nam fali u prostoriji a cega ima vise.
Merili smo i shum na -60db(radna) pri snazi od 100db i dobili sledece rezutate. Zao mi je sto nisam isao nekakvom hronologijom, bitno je da bi ovo trebala biti prva izmerena stavka. Jos jedna bitna stvar, a to je da je sve radjeno na snazi od 100db.
slika shum.jpg pod attached files
u sledecem postu cu postaviti slike studija (gluva sobe) i njene mere.
Poslacu jos slika sutra pre podne, poz
diviner
07-01-2006, 06:30 AM
Svaka cast...samo radite ;).
idemo na slike gluve sobe...
Soba je velicine 3.5 metra sa 2.5 metra. Napravljena je od drvene konstrukcije koja je bez puno sarafanja i drugih metalnih predmeta jednostavno utegnuta u plafon, pod i zidove sa strane. MAterijali koji su postavljeni od zida prema spolja su redom : stiropor 5CM, dva sloja mineralne vune, nekakav Kineski pamuk, i paneli sa rupicama. Planiramo da stavimo i Web kameru za vizuelni kontakt sa pevacima i sviracima koji su u gluvoj sobi jer se ona nalazi na spratu iznad nas. Takodje cemo i njih vizelno kontaktirati sa nama preko malog monitorcica koji ce u narednih dana biti postavljen.
Evo i slika
ovo je ulaz u gluvu sobu gde se nalaze tapacirana vrata debljine nekih 60 cm.
slika ulaz.jpg na attached files
sledeca slika je vec u gluvoj sobi
slika gluva mikrofon.jpg na attached files
pa naravno tapacirana vrata
slika gluva vrata.jpg na attached files
eto i da vidite javorove panele na kojima su rucno isbusene rupe i to na svakom celom 1459 rupa, a njihove dimenzije su 60X101 cm, ne slucajno.
slika panel.jpg na attached files
malo reklame :D
slika expert.jpg na attached files
u sledecem postu cu postaviti jos slika rezije sa primeacousticom
mandrak
07-01-2006, 09:59 AM
Puno dobrih stvari napravite u studiju.... probaj sa Rode skinuti onu navlaku jer ti to malo muti cjeli njegov spektar, nabavi neki pop filter biti če? zadovoljniji.
Pozdrav
Primeacoustic
prednji zid:
slika acoustic1.jpg na attached files
slika acoustic2.jpg na attached files
plafon:
slika plafon.jpg na attached files
levi pa desni zid:
slika levi.jpg na attached files
slika desni.jpg na attached files
Zasto sam ovo sve postavio??!?!
Iskreno zelim nekakvu analizu i preporuku ovoga svega sa komentarima bili oni losi ili dobri slobodno udrite.
poz
boggy
07-01-2006, 11:24 AM
Zdravo Eon,
....
Zasto sam ovo sve postavio??!?!
Iskreno zelim nekakvu analizu i preporuku ovoga svega sa komentarima bili oni losi ili dobri slobodno udrite.
poz
Kako vam se soba za slusanje ponasa na frekvencijama ispod 200Hz?
Nije bas lako proceniti na osnovu (samo) slika kako vam soba zvuci, i da li ste zadovoljni.
Probajte wavelet test koji smo napravili prosle godine, pa javite utiske. Imajte u vidu da je taj test jako tesko "odsvirati" bez greske, cak i za basnoslovno skupo slusanje, te pokusajte da uocite samo najgore anomalije. Koristite sopstvene usi kao "instrument".
Test mozete prevuci sa http://www.bozoel.com/content/view/29/50/lang,cs/
Razdeljen je u tri fajla, koji pokrivaju niske, srednje i visoke frekvencije.
Da ponovim, za svaki slucaj, budite oprezni sa niskim frekvencijama, posto polaze od 10Hz koje ako budete "culi" moze biti kobno za woofer.
Izlazni peak nivo je -0.837dBFS, i konstantan je za sve frekvencije.
pozdrav
bogi
Generalno u reziji nam fali jos deblji etison i u gluvoj sobi na podu imamo vuneni tepih pa cemo preko njega jos staviti etison. Znaci kada to uradimo imacemo pravu sliku i rezije i gluve sobe. Skidam ovaj softver pa cemo bas izmeriti i javiti.
P.S. sto se slika tice imas merenja pink, white i 1khz prostorije pa pregledaj i iskomentarisi ako imas vremena.
poz
boggy
07-01-2006, 12:05 PM
Generalno u reziji nam fali jos deblji etison i u gluvoj sobi na podu imamo vuneni tepih pa cemo preko njega jos staviti etison. Znaci kada to uradimo imacemo pravu sliku i rezije i gluve sobe. Skidam ovaj softver pa cemo bas izmeriti i javiti.
Da kazem i to, ne meri on nista, on je samo test signal, relativno prijatan... ima prilicne pauze izmedju "dogadjaja", dovoljne da mozak isprocesira sta je cuo. Namenjen je za testiranje akustike, izmedju ostalog, "na usi". Sve sto ne valja, cuce se.
P.S. sto se slika tice imas merenja pink, white i 1khz prostorije pa pregledaj i iskomentarisi ako imas vremena.
poz
Bi ja, ali pogledaj slike... pravougonici na niskim frekvencijama imaju samo okvire, i potpuno su se izgubili na slikama, jer si ih spakovao da budu male.
