PDA

View Full Version : DIGICHECK analiza

Arthur
28-11-2005, 11:21 PM
Vi'te, jedna cudna stvar mi se desava kad gledam u digicheck analajzer od moga RME-a...kada radim u Cubaseu, i merim Analog out, sve je ok, i imam neki recimo realan odnos visokih frekvencija, sa padovima ka 20khz... kada taj isti projekat eksportujem u Wav, i pustim iz bilo kog playera (winamp,billy,mediaplayer), taj isti analajzer sa istog outputa pokazuje mnooogo ravniju i mirniju freqentnu karakteristiku ka 20khz, skoro pa je u ravnoj liniji sa 4-8khz. E sad taj isti fajl importujem u Cubase, i on ga ponovo meri kao i dok sam bio u projektu.. Zasto mi Digicheck ne meri jednako isti zapis ??? i koja je slika od te dve vernija? Da li se i vama to desava ? To sam tek danas otkrio, do sada sam se uglavnom nervirao kad bi gledao tudje snimke pustane iz plajera, danas pustih neki moj trenutni roughmix, i zaprepastih se...:confused: :banghead: :confused: :o

dr.Ru
29-11-2005, 05:47 PM
Matori, ajmo iz pocetka:
jesi proverio setovanje u Digichecku? Jesi proverio sta zelis da ti on meri?

Arthur
02-12-2005, 09:41 PM
1. Pustim Billya, namesten u windowsu na analog out
2. Pustim pesmu i digicheck i on pokazuje mnogo lepu ravnu karakteristiku od 4-20k.
3. Ugasim billya (digicheck ne meri nista), pustim cubase i taj isti mix (pesmu), pa upalim digicheck, koji ovog puta pokazuje znacajno drugaciju sliku u tom opsegu, nekako, realniju
Probaj kod tebe pa mi reci o cemu se kog dj radi?

Prvo sam mislio da je do settinga, jer mi je default za windowsove plajere bio ADAT 1,2 koji sam u matrixu rutiro na slusanje, a Cubase je svo vreme na Analog out-u direktno
Al posle sam i Cubase i windowsov sound poslao na analog out al i dalje meri razlicito.
Nemam ja misterija sa RMEom..

kejkz
03-12-2005, 08:33 PM
Ako je u digicheck-u izabran MME recording device (naravno bilo kog kanala, pretpostavljam da je kartica 9632) onda je u pitanju bag odnosno nepreciznost analize koji postoji već neko vreme, a sumnjam da će biti ispravljen iz prostog razloga: MME merenje se ne razlikuje od ASIO merenja u samom digicheck-u, tako da je nepotrebno. A ASIO merenje radi perfektno.
Jo? ne?to, ako imate internu karticu na ploči, bolje nju uključite da vam bude default sound device u Windows-u, jer HDSP serija ne radi ba? najbolje kao osnovna kartica, zato ?to nema WDM drajver, tako da je rad u programima koji koriste Direct X prilično nestabilan (?tucanje i preskakanje). RME će uskoro izbaciti drajvere koji će uvesti WDM za celu seriju kartica HDSP, kao ?to ih ima Fireface. Ja inače ne koristim te pleyere, već Foobar2000 sa ASIO drajverima, i nikada nisam ni video taj fenomen, ali sam čitao na Rme forumu pre nekih četiri meseca.
A koja verzija digichecka je u pitanju? Koji sistem merenja koristite u spectral analyser-u ili totalyser-u (FFT ili BiQuad)?
Ja imam verziju 4.41, koja je poslednja za sada, i drajvere 2.94.1
Valjda sam bio od neke pomoći.

