View Full Version : TV Reklama
Arthur
18-12-2005, 01:00 AM
Poz,
dobih priliku da se okusam u ovoj oblasti pa imam par nedoumica.. najvise me zanima kako masterovati zvuk za TV? mislim, gledajuci reklame cini mi se da sve imaju isti nivo, nema desavanja jace/tise kao kad gledam spotove, pa i strane.. dakle, koliki je krajnji nivo pozeljan? kapiram da televizije imaju svoje kompresore na masteru, pa zato pitam. Takodje me zanima odnos glasa/muzike, da li je sidechain kompresija neophodna, i tome sl.. ako neko ima neke generalne preporuke, slobodno pisite...
Color
18-12-2005, 01:43 AM
To si dobro uocio da sve reklame imaju isti nivo. Generalno je tendencija da im se nivo radi maximalno koliko je to dozvoljeno (ustanovljeno nekim dogovorima medju TV stanicama). Ne znam kakva je situacija kod nas u zemlji sto se toga tice, o tome je vec bilo reci na forumu.. Konkretno u mom slucaju maximalna dozvoljena vrednost za TV reklame je -9dB. Znaci dosta ograniceno ali to je iz tog razloga da ne bi odjednom kad dodje blok reklama nakon filma ljudi ogluveli..
Sto se masteringa zvuka tice - u principu svaki kanal , znaci VO , muziku, SFX sve kompresujem i ne propustam nista ispod 100Hz. Side chain kompresija ti nije neophodna. Na master kanalu isto EQ , rezem sve ispod 100 - 120Hz (zavisi da li imam muski ili zenski VO) i rezem sve iznad 15000 - 16000 Hz. To su opsezi koji ti uopste nisu bitni jer ni jedan televizor ti to nece "zasvirati" a moci ces vise da nabijes nivo limiterom na izlazu. U vecini slucajeva dizem vise srednje frekvencije (opet u zavisnosti od tipa i samog karaktera glasa), taj opseg mi je bitan zbog razumljivosti i na kraju te ceka najbrutalnija moguca limitacija na izlazu. U te svrhe koristim L1 Ultramaximizer i obavezno zvuk slusam preko TV-a jer zvucnici u televizoru podnesu mnogo vise izoblicenja i ne smeta kad je zvuk izoblicen. Visoke frekvencije ce ti prve stradati tom limitacijom ali na televizoru je to ok! Kad bi radio master za bioskop naravno da bi sasvim drugacije pristupao materingu.. Ako ce ti pomoci, mogu ti na mail poslati neke TV reklame sto sam radio al' tek u ponedeljak kad budem na poslu.. cisto da cujes kako to zvuci da se ne bi ustrucavao od brutalne limitacije ;-)
Pozdrav!
Arthur
18-12-2005, 01:55 AM
izvini, -9dB Peak ili VU?
Color
18-12-2005, 02:06 AM
Peak naravno...
Arthur
18-12-2005, 02:09 AM
znaci opusteno radim, masterujem, i onda u editoru smanjim sve na -9. Hvala ti puno na odgovoru, nije mi padalo na pamet da analiziram stepen kompresije na reklamama... a logicno je :) hvala :)
Color
18-12-2005, 02:19 AM
Pa nije bas tako...mislim opusteno radis, pripremis sve kanale onda okacis limiter na izlaz, maximalnu vrednost peak namestis na -9dB a treshold spustas (signal ti se pojacava) dok nebude bas izoblicen zvuk, onda pustis to na televizoru i kazes ok , moze ovako ;-) ili malo vratis treshold itd... EQ na masteru naravno ide pre limitera. Odnose medju VO i muzikom / SFX radi sa okacenim limiterom jer ce ti on zbog brutalne kompresije izmeniti odnose koje si napravio dok ga nisi okacio na izlaz. To za -9dB nemoj da me uzimas zdravo za gotovo jer pojma nemam koji je kod nas standard. To se raspitaj, u principu svaka televizijska stanica bi trebala da bude sposobna da ti kaze koje tehnicke parametre mora da ispunjava neki materijal da bi prosao..
Color
18-12-2005, 02:21 AM
Nema na cemu ;-)
Primetices da je stepen kompresije brutalan, snimak uopste nedise, bukvalno kad ga naimportujes i vizualizujes, vidis pravugaonik..
SandRob
18-12-2005, 10:45 AM
-9db peak :shock:
lesha
18-12-2005, 12:34 PM
ja sam radio normalno do -0.1 dB..
