Log in

View Full Version : pro tools i m audio?

koki
08-12-2005, 09:25 AM
sta mislite o ovom novim pro toolsima koji sada podrzavaju rad sa m audio karticama,valja li to sta?i kakva je podrska za vsti jer sam cuo da je ranije bila veoma slaba.pozdrav!

milos
08-12-2005, 09:48 AM
Pa ovaj Pro Tools M Powered ti je isto sto i Pro Tools Le samo sto kao dongle koristi M Audio kartice umesto Digi 002 ili Mboxa.
Koliko ja znam Pro Tools ne podrzava VST vec RTAS plug-in standard-mada imas takozvane wrappere koji mogu da prebace vst u rtas(za one plug-inove koji nemaju opciju instalacije rtas plug-ina):) Sto se tice samog sekvencera ,to ne mogu da ti odgovorim posto nisam radio na Pro Toolsima-ako nista drugo dobro ga je koristiti cisto da odneses materijal u studio gde imaju Pro tools HD sisteme pa da doradis malo materijal.Inace ,savetujem Ableton Live 5-e to je sekvencer:hyper:

Color
08-12-2005, 10:39 AM
Valja, valja.....probao sam da radim na M Powered PT LE i radi potpuno isto kao sa Digidesignovim karticama. Kompatibilnost nije problematicna. Definitivno cu uzeti M-Audio sa M Powered PT kao kucnu varijantu jer ne zelim da uzimam 002 a bilo koja kartica od M-Audio mislim da je bolja od M Boxa koji je em ruzan em ima sugav zvuk... Uopste mi nije jasno kako mogu da se pojave na trziste sa tako sugavim proizvodom. A trece, izadje jeftinije... :-)

Ad Fines
08-12-2005, 11:36 AM
Valja, valja.....probao sam da radim na M Powered PT LE i radi potpuno isto kao sa Digidesignovim karticama. Kompatibilnost nije problematicna. Definitivno cu uzeti M-Audio sa M Powered PT kao kucnu varijantu jer ne zelim da uzimam 002 a bilo koja kartica od M-Audio mislim da je bolja od M Boxa koji je em ruzan em ima sugav zvuk... Uopste mi nije jasno kako mogu da se pojave na trziste sa tako sugavim proizvodom. A trece, izadje jeftinije... :-)

Ono sto ti nudi digi 002 ne mozes usporedjivat sa ni jednim m audio hardwareom.
Ako kupujes karticu koja estetski lijepo izgleda(cisti promasaj gledat estetiku a ne kvalitetu),onda te razumijem u potpunosti da mbox nista ne valja.

Nije pljuvanje,da me ne shvatite krivo...neko koristi preamp od focusritea,neko ameka,neko spl.....da ne nabrajam,a neko koristi i behringera.
Zlatna recenica.Koliko para,toliko i muzike!!!!!

OFF
08-12-2005, 11:39 AM
Po meni, jedina ozbiljna Maudio karta je Delta 1010 (full varijanta). Iako ima neke svoje nedostatke, opravdava svaki ulozeni Euro.

djivan
08-12-2005, 12:07 PM
Na Internetu uglavnom su studiji koji koriste 002 sa Pro Tools, jer je on ipak pravljen za DIGI platformu...Inace, radi i sa M-audio kartama...(M-AUDIO se ranije zvao MIDIMAN, to su oni 2x2 MIDI interfejsi)....Inace, vecina studija na zapadu koristi MAC G4/G5 + DIGI 002 + Proo TOOL 6 i noviji....To je neki standard u svetu...Inace, RTAS standard ima najmanji latency od svih plug-inova...(SONY OXFORD REVERB for RTAS)...:D :D :D :D :D

Color
08-12-2005, 12:20 PM
Ono sto ti nudi digi 002 ne mozes usporedjivat sa ni jednim m audio hardwareom.
Ako kupujes karticu koja estetski lijepo izgleda(cisti promasaj gledat estetiku a ne kvalitetu),onda te razumijem u potpunosti da mbox nista ne valja.

