PDA

View Full Version : Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?

Roadie
28-11-2005, 09:21 PM
AKG K141 Studio su slusalice koje najvise koristim i trenutno mi predstavljaju nekakvu referencu. Svidja mi se njihov zvuk i sa njima cujem mnogo detalja koje ne cujem na vecini hi-fi slusalica i sustava koje sam imao prilike poslusati. Imam i dojam da mnogo realnije reproduciraju zvuk od istih. Zanima me koliko se ja zavaravam s njima!

Koliko je daleko njihov zvuk od nekakve idealne "flat" reprodukcije?
Kako bi definirali njihov karakter?
Da li im smijem "vjerovati"?

Koje slusalice Vi smatrate idealnim u smislu najvjernije reprodukcije?

slowstar
30-11-2005, 02:42 PM
Bazirano na mom licnom iskustvu, do sada NIJEDAN mix koji sam uradio na slusalicama nije valjao...Najveci poznati problem sa sluskama je taj sto je stereo baza "vertikalna" tojest izgleda kao da je stereo panorama "iznad glave" a ne ispred, kao sto je kod zvucnika, a i greske u basu mogu da budu neverovatne...Probao sam mnogo slusalica, i bar po meni, (imam ih vise pari, medju kojima i neke prilicno skupe) najbolje su se pokazale jeftine Beyer slusalice, model DT 231 "galactic" iako kostaju nekih smesnih 40 eura, (dosta bolje i tacnije od Sennheiser koje sam platio preko 200 DM u svoje vreme)
Medjutim, najbolje koje sam JA ikada koristio su neke STAX electrostatic (zaboravio sam model, ali rade JAKO DOBRO)

Tiki the Boyler
30-11-2005, 04:03 PM
Koliko god sluske bile dobre, ne smijes zaboraviti na efekat zamora slusaoca (u ovom slucaju - tebe) koji se javlja veoma brzo!

Praksa je pokazala da je preko sat vremena sa sluskama na glavi ravno ludilu!

Pa ti vidi...

andreja
05-12-2005, 12:13 AM
ja koristim AKG 240DF, i iskustva su:

1) kad radim na slusalicama imam tendenciju da nagruvam bas, tako da kad pustim mix na zvucnicima to brevise "bruji dole". izgleda da je u pitanju mehanicko ogranicenje, jer koliko god dobre slusalice bile, ne mogu da preprodukuju te najdublje frekvence. uz nesto iskustva i nakon sto sam se nekoliko puta "opekao", naucio sam kako da otprilike postavim miks tako da ne bruji bas na zvucnicima.

2) problem sa panovanjem: kad slusas na zvucnicima, tvoje desno uvo cuje u nekoj meri i ono sto pusta levi zvucnik. kod slusalica toga nema, tako da covek na slusalicma ima tendenciju da ne "siri" dovoljno panoramu. opet, to se sa malo sikustva moze nadomestiti.

3) prostorni efekti se nesto drugacije cuju, mada ne umem da precizno definisem sta je u pitanju. :) to mi je ujedno i najveci problem sa slusalicama.

4) neke detalje jasnije cujem na slusalicama.

pozdrav

boggy
05-12-2005, 12:45 PM
Zdravo andreja,

ja koristim AKG 240DF, i iskustva su:

1) kad radim na slusalicama imam tendenciju da nagruvam bas, tako da kad pustim mix na zvucnicima to brevise "bruji dole". izgleda da je u pitanju mehanicko ogranicenje, jer koliko god dobre slusalice bile, ne mogu da preprodukuju te najdublje frekvence. uz nesto iskustva i nakon sto sam se nekoliko puta "opekao", naucio sam kako da otprilike postavim miks tako da ne bruji bas na zvucnicima.

Realno, bas u prirodi slusas i svim ostalim delovima tela, a ne samo usima... tako da sliku o kolicini niskih u nekom materijalu ne mozes ustanoviti slusalicama ma kakve one bile... sa pijace ili neki Stax... nebitno...
Znati raditi sa slusalicama je neophodno... isto kao sto se ljudi uce da rade na svojim monitorima... drugim recima... iskustvo i ucenje su i ovde potrebni.