Koristi samog sebe i svoje kolege u proceni kvaliteta akustike, mani se "instrumenata"... sve je to vezano za "svidja mi se" ili "ne svidja mi se" na kraju krajeva, to znas i sam. Instrumenti za merenja nemaju nikakvu predstavu o subjektivizmu i ukusu slusalaca, ne znaju sta ce vas motivisati da nesto peglate po milioniti put i da bude na kraju odlicno... puno toga ne znaju instrumenti. Ono sto stalno koristite u svom poslu koristite i sada, vas sluh, osim ako ne miksate na peak-metre uvek i u svakom slucaju :mrgreen:
pozdrav
bogi
Da da to si u pravu usi su najmerodavnije ali tu nam je upravo sve ok. Ovo je cisto slikoviti prikaz onoga kako cujemo u redu nekih 70% istinitosti na slici.
Ono sto se cuje je u referentnoj tacki po mom subjektivnom misljenju diglo inace lose proglasene monitore behringer diglo za bar dve stepenice vise. Kao sto sam i gore rekao srednji su se procistili i pojacali. Problem ovih monitora je bio jak bass i high frekvencijski odziv dok je sada sve relativno ravno.
odo da prepravim slike :)
p.s. evo gledajuci slike sve se vidi samo treba zumirati ili te nisam skontao?
boggy
07-01-2006, 12:16 PM
Da da to si u pravu usi su najmerodavnije ali tu nam je upravo sve ok. Ovo je cisto slikoviti prikaz onoga kako cujemo u redu nekih 70% istinitosti na slici.
Najvaznije je da budete zadovoljni onim sto cujete
Ono sto se cuje je u referentnoj tacki po mom subjektivnom misljenju diglo inace lose proglasene monitore behringer diglo za bar dve stepenice vise. Kao sto sam i gore rekao srednji su se procistili i pojacali. Problem ovih monitora je bio jak bass i high frekvencijski odziv dok je sada sve relativno ravno.
odo da prepravim slike :)
Ok, pogledacu jos jednom, cini mi se da su bile nejasne.... mozda da ih otvorim posebno u novom prozoru... videcu.
Inace vazi jedno jako ostro pravilo, dobar zvucnik zvuci dobro i u losem prostoru, a los zvucnik ne zvuci dobro nigde.
pozdrav
bogi
boggy
07-01-2006, 12:29 PM
....
Pogledao ponovo white noise test, i slike su razmrljane, povecaj kvalitet jpeg kompresije posto su sada svi detalji razbijeni...
Takodje, ponovi svoja merenja sa samo levim i samo desnim monitorom, posto ne znam odakle dolazi comb-filtering u srednjim... akustika se ne testira "na stereo", posto levi i desni monitor jedan drugog ponistavaju na nekim frekvencijama u tacki slusanja, bolje je uraditi jedan pa drugi. Takodje ne znam odakle dolazi prilicna "dolina" u donjem mid-u.... to je sve sto sam bio hrabar da napisem gledajuci nejasnu sliku... iako nemam pojma cime ste snimali i koji ste mikrofon koristili... obican za pevanje nije bas dobar za te namene, mozda onaj jeftini (50EUR) Behringer merni mikrofon moze biti dobro resenje, nije skup a verovatno je ravan (kao i sve Behringer naprave, ako rade rade, ako ne rade... nema pomoci)
Zbog svega ovoga, da ne bih pisao dalje nesto sto moze biti glupost, poslusaj test koji sam ti preporucio, isto prvo levi pa desni zvucnik... da ne bi imali ponistavanja, posto su levi i desni kanal identicni u testu, pa ces videti sam.
Ako volite da snimate, snimite i wavelet test mernim mikrofonom na tacki slusanja, otvorite snimljeni fajl u editoru pa pogledajte sta tamo treba da bude a sta imate u sobi... sve se vidi. (opet prvo jedan pa drugi zvucnik)
pozdrav
bogi
Ad Fines
07-01-2006, 01:02 PM
Sta treba svirati dok se snima?
@Eon
Gdje si kupovao "spuzvu" i po kojoj cjeni?
boggy
07-01-2006, 01:11 PM
...
Nisam siguran da razumem...
pa pusta se test signal (xvid avi, sa nekompresovanim zvukom), recimo sa levog zvucnika, i sinhrono se snima mernim mikrofonom.... u sobi mora biti tiho, nivo SPL treba da bude neki normalan i ne preglasan. Najbolje je pokrenuti snimanje i izaci iz sobe.... ako se ne moze biti miran... zbog svega ovog nije bas jednostavno uraditi snimanje sobe na ovaj nacin, posto dugo traje... skoro dva sata za ceo test... ali do 100Hz nije problem.. to ne traje dugo...
Kada se gleda u editoru,... i ako se otvori i avi negde... moze se videti gde je koja frekvencija... grubo se moze videti i frekventni odziv sobe, kada je zoom tako namesten da se vidi ceo snimljeni fajl... kada se zumira svaki "talasic" posebno... moze se videti refleksija, rezonancija... itd.
Ako je nivo postavljen u editoru na linearan... sve sto je primesa je najverovatnije cujno... a ako se namesti nivo na logaritamski... tek se onda moze videti svasta... ali tu ne mora biti sve cujno.
pozdrav
bogi
Ad Fines
07-01-2006, 01:21 PM
....ja vec pomislio da treba neku mjuzu pustit,pa mi nije imalo logike,pa reko da pitam.
bezsmisla
07-01-2006, 03:39 PM
koliko kosta neki bolji merni mikrofon i gde bi mogao da se nabavi?