Nije pljuvanje,da me ne shvatite krivo...neko koristi preamp od focusritea,neko ameka,neko spl.....da ne nabrajam,a neko koristi i behringera.
Zlatna recenica.Koliko para,toliko i muzike!!!!!
U potpunosti si u pravu, tim sto sam napisao da ne zelim uzimati 002 nisam mislio da sprava nije dobra, naprotiv mislim da je odlicna i kad bi hteo da uzmem takvu masinu ne bi uzimao ni jednu drugu varijantu (sad i Maudio ima nesto slicno, yamaha, tascam itd..) ali meni za potrebe editacije projekata na PT kod kuce nije potrebna 002....o tome se radi :-) Sto se MBoxa tice, ne vidim niti jednu prednost te masine u odnosu na bilo koju M audio karticu (ne spominjem ostale kartice jer pricamo o HW koji radi sa PT, da se ne bi cenjeni korisnici ostalih EMU , RME itd kartica uvredili ;-) ) Licno mislim da je cist promasaj.....svi izbacuju FW kartice a oni u ovo ugrade USB1... al ajd....

Dushan_S
08-12-2005, 02:42 PM
....Inace, vecina studija na zapadu koristi MAC G4/G5 + DIGI 002 + Proo TOOL 6 i noviji....To je neki standard u svetu...Khm. (onomatopeja nakašljavanja)
Inace, RTAS standard ima najmanji latency od svih plug-inova...Khm Khm. (dvaput ponovljena onomatopeja nakašljavanja)

Da li sam već pomenuo da sve bolje zvuči kad se propusti kroz pro tools, i da ako neko zaista hoće da mu pesma profesionalno zvuči, to može samo ako koristi MAC jer je on PRO i ako koristi PRO tools? (jer je samo on PROfesionalan, što i samo ime govori, jel) Jasna je razlika u kvalitetu zvuka, ko ne čuje, taj je gluv. Čitao sam i da PROfesionalci kada su ih slepo testirali mogu jasno da razlikuju mix iz PRO tools-a jer zvuči jasno PROfesionalnije i ispoliranije od miksa iz bilo kog drugog sekvencera ili kartice. Takođe stopa smrtnosti od oboljenja srca kod korisnika PRO Tools-a je manja za 17% što se obično vezuje za činjenicu da pravilniji rad clock-a PRO Tools kartice, daje pravilniji beat u pesmama, što blagotvorno utiče na ritmičku usklađenost rada srca korisnika. Plus da ne govorimo o tome da AD konvertori PRO Tools-a daju mnogo analogniji zvuk od ostalih.

Pro Tools Koji Sedi je rekao svoje. Haug. :mrgreen:

Dushan_S
08-12-2005, 02:53 PM
U potpunosti si u pravu, tim sto sam napisao da ne zelim uzimati 002 nisam mislio da sprava nije dobra, naprotiv mislim da je odlicna i kad bi hteo da uzmem takvu masinu ne bi uzimao ni jednu drugu varijantu (sad i Maudio ima nesto slicno, yamaha, tascam itd..) ali meni za potrebe editacije projekata na PT kod kuce nije potrebna 002....o tome se radi :-) Sto se MBoxa tice, ne vidim niti jednu prednost te masine u odnosu na bilo koju M audio karticu (ne spominjem ostale kartice jer pricamo o HW koji radi sa PT, da se ne bi cenjeni korisnici ostalih EMU , RME itd kartica uvredili ;-) ) Licno mislim da je cist promasaj.....svi izbacuju FW kartice a oni u ovo ugrade USB1... al ajd....Da, naizgled nema prednosti, ali zar ti nije očigledno da je M-Box ipak PRO, to čini razliku. ;) :p

?alu na stranu evo ne?to on topic, reda radi. :) Kupi M-Audio i to je to. Ni ja ne vidim razlog da se uzima Digi-jeva kartica, a to kako si zamislio je super home varijanta, a mo?e? da nosa? posle projekat kod nekog drugog ko koristi njihovu karticu vrlo lako. Plus će? imati karticu koja će dobro raditi sa ostalim sekvencerima.

zvincic
08-12-2005, 03:30 PM
?ta reče, profools?:D

Oggy
08-12-2005, 03:53 PM
Svaka cast Dule, ni ja ne bih bolje
:rotfl::rotfl::rotfl:

zvincic
08-12-2005, 04:06 PM
Svaka cast Dule, ni ja ne bih bolje
:rotfl::rotfl::rotfl:

e, oggy, ima da te dovucemo na teamspeak, ubise me sinoc anita i deki sa njihovim krimverom i boskovic sa profoolsima. jos prijete da ce sandra dovest!
jadna ja, sama moram braniti cast e-mu-a:D

