View Full Version : Znachi...problem
PetarCvetkovic
02-12-2005, 02:37 PM
1.zavrsim stvar, i na analajzeru mi pokazuje vrlo slabe srednje, nagruvam mu kompresor, ekvilajzerom doteram i opet ne mogu da imam onu jacinu koja mi je potrebna, a ako je jos pojacam docice do probijanja...savet molim...
2.
kako da mi kick puca, uvek moram da podesim nogu koja se pojavljuje nesto kasnije u track-u, tako da pikuje 2,6 pa i vise...da li tako u opste moze, ako mi u finalnom mix-u ne probija...mozda ne podesavam kompresor kako treba, trashold, release...i ostalo...
statusband
03-12-2005, 03:36 AM
1.zavrsim stvar, i na analajzeru mi pokazuje vrlo slabe srednje, nagruvam mu kompresor, ekvilajzerom doteram i opet ne mogu da imam onu jacinu koja mi je potrebna, a ako je jos pojacam docice do probijanja...savet molim...
2.
kako da mi kick puca, uvek moram da podesim nogu koja se pojavljuje nesto kasnije u track-u, tako da pikuje 2,6 pa i vise...da li tako u opste moze, ako mi u finalnom mix-u ne probija...mozda ne podesavam kompresor kako treba, trashold, release...i ostalo...
1.Ako sam razumeo sta ti hoces da kazes,Bog me ubio! :banghead:
Ako ne gresim,tebe intersuje kako da pojacas RMS,ali ti u startu imas mnogo problema.Vec je bilo mnogo price o tome sto tebe interesuje u delu foruma o produkciji.Citaj tamo.
2.Ne sme da ti probija ni jedan kanal,svaki mora za sebe da radi do apsolutne nule!A kako da ti noga puca ne razumem?Kako da puca?!Kako se noga pojavljuje kasnije?Prevedi :o
posto pomazem svakome iz Bigza :)
1. Ukratko probaj staviti kompresor/limiter posle tog EQ-a ili koristi multiband kompresor koji ce ti otprilike izjednaciti bandove (visoke,srednje,niske...).
2. Ne kapiram....
Dushan_S
04-12-2005, 01:19 AM
Nisam ba? neki specijalno dobar miks majstor, ali mo?da ti ovaj komentar bude od koristi:
Zar ne bi činjenica da nema srednjih jednostavno trebala da znači da ne?to nije u redu sa aran?manom i bojama instrumenata?
Primetio sam par puta u nekim varijantama da tokom miksovanja oni koji se ne snalaze ba? dobro, na većini instrumenata EQ-om dodaju vi?e srednje i visoke, jer tako sve zvuči jasnije i o?trije, kao i u basevima i onda kad se sve to sabere ostane rupa tamo oko 500 hz. Mo?da je znači miks, a mo?da su i instrumenti. Vidi ?ta ti je fundamentalno, tipa ako je gitarska pesma onda su to ritam gitare, ili ako je pop, onda su gudači, pad akustična gitara. Ti instrumenti bi sami po sebi trebali da imaju dovoljno srednjih. Konačno mo?da se radi o pogre?nom aran?manu. Sve je to te?ko reći ovako napamet.
Takođe, mo?da ne?to nije u redu sa kutijama, ili sa time kako si ih pozicinirao, pa te la?u i ti seče? srednje dok snima? i miksa?. U svakom slučaju ne bih poku?avao sa kompresorima i tome slično, jer je ovo kao problem indikacija da ne?to nije u redu sa samim zvucima ili sa miksom. Bolje sprečiti nego lečiti.
SandRob
04-12-2005, 11:15 AM
koliko san ja razumi, tebi sve zvuci ok, ali nisi zadovoljan onim sto analajzer pokazuje?
ako san u pravu, morat ces se odlucit hoces virovat (odmornon) uhu ili analajzeru?
PetarCvetkovic
04-12-2005, 11:31 PM
Super...hvala Svima...verovatno Je Do Zvukova Koji Su U Samom Track-u Stvar Je Deep Tech House Koji U Stvari I Ne Raspolaze Nesto Puno Sa Srednjim Tonovima Sve Se Bazira Na Visokim I Basevima, Probacu Odredjene Tonove Da Iscistim Eq...
2. Ono Sto Sam Mislio Pod Rednim Brojem Dva Je Da Noga Nije Dovoljno Jaka...onda Verovatno Moram Da Dodam Jos Koji Kick Pa Ce Biti Ok...
P.s. Radim U Logic-u Od Skoro, Malo Sam Upoznat Sa Njim Ali Mi 100% Odgovara...sve U Svemu Hvala Na Komentarima...eq Je Resenje...