Dodato kasnije:
Zaboravih tzv. room gain na niskim frekvencijama, koji uradi EQ onoga sto slusas na zvucnicima... "digne" niske frekvencije u nekoj meri, a to zavisi od zapremine tvoje sobe. (radi otprilike kao low-pass shelving filter, odnosno bass boost parametrickim ekvilajzerom od "neke" frekvencije u "nekom" gainu...)

Inace slusalice po pravilu imaju manje problema da odsviraju nesto jako nisko nego standardni zvucnik za isti subjektivni SPL... problem je sto mi to ne cujemo u realnoj meri, jer nam ne pomazu stomak, pluca i soba.

2) problem sa panovanjem: kad slusas na zvucnicima, tvoje desno uvo cuje u nekoj meri i ono sto pusta levi zvucnik. kod slusalica toga nema, tako da covek na slusalicma ima tendenciju da ne "siri" dovoljno panoramu. opet, to se sa malo sikustva moze nadomestiti.

Slicno kao i gore... slusalice omogucavaju skoro anechoic slusanje... i treba ih koristiti najvise za to... sumovi, detalji i sve ono sto refleksije u sobi maskiraju mogu se cuti, drugim recima, bitno je i sta trazis da cujes kada slusas na slusalice.

3) prostorni efekti se nesto drugacije cuju, mada ne umem da precizno definisem sta je u pitanju. :) to mi je ujedno i najveci problem sa slusalicama.

Nesto drugacije? :)
Pa nema prostornih efekata osim onih koji su u samom materijalu... slusalice "nemaju" prostor, odnosno cujes sve ostalo osim svog prostora u kome se nalazis.

4) neke detalje jasnije cujem na slusalicama.

To im je glavna namena.

pozdrav

Bogi

Boskovic
05-12-2005, 02:04 PM
Boggy ajde i tebe da pitam...
Lomim se koje slushke da uzmem. U uzem izboru su

Beyerke DT770Pro (nisam neshto odushevljen koliko svi ostali koji ih imaju)
AKG K271s (slushao sam neke iz 240 serije i zvuchale su mi ok)
Sennheiser HD25 (ne svidja mi se shto supraural, ali ih dosta ljudi fali)

Iako imam neko polumisljenje nisam unaprijed odluchio i rad sam prihvatit josh koji savjet. Prije svega me zanimaju detalji, kao i prikaz reverba i da daju shto realniji, definisaniji i nizi bas. Takodje bi bilo dobro da shto bolje izoluju u oba smjera.
I naravno, predlozi neku svoju opciju ako smatrash za bolju a da ne koshta godishnju zaradu :)
Thnx!

andreja
05-12-2005, 07:00 PM
Realno, bas u prirodi slusas i svim ostalim delovima tela, a ne samo usima...
negde sam procitao da je za ovaj deo price bitno kako rezonira nasa glava/lobanja, dok je ostatak tela mozda bitan samo sa aspekta teorije. :) razumem da rezoniranje glave ne moze doci do izrazaja kad se radi sa slusalicama.

mala digresija:
meni je zanimljiva jedna pojava koja ima veze sa ovim. mi kad pricamo cujemo sebe i to nije isto kao ono sto cujemo kad snimimo svoj glas pa pustimo snimak. obicno nam na snimku glas zvuci nesto tanje, da kazem "nema basa". :)

Zaboravih tzv. room gain na niskim frekvencijama, koji uradi EQ onoga sto slusas na zvucnicima... "digne" niske frekvencije u nekoj meri, a to zavisi od zapremine tvoje sobe. (radi otprilike kao low-pass shelving filter, odnosno bass boost parametrickim ekvilajzerom od "neke" frekvencije u "nekom" gainu...)
hmm... pa, to i nije tako lose.

