View Full Version : Pocetnicka pitanja
sixstringer
07-12-2005, 11:26 PM
Pozdrav ljudi!
Totalni sam pocetnik sto se tice miksanja i produkcije, pa bih da pitam nekoliko stvari:
1. Neko, cini mi se Predrag Tripkov, je na jednoj temi pomenuo Horizontalni i vertikalni plan u aranzmanu. O cemu se radi? Kako nemam tehnickih mogucnosti da se bavim tehnikama snimanja, produkcijom i slicno, ostaje mi da se zanimam kreativnim stranama cele price pa mi ovo zvuci veoma zanimljivo...
2. Pratim ovaj forum vec neko vreme i vidim da kada raspravljate o miksanju cesto pominjete da je "kod tog i tog instrumenta dominantna ta i ta frekvencija koju bi trebalo boostovati ili smanjiti...". Da li postoji neki nacin (plugin, program...) da se analizira konkretan .wav te da se vidi njegov frekventni opseg, dominantne frekvencije (ako sam dobro razumeo) i sl. ili se to zna okvirno pa se moze primeniti na svaki zapis?
Hvala unapred, a ako sam pobrkao loncice u vezi necega, isprevite me.
Mogli
07-12-2005, 11:51 PM
Zelim ti dobrodoslicu i odmah cu ti dati pravi, prijateljski savet s' obzirom da kreces od nule - Kreni od Produkcije i Tehnike Produkcije od pocetka, citaj, markiraj, copy-paste i analiziraj! Sve ti je dato kao na dlanu i prvo se moras sam potruditi!Za tvoju utehu - u svakom slucaju se nalazis u mnogo povoljnijoj poziciji, za razliku od mnogih nas koji su mnogo vremena potrosili lutajuci i nemajuci koga da pitaju!;)
Posto sam ja ipak ovde medju najmladjima ali ne i totalnim pocetnicima ipak cu se usuditi da ti odgovorim na neka od ovih pocetnickih pitanja.
Kada slusas pesmu koja je uradjena stereo nadam se da mozes da razlikujes raspored instrumenata u prostoru izmedju zvucnika (ili slusalica) u horizontalnom pravcu ( s leva u desno ili obrnuto). To se naziva horizontalna panorama instrumenata. Svaki instrument mozes pomeriti levo ili desno pomocu slajdera Pan koji imas u svakom iole normalnom multitrack programu (npr Cubase). Vertikalna panorama je vec nesto komplikovanija za objasnjenje ali pokusacu da se izrazim sto jasnije.
Naucnici su provalili da odredjeni delovi spektra frekvencija deluju na odredjene delove ljudskog tela. Tako da basove najvise osecas u donjim delovima tela (stomak, dijafragma itd) a visoke frekvencije osecas u visini glave (ako pogledsa zvucnike videces da su vecina napravljeni tako da su basonci dole a visokotonci gore). Pomocu ekvilajzera ti mozes da odredis frekventni opseg svakog instrumenta ponaosob i tako mu odredis mesto u vertikalnoj panorami. Ako je instrument pretezno visokih frekvencija (npr cinele, kontra itd) cuces ih u visini glave, a ako je instrument preteyno u donjem spektru frekventnog opsega (bas giter, kick drum, itd) onda ces ga cuti u donjem delu tela.
Ovo je ipak samo teorijski i dosta je apstraktno zamisliti, ali vezba cini svoje.
Inace, sto se tice programa za frekventu analizu, ima ih pregrst. Najcesci su Wavelab, SoundForge, a mozes i u Cubase sve to da odradis. Samo oznacis audio fajl i ides u meni gde izaberes Spectral Analyze.
Eto, toliko od mene!
Isto bih ti preporucio kao Mogli da pokupis gomilu literature i krenes od samog pocetka.
POZDRAV
Pozdrav tebi!
Moj savjet je PAZI da se ne utopis u svim tim teorijama i brojkama ti i TVOJE
uho ste glavni u cijeloj prici. Kad sam pocinjao ovu priču (i jos sam stalno tu negdje) ubijao sam se sa teorijama brojkama i radio stvari za duplo slabije od mog frenda uhonje (iz milja). Kompa mi radi vecinom na uho..ali zna on i te kako teoriju i brojke ..veli meni: prvo uho pa uho a onda ?lag..teorija i brojke!
A rijec mu je jaka... jer potkrepljuje to vrhunskim produkcijama..tako da mu veliki znalci toga posla skidaju kapu.
Poceo sam i sam njegovim nacinom ..i mogu reci da mi zadnji projekat jedan "moj" strogi kriticar ocijenio sa rijecima: to sam ti stalno govorio sad ti je stvar punija i ima ?irinu i smisao...!?:o
Mozda grijesim u savijetu ..zelim ti uspijeh. :da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.