PDA

View Full Version : RME 9632 ili emu1820M

MD
24-12-2005, 05:22 PM
Razmišljam o nabavci nove kartice (do sada phase 28 od terrateca) i izbor se sveo na ove dvije za sada.

Kakve su u poredjenju?Stabilnost, konverteri, podrška i koliko ću osjetiti uopće napredak od ovih terratecovih phase 28 konvertera kod obe kartice...?
Breakout dodatne XLR kablove za RME ne vidim kod nas u provoxu u katalogu, znači li to da nisu nabavljive dodatne stvari preko njih(ako je netko kupovao)..!?

Izbor me više vuče na RME hdsp 9632, velika mogućnost nadogradnje a navodno su ovi konverteri na njoj bolji od emu kako sam imao prilike čitati.
Emu i taj all in one solution za malu paru, to me to pomalo odbija, kao da će je nesto kroz vrijeme pregaziti sa nečim što će biti bolji best buy...
Veći broj kanala mi za sada nije važan već neka osnovna baza za kasniju nadogradnju kad bude bilo više novaca:)

P.S.

Ispričavam se ako sam fulao podforum, jer sam se sad sjetio computer podforuma :(

ridge
24-12-2005, 10:54 PM
cudan izbor dve totalno razlicite karice razlicitog kvaliteta i opcija zapitaj se dal znas zapravo sta ti treba da ne bi bacao pare bezveze

Arthur
24-12-2005, 11:11 PM
upravo tako. EMU jeste kvalitetan izbor za all-in-one, mozda i najbolji, a RME spada u potpuno drugu filozofiju. Ja imam 9632 jer masinu nosim okolo po raznim studijima gde uglavnom ima dovoljno outboarda za rad. Cak se razmisljam da je zamenim za 9652 jedino sto kuci nemam nikakve valjane DA konvertere.. Sto se breakout kablova tice, RME u svom manualu daje semu kako da se naprave, sto preporucujem jer mi nikad gore nisu otisle pare od tih 50e za 10cm kablica i par neutrik dzekova.. Dakle, bolja konverzija, bolji interni mixing, i sudeci po nekim kuknjavama na ovom forumu, mnogo vec stabilnost u radu ... i da, imaju odlican support/upgrade..

MD
24-12-2005, 11:26 PM
Mozda se čini čudan izbor, ali i jesu dvije krajnosti ako se gleda iz jednog drugog kuta od ovog iz kojega ja gledam heheh.

Sad me iskljucivo zanimala kvaliteta samih konvertera na RME u odnosu na EMU i stabilnost ..
Znači dva kanala koja bi sad koristio a kasnije proširio a/d konverterima naravno, ni pretpojačala nisu važna...

Znači ako za istu cijenu mogu dobiti 2 RME ulaza koja su kvalitetnija od emu-ovih 8, onda je izbor RME, samim time što naknadno ima veću mogućnost nadogradnje, a meni su zasad potrebna samo 2 kvalitetna ulaza.

Ne znam, ako ima koja bolja kartica u rangu do 500 eura, da ima bar dva kvalitetna ulaza/izlaza i k tome bar ADAT opciju a bolja je od emu ili rme, preporučite je.
Drage ću volje uzeti savjet u obzir...

Ovako po glasinama EMU ima bolje konvertere od terrateca i M-audio, ESI..itd, a u tu cijenu jedino ulazi RME.
Kad se sve to uzme u obzir, uopće mi se ne čini čudan izbor ove dvije kartice, ako me razumijete.
Tražim jednostavno bar dva kvalitetna ulaza/izlaza sa mogućnosti dodavanja konvertera ubuduće za cijenu do 500 eura. Emu isto tako ima adat konekciju, ali me zanimao kvalitet njezinih 8 u odnosu na 2 kanala rme-a i stabilnost iste.