Nesto drugacije?
Pa nema prostornih efekata osim onih koji su u samom materijalu...
htedoh da kazem da ne cujem isto reverb, delay i ostale prostorne efekte sa i bez slusalica. ne znam da objasnim zasto je to tako, ali mislim da to izmedju ostalog ima veze sa ponistavanjem zvucnih talasa levog i desnog zvucnika na putu od membrane do usiju. no, da se ne upustam u tu pricu...

pozdrav,
andreja

-----------------------------------------------

@Boskovic:

sto se tice slusalica, iskreno receno, nisam ih mnogo probao, ali pre nego sto sam kupio ove AKG 240DF proveo sam dosta vremena na netu citajuci recenzije i karakteristike...
ako sam dobro zapamtio AKG 240 je neki radijiski standard i koncept tih slusalica se nije menjao u proteklih 20-30 godina (zaboravio sam tancno kad su se prvi put pojavile). imam utisak da je ovaj model u svetu slusalica ono sto su yamaha ns10 bili u svetu monitora.

pozdrav,
andreja

ANITA
05-12-2005, 09:44 PM

He, ja se dvomim izmedu tvoja prva dva izbora! Imam AKG 141 Monitor vec godinama i odlicne su. Trebaju mi jos jedne za snimanje (s obzirom da je moja prostorija za snimanje u prostoru za monitoring takoder). Htjela bi da su zatvorene i odlicno mi je kod ovih akg sto imaju onaj kabel sto se da iskopcati i sto kod ne koristenja prestanu reproducirati zvuk ("ugase" se), cak ako je u pitanju i jedna slusalica, sto je izvrsno jer ne reproducira zvuk kod snimanja, a neki pjevaci vole slusati na samo jednu...

Kod Beyerki je dobro, "bolje" uvjetno receno za snimanje to sto su vise hi-fi slusalice, manje flat, pa si covjek bolje zvuci dok pjeva..... a i to je ponekad poanta. Sto su zadovoljniji time kako zvuce, to bolje pjevaju...

A kakve su te seinheiser? Njih najjednostavnije mogu nabaviti.. bez cekanja.. ali nisam ih ni stavila u uzi izbor.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::

ROADIE....sto se tice toga koliko vjerovati AKG slusalicama? Osim sto je boogy iznio svu teoriju, pa je nepotrebno ista ponavljati (cak i onaj djelic toga koji znam :p ).... nekako imam dojam da ti ne mixas na monitorima, vec samo na slusalicama!! Ne znam bas kome i koliko mozes vjerovati u toj mjeri da su ti jedino na cemu provjeravas mix. Ja sam zasigurno zadovoljna njima jako, ali godinama radeci sa njima i mojim kronicnim tinitusom, gotovo da vise ne koristim slusalice osim u vrrrrrrlo rijetkim slucajevima (snimanje i provjera konacnog mixa). To preporucam i drugima. Čuvajmo svoje u?i, ljudi! Puno je jeftinije kupiti monitore nego pronalaziti lijek za tinitus (zzzzzzzzzzzzzzzz.. shshshshsshshshshshsh)... kojeg btw nema!

kVu
05-12-2005, 10:19 PM
ne bih se slozio da beyerke imaju hifi zvuk.. meni mnoooooooooooogo pomazu kod stvari koje zvucnici ne mogu da mi izbace...

slazem da kod paniranja treba vise verovati kutijama, dok kod prostora mislim da treba naci neki balans...

boskovicu.. evo preporuka za tebe.. Grado RS-1 .. ja cu ih uzeti kad budem imao viska para :D

Boskovic
05-12-2005, 11:38 PM
AKG 240DF imaju sertifikat neke Evropske agencije za radio difuziju ili sl. (ima na AKG sajtu, da sad ne trazim). Sony MDR 7506s su jako rasprostranjene po studijima, TV i radio stanicama.

Roadie
06-12-2005, 09:31 AM
ROADIE....sto se tice toga koliko vjerovati AKG slusalicama? Osim sto je boogy iznio svu teoriju, pa je nepotrebno ista ponavljati (cak i onaj djelic toga koji znam :p ).... nekako imam dojam da ti ne mixas na monitorima, vec samo na slusalicama!! Ne znam bas kome i koliko mozes vjerovati u toj mjeri da su ti jedino na cemu provjeravas mix. Ja sam zasigurno zadovoljna njima jako, ali godinama radeci sa njima i mojim kronicnim tinitusom, gotovo da vise ne koristim slusalice osim u vrrrrrrlo rijetkim slucajevima (snimanje i provjera konacnog mixa). To preporucam i drugima. Čuvajmo svoje u?i, ljudi! Puno je jeftinije kupiti monitore nego pronalaziti lijek za tinitus (zzzzzzzzzzzzzzzz.. shshshshsshshshshshsh)... kojeg btw nema!

