PDA

View Full Version : Nepismenost u tekstovima na domaćoj sceni

Dushan_S
30-12-2005, 03:18 PM
Mo?da bi bilo interesantno reći ne?to na ovu temu... Evo video sam novi CD Joksimovića i skapirao da se zove "Ima ne?to u tom ?to me neće?", pa sam se zapitao ko mu je taj u kom ga ona neće ili ?ta već treba da znači rečenica. Ili bi ipak trebalo da naziv glasi "Ima ne?to u TOME ?to me neće?"? Ili ?eljko ima veoma komplikovane ljubavne trouglove? :) Davno bejahu časovi srpsko-hrvatskog u ?koli, mo?da gre?im, nek me neko ispravi ako nisam u pravu. Samoglasnik manje vi?e, koga briga.

Onda sam se setio one priče o Bregoviću kako se kladio valjda sa Du?kom Trifunovićem kako niko neće skapirati da je rečenica "Da sam bjelo dugme, mala bi se zakopčala u me" potpuno besmislena i neispravna, kad mu je ovaj rekao da to ne mo?e tako jer ne znači ni?ta. I one manje gluposti tipa "Digni ruku, digni OBADVE" umesto obe (zafalio jedan slog, ?ta da se radi) a ima ih jo? definitivno samo mi ne padaju na pamet.

idekius
30-12-2005, 04:00 PM
Jebi ga... dikcija.... neke stvari je nemoguce pevati, pa se onda verovatno pravi kompromis, do duse ruzan kompromis...

Ima toga koliko hoces... Npr. losa dikcija u pesmi Muzika na struju-Bajaga...
Obrati paznju kako je otpevan deo : "...u ritmu melodije..."

zagor
30-12-2005, 05:10 PM
Pa, pazi, seti se lokalizma npr. " U tem' Somboru". Svakako se ne radi o necemu nejasnom, ali nacin je neobican- onako, lalinski. Recimo da Joksimovicu fali samo jedan apostrof na kraju i kontekst bi bio vrlo jasan. Ne znam da li ga je stavio ili ne, nisam video CD, ali to bi svakako definisalo ili potvrdilo znacenje. TJ. "Ima neceg' u tom' sto me neces".

Meni, iskreno, zvuci zanimljivo i pomalo arhaicno.

Pozdrav!

zagor
30-12-2005, 05:12 PM
Da, P.S. Po meni je daleko nepravilnije ovo " NESTO", tj. vrlo je nepravilno, bez obzira sto svi cesto tako nesto izgovaramo, reci ima nesto... IMA NECEG' je druga prica.. Ko, Sta- Nesto... Koga, Cega- Necega- Neceg'

To je po meni veca budalastina...:)

idekius
30-12-2005, 05:18 PM
Pa, pazi, seti se lokalizma npr. " U tem' Somboru". Svakako se ne radi o necemu nejasnom, ali nacin je neobican- onako, lalinski. Recimo da Joksimovicu fali samo jedan apostrof na kraju i kontekst bi bio vrlo jasan. Ne znam da li ga je stavio ili ne, nisam video CD, ali to bi svakako definisalo ili potvrdilo znacenje. TJ. "Ima neceg' u tom' sto me neces".

Meni, iskreno, zvuci zanimljivo i pomalo arhaicno.

Pozdrav!

Bez tog apostrofa meni zvuci ne samo kao ljubavni trougao sa dva muska ugla, vec mi zvuci i perverzno:mrgreen: Mislim sta bi moglo da bude "u tom"!? :rolleyes::rotfl:

Boskovic
30-12-2005, 06:14 PM
Ma, najjachi je Bora Chorba "dok ja sluzim narodu u VOJSKI" :)

LACKY
31-12-2005, 04:45 AM
Možda bi bilo interesantno reći nešto na ovu temu... Evo video sam novi CD Joksimovića i skapirao da se zove "Ima nešto u tom što me nećeš", pa sam se zapitao ko mu je taj u kom ga ona neće ili šta već treba da znači rečenica. Ili bi ipak trebalo da naziv glasi "Ima nešto u TOME što me nećeš"?
Ima nesto u tom sto se zove pesnicki izraz. Tekst je potpisao isti onaj covek koji napisa "Ima neka tajna veza" i "Pristao sam bicu sve sto hoces" i da ne nabrajam.Inace jedan od najpoznatijh savremenika srpske poezije i jed od najpoznatijih decijih pesnika.:)

kompozitor
31-12-2005, 10:54 AM
Ima nesto u tom sto se zove pesnicki izraz. Tekst je potpisao isti onaj covek koji napisa "Ima neka tajna veza" i "Pristao sam bicu sve sto hoces" i da ne nabrajam.Inace jedan od najpoznatijh savremenika srpske poezije i jed od najpoznatijih decijih pesnika.:)

Napisao Dusko Trifunovic .

" Ima nesto u tome sto me neces
od te lazi nacisto umrecu
ima nesto u tome sto me neces
i u tome sto ja tebe necu "

Ako se dobro secam . Nisam slusao Joksimovica . Da li je potpisao Duska kao autora na albumu ?