Color
18-12-2005, 01:14 PM
Arthure, mislim da bi u svakom slucaju trebao da se raspitas na kojoj televiziji ce da se pusta reklama, da nazoves tu televiziju i saznas tehnicke specifikacije koje oni iziskuju i na osnovu toga da masterujes zvuk.. Bolje je da ga ti masterujes do odredjene velicine nego da radis do 0dB (-0.2dB) pa da ga oni brutalno limitiraju jer se moze desiti da se odnosi VO - muzika - SFX potpuno izmene...
Zaboravio sam jod da dodam, ako ti se zvuk nakon limitacije bude cinio previse ostar, digni realese time, signal ce ti subjektivno zvucati malko tisi ali ces dobiti na mekoci..
Lesha, za koje trziste si tako radio? Ja vrlo cesto dobijam i international DAT-ke iz francuske, poljske, turske u slucaju kad radimo adaptaciju vec postojece reklame. One su isto masterovane do -9dB..
lesha
18-12-2005, 03:11 PM
spica za lokalnu televiziju
spica za lokalnu televiziju
vec vidim TR vesti sa nekim Liebingom u pozadini :)
lesha
18-12-2005, 07:15 PM
vec vidim TR vesti sa nekim Liebingom u pozadini :)
podloga nema veze s technom, a moram da ti kazem da nisam lud za liebingom, uglavnom vrti i pravi trash muziku..
Obrati paznju na mono/stereo jer neke TV rade samo mono! poz
uglavnom vrti i pravi trash muziku..
zato sam i spomenuo njega :)
nego, sori...nemoj da se ljutis, u tom trenutku mi je ta kombinacija (dnevnik i liebing) delovala komicno...
Arthur
19-12-2005, 01:20 AM
pitao sam tehnickog dir. Metropolisa, on kaze 0 je zakon :D izgleda da kod nas nema standarda, al za moju dusu ici cu na -0.5dB. Sto se mono-a tice, eer, dude, nisam gluv/glup :D ja trenutno na kablovskoj nisam primetio nijednu Stereo stanicu, izgleda da provajderi sabiraju i strane TVstanice.
@color odavno sam poceo da mixam kroz odredjenu kompresiju, obzirom da radim uglavnom gitarsku muziku koja na kraju bude stisnuta ko limun kod moje baba Mice... :)
Color
19-12-2005, 12:15 PM
pitao sam tehnickog dir. Metropolisa, on kaze 0 je zakon :D izgleda da kod nas nema standarda, al za moju dusu ici cu na -0.5dB. Sto se mono-a tice, eer, dude, nisam gluv/glup :D ja trenutno na kablovskoj nisam primetio nijednu Stereo stanicu, izgleda da provajderi sabiraju i strane TVstanice.
Odlicno, sad barem mozes mirno da masterujes :) Ja bih isto rekao da kod nas nema nikakvog standarda jer svaka TV stanica na kablovskoj ima drugaciji nivo (mislim na ove nase privatne i drzavne).
@color odavno sam poceo da mixam kroz odredjenu kompresiju, obzirom da radim uglavnom gitarsku muziku koja na kraju bude stisnuta ko limun kod moje baba Mice... :)
Hahaha! Super, onda nema problema za mix, i pazi, bez obzira sto je dozvoljeno do 0 dB, nemoj mu davati (zvuku) mogucnost da dise. Bas to, stisni ga ko limun kad baba cedi :D
Pozdrav i puno uspeha!
p.s. obavezno javi kako je proslo
Arthur
20-12-2005, 04:53 AM
evo danas sam radio, dobio video zapis i uputstva... nista od ritmova, uglavnom simfonijski instrumenti, muzika u drugom planu.. Malo sam se namucio jer montaza kadrova nije imala nikakvu ritmicku osnovu, pa sta god uradio ili nije ritmicki korektno il se razilaze desavanja u muzici i slika.. Onda sam na kraju posle 2 sata mucenja okrenuo rezisera i pito ga jel ima nade da malko pomeri po koji kadar, cisto efektnosti radi, sa cim se slozio... ubuduce trazim da montazeri rade po kliku.. boli me uvo koji je tempo, samo dok ima ritma.. Inace kad sam to savladao, ostatak je bio lak. Jedino sam se ozracio kad sam kuci to preslusao (a radio na hiljadu puta psovanim Genelecima 1032), mnogo mi se detalja na Hi-fi izgubilo, pola reverba nema, cak su i gudaci generalno otisli na vecu distancu... To me malo ozracilo jer sam mislio da sam zavrsio, a mastering ostavljam za zadnji dan kad stignu VO. Javicu sutra kako su musterije zadovoljne, ako sam uopste ubo njihovu viziju..