Ako je sad jasnije bar malo..:)

Oggy
24-12-2005, 11:33 PM
RME 9632 se produzeno zove "jos minimalnih 1000 evra"

Jeste nadogradiva, ali na 1820 mozes na isti nacin da imas duplo vise kanala.
Na RME nemas cak ni balansirane kad je kupis, vec se doplacuje 20-tak evara, a nemas ni preampe kojih na EMU imas 2 i rade potpuno korektno kod "m" verzije.
Na RME nemas preamp za slusalice i kontrolu jacine, a na EMU imas

Trenutno ne govorim o samom kvalitetu kartica vec o paketima, a sto se kvaliteta tice, otprilike su tu negde... TEsko da bi uspeo na blind testu da raspoznas. Pa sad kako ko voli, neka neko kaze bolja "ova" ili "ona", ali jedno je sigurno... Za otprilike istu cenu dobijas obe, ali sa razlicitim paketima.
Neki imaju problema sa EMU karticama po pitanju drivera, ja konkretno nemam, niti sam imao ikada ikakvih problema sa bilo kojom karticom (osim sa CW nekada davno).

Dakle, ako imas para, mozes kako hoces, ako imas preamp, mozes i RME, ali ako nemas onda je pametniji ulog EMU. Ako je ta nominalna razlika u kvalitetu ili konverterima jedino sto ce ti biti problem, onda zaista nemas nikakvih problema jer ja evo vec godinu dana koristim 1212m i ne smem ni da prebrojim sta sam sve njome uradio...

Jedno je sigurno, ako znas radice ti i jedna i druga, pa cak ce ti raditi i taj terratec sto imas, jer sam i njega imao i bio isto jako zadovoljan.
Mozda ti nije losa varijanta da umesto kartice i nadogradnje pazaris neki dobar preamp i zaboravis jos neko vreme na promenu kartice. Tu ionako ne mozes mnogo da izgubis, jer njima ionako svakog dana pada cena.

Oggy
24-12-2005, 11:36 PM
Mozes jos razmisliti i o Lynx One kartici, ona je bolja i od RME i od EMU

MD
24-12-2005, 11:48 PM
Mozes jos razmisliti i o Lynx One kartici, ona je bolja i od RME i od EMU

I PUNO SKUPLJA:D:D:D

Ma kažem, ne tražim preamp nikakav,, ni veći broj kanala za manju paru, već sam kvalitet konvertera koji bi radili za sada.
Služio bi terratec , možda, no nije stvar u "služenju". Već pomaku naprijed u kvaliteti zvuka.

Znači kažeš, da su i konverteri emu i rme-a tu negdje po kvaliteti?

Hm, onda se čini EMU pametniji izbor.
Očekivao sam po priči da su RME konverteri uistinu primjetljivo bolji.

Hm, ipak čini se da nisam jedini koji razmislja o odnosu ove dvije kartice.
Evo jedna kritika za emu:

short statement by matthias from rme at the rme-newsgroup:

"The HDSP 9632 not only has excellent drivers, but also excellent analog I/O. While the 1820m has a few dBs more on paper, in real world you won't ever run into a situation where you have any advantage of it. Your sources are all too noisy.

Also the 1820m has zero (0) jitter reduction. Make sure to never (!) use that box locked to external clocks. Conversion will immediately be worse than the one of the 9632 (which uses SteadyClock jitter suppression).

And don't use the 1820m via ADAT - the ADAT input uses a non-ADAT compliant optical receiver, which does not operate reliable."

Hm..

shigumicu
25-12-2005, 01:13 AM
EMU-ove kartice imaju jako dobre konvertore. U to nemoj sumnjati, to im je ujedno i najjace oruzje u odnosu na konkurenciju. Ja imam 1212m i jako sam zadovoljan, a sto se drivera tice nisam imao nikakvih problema jos od verzije 1.61.
RME je sjajna kartica, ali uz sve dodatke je mnogo skuplja opcija.
Ako su ti samo konvertori bitni onda su ove dve kartice izjednacene.