Kod mene stvari stoje ovako: DALEKO NAJVISE "radim" na slusalicama, a doma imam Technics komponente, dakle hi-fi sustav koji mi ponekad posluzi, ali mu ne vjerujem previse. U biti apsolutna referenca koju ponekad iskoristavam su Frankopankovi monitori u njegovom studiju, dakle kad napravim nesto sto me zanima kako zvuci, preslusam kod njega i trazim njegovo subjektivno misljenje. Inace kod mene je u planu nesto od ovoga troje u vrlo skoroj buducnosti: nova gitara, kartica (E-MU), ili monitori (Wharfedale Pro ili nesto drugo u toj klasi). Bas i nemam nekih ozbiljnih para tako da ce na kraju nesto od ovog troje pobijediti :(.

P.S. Nisam siguran koliko ce ti se svidjati K271 buduci da imaju osjetno vise visokih od 141, i vjerojatno manje basa (ne znam koliko basa imaju 141 Monitor, ali bilo bi logicno da zatvorene slusalice imaju manje basa od otvorenih). Opet s druge strane, vjerojatno ti i nije toliko bitno da one budu vjerne (buduci da si i sama napisala da bi ti pasale i ako su hi-fi)

boggy
06-12-2005, 10:01 AM
Zdravo Boskovicu,

Uuuh, nisam siguran da ti ja mogu preporuciti slusalice, imam Sennheiser HD515 koje mi sluze samo za testiranja... nista posebno, imaju sinteticki tapacirung, izdrzim oko deset minuta i usi mi se "zapale".

Po meni slusalice moraju da budu IZUZETNO, TEBI UDOBNE, ako zelis da ih koristis, zvuk i detalji su vazni, samo nisu toliko, ako ti slusalice fizicki smetaju. Nema svako od nas glavu i usne skoljke istog oblika. Slusalice gube svaku svrhu cak i ako imaju odlican zvuk, ako ne izdrzis vise od desetak minuta. Slusalice su licni instrument i biraju se tako, jer imas fizicki kontakt sa njima.

Iako imam neko polumisljenje nisam unaprijed odluchio i rad sam prihvatit josh koji savjet. Prije svega me zanimaju detalji, kao i prikaz reverba i da daju shto realniji, definisaniji i nizi bas. Takodje bi bilo dobro da shto bolje izoluju u oba smjera.

Sto se detalja tice, nije sve do slusalica.

I naravno, predlozi neku svoju opciju ako smatrash za bolju a da ne koshta godishnju zaradu :)
Thnx!

Sto se slusalica tice skoro da ne poznajem nijedno komercijalno resenje koje kosta "godisnju zaradu", iako nisam siguran o kojoj cifri je rec.

Koliko su tebi slusalice vazan detalj u poslu, i koliko ce ti to sto ocekujes od njih doprineti da brze i lakse zaradis jos novca?

pozdrav

Bogi

boggy
06-12-2005, 10:10 AM
ne bih se slozio da beyerke imaju hifi zvuk.. meni mnoooooooooooogo pomazu kod stvari koje zvucnici ne mogu da mi izbace...

slazem da kod paniranja treba vise verovati kutijama, dok kod prostora mislim da treba naci neki balans...

boskovicu.. evo preporuka za tebe.. Grado RS-1 .. ja cu ih uzeti kad budem imao viska para :D

Hm, moze li neko da definise, meni, neznalici, sta je to "hi-fi" zvuk? :mrgreen:

Sto se tice Grado-a drago mi je da cujem da neko razmislja o njima, steta je sto su retkost na ovim prostorima... fale da bi "slika" bila kompletna.

