View Full Version : Preporuka
Goran
13-12-2005, 06:50 PM
Da li neko moze (mozda @clusterchord) da mi preporuci neki virtual analog synth koji priblizno simulira Minimoog synthove? Trazim nesto sto bi mi "leglo" na Rhodes, nesto da bude i meko a i brzo i debelo.
Dushan_S
14-12-2005, 01:22 AM
Pa u zadnjih godinu dve se pojavilo nekoliko emulacija sintova koji i bukvalno imaju moog u imenu, i koji upravo to rade, emuliraju moog-ove. Evo, pogledaj recimo Arturia synth-ove
http://www.arturia.com/en/
Illiron
14-12-2005, 03:03 PM
Ako mislis na hardver pogledaj studio electronics se1x na primer.
ANITA
14-12-2005, 03:30 PM
Trazim nesto sto bi mi "leglo" na Rhodes, nesto da bude i meko a i brzo i debelo.
Imam ja jednu frendicu koja bi odgovarala opisu.... :rotfl:
p.s. Oprostite, morala sam. :p
Sleepgolfer
14-12-2005, 05:14 PM
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Goran
14-12-2005, 06:24 PM
Imam ja jednu frendicu koja bi odgovarala opisu.... :rotfl:
p.s. Oprostite, morala sam. :p
Anita svaka ti cast, upravo sam shvatio da to sto treba da legne na Rhodes ne bude synth nego bas neka gospodja u kasnim 30-tim, samo da bude malo mrsavija jer bi morao navarit neke L profile na noge od Rhodesa da bi bio stabilniji!;)
Boskovic
14-12-2005, 06:45 PM
Hahaha Ludilo!! :)
diviner
14-12-2005, 07:53 PM
:mrgreen:
clusterchord
15-12-2005, 03:26 PM
Da li neko moze (mozda @clusterchord) da mi preporuci neki virtual analog synth koji priblizno simulira Minimoog synthove? Trazim nesto sto bi mi "leglo" na Rhodes, nesto da bude i meko a i brzo i debelo.
hehe, standardna potraga za svetim gralom analogije. :mrgreen:
pa, ukratko, u VA, a pogotovo u VSTi svijetu tog nema. onaj minimax je doslovce uzasan. barem za sad, to nije moguce napraviti. u svim soft izvedbama caruje plastika. svi bi htjeli nesto zaraditi na trenutnoj popularnosti retro analogije, ali prodaju maglu. ko god ti tvrdi suprotno - nije svirao moog.
jedino sto bi mozda doslo u obzir je Nord Lead 3. nije to ta debljina, niti bas moog sound (vise me vuce na jupiter ili prophet), ali je prilicno muzikalan za Virtual Analog, i dosta ga ljudi koristi u fusion ili acid jazz bandovima uzivo. vidio sam ga par puta na onim Kontrapunkt festivalima, pa su neki Englezi i Brazilci sarafili po njemu, iznad Rhodesa.
ali, na stranu sve to, ako vec razmisljas o VA sintu pretpostavljam da to znaci da imas kakav takav solidan budzet. obzirom na cijene, najtoplije ti preporucam da razmislis o pravom mono analognom sintu, jer nista od ovoga ti nece dati to sto hoces:
slabo je poznato da svi oni mali moog-ovi iz kasnijih 70tih imaju prakticki naslicniji debeo zvuk minimoog-u, pogotovo u usporedbi sa svim drugim sintevima, ukljucujuci cak i Studio Electronics i novog Voyagera. koriste doslovce iste komponente. a ono najbitnije, daju se nabaviti debelo ispod kilo eura, u Americi jos i manje.. prilicno daleko od cijena koje minimoog cine nedostupnim - > pogledaj si malo Multimoog, Source, Prodigy i Rouge.. u tom prioritetu.
ono sto neupucene navodi da misle da nisu jednako dobri je da svi imaju "samo" po 2 oscilatora, umjesto minimoog-ovih 3. ali 95% standardnih minimoog bass/lead soundova koristi samo 2 oscilatora, a treci oscilator dodje kao LFO, jer minimoog nema zasebni jos LFO, dok ga ovi drugi imaju. pa "de facto" dodjes na isto.
tipicne cijene Source i Prodigy $550 - 750, Rouge $400 - 600, Multimoog $750 - 850. zna ih biti i na njemackom eBay-u, samo stavi znak eura umjesto dolara.
monofoni sint se prilicno lako odrzava, ustimava i rijedje kvari u odnosu na neki polifoni kao oberheim. sve se da srediti - diskretna elektronika.
Studio Electronics: SE1 i SE1X solidno zvuci. zamjerka mu je da ima dosta sporije envelope od pravog moog-a. izvedene su softverski sa Motorolama, umjesto tranzistora. jako popularan u Rnb produkciji.
Goran
16-12-2005, 02:05 PM
E to je pravi odgovor i pravi covjek za syntheve. Trebao sam ti odmah napisat pm. Svaka cast, hvala puno! ;)
Tiki the Boyler
29-12-2005, 11:20 AM
Ako nekome treba Nord Lead...
http://www.clavia.se/distributors/b.htm
http://www.clavia.se/distributors/y.htm
http://www.clavia.se/distributors/c.htm
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.