Ad Fines
07-01-2006, 03:58 PM
Dal bi se mjesto mjernog mogao upotrijebit neki drugi mikrofon?
boggy
07-01-2006, 03:59 PM
Otprilike 1000EUR pa navise... ne znam gde bi mogao da se nabavi.
Evo par proizvodjaca onih boljih:
Br?el & Kj?r (http://www.bkhome.com/bk_home.asp)
DPA Microphones (http://www.dpamicrophones.com/)
ACO Pacific (http://www.acopacific.com/)
Earthworks Audio (http://www.earthworksaudio.com/) (ovi su nesto jeftiniji, njihovi mikrofoni su se relativno skoro pojavili)
pozdrav
bogi
boggy
07-01-2006, 04:05 PM
Dal bi se mjesto mjernog mogao upotrijebit neki drugi mikrofon?
Uvek se za sve moze upotrebiti "nesto drugo"... pitanje je samo sta onda mi merimo, mikrofon ili sobu, ili i jedno i drugo smuckano?
Svi ne-merni mikrofoni imaju (veoma) neravnu frekventnu karakteristiku, i po tome kakva je ta karakteristika, i mikrofoni se razlikuju... skoro da ne znam da se ijedan mikrofon sa ravnom frekventnom karakteristikom koristi za snimanje zvuka u smislu produkcije muzike... mislim da se njegov "zvuk" nikom ne svidja.... mada kolege sa Foruma koji se bave snimanjem, bolje znaju to od mene.
Generalno, na kraju krajeva, odgovor je: Ne.
Ali u nedostatku iceg boljeg, probaj pa vidi... ko ti brani? :mrgreen:
pozdrav
bogi
Inace vazi jedno jako ostro pravilo, dobar zvucnik zvuci dobro i u losem prostoru, a los zvucnik ne zvuci dobro nigde.
pozdrav
bogi
Slazem se da je dobar zvucnik dobar, a los je los stim da sam pristrasniji drugoj generalizaciji, a to je da je dobar zvucnik u losim uslovima los, a los u dobrim uslovima dobar. Sustina je da su uslovi u kojima se svira prilagodjeni slusaocu i stvaraocu. Naravno da bi nam ovde Dynaudio 5 legli odlicno, nego ja govorim da je ovo sto se ovde cuje neocekivano od nenahvaljenih behringera
Pogledao ponovo white noise test, i slike su razmrljane, povecaj kvalitet jpeg kompresije posto su sada svi detalji razbijeni...
Takodje, ponovi svoja merenja sa samo levim i samo desnim monitorom, posto ne znam odakle dolazi comb-filtering u srednjim... akustika se ne testira "na stereo", posto levi i desni monitor jedan drugog ponistavaju na nekim frekvencijama u tacki slusanja, bolje je uraditi jedan pa drugi. Takodje ne znam odakle dolazi prilicna "dolina" u donjem mid-u.... to je sve sto sam bio hrabar da napisem gledajuci nejasnu sliku... iako nemam pojma cime ste snimali i koji ste mikrofon koristili... obican za pevanje nije bas dobar za te namene, mozda onaj jeftini (50EUR) Behringer merni mikrofon moze biti dobro resenje, nije skup a verovatno je ravan (kao i sve Behringer naprave, ako rade rade, ako ne rade... nema pomoci)
Zbog svega ovoga, da ne bih pisao dalje nesto sto moze biti glupost, poslusaj test koji sam ti preporucio, isto prvo levi pa desni zvucnik... da ne bi imali ponistavanja, posto su levi i desni kanal identicni u testu, pa ces videti sam.
Ako volite da snimate, snimite i wavelet test mernim mikrofonom na tacki slusanja, otvorite snimljeni fajl u editoru pa pogledajte sta tamo treba da bude a sta imate u sobi... sve se vidi. (opet prvo jedan pa drugi zvucnik)
pozdrav
bogi
Popravio sam slike, nazalost ako ne bude valjalo to je do slikanja slika na 1024x768. Pa cemo i to ponoviti kada budemo merili posebno levi pa desni zvucnik.
Mikrofon sa kojim smo radili je RODE NTK a njen frequency response i behringerov response koji uzimamo u obzir pri namestanju graphic eq-a je na slici u attachmentu
Mora se uzeti u obzir da su ovi rasponi frekvencija iz laboratorijskih uslova pa su nemerodavni u celosti ali mozemo da ih koristimo kao vodilju i da koliko toliko sa usima, slikama i vasom pomoci namestimo sobu da zvuci dobro.
@Eon
Gdje si kupovao "spuzvu" i po kojoj cjeni?
Primeacoustic smo uzeli u Artistu po seni od 900 evra, nesto vise. Inace, jaaaako dobro radi posao i ponavljam da kada si u ref. tacki imas osecaj da si u drugoj prostoriji.
poz
kompozitor
08-01-2006, 09:59 AM
Mozda je jeftinije platiti profesionalca da sve uradi kako treba .
Moguce je da das pare , pa ne uradis nista , pa onda das pare opet .
Pozdrav ...
kompozitor
08-01-2006, 10:05 AM
skoro da ne znam da se ijedan mikrofon sa ravnom frekventnom karakteristikom koristi za snimanje zvuka u smislu produkcije muzike... mislim da se njegov "zvuk" nikom ne svidja.
Meni ovo zvuci sasvim privlacno . Trebao bi biti neutralan 100% .
Imali nesto do 500 evra ?
Pozdrav ...
boggy
08-01-2006, 02:55 PM
Popravio sam slike, nazalost ako ne bude valjalo to je do slikanja slika na 1024x768. Pa cemo i to ponoviti kada budemo merili posebno levi pa desni zvucnik.