Da, slusalice su licni instrument, i tu svaka subjektivnost ima smisla, zato sto nema u ovom poslu icega toliko individualnog kao sto su slusalice... ista prica kao i instrumenti. Zato ne valja ako nemate priliku da ih cujete SVE koje postoje a valjaju...

pozdrav

Bogi

boggy
06-12-2005, 10:19 AM
AKG 240DF imaju sertifikat neke Evropske agencije za radio difuziju ili sl. (ima na AKG sajtu, da sad ne trazim). Sony MDR 7506s su jako rasprostranjene po studijima, TV i radio stanicama.

To ne znaci da odgovaraju obliku tvoje glave i tvojih usnih skoljki. Nemoj posmatrati slusalice kao mikrofonski preamp ili mikser... bolece te usi zbog toga, ako ne budes imao srece.:mrgreen:

pozdrav

bogi

boggy
06-12-2005, 11:08 AM
hmm... pa, to i nije tako lose.

Ne valja samo sto pocinje od najnize rezonantne frekvencije i raste prema nizim frekvencijama sa 12dB/oct... jako primetan efekat kod "gluvih" soba male zapremine...

htedoh da kazem da ne cujem isto reverb, delay i ostale prostorne efekte sa i bez slusalica. ne znam da objasnim zasto je to tako, ali mislim da to izmedju ostalog ima veze sa ponistavanjem zvucnih talasa levog i desnog zvucnika na putu od membrane do usiju. no, da se ne upustam u tu pricu...

Hmm, reverb koji vestacki unosis ili ti unose u ono sto slusas ima za cilj da docara iluziju prostornosti tamo gde je nema ili je drugacija od onoga sto stvoritelji materijala zeleli... Na zalost, svaka soba ima svoj sopstveni reverb, i svoju sopstvenu, prirodnu "prostornost"... kako ce se to sloziti sa onoim sto je vestacki nakalemljeno na muziku, uvek je pitanje...
Drugim recima, da ponovim, sasvim je logicno kada cujes razliku u "prostornost" i "prostornost"+prostornost sa slusalicama ili bez.

pozdrav

Bogi

Roadie
06-12-2005, 11:30 PM
Postavio sam neka pitanja na AKG forumu i nakon nekoliko dana cekanja, konacno je stigao sluzbeni odgovor na moje pitanje pa tako prenosim pitanje i odgovor:

I own a pair of K141 Studio and consider them my reference headphones at the moment. I mostly use them to check my mixes. Could you please compare K141 Studio and Monitor more thoroughly because I haven't been able to hear the Monitor version anywhere and I know that they are quite legendary. Which one of them would you consider more "flat" and balanced? Also, in terms of sound, is K240 Studio very different from K141 Studio?

The "Studio"s are already equipped with transducers with the new XXL-diaphragm-technology. As a result they provide the same sound-character, however with improved dissolution and clearness, particularly of the high end and a more precise reproduction of the bass. The output volume is sufficient with portable gear also, whereas - caused by the high impedance - the "monitor" of both types (K141 such as K240) will in some cases not achieve sufficient output volume with more modern equipment, this is due to the low voltage design of portable gear.
The models 141 and 240 differ (at least theoretically) only by the kind of resting on the head (resp. the ear) but not in the sound.
The K 141 is supra-aural whereas the K 240 is circum-aural.
Differences can arise only by differences how they sit on (or fit to) the head.
Here however no statement is to be made, since the differences are experienced very subjectively.

Vrlo mi je zanimljiv odgovor, osobito ovaj dio o razlikama izmedju K141 i K240, buduci da su K240 nesto skuplje i cesce ih se vidi u studijima.

andreja
07-12-2005, 12:44 AM
Ne valja samo sto pocinje od najnize rezonantne frekvencije i raste prema nizim frekvencijama sa 12dB/oct... jako primetan efekat kod "gluvih" soba male zapremine...
htedoh da kazem da toga nema kod slusalica.

off-topic:
da li su u pitanju one frekvence cije talasne duzine celobrojno umnozene daju duzinu sobe, ili na neki drugi nacin imaju veze sa geometrijom prostora, tako da se odbijeni talas ponistava/sabira sa izvornim? ne znam da li je na ovom forumu ranije bilo reci o ovome, ali ako ima zainteresovanih mozda bi mogli da pokrenemo temu...

razumljivo jer su 240/271 dosta udobnije na duzi period
ovo mogu i ja da potvrdim, jer ponekad provedem 8-10 sati sa ovim slusalicama.

