PDA

View Full Version : Autotuning

Arthur
11-12-2005, 12:25 AM
Ja moram nesto da proverim sa vama... il sam lud ili u mnogo vecem obimu nego sto mislim da je korektno, cujem pitch-korekcije na snimcima veoma visoke produkcije... Nisam siguran da sam nacisto sa tim koliko je to eticki opravdano u tom slucaju.. mislim, okej mi je da u low-budget polu/home produkcijama na bas losim vokalima to dobija svoj smisao.. ali ovako, ljude koji imaju veliko postovanje i novac od istog... e to mi je vec malko hevi..
Al ajd pre nego sto nastavim da ke*am, evo nekih primera pa cisto da vidim dal sam sisao sa uma :
- Maroon 5 (narocito na "she will be loved" gde je to iskorisceno kao efekat, samo se pitam dal je namernooo)
- Jammiroquai, zadnji album - na par mesta, meni najociglednije na pesmi "black devil car"
- Greenday - sad sam tek krenuo da preslusavam i meni najdraza pesma "wake me up when september ends" mi se cini da je cela okupana u tim intervencijama

Da li sam lud? :confused:

sasaristic
11-12-2005, 12:31 AM
Ma nisi lud, ocigledno da su svetski producenti i izvodjaci totalno oslobodjeni bilo kakvog kompleksa kad su alati u pitanju...jednostavno ako tako zvuci "bolje" ....zasto da ne?!!
Mada mi je stvarno malo cudno za Greenday...mislim..cela ta postpank ikonografija i autotune..bas mi nesto ne ide.

Arthur
11-12-2005, 12:43 AM
kompleksi? pre bih rekao da su ljudi malo zaboravili vestinu snimanja, ili da su zvezde digle nos... ili nesto 3ce... u svakom slucaju, ne zvuci bolje od tacnog pevanja, sa sve emocijom u glasu
ima i kod nas jedan cudan primer - Ivana Pavlovic, cerka operske pevacice, zena koja je otpevala sve svoje prethodne albume za ukupno manje od 7 dana, na zadnjem albumu ima "sumnjivih" mesta ..

sasaristic
11-12-2005, 12:54 AM
Mozda??? Tesko mi je samo da poverujem , da neki od tih likova toliko lose pevaju pa im bas autotune "spasava" obraz.Ocigledna da taj zvuk ima svoje mesto (barem trenutno) u savremenoj produkciji....ali kako je ovo vreme trendi i haoticno , mozda vec sutra autotune i slicni soft. postanu stvar proslosti.Ja ga licno volim jer nemam pojma da pevam (tune mi je vrlo neprecizan), pa mi za moju kucnu radinost autotune dodje kao prva pomoc.

statusband
12-12-2005, 06:15 AM
Zasto mislis da zvezdama ne treba da se pegla glas.Otpevaj nesto pa ukljuci neki autotune soft,pa ces da vidis koliko masis.Niko ne moze da otpeva savrseno precisno,ali je nekad i lepota u toj ne preciznosti.Za auto tune Antares je zakon!Pozdrav Shady-ju:D ,a on zna zasto:o :D

Arthur
12-12-2005, 03:40 PM
ma ja se samo sablaznjavam slobodom koriscenja toga na otvorenim vokalnim deonicama, gde ga nije tesko prepoznati...licno se trudim da to izbegavam, na mestima gde su vokali sami ili izrazito istaknuti...

cudim se da ostatak foruma nema komentar...?

Arthur
12-12-2005, 03:40 PM
a da ima ljudi koji mogu da otpevaju sasvim tacno... za to pitajte sestrice Kovac.. jedan kolega je imao prilike da ih "skenira" sa Melodynom..

statusband
13-12-2005, 12:46 AM
Jeste ruzno kad ostane vocal sam,a neki tuner pegla nemilosrdno,hehe...:D

kVu
13-12-2005, 12:58 AM
sto se cudis ? isto je sranje u svetu ko i ovde...

Oggy
13-12-2005, 01:14 AM
Nisam se do sada mesao, a ne znam ni zasto :D

Izbegavati ili osudjivati upotrebu tunera je isto kao kad bi osudili upotrebu kompresora.
Kao sto on definise i ujednacava matricu dinamicki, tako tuner to radi melodijski (frekventno).
Nekada to moze da bude potpuno kreativan momenat, ali ako se tezi cistom, straight signalu, onda je svakako najbolje da se tako otpeva, jer svaki posrednik i teoretski i prakticno degradira signal.
Naravno, bitan faktor se zove i "ponuda i potraznja" gde danas svi zele da budu pevaci, a samo lud ce da odbije pare zato sto ga mrzi da pegla vokal :)
Takva vam je "ponuda" danas :D

Dushan_S
13-12-2005, 06:08 AM
Pa malo su se promenili standardi šta je "tačno" u odnosu na neka ranija vremena. Seckaju se gitare i kvantizuju, štimuju vokali, kuca bubanj bez groove kvantizacije. Ja sam recimo primetio da počinje da mi bude normalan bubanj koji je apsolutno na liniju, a ranije mi je izgledao užasno.