Oggy
08-12-2005, 05:28 PM
WTF is "teamspeak"?!
Jos jedna navlakusa tipa ICQ?
E, vala necete, barem jos nedelju dana dok ne smixam ovaj album!!!
:D
Brani ti jos malo cast sam :D

zvincic
08-12-2005, 05:41 PM
WTF is "teamspeak"?!
Jos jedna navlakusa tipa ICQ?
E, vala necete, barem jos nedelju dana dok ne smixam ovaj album!!!
:D
Brani ti jos malo cast sam :D

ma nije uopce navlakusa...nesto kao skype...samo radi stabilno :D

kakva navlakusa....mi smo sinoc pricali ko ljudi (osim ovih dvoje sa cw-om koji ne znaju nastimat kako spada :D )
i pricali smo lijepo do 5 ujutro :D
kakva navlakusa... :D :D :D

Oggy
08-12-2005, 05:45 PM
Dok sam ja sve to vreme, pa i duze, vredno RADIOOOOO!!!!
I sad mi pravite zazubice vasim cavrljanjima i zajebavanjima, a ja nemogu (ne smem :D ) na vam se pridruzim! :banghead:

zvincic
08-12-2005, 05:51 PM
Dok sam ja sve to vreme, pa i duze, vredno RADIOOOOO!!!!
I sad mi pravite zazubice vasim cavrljanjima i zajebavanjima, a ja nemogu (ne smem :D ) na vam se pridruzim! :banghead:

pa ne mozes konstantno da radis, dodji malo da popricas sa ekipom :)

Oggy
08-12-2005, 07:57 PM
:banghead: MORAM :banghead: HOCU :banghead: MOGU :banghead: DA :banghead: RADIM :banghead::banghead::banghead:

Inace nikad necu zavrsiti album do 15. ovog meseca... :(
Jos uvek sredjujem vokale i vrsim odabir (u stvari, to sam malopre zavrsio), pa cu ih onda peglati, pa tek onda mixam...

Bice ovo teeeska sedmica...
A moram da zavrsim do 15. jer od 15. moram da pocinjem drugi projekat... i treci... UFFF!!!

Dobra stvar je ta sto ima posla :D

Dushan_S
08-12-2005, 10:03 PM
E vi vlasnici studija :) :p
Imam jednog ortaka koji isto tako, jauče kad ima da snima kako nema vremena, a onda se ?ali kako nema posla kad sve stane, a on se u međuvremenu zadu?i za ne?to (opremu obično) :)

Inače, ja sam strogi neutralac u globalnom sukobu između vlasnika kartica, poslednje dve kartice su mi Terratec :mrgreen: :p

Boskovic
08-12-2005, 10:36 PM
(osim ovih dvoje sa cw-om koji ne znaju nastimat kako spada :D )

Pa fino im ja kazem da moraju nabavit ProTool :D

zvincic
08-12-2005, 10:43 PM
Inače, ja sam strogi neutralac u globalnom sukobu između vlasnika kartica, poslednje dve kartice su mi Terratec :mrgreen: :p

uh, imas srece...dogovorili smo da pljuckamo po MOTU :D

Oggy
09-12-2005, 12:57 AM
Ko nije imao Terratec, ne zna sta je stabilan sistem...
Ali ovo zaista ozbiljno mislim.
Jedina prava mana su malo slabiji konverteri, ali ne toliko da bi mogao da se svrsta iza bilo koje low-budget karte koje su uglavnom u opticaju. Sad sam citao bas u poslednjoj Audio-media-i da je Terratec izbacio novi FW uredjaj koji jebe kevu cak i sa konverterima i kosta oko 300 evra.

milos
09-12-2005, 10:19 AM
Ima li ovde nekoga ko uopste koristi Pro Toolse?:)

Ad Fines
09-12-2005, 10:20 AM
Ima......moze se naci.

Zid
09-12-2005, 11:17 AM

Koristim PT 6.7 na M-audio kartu...ustvari ucim jos i usavrsavam se.:ups: /?/ ,tako da ti nisam bas od neke koristi...bar za sad..;)

Gulanfer
09-12-2005, 11:46 AM
Ko nije imao Terratec, ne zna sta je stabilan sistem...
Ali ovo zaista ozbiljno mislim.
Jedina prava mana su malo slabiji konverteri, ali ne toliko da bi mogao da se svrsta iza bilo koje low-budget karte koje su uglavnom u opticaju. Sad sam citao bas u poslednjoj Audio-media-i da je Terratec izbacio novi FW uredjaj koji jebe kevu cak i sa konverterima i kosta oko 300 evra.