Probajte sa printscreen pa paste u neki program za obradu slika... ako je pc u pitanju... mnogo je lakse.
Mikrofon sa kojim smo radili je RODE NTK a njen frequency response i behringerov response koji uzimamo u obzir pri namestanju graphic eq-a je na slici u attachmentu
Mora se uzeti u obzir da su ovi rasponi frekvencija iz laboratorijskih uslova pa su nemerodavni u celosti ali mozemo da ih koristimo kao vodilju i da koliko toliko sa usima, slikama i vasom pomoci namestimo sobu da zvuci dobro.
Laboratorijski uslovi ili ne, karakteristike mikrofona su takve kakve jesu i ako nisu tacne onda je to problem sa proizvodjacevom "laboratorijom" a ne sa vasom sobom za slusanje. Sta god, snimajte sa njima pa javite rezultate.
Pokusajte da ne cackate graficki ekvilajzer, posto on moze napraviti stvari jos gorim nego sto jesu, jer nemate kontrolu sta ste uradili... izbacite sve sto je suvisno izmedju mikrofona i recorder-a.
pozdrav
bogi
boggy
08-01-2006, 03:04 PM
Meni ovo zvuci sasvim privlacno . Trebao bi biti neutralan 100% .
Imali nesto do 500 evra ?
Pozdrav ...
Koliko znam nista, a da se mozes pouzdati u to sto kupis.
Imaj u vidu da je "neutralnost" mernog mikrofona u gabaritima ±1.5dB po standardu za merne mikrofone, u najboljem slucaju, koliko znam, sto moze biti cujno pod nekim uslovima (+1dB "breg" sirine jedne oktave vecina ljudi u vasem poslu cuje)
Ovo nazivaju "mernim" mikrofonom, i mozda nije lose da se proba, http://www.behringer.com/ECM8000/index.cfm?lang=ENG
posto je veoma jeftin. Da li ce oni medjusobno liciti, to ne znamo...
ako ima karakteristiku koju su naveli u papirima, to je onda pristojno.
pozdrav
bogi
Probajte sa printscreen pa paste u neki program za obradu slika... ako je pc u pitanju... mnogo je lakse.
Laboratorijski uslovi ili ne, karakteristike mikrofona su takve kakve jesu i ako nisu tacne onda je to problem sa proizvodjacevom "laboratorijom" a ne sa vasom sobom za slusanje. Sta god, snimajte sa njima pa javite rezultate.
Pokusajte da ne cackate graficki ekvilajzer, posto on moze napraviti stvari jos gorim nego sto jesu, jer nemate kontrolu sta ste uradili... izbacite sve sto je suvisno izmedju mikrofona i recorder-a.
pozdrav
bogi
Mislim da se ipak i te laboratorije zvuka prave po nekim standardima ali to je vec nekakva druga tema.
Graficki eq cemo tek cackati kako bi slabo naglasene ili prenagalasene frekvencije sveli na standard.
poz
boggy
08-01-2006, 04:27 PM
Mislim da se ipak i te laboratorije zvuka prave po nekim standardima ali to je vec nekakva druga tema.
Ok za drugu temu... ali nisam siguran da razumem sta si hteo da kazes.
Graficki eq cemo tek cackati kako bi slabo naglasene ili prenagalasene frekvencije sveli na standard.
poz
Ponovicu, i necu posle vise daviti sa ovom pricom...
S obzirom da ne mozes biti siguran da li je tvoj mikrofon po specifikaciji, jer nemas nacina da to proveris, mislim da je pametnije predpostaviti da mikrofon ima ravnu karakteristiku i ne korigovati nista, ni ekvilajzerom niti bilo cime drugim... Ekvilajzer je prosto, previse gruba naprava da bi se mogle takve stvari korigovati. To je skup peak/notch filtera, sa raznim centralnim frekvencijama, a takav tip filtra ne moze korigovati ama bas svaku anomaliju na koju naidjete. Dalje, retki su graficki ekvilajzeri koji realno rade ono sto zamisljate da bi trebali, odnosno da podignu nivo onoga sto ste zeleli a da pri tom ne menja nista van tog opsega sto ne zelite da se menja...
Graficki ekvilajzer je najcesce konstruisan da bi se lako rukovalo sa njim, i da ne treba dvogodisnji seminar da bi se koristio, a samim tim su i njegovi "dometi" takvi kakvi jesu. U smislu merenja, vise volim pristup da se ne "koriguje" nista sto se ne moze sa sigurnoscu kontrolisati, i za sta se ne moze sa sigurnoscu govoriti da je ista "korigovano".
Inace slicna je prica sa parametarskim ekvilajzerom... moze biti mocan ali ne i svemoguc. Tek u skorije vreme su poceli usavrsavati te sprave, tu mislim na Weiss i Rane... no i dalje se prave tako da bi se lako rukovalo sa njima.
pozdrav
bogi
Ok za drugu temu... ali nisam siguran da razumem sta si hteo da kazes.
Ponovicu, i necu posle vise daviti sa ovom pricom...
S obzirom da ne mozes biti siguran da li je tvoj mikrofon po specifikaciji, jer nemas nacina da to proveris, mislim da je pametnije predpostaviti da mikrofon ima ravnu karakteristiku i ne korigovati nista, ni ekvilajzerom niti bilo cime drugim... Ekvilajzer je prosto, previse gruba naprava da bi se mogle takve stvari korigovati. To je skup peak/notch filtera, sa raznim centralnim frekvencijama, a takav tip filtra ne moze korigovati ama bas svaku anomaliju na koju naidjete. Dalje, retki su graficki ekvilajzeri koji realno rade ono sto zamisljate da bi trebali, odnosno da podignu nivo onoga sto ste zeleli a da pri tom ne menja nista van tog opsega sto ne zelite da se menja...