Pozdrav ...

diviner
31-12-2005, 12:00 PM
Ajde mala pomogni kolezi :mrgreen: . Znam da nema veze sa tim sto pricate, ali sam morao :)

Dushan_S
31-12-2005, 03:57 PM
Ima nesto u tom sto se zove pesnicki izraz. Tekst je potpisao isti onaj covek koji napisa "Ima neka tajna veza" i "Pristao sam bicu sve sto hoces" i da ne nabrajam.Inace jedan od najpoznatijh savremenika srpske poezije i jed od najpoznatijih decijih pesnika.:)Ako je Kompozitor ovo tačno naveo, onda je Du?ko Trifunović naravno apsolutno pismen, ali nisu pismeni oni koji smatraju da se tekst slobodno mo?e prekrajati tako da se izbaci poneko slovo vi?ka, u ovom slučaju Joksimović :)

kompozitor
31-12-2005, 05:39 PM
Ako je Kompozitor ovo tačno naveo, onda je Du?ko Trifunović naravno apsolutno pismen, ali nisu pismeni oni koji smatraju da se tekst slobodno mo?e prekrajati tako da se izbaci poneko slovo vi?ka, u ovom slučaju Joksimović :)

Stihovi su iz " Tajne veze " izdao " Prometej " , Novi Sad . Ima vise izdanja .

Citirao sam po secanju , ali sam siguran da je dobro navedeno .

@ Dusan_S , da li je to samo naziv ili ima i pesma sa tim tekstom ?

Za mene je Dule br. 1 . i kao covek i kao pesnik .

Pozdrav ...

Dushan_S
31-12-2005, 05:58 PM
Ne znam, ali pretpostavljam da kao ?to je kod nas na estradi običaj, postoji pesma pa je album nazvan po njoj. Ne znam sa sigurno?ću, znači nisla otvarao ili slu?ao disk, samo sam video kako izgleda naslovna strana.

AVaX
05-01-2006, 02:56 PM
Imam utisak da uvek kvarim zabavu, ali mislim da ovome ne treba pridavati toliku vaznost.
Prvo, sta mislite da li ovakvih primera ima i u svetu?
Pa naravno da ima.
Drugo, nekad pogresna dikcija, ili gramaticki neispravan tekst mogu i da doprinesu kompoziciji.
U tom smislu sto to skrece paznju slusaoca i svi ce je upamtiti po toj "gresci".
Na kraju krajeva, evo mi ovde pricamo o Zeljku Joksimovicu (izmedju ostalog), a ne vidim da mu to ide na stetu....

LACKY
05-01-2006, 11:28 PM
Potpisan je Dusko Trifunovic i kolik sam shvatio on jetrazio od Duska pesmu,i kazu dobio!

OFF
06-01-2006, 12:50 AM
Jeste, cika Dusko. Pored toliko lepih pesama koje je napisao uvek se na pomen njegovog imena setim anegdote sa kraja '80-tih iz jedne zive emisije na, mislim TV Sarajevu.
Voditelj - Dusko, toliko ste lepih pesama za decu napisali, sta mislite sta danas deci najvise treba?
- Deci treba je*ati mater :D

Ima strasnih narodnjackih bisera:

-Kao minska polja da sam bio ja:confused:
ni majka me jutros nije poznala

Dushan_S
06-01-2006, 02:05 AM
Jeste, cika Dusko. Pored toliko lepih pesama koje je napisao uvek se na pomen njegovog imena setim anegdote sa kraja '80-tih iz jedne zive emisije na, mislim TV Sarajevu.
Voditelj - Dusko, toliko ste lepih pesama za decu napisali, sta mislite sta danas deci najvise treba?
- Deci treba je*ati mater :D

Ima strasnih narodnjackih bisera:

-Kao minska polja da sam bio ja:confused:
ni majka me jutros nije poznalaTo je Novica Zdravković, hahaha :D Ali treba K'o u minska polja da sam bio... ;) :p ?to dodu?e ne čini stvari nimalo ispravnijim. Ali mene mnogo vi?e zabrinjava kad čujem budala?tinu u nekoj teoretski malo urbanijoj muzici.

OFF
06-01-2006, 11:57 AM
Pa, gde ces urbanije od price o BG splavovima ?!:rotfl:

Dushan_S
07-01-2006, 03:55 AM
Pa pazi, ne ?ivim u BG-u (dodu?e pi?e mi to kao mesto rođenja u ličnoj karti) ali da ka?em patriotski, to definitivno nije moj Beograd... :p

(sad bi trebalo da nakon ove izjave odzvi?dućem nezainteresovano nadajući se da niko nema pristup nekoj kopiji zadnjeg CD-a N.Z. na kom se nalazi dotična pesma u svom rimejku pa ne mo?e automatski ni da čita sitna slova) :rolleyes:
:angel:

kompozitor
08-01-2006, 01:04 PM
" Sjecas li se one noci ,
kad si meni rekla ne ?
To su bile moje oci ,
sto su s tobom plakale "

Bozanstveno .