To s nogom... da puca... kuzim te!
Stvar je da noga istovremeno mora imati dovoljno bottoma (ali ne previse onih sub podrucja jer izgubi taj udar!) i definicije negdje u midlu.
Probaj nogu provuci kroz gate da bude odrezana (ali ne brutalno). Zatim joj podigni malo ono podrucje negdje iznad 1kHz, i zatim ju provuci kroz Waves R-Bass. On ce dati onaj bottom koji noga izgubi nakon sto ju gejtas. Stavi da je osnovna frekvencija oko 65 Hz i dizi bottom dok ne zvuci dobro. Taj Waves R-Bass daje relativno komprimiran signal tako da noga ne divlja po miksu (iako ju mozda treba malo komprimirati - probaj Silver Compressor iz Logica). Druga je stvar da ako imas "pravi" bass, onda njemu malo odrezi oko 90 Hz (uski Q, ne vise od 5 db) tako da oslobodi mjesta za nogu. Ako radis s "pravom" nogom (zivi bubanj), izrezi iz noge ono podrucje oko 300 Hz. Malo ce biti tupastija.
Arthur
05-12-2005, 12:32 AM
joj ja se plasim tog secenja bassa oko 90... :( bas cu da probam.. U zadnje vreme sam prestao da verujem u nogu ispod 80hz, sto ne vazi za bass gitaru...
Dushan_S
05-12-2005, 01:19 AM
joj ja se plasim tog secenja bassa oko 90... :( bas cu da probam.. U zadnje vreme sam prestao da verujem u nogu ispod 80hz, sto ne vazi za bass gitaru...
Pa ako radi? onaj Nu Metal koji si pomenuo, tu u neku ruku bas i dođe "ispod" noge, noga je tačkasta i o?tra a po?to su drop ?timovi, bas je često ba? nisko ispod noge, znači sve je naopačke.
statusband
05-12-2005, 03:26 AM
[QUOTE=PetarCvetkovic]2. Ono Sto Sam Mislio Pod Rednim Brojem Dva Je Da Noga Nije Dovoljno Jaka...onda Verovatno Moram Da Dodam Jos Koji Kick Pa Ce Biti Ok...QUOTE]
jel to znači da ako mi se bas ne čuje u pjesmi, treba da snimim još jedan preko njega??
U pravu je covek,samo ga pojacaj pobogu,odnosno smanji ostale ili ih stavi u grupe pa smanji,ako ti je kanal na kome je Kick pojacan do kraja
bassystem
05-12-2005, 03:30 AM
2. Ono Sto Sam Mislio Pod Rednim Brojem Dva Je Da Noga Nije Dovoljno Jaka...onda Verovatno Moram Da Dodam Jos Koji Kick Pa Ce Biti Ok...
jel to znači da ako mi se bas ne čuje u pjesmi, treba da snimim jo? jedan preko njega??
statusband
05-12-2005, 03:40 AM
Kako je sada moj post bre Bassystem-ovog kad je on napisao pre mene njegov i onda ga ja stavio u "Quote" pa postovao?!
nanananananana (Citaj Zona sumraka)
bassystem
05-12-2005, 02:19 PM
Kako je sada moj post bre Bassystem-ovog kad je on napisao pre mene njegov i onda ga ja stavio u "Quote" pa postovao?!
nanananananana (Citaj Zona sumraka)
pa zato jer me nisi pustio da editujem...haha, mislim, odgovorio si u momentu između mog postovanja i editovanja istog...a to je otprilike 20ak sekundi...mislim, ko bi se nadao da će me neko quotvati u 4am???
Arthur
05-12-2005, 10:13 PM
@dushan
meni tu nista nije naopacko :D
@bassystem - ih, neretko ja u 5-6 ujutro obilazim nahiju
statusband
06-12-2005, 12:36 AM
pa zato jer me nisi pustio da editujem...haha, mislim, odgovorio si u momentu između mog postovanja i editovanja istog...a to je otprilike 20ak sekundi...mislim, ko bi se nadao da će me neko quotvati u 4am???
Sto ko bi u 4am?Pa ja najcesce dolazim sa svirke u to doba,pa sam najcesce tada na Rumskom :D
bassystem
06-12-2005, 02:42 AM
Sto ko bi u 4am?Pa ja najcesce dolazim sa svirke u to doba,pa sam najcesce tada na Rumskom :D
pa ajde po?to svi vilenite do kasno da u maniru savremenih ?urki organizujemo neki after hours za sve....on-line svirka u sitne sate, pa na burek...
statusband
07-12-2005, 03:56 AM
Moze!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.