Graficki ekvilajzer je najcesce konstruisan da bi se lako rukovalo sa njim, i da ne treba dvogodisnji seminar da bi se koristio, a samim tim su i njegovi "dometi" takvi kakvi jesu. U smislu merenja, vise volim pristup da se ne "koriguje" nista sto se ne moze sa sigurnoscu kontrolisati, i za sta se ne moze sa sigurnoscu govoriti da je ista "korigovano".
Inace slicna je prica sa parametarskim ekvilajzerom... moze biti mocan ali ne i svemoguc. Tek u skorije vreme su poceli usavrsavati te sprave, tu mislim na Weiss i Rane... no i dalje se prave tako da bi se lako rukovalo sa njima.
pozdrav
bogi
Da da to znam i svestan sam cinjenice da su graficki eq-i dosta netacni. Kada uradimo merenje sa posebno levim i desnim zvucnikom imacemo jasniju situaciju stanja prostora, monitora i mikrofona u celini.
Sto se frekvencijskih karakteristika tice mislim da treba verovati onome sto pise u manualima proizvoda. A kada sam spomenuo standard laboratorije zvuka u kojima se mere dati proizvodi mislio sam na nekakve specifikacije po kojima se i te laboratorije prave.
Mislim da je vaznost ovakvih laboratorisjkih specifikacija u tome da se nekakvi odnosi reverberacije, frekvencija, ne znam, dileja i ostalih gresaka koje su moguce pri merenju proizvoda svedu na standardizovanu meru a to su nekakve brojke priblizno idealnih uslova.
poz
boggy
08-01-2006, 05:14 PM
Da da to znam i svestan sam cinjenice da su graficki eq-i dosta netacni. Kada uradimo merenje sa posebno levim i desnim zvucnikom imacemo jasniju situaciju stanja prostora, monitora i mikrofona u celini.
ok, bolje je koristiti za ono za sta su namenjeni, a to nije merenje akustike.
Sto se frekvencijskih karakteristika tice mislim da treba verovati onome sto pise u manualima proizvoda. A kada sam spomenuo standard laboratorije zvuka u kojima se mere dati proizvodi mislio sam na nekakve specifikacije po kojima se i te laboratorije prave.
Tu smo vec na tankom ledu... ima razlicitih pristupa i razlicitih principa po kojima se "laboratorije" prave. Inace te laboratorije su u sustini prave "gluve" sobe, u kojima kada se naviknes, pocnes da cujes lupanje sopstvenog srca, toliko malo spoljnih zvukova ima... mislim da to nisi nikada osetio u sobama koje na ovom Forumu nazivaju "gluvim".
Mislim da je vaznost ovakvih laboratorisjkih specifikacija u tome da se nekakvi odnosi reverberacije, frekvencija, ne znam, dileja i ostalih gresaka koje su moguce pri merenju proizvoda svedu na standardizovanu meru a to su nekakve brojke priblizno idealnih uslova.
poz
Generalno, ako je mikrofon za merenje skup, onda se MORA dobiti barem papir koji pokazuje bas njegovu licnu frekventnu karakteristiku, nebitno je da li je ona ravna ili ne, vec koliko odstupa od ravnog... kasnije se to ubacuje kao korekcija na raznorazne ofrlje i manje ofrlje nacine.
Inace karakteristike koje mozes videti u uputstvima za upotrebu kao standardno (uvek istu) odstampanu sliku nisu merodavne u potpunosti, posto se svaki mikrofon razlikuje makar bio i istog tipa, bez obzira na cenu i proizvodjaca, jedino je merodavno merenje u fabrici, svakog mikrofona posebno.... eto zasto su oni skupi u sustini.
E takve specifikacije se mogu proglasiti merodavnim.... u nedostatku istih, jedino sto nam preostaje je da nesto nasumice proglasimo ravnim i radimo sa tim... inace bi svaka korekcija "na slepo" pogorsala stvari.
pozdrav
bogi
Iskreno govoreci gluva soba koju imamo u Expertu je zaista mnogo GLUVA :).
Kada se smiris, u roku od nekih 2 minuta komotno cujes 15khz (rad mozga), ustvari cuje se kao pistanje u usima.
Lupanje srca se ipak ne cuje jer radi na 6 Hz ali moze da se oseti.
Sto se slika tice, jesi li video frekventnu karakteristiku RODE koju sam poslao pre par postova. Ima izoblicenja i to posebno na visokim frekvencijama sto me posebno cini poverljivim u samu specifikaciju frekvencije.
Ne bih rekao da svi samo stampaju slike, ipak nekako mislim da postoje nekakve nadleznosti i odgovornosti u tom smislu.
Zaboravio sam reci i ranije da cemo izmeriti i gluvu sobu, vreme reverberacije, koliko je gluva na svim frekvencijama, a to cemo upravo uraditi ovim tvojim softverom.
poz
boggy
08-01-2006, 05:34 PM
Iskreno govoreci gluva soba koju imamo u Expertu je zaista mnogo GLUVA :).
Kada se smiris, u roku od nekih 2 minuta komotno cujes 15khz (rad mozga), ustvari cuje se kao pistanje u usima.
Lupanje srca se ipak ne cuje jer radi na 6 Hz ali moze da se oseti.
spektar zvuka lupanja srca je siri od toga sto navodis... ima tu jos kojecega...
