Log in

View Full Version : Preporuka za monitore

dmic
19-12-2005, 07:41 PM
Pozdrav

Znam da postova o monitorima na forumu ima podosta

ali ajde još jedan neće valjda nikome smetat:)

Ovako:

Imam Dynaudio BM6 pasivne kutije i zadovoljan sam njima , ali tražim zvučnik koji bi se mogao dobro pokazati u kombinaciji s njim , a pod tim mislim da pokaže njegove nedostatke.

U igri su: Yamaha MSP 5 ,Tannoy Reveal, Adam audio Anf-10. Cjenovni rang između 400 i 600 €.

Konkretno me zanima :-dali bi trebalo možda uzeti neke manje kutije tipa Jbl Control 1 ili gore spomenute Yamahe?
- dali je možda bolje da se usmjerim na neke veće HiFi kutije?

Unaprijed zahvaljujem

sasaristic
19-12-2005, 07:55 PM
Moj ti je savet pre za te pare da dodas sub..... generalno ,to ce ti najvise pomoci da sredis probleme (pretpostavljam da ih imas..ja sam iha sa bm6a imao na pretek) .

OFF
19-12-2005, 08:23 PM
Tannoy reveal svakako preskoci, Adami su dobri, ali ne vidim razlog zabaciti 500e kad je to zvucnik istog tipa i namene kao BM6 (meni licnio i bolji kao monitor). Ja bih na tvom mestu uzeo neke (zavisno od prostorije) ili velike kutije (JBL 4311), ili male, control1, sto da ne, a najbolje yamahe ns10.

dmic
19-12-2005, 09:30 PM
Imam te zvučnike već par mjeseci i dosta slušam na njima i sad pred nekih dva tjedna završio sam par stvari za jedan manji festival.

Na BM 6 zvučalo je solidno(u mom prostoru) ,kod prijatelja u studiju (isto BM6 ) već nije bilo tako , dok na NS 10 zvučalo je jako tanko, vokal je bio dosta dobar kao i cjelokupni odnosi u arr. ,ali basa je bilo volumenski premalo- što se nije toliko manifestiralo na BM6. Bm6 mulja u bas području i ja jednostavno još nisam uspio doskočiti tome.

Razgovarao sam sa prijateljem koji ima sličnih problema ima BM6 i MSP5 -on smatra da bi mu ns-10 riješio brdo problema.

Neznam jer nemam toliko iskustva s tim,Bm6 lijepo radi ,radim u prilično malom prostoru tako da će svaki zvučnik radit probleme.Prije BM6 imao sam Alesis monitor 1 on je isto ljiepo radio i kad sam uzeo BM6 mislio sam da ću riješit stvar to se pokazalo netočnim.

U priličnoj sam dilemi jer se neželim riješti Dynaudija

dmic
19-12-2005, 09:32 PM
Moram malo na netu vidit za taj sub- o tome opće nisam razmišljao.

sasaristic
19-12-2005, 11:06 PM
Veruj mi na rec , godine sam protracio na problematicne mixove jer nisam cuo nista ispod 50Hz.I na ns10 i bm6 a izgleda sad i na Adamu...uvek ista prica, nikad nisi siguran kakav ti je u stvari bas i kick.Sub bi trebalo da resi taj problem koliko toliko, mada i akustika igra stravicnu ulogu.

kVu
20-12-2005, 01:03 AM
Yamaha NS10 ili Auratoni 5c sound cube naravno...

a ukoliko imas neko low budget pojacalo mnogo bi vise dobio sa nekim boljim nego da ulazes u jos neke monitore sa istom velicinom membrane...

ili neki sub, ali samo ako ti je prostorija mnooooooooooooogo dobra... in other case, moze da ti posluzi i onaj sub od 50e :)

dmic
20-12-2005, 09:00 AM
Akustika prostorije- veliki problem.

Kad sam radio nisam imao previše izbora ,a sad kad je sve gotovo moš` ga j....(od prednje strane monitora do zida 2,60 m a uzdužno 4 m)

Nego da se povežem na predhodni post ,dal štedjeti za neki za neki skuplji sub ili da uzmem neku kantu do 500 kn?

I još jedno pitanje ...

Kako bi se taj sub ponašao u maloj prostoriji?

sasaristic
20-12-2005, 11:22 AM
Pitaj Boggija , cini mi se da je on prava osoba za pomoc oko sub-a i akustike.

boggy
20-12-2005, 02:50 PM
Zdravo dmic

Akustika prostorije- veliki problem.

Da, ponekad podmukli problem.

Kad sam radio nisam imao previše izbora ,a sad kad je sve gotovo moš` ga j....(od prednje strane monitora do zida 2,60 m a uzdužno 4 m)

pokusaj da skiciras i posaljes sliku.

Nego da se povežem na predhodni post ,dal štedjeti za neki za neki skuplji sub ili da uzmem neku kantu do 500 kn?

Generalno, nearfield (po nekom "pravilu" uvek dvosistemski) se moze rasteretiti (sub)wooferom i time se poboljsati kvalitet zvuka na najosetljivijem opsegu...
Dobar sub je skoro po pravilu skup. Najvise zato sto su subwoofer drajveri skupi zbog ekstremnih ekskurzija membrane koje treba konstrukciono resiti...
No tebi ne treba, kao i ostalima na ovom forumu koji se ne bave filmskom muzikom (nisam primetio da si to naveo), realni subwoofer... tebi fali ono sto su na nearfield "zaboravili" da ugrade... a to je woofer... itd. da ne duzim dalje i zbunjujem okolinu... najbolji lek je da probas neki i da vidis kako ti radi... dobra crossover frekvencija je 100Hz, koristi aktivni sub, sa skretnicom za satelite tako da ne moras da imas dodatnu skretnicu...

