PDA

View Full Version : Live guitar sound - setup?

arados
12-12-2005, 10:22 PM
Posto sam ostao bez VOXa ToneLab SE (zaliven Stellom), kojega sam koristio za Live svirku i kojeg je vjerojatno tesko i osposobiti da radi normalno,
sada gledam sta bih drugo koristio za ove svrhe?

Zamolio bih kolege gitariste da mi daju neke svoje preporuke o ovome.
Pojačalo definitivno necu koristiti, jer se svira u objektima od 80m2.
Koristio sam V-Amp, X Vamp, Line6, Digitech RP10 - slabo sve.

Najbolji mi se pokazao Digitech 2112 SGS (lampa), ali mozda netko od vas
ima vec dobar setup, sa nekim normalnim gitarskim zvukom, bez plastike.
Mislio sam uzeti Tubemana od H&K, ili onaj preamp od Masa Boogiea...

Jos cu nesto reci:
Na jednu svirku sam nosio Roland JC120 i preko njegovog Line -Outa u mix
i zvucalo je savrseno (uz Boss Mega Distortion). Samo veliko brate.

Hvala unaprijed svima.
Pozdrav

Dushan_S
13-12-2005, 06:06 AM
Pa već si izređao sve, ?ta jo? čovek da ti predlo?i? :)

Ne znam koja je vrsta svirke u pitanju, a i to ima veze. Na tvom mestu, verovatno malo, kvalitetno tranzistorsko/hibrid pojačalo (da trpi zlostavljanje) i neke pedale ili pojačalo i pristojan procesor iz koga jedan izlaz ide u pojačalo a drugi u razglas, pa se samo doda malo u razglasu da zvuk ne bi tukao iz jedne tačke.
Ovo ostalo nema mnogo smisla, bar kako meni izgleda. Ja sviram sa Tubemanom, i neće? biti srećan nikako osim ako ga ne uključi? u amp a onda ti se isto hvata . Cifra koju će? dati za Boogie preamp je takva da mo?e? komotno da kupi? ponovo Vox-a (ako misli? na onaj rack preamp).

Dersu Uzala
13-12-2005, 07:33 AM

Sta da kazem, ne volim da 'bajam' sa zvukom u sred giga pa tako svugde nosim verni kombo. Lampas 55w. Nije bitna firma, koje god ti odgovara ili ga vec imas. Moj rack sa efektima je ubacen u send/return petlju.

Na posletku ubacim izmedju izlaza i zvucnika ovo:
http://www.thdelectronics.com/products/hotplate.htm

Raspalis lampu da se razbukti i ne probijes ljudima bubne opne.
Cudo od naprave. I radi. 8, 80 ili 800m2 :)

zvincic
13-12-2005, 04:18 PM
ja trenutno imam marshall jmp1 kojeg ukljucim u eff. loop return na marshall dsl401.

jako sweet zvuk :)

a polako se prebacujem na rack setup

Dersu Uzala
15-12-2005, 10:33 AM
ja trenutno imam marshall jmp1 kojeg ukljucim u eff. loop return na marshall dsl401.

jako sweet zvuk :)

a polako se prebacujem na rack setup

Pa super. Sa tom kombinacijom vec si naoruzan do zuba.:mrgreen:

zvincic
15-12-2005, 04:37 PM
Pa super. Sa tom kombinacijom vec si naoruzan do zuba.:mrgreen:

jos planiram nabavit G majora i marshall 20/20 slave :)

a pedalice ostavit za mali setup.

jedino ne znam kako cu sad iskoristit ernie ball volume. nezgodno mi je spajat je u effects loop a ako je spojim prije predpojacala onda mogu zaboravit na volume swellove sa delayem :(

Dersu Uzala
15-12-2005, 08:19 PM
jos planiram nabavit G majora i marshall 20/20 slave :)

a pedalice ostavit za mali setup.

jedino ne znam kako cu sad iskoristit ernie ball volume. nezgodno mi je spajat je u effects loop a ako je spojim prije predpojacala onda mogu zaboravit na volume swellove sa delayem :(

Zasto ti je nezgodno, zbog kabla? Kad rece GMajor vidim da je pala cena na ispod 400$. Sjajna je to sprava. Razmisljam da li i ja da to pazarim kao upgrade (imam onaj njihov M-300) ili da sacekam posle Nove Godine pa da uzmem GForce. Ipak mi treba i taj harmonizer sa GForce-a, posto nesto ne planiram Eventide 7000 ili 8000 u skorijoj buducnosti.

Znaci trpas sve u rack polako. Voleo bih da se podsetim tog tona (JMP-1) i uopste Marshalla. Ja sam izbacio EL34/84 iz upotrebe. Nesto mi uhu prija strogo 6L6 poslednjih godina.

zvincic
15-12-2005, 09:22 PM
Zasto ti je nezgodno, zbog kabla?

ne nego zbog toga sto ga nemam gdje spojiti nego na samom pocetku.
imam 6166 mono.