Sto se slika tice, jesi li video frekventnu karakteristiku RODE koju sam poslao pre par postova. Ima izoblicenja i to posebno na visokim frekvencijama sto me posebno cini poverljivim u samu specifikaciju frekvencije.
Ne bih rekao da svi samo stampaju slike, ipak nekako mislim da postoje nekakve nadleznosti i odgovornosti u tom smislu.
Mozes li biti jasniji po pitanju navodjenja nadleznosti i odgovornosti?
Zaboravio sam reci i ranije da cemo izmeriti i gluvu sobu, vreme reverberacije, koliko je gluva na svim frekvencijama, a to cemo upravo uraditi ovim tvojim softverom.
poz
ok... drago mi je da ce vam koristiti.
pozdrav
bogi
Prvenstveno mislim kada kazem nadleznost ili odgovornost na nekakav standard te laboratorije zvuka, gluve sobe koja ima veoma male cifre revrberacije, realne odnose svih frekvencija koje ljudsko uvo moze da cuje ako ne i vise frekvencije, dinamicko svojstvo itd.
Drugo sto mislim jeste da firme koje to iznose na videlo i fizickim i pravnim licima citavoga sveta nemaju za pravo da napisu ono sto je netacno, iskopirano ili prepisano, jer mi logika govori da ce jedan od milion ljudi upravo to ispitati (banalno receno). Ukoliko ustvari i ucine to na lazan i krivi nacin ruse svoj integritet i uopste posao.
Mislim da je ovo dovoljna garancija za prikaz realne slike profesionalne opreme u audio svetu.
boggy
08-01-2006, 05:53 PM
Prvenstveno mislim kada kazem nadleznost ili odgovornost na nekakav standard te laboratorije zvuka, gluve sobe koja ima veoma male cifre revrberacije, realne odnose svih frekvencija koje ljudsko uvo moze da cuje ako ne i vise frekvencije, dinamicko svojstvo itd.
Drugo sto mislim jeste da firme koje to iznose na videlo i fizickim i pravnim licima citavoga sveta nemaju za pravo da napisu ono sto je netacno, iskopirano ili prepisano, jer mi logika govori da ce jedan od milion ljudi upravo to ispitati (banalno receno).
Ok, i sta ce uraditi sa tim "ispitivanjima" ako dokaze da su podaci netacni?
Ukoliko ustvari i ucine to na lazan i krivi nacin ruse svoj integritet i uopste posao.
Nisam siguran da se to desava, mozda nekada, ali sada je to retkost.
Drugo, ja ne sumnjam ni u koga posebno, ako si na to mislio, mada generalno povrsno posmatranje desavanja na trzistu profesionalnog audia pokazuje da ima svega drugog osim odgovornosti i postenja... cast retkim izuzecima.
Drugi je problem sto sam ja govorio samo o mikrofonima, i s obzirom da su to mehanicke naprave, nemoguce ih je proizvoditi a da budu apsolutno iste, i merenja svakog ponaosob je dugogodisnja praksa kod najskupljih mikrofona na svetu. Jednostavno razlike koje na kraju nastanu postoje uvek i moraju se meriti za svaku kapsulu ponaosob, a to znaci da svaki mikrofon mora imati svoj registarski broj i samo svoj papir i/ili fajl sa izmerenom frekventnom karakteristikom, koja, opet, nebitno da li je ravna ili ne, daje korisniku informaciju o tome. Slike u uputstvu za upotrebu koje su iste za sve mikrofone istog tipa su samo neka vrsta okvirne informacije i ne moraju imati veze sa realnoscu za konkretni mikrofon koji kupis, ne zato sto je neko neodgovoran ili neprofesionalan, nego zato sto BOLJE NE MOZE.
Mislim da je ovo dovoljna garancija za prikaz realne slike profesionalne opreme u audio svetu.
To mozda moze biti dovoljna garancija, ali nisam siguran da najveci deo proizvodjaca uopste obraca paznju na to sto pises.
pozdrav
bogi
Ok, i sta ce uraditi sa tim "ispitivanjima" ako dokaze da su podaci netacni?
Nisam siguran da se to desava, mozda nekada, ali sada je to retkost.
Drugo, ja ne sumnjam ni u koga posebno, ako si na to mislio, mada generalno povrsno posmatranje desavanja na trzistu profesionalnog audia pokazuje da ima svega drugog osim odgovornosti i postenja... cast retkim izuzecima.
Drugi je problem sto sam ja govorio samo o mikrofonima, i s obzirom da su to mehanicke naprave, nemoguce ih je proizvoditi a da budu apsolutno iste, i merenja svakog ponaosob je dugogodisnja praksa kod najskupljih mikrofona na svetu. Jednostavno razlike koje na kraju nastanu postoje uvek i moraju se meriti za svaku kapsulu ponaosob, a to znaci da svaki mikrofon mora imati svoj registarski broj i samo svoj papir i/ili fajl sa izmerenom frekventnom karakteristikom, koja, opet, nebitno da li je ravna ili ne, daje korisniku informaciju o tome. Slike u uputstvu za upotrebu koje su iste za sve mikrofone istog tipa su samo neka vrsta okvirne informacije i ne moraju imati veze sa realnoscu za konkretni mikrofon koji kupis, ne zato sto je neko neodgovoran ili neprofesionalan, nego zato sto BOLJE NE MOZE.