I još jedno pitanje ...

Kako bi se taj sub ponašao u maloj prostoriji?

Moras da probas, aktivni sub ti treba, sa regulacijom gaina.,. i skretnicom za tvoje monitore... takodje preporucujem da uzmes dva subwoofera...

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler
21-12-2005, 01:05 PM
Na BM 6 zvučalo je solidno(u mom prostoru) ,kod prijatelja u studiju (isto BM6 ) već nije bilo tako

Nije li onda do prostorije?!?

Ako ti je akustika losa, a po svemu sudeci jeste... Zaboravi sub, zaboravi dopunjavanje "sestice" jer je to OK monitor. Pozabavi se akustikom?!
I slusaj monitore... jos koji mjesec... :)

slowstar
22-12-2005, 02:10 PM
Ako soba "svira" na oko 110 (ustvari 55) hz, kao sto je kod mene nazalost slucaj, tu SUB moze pre da odmogne nego da pomogne, ali salu na stranu, veoma malo se desava (u ozbiljno produciranoj muzici) ispod 55-60 hz, to samo moze da pravi probleme u masteringu, kada volumen snimka "otkida" a neke narocite akusticne glasnoce nema, to se cesto desava, ne treba brkati elektricnu energiju snimka sa onim sto nasi slusni organi cuju, to je cesto u velikom raskoraku, i veoma dobro je "Hajpasovati" snimak u masteringu sa razumno odredjenom frekvencijom, nego lupati glavu sta je odnelo toliku "energiju" u mixu, a slabo se cuje...
Naravno da to ne vazi za filmsku, ili ozbiljnu muziku, za to je definitivno potreban SUB, ali sa relativno tihim slusanjem, preko nearfielda, i malo iskustva
mogu se postici iznenadjujuce dobri rezultati, cak i u akusticki relativno losim prostorima...Treba imati u vidu da se 32hz talasno prostire na oko 10,5 metara, to je bolna cinjenica, narocito za one koji imaju mali radni prostor...
Pozdrav svima, srecni praznici!!!

boggy
22-12-2005, 02:33 PM
.....i veoma dobro je "Hajpasovati" snimak u masteringu sa razumno odredjenom frekvencijom, nego lupati glavu sta je odnelo toliku "energiju" u mixu, a slabo se cuje...

Slazem se, samo treba imati u vidu da ako se taj donji opseg ne cuje nikako (sa dobrom ili sa losom akustikom, nebitno), onda moze nesto nisko da promakne, sto i nije realan sadrzaj.
Recimo, "gluve" sobe imaju taj podmukao obicaj... ubace u snimak par svojih rezonantnih pojava....
Naravno, najbolje je niske frekvencije "doterati" negde gde je akustika sredjena i gde monitoring nije samo tzv. "nearfield". Nevolja je u tome sto mali dvosistemski monitor, zbog mid-woofer funkcije drajvera od 6.5", nema ni dobre srednje frekvencije a ni neke niske na koje se mozete osloniti bez straha... Drugim recima, izgleda da je veoma tesko napraviti nearfield da valja... pri tom mora da se "pridave" niske frekvencije da bi se srednje "otvorille"... sto, izgleda, ni jedan proizvodjac ne sme zbilja da uradi... jer, ko ce da im kupi zvucnike sa toliko "malo" basa.... te se igra nastavlja... nearfildi ostaju mutni, bez detalja, bez jasnoce,... a ni sa basom se ne mogu pohvaliti... dosta vezbe je potrebno da bi se uradilo nesto na njima... skoro da su najtezi monitoring za ucenje, a skoro svaki pocetnik krene prvo malim monitorom...

pozdrav

bogi

boggy
22-12-2005, 03:13 PM
Zdravo Tiki the Boyler,

Nije li onda do prostorije?!?

Ako ti je akustika losa, a po svemu sudeci jeste... Zaboravi sub, zaboravi dopunjavanje "sestice" jer je to OK monitor. Pozabavi se akustikom?!
I slusaj monitore... jos koji mjesec... :)

Generalno se slazem sa tobom, ali ako na sub-u imas regulaciju njegovog "ucesca" u ukupnom SPL onda se mogu korigovati pojave u sobi... barem do neke mere... i definitivno smatram da se niske frekvencije moraju cuti ne zbog "dobrog" basa nego zbog pojave niskih tamo gde ih ne sme biti...
Drugo, sub se moze utisati skroz... ako smeta...
Isto tako, ako je akustika losa, onda ni dobar monitoring ne pomaze, cak i da se koristi trosistemski zvucnik, sa normalnim basom... a oni ako su u nekoj normalnoj klasi, nemaju mogucnost regulacije snage woofera... sto sa subom nije slucaj.

Takodje, nemojte me pogresno shvatiti, ne treba vama realan subwoofer, vec woofer, i nista vise. No, mislim da nemate realne probleme sa tim posto 90% onoga sto se proizvodi u svetu i naziva subwooferima, to realno i nije...
retko koji posteno "dobace" ispod 40Hz, ma kakve im "steroide" marketing davao...

Ova slicica dole prikazuje "mrcinu" kojoj "steroidi" ne trebaju... ali to kosta poprilicno... i pazite da ne stojite preblizu... moze da vas sutne...

pozdrav

bogi