Kad rece GMajor vidim da je pala cena na ispod 400$. Sjajna je to sprava. Razmisljam da li i ja da to pazarim kao upgrade (imam onaj njihov M-300) ili da sacekam posle Nove Godine pa da uzmem GForce. Ipak mi treba i taj harmonizer sa GForce-a, posto nesto ne planiram Eventide 7000 ili 8000 u skorijoj buducnosti.

Znaci trpas sve u rack polako. Voleo bih da se podsetim tog tona (JMP-1) i uopste Marshalla. Ja sam izbacio EL34/84 iz upotrebe. Nesto mi uhu prija strogo 6L6 poslednjih godina.

ja sam se nedavno igrao sa kombinacijom triaxis/jmp/pirahna kroz mesa boogie el84 20/20 i 50/50 6L6.
mogu ti rec da mi je malac davao vani prijatniji ton.
a i svidjaju mi se el84 u mom dsl-u
:)

Annihilator
18-12-2005, 11:36 PM
Trenutno za live svirku koristim samo V-amp Pro koji ide direktno u mixetu.Planiram da batalim procesor i da uz Rhandall RG75DG2 nabavim neke pedale koje bi mogle da rade posao za Heavy-Shred svirku.Nisam imao mnogo iskustva sa pojedinacnim pedalama,pa me interesuje koja pedala(ili njihova kombinacija) bi bila pogodna za ovaj stil sviranja?

Recimo da mi treba "Stratovariusovski" sound za rifove i Vai-evski solo zvuk.Naravno,ne ocekujem da to zvuci kao kod pomenutih izvodjaca,ali da se bar priblizim pristojnom zvuku.

Dushan_S
19-12-2005, 05:20 AM
Trenutno za live svirku koristim samo V-amp Pro koji ide direktno u mixetu.Planiram da batalim procesor i da uz Rhandall RG75DG2 nabavim neke pedale koje bi mogle da rade posao za Heavy-Shred svirku.Nisam imao mnogo iskustva sa pojedinacnim pedalama,pa me interesuje koja pedala(ili njihova kombinacija) bi bila pogodna za ovaj stil sviranja?

Recimo da mi treba "Stratovariusovski" sound za rifove i Vai-evski solo zvuk.Naravno,ne ocekujem da to zvuci kao kod pomenutih izvodjaca,ali da se bar priblizim pristojnom zvuku.Ne planiraj unapred kad nisi ni probao pojačalo. Na primer, mo?da će ti njegov dist kanal raditi posao. Randall je u poslednje vreme poznat da radi pojačala koja imaju solidan dist iako nije lampa u pitanju, a za relativno malo para. Na tvom mestu, mo?da bih umesto kombića uzeo Randall glavu i napravio ili kupio kutiju sa 2x12. Trebalo bi da ako ti je adekvatna gitara za tu svirku sa njega dobije? dovoljno distorzije. Mo?e? da uzme? neki Tube Screamer ili OD1 da ga malo "pogura?" za solo i neki delay da ga ve?e? u effects loop.
Stratovarius sound za rifove ti inače i nije ba? neki visok domet zvuka pa da je te?ak za dobiti. Generalno će mnogo zavisiti od gitare, tvog sviranja i da li će? se ti snaći sa opremom. Za modernu heavy svirku je nu?nost imati glavu koja je napravljena za to, ako hoće? distorziju od koje boli mozak, pedala ne re?ava stvar.

Annihilator
19-12-2005, 09:44 AM
Randall me je i privukao zbog relativno povoljne cene,a i citauci neke recenzije sam nekako skontao da se na njihova poacala oslanjaju oni koji se bave cvrscim zvukom.

Moj Ibanez ima one V7 S1 V8 magnete.Probao bih da izvucem maximum iz njih,pa ako je stvarno u gitari problem promenicu magnete(jednog dana kad skupim pare:) ).

Sa dist kanalom na pojacalu mi je nezgodno za svirke,jer mi je potreban i clean povremeno,ali u svakom slucaju cu javiti kako mi zvuci dist kanal kada budem probao poacalo.

Stratovarius sound sam spomenuo kao model za ritam gitare i brze rifove.Recimo ja na mom V-Amp Pro-u nisam uspeo da napravim zadovoljavajuci preset.Zvuk mi je uvek prilicno zamuljan i prljav koliko god precizno svirao.
Zvuk za ritam gitaru mi je inace NAJVECI problem bas zbog tih brzih rifova.