Arthur
04-12-2005, 03:22 AM
vidis, provericu to za recording device. NE secam se verzije drajvera, digicheck je mislim 4.3 (prolecni neki update). Internu karticu imam i drzah je ugasenu iz predostroznosti da ne bude veselja sa IRQ-ovima. Zanima me da li ti playeri (za koje eto prvi put cujem :)) omogocuvaju ono sto je Max pitao - istovremeno pustanje zapisa razlicitih samplerate-a (44.1 u plajeru i 48 u Cubase, istovremeno) posto sam ja billya uspeo da nateram na to rutiranjem na ADAT oute. Winamp ovo ne dozvoljava.
ZA sistem merenja mislim da je FFT.. koji bi ti preporucio?

kejkz
06-12-2005, 02:47 PM
?to se tiče samplrate-a, problem je ?to ga Rme automatski prilagođava programu koji je zadnji u nizu uključen, tako da je frekvencija naravno neodgovarajuća. Foobar ima svoj interni resampler, koji u realnom vremenu ima solidne rezultate, a mo?e se podesiti po ukusu, odnosno moći kompjutera.

Ja lično koristim samo BiQuad analizu, jer je za mix savr?ena. Ona izdvaja dominantne frekvencije iz celog opsega instrumenta. To su 30 bandpass filtera na celom frekventnom opsegu. Ali naravno, na nju se treba navići, pogotovu ako je prethodno kori?ćen FFT.
Jedna me stvar veoma zanima: čemu vam slu?i player u kombinaciji sa Cubase-om?

Arthur
07-12-2005, 12:58 AM
Da, ali dali to znaci da u datom momentu uvek meri onaj samplerate koji trenutno svira?
Cemu sluzi ?:banghead: :rotfl: pa A/B testiranju onoga sto radimo - slusa se neka strana produkcija, ma bilo sta (miks/master, A/B mix i sl). :mrgreen:
ps.: Sta je Foobar?

dr.Ru
07-12-2005, 10:21 AM
da, i mene zanima, sta je Foobar?

kejkz
07-12-2005, 01:46 PM
Izvinjavam se ?to sam bio neprecizan! Foobar2000 je običan plejer za audio fajlove. Ako vas zanima ?ta sve mo?e, informacije su na adresi http://www.foobar2000.org/ Po?to verujem da vas zanima i asio drajver, on je na adresi http://www3.cypress.ne.jp/otachan/ Čini mi se da je na koreanskom, ali bitne stavke su na sreću na engleskom. Skinite verziju koja odgovara va?em procesoru. Problem je upravo ?to digicheck meri onaj kanal koji je pode?en da meri (npr. adat out1+2, analog out 1+2) a ako su dva programa pode?ena na drugačiji semplrejt, merenje na onom koji je uključen prvi je sigurno frekvencijski pogre?no. Ja nikada ne upoređujem snimke na taj način. Kada radim miks, zavr?im ga pa pustim da odle?i neko vreme (najbolje dva-tri dana) pa tek onda poredim sa sličnom muzikom. Najbolje bi bilo, ako već poredite sa stranom produkcijom, uvezete fajl u Cubase, pa da tako poredite snimke. Onda nema zabune ni problema!

Steka
07-12-2005, 03:48 PM
Koristite harbal.

Arthur
07-12-2005, 09:54 PM
jel to radi na RMEu?
Ono sto sam skoro otkrio je da zapravo mogu da popalim vise digichecka i da svaki meri razlicito.. input, output sta god. Moz biti veoma korisno

dr.Ru
07-12-2005, 10:48 PM
jel to radi na RMEu?
Ono sto sam skoro otkrio je da zapravo mogu da popalim vise digichecka i da svaki meri razlicito.. input, output sta god. Moz biti veoma korisno
:banghead:
blam me je da kazem.... ali ja se ovog jos nisam setio