Arthur
25-12-2005, 02:47 AM
ne bih da zvucim kao da svoga konja falim, znam da su razlike u upotrebljivosti jedne i druge kartice akademske, sto znaci da ce tek u nekim extra-highquality zahtevima iskusno uvo na jaako dobro monitoringu moci da ozbiljno prepozna razliku izmedju te dve kartice. Znaci, ozbiljni zahtevi, koji i pravdaju taj neki odnos u ceni. Ukoliko se bavis "prirucnim" radom kao vecina nas ovde, definitivno ne treba da te brine ta razlika.. Eto, cisto da ne bude da su iste :) :D

Arthur
25-12-2005, 02:51 AM
pritom pricam samo o kvalitetu konvertera. A sto se tice balansiranih I/O, to sam vec napisao, veoma ih je lako napraviti. I ovo o jitter supresiji je izgleda tacno, jer RME ima podosta stranica napisanih o tom njihovom SteadyClocku. I Ogi jeste u pravu da ozbiljnija prosirenja za RME dolaze u vidu nestalih 1000e iz dzepa :)

Shot
25-12-2005, 04:15 AM
Moj glas ide definitivno za RME!

Ima nesto u konverterima kod RMEa. Niti jedna kartice (izuzev, eto, MOTU2408) od onih koje sam slusao mi nije na prvu loptu toliko sjela. Ne radi se uopce o tome kako zvuci nesto dok se usnimava na nju. To uvijek dobro zvuci. To je ono sto vecina ljudi slusa kad usporedjuje EMU i RME. Ali radi se o tome da kada se usnimi 20-30 kanala i krene to miksat, da ja imam neki (definitivno subjektivan) osjecaj da mi se sve bolje spoji. To je inace stvar s konverterima i preampima. Dobri uredjaji se primjete tek u fazi miksa. Stvar je samo u tome koliko se moze dobro "uvuci" neki kanal u miks, utopit ga, a da jos uvijek ostane jasan i definiran. U tome je RME sjajan. Zato moj glas ide za njega.
I necu se uopce upustat u raspravu EMU protiv ostatka svijeta. Prvi cu tu priznat da je EMU genijalna kartica. Neke kolege sam cak nagovorio da ju kupe. Ali smatram da RME po pitanju AD/DA konverzije moze vise od EMUa ili (mog) Creamwarea.
:)

MD
25-12-2005, 10:51 AM
Hm, ok konverteri su tu negdje za moje skromne potrebe.:D

Nego, jeli netko probao koristi adat i/o?
Čini mi se da sam čitao da netko koristi i behringer ADA8000 sa njom tu na forumu. Ima kakvih problema?

Zbog ovoga:

" And don't use the 1820m via ADAT - the ADAT input uses a non-ADAT compliant optical receiver, which does not operate reliable."

Ako su konverteri tu negdje, a adat radi pouzdano pa da je mogu kasnije pro?iriti , onda mi se emu ipak čini korisniji izbor .:)
Mislio sam da je razlika u RME konverterima stvarno čujna, ali ako nije, onda ću i ja u EMU vode čini se:D:D:rotfl:

dr.Ru
26-12-2005, 10:51 PM
Moj glas za RME definitivno!
po cenu da me proglase za cigana koji hvali svog konja :)

Salim se..... mnogo sam ranije pisao i ubedjivao ljude da uzmu RME, pa ako ti nije tesko, pogledaj moje prosle postove.

Dodao bih samo jos ovo: tacno je da RME, poput ozbiljnih sprava nije all-in-one uredjaj...odnosno hardware koji je dovoljan za sve.... Ja sam uvek izbegavao takve uredjaje koji rade sve...
Ako uzmes RME, imaces dovoljno dobar zvuk da pozelis ta silna prosirenja, a i mogucnost da biras sta ti treba od prosirenja..... nikad se ne zna kakav ces apetit imati kasnije :)

Uz svo postovanje prema EMU koji zaista dobro radi posao.