-------------

@Roadie
circumaural se oslanjaju na usnu skoljku, a supraaural obuhvate celo uvo tako da ono "upadne" u slusalicu i ne trpi pritisak. imao sam ranije neke supraaural slusalice koje su posle par sati pocinjale da mi nanose bol (sto ne znaci da bi to svakome smetalo kao sto meni smeta). :) :)

negde sam procitao da se ne prave bez razloga supraaural slusalice i da imaju nekih prednosti, ali trenutno ne mogu da se setim sta je u pitanju. sa druge strane, circumaural je izmisljen da bude udobniji za visecasovno "nosenje".

boggy
07-12-2005, 07:46 AM
Zdravo Andreja,

htedoh da kazem da toga nema kod slusalica.

off-topic:
da li su u pitanju one frekvence cije talasne duzine celobrojno umnozene daju duzinu sobe, ili na neki drugi nacin imaju veze sa geometrijom prostora, tako da se odbijeni talas ponistava/sabira sa izvornim? ne znam da li je na ovom forumu ranije bilo reci o ovome, ali ako ima zainteresovanih mozda bi mogli da pokrenemo temu...

Ima ih raznih, i samo bih te ispravio da je u pitanju polovina talasne duzine a ne cela talasna duzina...
Ako ti je soba dugacka 5m, onda je za tu duzinu najniza frekvencija talasne duzine 10m, znaci 34.5Hz. (f=c/2/l, c=340m/s, brzina zvuka, l- duzina izmedju dva zida)
Za malu gluvu sobu visine 2.5m imacemo 69Hz... itd..
to je takodje jedan od razloga zasto se u automobilu bas jace cuje sa manje snage, nego u obicnoj sobi.

Inace, javljaju se talasi koji zavise od dimenzija sobe (razmak izmedju naspramnih zidova), ali i oni koji zavise od razmaka izvora zvuka (zvucnici) od zidova sobe (naslucujes haos?).... kada se uvedu jos neke grupe moze ih biti jako mnogo...
Mnoge od tih pojava nam ne smetaju, zato sto smo odrasli u reverberantnom prostoru, i to nam je prirodno okruzenje. Medjutim, ono sto imamo ispod 100Hz nije bas moguce ignorisati....

Nije neki put lose razmisljati o tome da sluh prevashodno postoji da bi nam omogucio komunikaciju sa svetom oko sebe... u ekstremnim situacijama nam moze spasiti glavu... prema tome treba uvek imati u vidu cemu sluh prevashodno sluzi i koliko je realno svakome znacajan, a ovo o cemu diskutujemo na ovom Forumu, je samo plus... ali ne osnovna funkcija.

Sto se tice teme, pokreni je, neko ce se vec "zatrcati" :).

ovo mogu i ja da potvrdim, jer ponekad provedem 8-10 sati sa ovim slusalicama.

-------------

@Roadie
circumaural se oslanjaju na usnu skoljku, a supraaural obuhvate celo uvo tako da ono "upadne" u slusalicu i ne trpi pritisak. imao sam ranije neke supraaural slusalice koje su posle par sati pocinjale da mi nanose bol (sto ne znaci da bi to svakome smetalo kao sto meni smeta). :) :)

negde sam procitao da se ne prave bez razloga supraaural slusalice i da imaju nekih prednosti, ali trenutno ne mogu da se setim sta je u pitanju. sa druge strane, circumaural je izmisljen da bude udobniji za visecasovno "nosenje".
Hm, objasnjenje funkcije i namene circumaural i supraaural slusalica je vazno. Mozes li startovati thread sa takvim naslovom, neko ce ga vec "zalepiti"...

Upuceno svim clanovima:

cini mi se da nam je samo Forum neefikasan... Neka vrsta dokumentacije koju bi sami korisnici uredjivali bi mozda bilo bolje resenje, mozda Wiki? Puno znacajnih informacija stoji u forumu koje su pomesane sa debatom... diskusija je neophodna, ali su nam zakljucci zatrpani diskusijom :)

Postavljam pitanje upravo na mestu gde vidim problem, kao primer, jasno mi je da sve ovo time postaje jos vise off topic... izvinjavam se zbog toga.