Dushan_S
19-12-2005, 03:21 PM
Pa ne mora? sve magnete da promeni?. Kad skupi? kintu, recimo samo zameni? Bridge magnet.
Ne kapiram kako ti je "sa dist kanalom nezgodno za svirke". Ako hoće? clean zgazi? footswitch i prebaci? na clean kanal na pojačalu.
Pusti V-amp, on je ok da se ubode? u komp ili miksetu za instant rezultate, ne mo?e? očekivati da se ne?to ?to ko?ta toliko poredi sa nekim ozbiljnim spravama. Moguće je naravno da se i ti nisi sna?ao sa programiranjem sprave. Kad je ton nedefinisan i muljav obično je krivo previ?e distorzije, probaj da smanji? tako da ti dist bude tu oko 1h na modelu pojačala. Nikada nemoj praviti farbu za ritam tako ?to svirucka? sve i sva?ta, dobra farba za snimanje ritam gitare na simulatorima tipa V-amp obično ima jako malo distorzije, inače je muljava. Ako hoće? i definiciju i da ima malo vi?e gain-a, pojačalo pravljeno za to i ni?ta drugo.

zokia
19-12-2005, 05:55 PM
Posto sam ostao bez VOXa ToneLab SE (zaliven Stellom), kojega sam koristio za Live svirku i kojeg je vjerojatno tesko i osposobiti da radi normalno,
sada gledam sta bih drugo koristio za ove svrhe?

Najbolji mi se pokazao Digitech 2112 SGS (lampa), ali mozda netko od vas
ima vec dobar setup, sa nekim normalnim gitarskim zvukom, bez plastike.
Mislio sam uzeti Tubemana od H&K, ili onaj preamp od Masa Boogiea...

Jos cu nesto reci:
Na jednu svirku sam nosio Roland JC120 i preko njegovog Line -Outa u mix
i zvucalo je savrseno (uz Boss Mega Distortion). Samo veliko brate.

Hvala unaprijed svima.
Pozdrav
Mozda da probas neku od Rocktron sprava ..:cool: Ja imam Rocktron Voodu Valve preamp (lampa) sa efektima u rack-u i jako sam zadovoljan sa zvukom i uopste sa paletom zvukova koji pruza.. Ima cak i (veoma dobru) simulaciju zvucnika tako da ga mozes koristiti i za snimanje.. Ja ga uglavnom koristim za live..

Ako ti je zanimljiv Mesa Boogie ja imam egzaktnu repliku tog preamp-a (V-Twin) za jako jako povoljnu cenu.. Ako ti je zanimljivo, - PM..

Pozdrav

Miha Blaze
12-09-2006, 02:45 AM
Randall me je i privukao zbog relativno povoljne cene,a i citauci neke recenzije sam nekako skontao da se na njihova poacala oslanjaju oni koji se bave cvrscim zvukom.

Moj Ibanez ima one V7 S1 V8 magnete.Probao bih da izvucem maximum iz njih,pa ako je stvarno u gitari problem promenicu magnete(jednog dana kad skupim pare:) ).

Sa dist kanalom na pojacalu mi je nezgodno za svirke,jer mi je potreban i clean povremeno,ali u svakom slucaju cu javiti kako mi zvuci dist kanal kada budem probao poacalo.

Stratovarius sound sam spomenuo kao model za ritam gitare i brze rifove.Recimo ja na mom V-Amp Pro-u nisam uspeo da napravim zadovoljavajuci preset.Zvuk mi je uvek prilicno zamuljan i prljav koliko god precizno svirao.
Zvuk za ritam gitaru mi je inace NAJVECI problem bas zbog tih brzih rifova.

to pojacalo koje si napisao Randall RG75DG2 sam isprobao detaljno mada se ne secam da je imalo efekte i radi odlicno posao za bilo koji vid heavy thrash ili neke zesce svirke, ima modernu distorziju koja zvuci pristojno, vrlo, vrlo malo je sinteticka, zavisi, meni i malo sintetike smeta pa sam primetio mada ti mozda budes i zadovoljan, a mozda i ne ;)
sve u svemu jako dobro pojacalo za te pare, sad da li ce ti se uklopiti u power/prog ne znam, mada ne sumnjam uopste, samo ako znas da podesis... kada su takva pojacala u pitanju, ne treba ti nikakva dodatna pedala u vidu dista ili od-a... jednostavno mislim da neces naci bolji dist da na istom radi nego taj koji je ugradjen u glavu (pojacalo)

treba da uzmem za nekih mesec, dva peavey XXL, trans tube glava, zanimljivo zvuci iako nije totalni lampash, pa ako mozes nekako, probaj te peaveye pa odluci, prave jako dobra pojacala, sa dobrim i zdravim distovima...

poz!

Bota
19-12-2006, 11:07 PM
Randall RG 200 G2 ti rije?ava problem (combo tranzistorac, 200w, 2x12). Ja sam gurao Tonelab na clean kanal ali i drive kanal sa pojačala radi vi?e nego odlično!