MarkoM
20-12-2005, 05:36 AM
podloga nema veze s technom, a moram da ti kazem da nisam lud za liebingom, uglavnom vrti i pravi trash muziku..
sram te bilo...do skoro nisi tako govorio... :p
Color
20-12-2005, 09:29 AM
evo danas sam radio, dobio video zapis i uputstva... nista od ritmova, uglavnom simfonijski instrumenti, muzika u drugom planu.. Malo sam se namucio jer montaza kadrova nije imala nikakvu ritmicku osnovu, pa sta god uradio ili nije ritmicki korektno il se razilaze desavanja u muzici i slika.. ... ubuduce trazim da montazeri rade po kliku.. boli me uvo koji je tempo, samo dok ima ritma..
O muzici u funkciji slike i obrnuto bi moglo puno da se polemise... U svakom slucaju mislim da je najgora varijanta kad rezovi u montazi prate tempo muzike, cak se i u muzickim spotovima izbegava ovakav nacin montiranja.. Na kraju krajeva ti kao tonac/sound designer/kompozitor nemas mogucnost niti treba da se mesas u posao montazera....jer on bi najbolje trebao da zna (ako uopste ima smisla za montiranje slike) kakvu dinamiku i tempo iziskuje konkretan projekat na kojem se radi a sve to uz rezisera pored sebe. A ti kao POSLEDNJA karika u lancu produkcije i postprodukcije treba samo da podpomognes sliku, nikako da je zvukom i muzikom nadjacas.. Slika je primarna informacija , zvuk - dopunjujuca (sekundarna). Naravno izuzetaka ima ;-) E sad ako ni reziser ni montazer nisu ljudi koji su valjano upoznali svoj zanat onda verujem da je tesko...
Jedino sam se ozracio kad sam kuci to preslusao (a radio na hiljadu puta psovanim Genelecima 1032), mnogo mi se detalja na Hi-fi izgubilo, pola reverba nema, cak su i gudaci generalno otisli na vecu distancu... To me malo ozracilo jer sam mislio da sam zavrsio, a mastering ostavljam za zadnji dan kad stignu VO. Javicu sutra kako su musterije zadovoljne, ako sam uopste ubo njihovu viziju..
To je sasvim normalno. Pogresno je od reklame ocekivati da zvuci bog zna kako. Sve je to lepo sto se mi trudimo da to zvuci sto bolje itd....na kraju kad se izmixuje sa VO , SFX , unisti dinamika i pusti na TV - dobijes sasvim nesto deseto.....mislim da ne treba toliko dramaticno da prozivljavas te nedostatke...
Pozdrav....
lesha
20-12-2005, 10:38 AM
sram te bilo...do skoro nisi tako govorio... :p
cuti ti koji vrtis najtvrdji techno, kao nesto minimal, a ovamo eric sneo :banghead:
(sorry za o.t. ali morao sam da odgovorim)
MarkoM
20-12-2005, 03:37 PM
cuti ti koji vrtis najtvrdji techno, kao nesto minimal, a ovamo eric sneo :banghead:
(sorry za o.t. ali morao sam da odgovorim)
pod 1) eric sneo je do jaja :mase:
pod 2) minimal house i techno vrtim non-stop i po tome me svi i znaju a ja ne zelim da se ogranicim samo u jednom pravcu.tako da cu cesto vrteti techno kada to niko ne ocekuje ili obrnuto...
btw, necu ni da pominjem kakve ti ploce imas i kako vrtis a takodje ni kakvu muziku pravis...tj ne pravis... tako da ...:kesa:
p.s.sorry na offtopicu. I'm OFF.
Arthur
21-12-2005, 02:04 AM
@color
Ma ok je to, samo mi je zasmetalo jer je aranzman na brzinu spakovan i malo fali pa da bude praznjikav. Zato su me te distance i nedostatak reverba kao lepka malo ozracile, i sutra idem da popravljam..
S druge strane, razumem da nije zvuk/muzika svrha reklame, ali me na poprilicne muke stavlja kada simfo-timpan koji bi trebao da udari sa kadrom na politicara, kada on nije u tempu melodije koja svira.. takodje, reklama ima dve velike celine, za koje sam napisao dve temice, i njihovo smenjivanje bi takodje trebalo da ima nekog muzicko-ritmickog smisla, u sinhronizaciji sa slikom. Licno dosada nisam obracao paznju na to, pretpostavljao sam da se kadrovi u spotovima sa bubnjem smenjuju makar na udarac, ako ne na takt... zanimljivo ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.