To mozda moze biti dovoljna garancija, ali nisam siguran da najveci deo proizvodjaca uopste obraca paznju na to sto pises.
pozdrav
bogi
Odosmo sa teme :)
Svaki mikrofon, monitor itd. je dobar ako se uzme referenca ljudskog tela koje ga koristi.Mislim da je ovo sustina naseg razgovora ali ne mislim da ga trebamo zavrsiti, naprotiv, mislim da si u pravu sto se tice razlicitosti mikrofona, no tu vec idemo u nanometre koji opet cine makro svet....
...mislim da je sve dalje filozofija...uglavnom ja cu se javiti kada izmerimo nesto pametno, nazalost nemamo trenutno love za merne mikrofone itd. tako da cemo se morati zadovoljiti sa ovim.
poz
boggy
08-01-2006, 06:13 PM
Odosmo sa teme :)
Mislim da nismo sasvim, i dalje smo u "Dizajn i konstrukcija studija" :)
Ne moze se uvek ocekivati da se startuje thread sa upravo ovim pitanjima o kojima diskutujemo, jer se vrlo cesto ni ne ocekuje da tu ima neceg nejasnog.
Svaki mikrofon, monitor itd. je dobar ako se uzme referenca ljudskog tela koje ga koristi.Mislim da je ovo sustina naseg razgovora ali ne mislim da ga trebamo zavrsiti, naprotiv, mislim da si u pravu sto se tice razlicitosti mikrofona, no tu vec idemo u nanometre koji opet cine makro svet....
Hm... daleko od toga da su "nanometri" u pitanju... ne zato sto koristis jedinicu za duzinu, shvatio sam poentu... u pitanju moze biti decibel ili dva, sto moze uzrokovati promenu "karaktera" mikrofona za pazljivog slusaoca... ne bi ih dzabe merili svakog ponaosob, jer to je prilicno skupo... cak i ako se toliko razlikuju, kapsule su ispravne, makar ti to zvucalo neozbiljno... pa standard im to dozvoljava! Ako gledamo standard za merni mikrofon. Sto se tice ostalih mikrofona, proizvodjaci mere svaku kapsulu ponaosob i one koje se mnogo razlikuju bukvalno bacaju, i otud visoka cena.
...mislim da je sve dalje filozofija...uglavnom ja cu se javiti kada izmerimo nesto pametno, nazalost nemamo trenutno love za merne mikrofone itd. tako da cemo se morati zadovoljiti sa ovim.
poz
Ni ne treba vam novac za merne mikrofone, merite s cim imate, a i nije uvek "filozofija" bas sve ono sto nije u skladu sa ocekivanjima.
pozdrav
bogi
Mislim da si me malo pogresno shvatio, imam utisak da bezimo sa teme a to je Expert studio!!!
Sto se nanometara tice mislio sam na izradu mikrofona(malo je ovako, pa je malo onako), a jeste merna jedinica usnimavanja jeste db i pade mi jedno pitanje napamet....sta mislis da li za najskuplje mikrofone na svetu daju u svakom manualu drugacije specifikacije i zasto to ne rade ili rade ako rade?
poz
boggy
08-01-2006, 06:45 PM
Mislim da si me malo pogresno shvatio, imam utisak da bezimo sa teme a to je Expert studio!!!
Ok necu ti vise smetati.
....sta mislis da li za najskuplje mikrofone na svetu daju u svakom manualu drugacije specifikacije i zasto to ne rade ili rade ako rade?
poz
Uz mernu kapsulu Br?el & Kj?r (spakovana u prelepu malu drvenu kutijicu sa plasticnom oblogom) se prilaze papirna traka iz Br?el & Kj?r plotera, sa frekventnom karakteristikom bas TE kapsule, kao i podacima o serijskom broju kapsule, datumu merenja, temperaturi na kojoj je merena, vlaznosti vazduha, polarizacionom naponu i atmosferskom pritisku, kao potpis coveka iz Br?el & Kj?r koji je tu kapsulu svojom rukom izmerio... nadam se da sam razjasnio "misteriju". Znaci ne govorim o manualu, nego o papiru koji dolazi uz kapsulu... ako i ima slike u manualu, ona je samo okvirna i nju niko ne garantuje.
pozdrav
bogi
Ok necu ti vise smetati.
Uz mernu kapsulu Br?el & Kj?r (spakovana u prelepu malu drvenu kutijicu sa plasticnom oblogom) se prilaze papirna traka iz Br?el & Kj?r plotera, sa frekventnom karakteristikom bas TE kapsule, kao i podacima o serijskom broju kapsule, datumu merenja, temperaturi na kojoj je merena, vlaznosti vazduha, polarizacionom naponu i atmosferskom pritisku, kao potpis coveka iz Br?el & Kj?r koji je tu kapsulu svojom rukom izmerio... nadam se da sam razjasnio "misteriju". Znaci ne govorim o manualu, nego o papiru koji dolazi uz kapsulu... ako i ima slike u manualu, ona je samo okvirna i nju niko ne garantuje.
pozdrav
bogi
Niko nije rekao da mi smetas, dajte ljudi nemojte da ste toliko sentimentalni. Ovo govorim iz cisto prakticnih razloga foruma, ne iz nekakve nesloge ili zelje da te odstranim :) . Vidis da i ja iz posta u post govorim da idemo iz teme a ovamo pricam i dalje o mikrofonima.