kejkz
09-12-2005, 12:41 AM
Gospodo, čovek se uči dok je ?iv. A koliko god znao, to je samo mrvica. Pogotovo kada je muzika i zvuk u pitanju. A tek kompjuteri... Ne samo da se mogu uključiti vi?e Digichecka na različitim izvorima (input, software, output) nego se mo?e koristiti vi?e prozora za analizu jednog kanala. Jedino ograničenje je veličina (ili broj) ekrana. Ja npr. kad radim mix napravim preset za asio playback device ANALOG01+02 i to izgleda savr?eno. Naravno, samo je potreba granica uključivanja različitih Digicheck kanala. U zadnjoj verziji je MeterBridge inkorporiran u DigiCheck, tako da se bez opterećenja procesora mogu meriti ulazni i izlazni nivoi. Obavezno skinite i novu verziju drajvera i firmvera, ako već niste. Sada je omogućen interni ruting signala u totalmix-u, tako da je moguće snimati zvuk iz kompjutera direktno na ulazima totalmix-a. U sledećoj verziji DIGICheck će imati mogućnost snimanja ulaza direktno na hard disk! Harbal radi na RME kartama, koliko znam u novijoj verziji ima i ASIO drajver. Ja sam probao pre godinu dana neku beta verziju, i radila je odlično. Naravno, program je sjajan za učenje i nivelisanje mikseva, i zbog toga je ipak malo drugačiji od digicheck-a. Ipak je u pitanju ekvilajzer koji pamti zvučni otisak signala, a ne običan analajzer. Lično bih vi?e voleo da je VST plug nego poseban program!
Evo kako izgleda jedan od mojih DIGICheck preseta:http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=328&stc=1&d=1134088560

Arthur
09-12-2005, 02:09 AM
ja drzim totalajzer normalno i navikoh na nj
proverio sam, stoji mi da je 30band BIQ (mada nema u ponudi FFT, osim ako se ne misli na bandove sa odredjanim Qom).
MME mi nudi kao recording ali samo kao input, tako da nisam shvatio bas gde je onda bag u merenju
mada, nisam jos imao dovoljno vremena da sve isprobam
A ovo za vishe Digicheckova sam ja otkrio posle 10meseci i to slucajno i NENORMALNO mi koristi jer sam u zadnje vreme dosta snimao, al uvek pakovao i neke rough mixeve da bi klijentela bila zadovoljna
odo da skidam update, ovo sve zvuci bolesno

kejkz
09-12-2005, 09:06 PM
Evo, konačno sam na?ao problem koji si iskusio na svojoj ko?i. Ovo je direktno iz Help fajla DIGIcheck-a:

"Important note: The measurement of playback data (software playback) using the ASIO Playback Device is incorrect when a MME or emulated MME device is used for playback. Wrong levels and missing or false overs are displayed. Therefore the ASIO Playback Device should only be used during an ASIO playback."

Tako da je za merenje jedino upotrebljiv ASIO drajver bilo kog programa...
Sada smo bar sve razjasnili!

Arthur
10-12-2005, 03:16 PM
e to je vec drugo. Sacu proverim
cool:D

Arthur
04-01-2006, 05:21 PM
Jos nesto, na kojim drajverima radi Pingvin analajzer? i da li ima veze dal je MME il ASIO? I ZASTO NECE DA RADI NA RME??? :(

kejkz
06-01-2006, 01:50 AM
Nemam pojma, nisam koristio pingvina vec dugo, kada sam batalio sb live nije mi vi?e bio potreban. Verovatno je u pitanju direct-x ili mme analiza, asio nije sigurno. Penguin analizira koliko se sećam direktno izlaz preko windows miksera, tako da je tu osnovni problem, jer rme nema kontrolu zvuka preko windows-a...

lesha
06-01-2006, 09:54 AM
Jos nesto, na kojim drajverima radi Pingvin analajzer? i da li ima veze dal je MME il ASIO? I ZASTO NECE DA RADI NA RME??? :(
koristim send na "wave L/R - host" u svom e-mu mixeru kad hocu da proverim zvuk sa bilo kog asio kanala..
verovatno moze nesto slicno da se odradi na rme-u..