Ko zna, mozda jednom postane i to vise poseceno od New York Times kao sto postade Wikipedia (http://www.wikipedia.org/). Cak nisam ni siguran da postoji tako nesto na ovu temu na netu.... na bilo kom jeziku... ali gomila rasutih informacija postoji. :mrgreen:

Pozdrav

Bogi

boggy
07-12-2005, 10:00 AM
ja to definisem ovako... prijatan, sladak zvuk i sta god da pustis lepo zvuci :D

Aha, znaci (ok, prijatno i slatko) "sviraju" zvucnici, slusalice,... ili sta vec, a ne muzika odnosno materijal koji slusas?

Koliko vam je svima bitno da cujete "realno"?

Najveci broj potrosaca nema na cemu da cuje ista od ovoga o cemu pricamo, a kako vreme prolazi i muzika se slusa na plasticnim "zvucnicima", sve je manje ljudi koji imaju sanse da cuju cak i kakav-takav HiFi(ma sta HiFi znacio)

Takodje HiFi znaci u prevodu visoka tacnost, istinitost, vernost itd...
Sto mi se cini da je suprotno...

Isto tako znam da su proizvodjaci HiFi opreme koristili razne trikove da bi privukli kupce, od loudness filtra preko bass-boost pa nadalje (uglavnom jeftini i cesto prljavi psihoakusticki trikovi)... slusati "flat" je vrsta posebne "religije" itd... ali da ne otvaramo tu sumanutu temu u kojoj je sve moguce i fizika ne vazi...

Samo sam znatizeljan, jer primecujem totalno suprotnu definciju pojma koji je uveden iz sasvim drugih razloga. Kako se to dogodilo?

pozdrav,

bogi

Roadie
07-12-2005, 10:13 AM
@Roadie

Naravno, znam koja je razlika izmedju circumaural i supraaural slusalica.

Inace, cini mi se da je membrana kod circumaural smjestena blize uhu nego kod supraaural, ali i to vjerojatno ovisi od modela do modela. (usporedjivao sam moje Technics F-500 i K141). Mislim da to stvarno mora imati nekakav (vjerojatno minorni) utjecaj na zvuk, cak i ako su driveri jednaki.

boggy
07-12-2005, 10:19 AM
Naravno, znam koja je razlika izmedju circumaural i supraaural slusalica.

To je lepo, ali ne znaju svi, recimo ja uvek to mesam :banghead:

Inace, cini mi se da je membrana kod circumaural smjestena blize uhu nego kod supraaural, ali i to vjerojatno ovisi od modela do modela. (usporedjivao sam moje Technics F-500 i K141). Mislim da to stvarno mora imati nekakav (vjerojatno minorni) utjecaj na zvuk, cak i ako su driveri jednaki.

Da, verovatno se mozes navici na to... osim ako ti bas specijalno smeta... sto je isto moguce... ne smetaju sve pojave isto ljudima...

davormen
08-12-2005, 08:30 AM
Ahem, ne znam da li sam ja pograsno shvatio definiciju na srpskom, ali kako meni zvuci, potpuno je obratna... Dakle, pravilna definicija bi bila: circum (krug, okolo, otprilike) aural = oko usne skoljke; supra (na, iznad) aural = na usnoj skoljci... meni su circum-aural sluske neuporedivo udobnije... ovaj moj 141m mi slomi usi, dok ove druge technics mi prijaju (iako je zvuk losiji)...

Roadie
08-12-2005, 09:50 AM
Heh, nisam ni skuzio da je boggy napisao obratno dok nam nisi skrenuo paznju na to. Procitao sam to letimice jer mi je tematika poznata i nisam ni primjetio zamjenu.

Ali dobro, napisao je da on to uvijek mjesa :D

ANITA
08-12-2005, 12:22 PM
ovaj moj 141m mi slomi usi...