Malo OT, ali potpisujem. Imam EWX 24/96 i Fire 6 24/96. Jedini problem bio kad sam instalirao SP 1 i sve otislo dodjavola. Skinuo ga i sve sljaka ko zmaj. Sorry za OT.

Color
09-12-2005, 11:50 AM

Ima ima, ne brini se.. :D U mom slucaju - svakodnevna alatka... :da:

Nije PT ni malo los SW, naprotiv za neke stvari ga ne bih menjao ni zasta drugo...

...editacija audio trackova, preglednost traka, vrlo precizna vizualizacija audio signala u samom EDIT prozoru, file browser...nema suvisnih boja i dugmica i ne znam ti je cega svega.... To su za mene vrlo bitne stvari u toku rada i po mom licnom misljenju prednjace u odnosu na SX ili Nuendo. Sto se tice ostalih programa - nisam radio u njima, ne mogu da uporedim (osim CWa, al mislim da ga nisam upalio min 4god :o , tako da bolje da cutim :ups: ). Sta ja znam, ja sam se vrlo brzo naucio raditi na PT-u i u njemu najbrze i zavrsim posao jer sam ga najbolje i savladao... Verujem da mnogima ovde nije toliko bitna preglednost traka kad mixaju 10-20 kanala muzike ili cak i vise, jer zna se, jedna traka klavir, druga traka bass , treca traka ac.gitara itd.... Ja uglavnom radim postprodukciju zvuka na sliku (filmovi, reklame, promo gluposti itd...) znaci puno editovanja dijaloga, sumova, slaganje i pravljenje atmosfera, muzika, SFX, Foleys itd... a tu mi je preglednost u EDIT i BROWSER prozoru + brzina editacije audio fajlova u samom EDIT prozoru jako bitna... U SX-u kad moram precizno da obradim , secnem ili sta li vec neki fajl - moram da ga uvelicam na maximum u EDIT prozoru ili da ga otvorim u SAMPLE Editoru sto me jako usporava a takvih funkcija u pripremi zvuka za film obavim min 1000. Nekoliko puta sam krenuo neke jednostavnije AV projekte da radim u SXu i mislio sam da cu poludeti dok nisam zavrsio! Cak mislim da sam u to vreme poceo i celaviti... :rotfl: Na svu srecu nisam vise pokusavao tako da je sad sve ok! :) A o kompatibilnosti sa ostalim studiima - mislim da je suvisno ulaziti u detalje.... u jednom snimas Foley, iz drugog dobijes muziku, u trecem ides da snimas postsinhrone dijaloge, u cetvrtom se rade special effects...sve nosis kod sebe opet...pa na kraju u nekom desetom se radi mix... E kolko bi smo se samo namucili kad bi u svakom studiju bio drugi program... Tu sam shvatio zasto je Pro Tools - PRO TOOLS za te stvari i sto je njime opremljeno 90% studija u kojim se radi zvuk na sliku :)

koki
13-12-2005, 09:10 AM
a da li onda vecina vst instrumenata ima tu rtas podrsku,tj.ako predjem na pt ocu li moci koristiti el.piano,the grand,korg legacy i neki sampler tipa kontakt...

Zid
13-12-2005, 09:38 AM
a da li onda vecina vst instrumenata ima tu rtas podrsku,tj.ako predjem na pt ocu li moci koristiti el.piano,the grand,korg legacy i neki sampler tipa kontakt...

Neki imaju,a neki ne..

OFF
13-12-2005, 10:11 AM
Ja sam nedavno instalirao PT i jako mi se dopada. Vrlo logicno, jednostavno. Mislim, ne znam jos ni osnovne stvari, ali planiram da odvojim neko vreme da naucim da mixam i editujem u njemu.

Sto se VST instrumenata tice, oni me u PT okruzenju ne zanimaju, ali kako naterati VST plug-inse koji nemaju RTAS podrsku da rade u PTu?

lesha
13-12-2005, 10:13 AM
preko wrapper-a..

OFF
13-12-2005, 10:25 AM
Thnx:)

bezsmisla
14-12-2005, 06:50 PM
moze li neko da objasni kako se to radi? ...to konvertovanje vst u rtas preko wrappera...

Zid
14-12-2005, 08:33 PM
Jednostavno,instaliraj ga pa ces vidjeti,nije tesko..;)