Arthur
07-01-2006, 02:43 AM
Gospodo, čovek se uči dok je ?iv. A koliko god znao, to je samo mrvica. Pogotovo kada je muzika i zvuk u pitanju. A tek kompjuteri... Ne samo da se mogu uključiti vi?e Digichecka na različitim izvorima (input, software, output) nego se mo?e koristiti vi?e prozora za analizu jednog kanala. Jedino ograničenje je veličina (ili broj) ekrana. Ja npr. kad radim mix napravim preset za asio playback device ANALOG01+02 i to izgleda savr?eno. Naravno, samo je potreba granica uključivanja različitih Digicheck kanala. U zadnjoj verziji je MeterBridge inkorporiran u DigiCheck, tako da se bez opterećenja procesora mogu meriti ulazni i izlazni nivoi. Obavezno skinite i novu verziju drajvera i firmvera, ako već niste. Sada je omogućen interni ruting signala u totalmix-u, tako da je moguće snimati zvuk iz kompjutera direktno na ulazima totalmix-a. U sledećoj verziji DIGICheck će imati mogućnost snimanja ulaza direktno na hard disk! Harbal radi na RME kartama, koliko znam u novijoj verziji ima i ASIO drajver. Ja sam probao pre godinu dana neku beta verziju, i radila je odlično. Naravno, program je sjajan za učenje i nivelisanje mikseva, i zbog toga je ipak malo drugačiji od digicheck-a. Ipak je u pitanju ekvilajzer koji pamti zvučni otisak signala, a ne običan analajzer. Lično bih vi?e voleo da je VST plug nego poseban program!

ajd pojasni malo detaljnije to oko snimanja izlaza sa kompa na ulaz u komp. kako to izvesti? i na sta si mislio da je moguce meriti izlaze i ulaze istovremeno?
imam 2.94 verziju drajvera i bios reviziju 152. kao i novi digicheck 4.42

kejkz
07-01-2006, 02:35 PM
Ok, sve je vrlo prosto: otvori? totalmix, dr?i? ctrl i u donjem redu (dakle na izlazima) bira? kanale koje ?eli? da snima? (klik na IME kanala). Treba da bude crvene boje kada klikne?. Loopback je na ulaznom kanalu koji si izabrao, dakle ako si obele?io A1 i A2, na in1 i in2 je loopback. U Cubase-u (pretpostavljam da njega koristi?) napravi? input kanal sa adat1+2 inputom kao izvorom i to je to. Sve ?to izazi preko kanala A1 i A2 vraća se preko miksera na ulaz kartice i mo?e se snimati. Na nesreću, u samom totalmixu nema merenje na ulaznim kanalima, ali u cubase-u mo?em da prati? signal. Samo ne uključuj monitoring u Cubase-u, da ne bi nastao feedback loop.

Izlaze i ulaze je moguće meriti potpuno odvojeno. Evo najjednostavnijeg scenarija: otvori digicheck, i onda jo? jednu instancu (ctrl+n). izaći će dijalog sa izborom funkcije. izaberi 2bar level meter (dobar je za ovaj primer). Pritisni F3, otvoriće se dijalog sa izborom ulaza. Mo?e da se meri ulaz sa karice mme i asio, i hardware input. Hardver input je dobar jer se ne koristi snaga procesora, već sve merenje obavlja kartica (tome upravo i slu?i njen DSP). Naravno, mo?e se otvoriti koliko hoće? dsp prozora sa različitim merenjima, kako input kanala, tako i output-a. Ali, hardver na karti ne meri spectral, vector, chanel status, bitstat and noise. Za to dchk koristi cpu.
Kada napravi? velik preset sa vi?e analajzera, najbolje ga je snimiti u preset. Pritisne? p na tastaturi, izabere? slot i save current workspace..

Digicheck je stvarno moćan alat, tako da bi opisivanje svih mogućnosti zahtevalo mnogo prostora. Ako ima zainteresovanih, mogu da napi?em kompletan tutorial sa svim funkcijama i da ga uploadujem kao pdf na forum.

bezsmisla
07-01-2006, 03:46 PM
to bi bilo jednako humanitarnoj pomoci :D ....ja planiram ovih dana da kupim 9632 hdsp pa cu biti jos jedan od zainteresovanih za detaljna objasnjenja

Arthur
08-01-2006, 01:01 AM
skoro sve sto si rekao mi je novost.. idem da uzivam :D
bio sam video da postoji hardware merenje al mi je bilo zasenceno jer drzim totalajzer stalno. ovako mogu odvojeno da rasporedim posao :) a i ovo za "crvenu" dugmad mi je hit... Veoma smo zainteresovani za sistematizaciju naprednog koriscenja ovih mogucnosti, ima ovde dosta ljudi sa hammerfall serijom...

kejkz
08-01-2006, 01:54 AM
OK, dovoljno glasova za mene, uploadujem u ponedeljak, ustvari utorak ujutru!