Vidis tu informaciju za mikrofon nisam znao, hmmmm a sada sledece pitanje, da li mislis da je to sto tamo pise stvarno merodavno ili je cena mikrofona i potpis tog coveka dovoljna da ja i ti verujemo da je to stvarno izmereno pod tim uslovima?
boggy
08-01-2006, 07:15 PM
Niko nije rekao da mi smetas, dajte ljudi nemojte da ste toliko sentimentalni. Ovo govorim iz cisto prakticnih razloga foruma, ne iz nekakve nesloge ili zelje da te odstranim :) . Vidis da i ja iz posta u post govorim da idemo iz teme a ovamo pricam i dalje o mikrofonima.
Pa moras ti prvo da se odlucis sta je tema tvog threada...
Inace cu morati da komentarisem da mi se boja zidova ne svidja, i da je onaj koji je busio lesonit (ili sta je vec busio) na absorberima u gluvoj sobi izgubio zivce i busio rupe gde je stigao, iako je krenuo u "avanturu" prilicno ambiciozno...
mislim da je to besmisleno, a mozda se varam... ali ako ti to vise odgovara... mislim da gubis sagovornika, jer to nije tema podforuma koji se zove "Dizajn i konstrukcija studija" a ne "Enterijer, estetika i scenografija studija i njihov uticaj na zvuk", recimo...
Merenja akustike i mikrofoni podobni za to su tema ovog podforuma, ili sam ja sve opet pobrkao...
Vidis tu informaciju za mikrofon nisam znao, hmmmm a sada sledece pitanje, da li mislis da je to sto tamo pise stvarno merodavno ili je cena mikrofona i potpis tog coveka dovoljna da ja i ti verujemo da je to stvarno izmereno pod tim uslovima?
Nikada nije nista sigurno, ali se te stvari daju proveriti. I veruj mi da se proveravaju i kontrolisu na svakom koraku... naravno ne zbog profesionalnog audia i akustike... nego zbog drugih oblasti gde je neophodno imati sigurnost u izmerene velicine (srecom postoji buka koja se proucava)
pozdrav
bogi
Ne u gluvoj sobi su izbusene rupe naknadno, a one stare su ostale iz bivseg studija. Negde smo morali da pravimo kompromis sa busenjem a negde smo ubadali postojece rupe. Inace busili smo svi rupe i to je bilo mojih 15 dana pakla u raju ili raja u paklu, kako se god okrene kontradiktorno je bilo
Dobro ok, pricamo i dalje,nema potrebe da budes ironican, nego mislio sam da se iskomentarisu one pojave Pink i White noise-a koje nisu zanemarljive jer imaju bitnu razliku u odnosu na "suvi" pink i white?
poz
ANITA
09-01-2006, 01:25 AM
Hey Eone,
cestitam na novom, lijepom prostoru! :)
Veselim se cuti nesto novo od tebe!!!!! Kad ce... kad ce?:hyper:
Cuce se :) pozdrav najdrazoj na forumu :)
Ne u gluvoj sobi su izbusene rupe naknadno, a one stare su ostale iz bivseg studija. Negde smo morali da pravimo kompromis sa busenjem a negde smo ubadali postojece rupe. Inace busili smo svi rupe i to je bilo mojih 15 dana pakla u raju ili raja u paklu, kako se god okrene kontradiktorno je bilo
Dobro ok, pricamo i dalje,nema potrebe da budes ironican, nego mislio sam da se iskomentarisu one pojave Pink i White noise-a koje nisu zanemarljive jer imaju bitnu razliku u odnosu na "suvi" pink i white?
poz
Da , malo ste se ( ne nadano ) zavukli u pricu koja umesto ( bar meni koji sam je bas cekao ) da bude extra zanimljiva , postala je rasprava o globalnim zaverama krive mikrofona , sto bar po meni nije poenta ...... elem ......
Ono sato mene zanima je da li mozes da uradis white i pink noise ( original ) i one koje su ti SAD u prostoriji ali u nekom grafikonu koji ce vizualnije da prikaze razlike ....... kao mozda i floor plan kao i mozda neke sheme kako ste resavali odredjene stvari .....
Mozda i floor plan ( sa dimenzijama ) kako je bilo i sta ste vi uradili , posto mi se cini da su prostorije paralelnih zidova jer se sa fotki malo toga vidi ......
Drugo , ne bi bilo lose da se posalju fotke iz pogleda zvucnika prema vratima tj vama .....
trece , bilo bi dobro da objasnis koliko su oni sundjeri pomogli i u kom domenu ...
i sl ......
cetvrto , kazi nam gde si skapirao da si se zeznuo i kazi sta DEFINITVNO ne treba raditi , iako si ti mozda uradio a i ono sto nisi ....
peto , mozda ne bi bilo lose da posaljes i noise response i iz coskova prostorije .....
eto i ako ima jos korisnih informacija ne bi bilo lose .....
Pozdrav
Najverovatnije cu sledece nedelje odraditi jos jedno merenje jer smo sada u guzvi.
Dobra pitanja!!!!
Ono sto mogu reci a zaboravio sam da su sve paralelni zidovi i mesto sa kog smo slikali se nalaze velika stakla sa staklenim ulaznim vratima ali prekrivena pamucnom naboranom zavesom debljine 2 cm.
Medjutim, prostorija je kada se udje visoka 5m i to tako dva metra prema monitorima dok je ostalih 3m, prema monitorima, standardna visina od nekih 2,20m.
Mislim da ta visina dodatno pomaze pri refleksiji zvuka jer se dosta toga izgubi odlazeci gore(poznato je da zvuk ide prema gore). Tu nam je i jedino tkz. usko grlo prostora(mislim na prozore) ali smo ih unistili tim zavesama.
NA ostala pitanja cu odgovoriti posle merenja.
poz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.