I moje "male" usi takoder lomi 141m... uzasno neudobne... vec nakon 15 minuta mi je dosta s njima.

andreja
08-12-2005, 11:31 PM
@boggy
Sto se tice teme, pokreni je, neko ce se vec "zatrcati" .
mene licno veoma zanima ova prica oko zvuka u prostoriji i slazem se da treba otvoriti posebnu temu za to. mada, vidim da postoji tema "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?", pa mozda bi tu mogla da se nastavi ova prica?

Hm, objasnjenje funkcije i namene circumaural i supraaural slusalica je vazno. Mozes li startovati thread sa takvim naslovom, neko ce ga vec "zalepiti"...
da, i ja mislim da je najbolje da se pokrene taj thread.

cini mi se da nam je samo Forum neefikasan... Neka vrsta dokumentacije koju bi sami korisnici uredjivali bi mozda bilo bolje resenje, mozda Wiki? Puno znacajnih informacija stoji u forumu koje su pomesane sa debatom... diskusija je neophodna, ali su nam zakljucci zatrpani diskusijom
mozda je dobra ideja da se threadovi iskoriste tako sto bi se na kraju threada o, na primer, supraaural i circumaural slusalicama sastavio "clanak" o tome koji bi bio potpun (koliko je to moguce), istinit i dovoljno koncizan da bi nekome kasnije mogao da posluzi kao izvor informacija na tu temu.

inace, otici cu jos malo u oftopic:
- moje odusevljenje ovakvim temama potice od toga sto sam na internetu procitao previse poruka i video previse foruma gde sve kipi od autosugestije, predrasuda, "iskustva" i placebo efekata. audio svet je pun toga, a to se kosi sa mojim poimanjem cele price.

Ko zna, mozda jednom postane i to vise poseceno od New York Times kao sto postade Wikipedia. Cak nisam ni siguran da postoji tako nesto na ovu temu na netu.... na bilo kom jeziku... ali gomila rasutih informacija postoji.
ja mislim da bi sam koncept wikija bio nedovoljno efikasan u ovom slucaju (usko strucne teme gde je potrebno prvo prikupiti informacije a zatim ih tako azurirati i formulisati da budu lako razumljive.
mozda otvoriti poseban podforum "tekstovi", "clanci" ili tako nesto koji ce biti read only i koji ce sadrzati samo tako sredjene informacije? no, to je na administratorima...

pozdrav,
andreja

boggy
09-12-2005, 12:53 AM
Zdravo andreja,

@boggy

mene licno veoma zanima ova prica oko zvuka u prostoriji i slazem se da treba otvoriti posebnu temu za to. mada, vidim da postoji tema "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?", pa mozda bi tu mogla da se nastavi ova prica?
Sto se mene licno tice, svejedno mi je, ako znam nesto ja cu to ispricati gde god vidim problem. No to nije dobra praksa, jer se to kasnije zatrpava u arhivu i opet ljudi ne znaju o cemu smo vec pricali.

Mozda moze da se uvede praksa da svako koga posebno intrigira problem kada vec nesto nadje i uspe da sastavi niti po Forumu, potrpa to u tekst fajl i spusti na neko mesto... vremenom ce se valjda izvuci kompleti dobrih tekstova.

da, i ja mislim da je najbolje da se pokrene taj thread.
Samo napred, formulisi temu i "udri". Ako se to ne provrti kroz debatu nista od nekih cvrstih zakljucaka.

mozda je dobra ideja da se threadovi iskoriste tako sto bi se na kraju threada o, na primer, supraaural i circumaural slusalicama sastavio "clanak" o tome koji bi bio potpun (koliko je to moguce), istinit i dovoljno koncizan da bi nekome kasnije mogao da posluzi kao izvor informacija na tu temu.

Upravo to, pokupe se kljucni pasusi, potrpa u tekst, malo izlektorise i eto dokumentacije.

inace, otici cu jos malo u oftopic:
- moje odusevljenje ovakvim temama potice od toga sto sam na internetu procitao previse poruka i video previse foruma gde sve kipi od autosugestije, predrasuda, "iskustva" i placebo efekata. audio svet je pun toga, a to se kosi sa mojim poimanjem cele price.

Svi mi prolazimo kroz to.

pozdrav

Bogi