Log in

View Full Version : Vokali u refrenu and more

Blaze
25-11-2005, 10:28 PM
dakle,koliko puta i kako se panuju vokali da bi se dobili oni "masni"( horski da ih tako opishem :))r'n'b refreni ...kolko sam skapirao, snmaju se u 3 tonaliteta,a jel mozhe malo preciznije,po kolko puta,kako da se panuju,mozhda neki efekat itd....

2. shta mislite o TC Native Parametric eq-u i timeword reverb x-u?

3. kako dobti onaj snare shto snazhno udara u grudi?probao sam sa dizanjem oko 250 hz i kompresijom,ali nije to to....

Arthur
26-11-2005, 09:40 PM
1. ne znam, verovatno su prima, seksta i oktava intervali, recimo minimum duplex po grani stereo slike. Mada je to tesko postici bez adekvatnih vokala ili ozbiljnog editinga
2. Nikad nisam imao mnogo srece sa bilo kojim TCevim native plugom na koji sam natrcao, mozda cu sad preispitati. Sto se Timeworksog reverba tice, subjektivno mi se jako svidja njegov zvuk, a narocito interface i kontrole. Ovde ga mnogi smatraju najboljim native-reverbom
3. Mislim da pored dobrog sempla i ozbiljnog kompresora na dobosu, taj utisak izaziva i njegovo mesto u mixu, da bude pomalo nerazumno iznad cele matrice (ako na r'n'b mislis), a samim tim ga master limitersko-kompresorska grupa dodatno guta i nabija ceo aranzman oko njega. Mene vise muce new-metal dobosi (a la System of a Down) koji su i dalje dominanti iako postoji more layerovanih gitara u matrici..

Blaze
26-11-2005, 10:08 PM
za snare,kad je solo snare fino roka,ali kad se stopi u mix,ne dolazi do izrazaja,gubi se u njemu,znachi kako da dodje snare do izrazaja,a da ne zagusi ostatak mixa?

kVu
27-11-2005, 02:35 AM
za vokale... mozes da snimas dva puta isto.. npr. terce, oktave, sekste, kvinte.. sta god hoces.. paniras ih kako god hoces, tj. dok ti ne "zazvuci", najbolje je da krenes od neke leve ili desne tacke, recimo +10 ili -10 i svaki sledeci bacis na +3, 4 ili +5 vise.. nema nikakvih pravila.. kad tebi zvuci to dobro, to je to.. jedino sto treba tu da pripazis na nivoe... ne sme nista da izbija vec da to zvuci "homogeno".. :)

a za snare.. prvo, zavisi od sempla, al pretpostavimo da je dobar... ako je mutav, daj mu vazduha iznad 10, 12 ili 16khz.. i KOMPRESUJ.. znaci je*i mu kevu sa kompresijom i neka slobodno izmice nivo i iznad svega u mixu... to zavisi mnogo i od broja kanala i koncepcije matrice.. ako imas puno kanala tj. puno instrumenata u tom rasponu gde treba da ostavis prazan prostor za punch tog snare-a nece ti to izaci kako zelis pa da si Massenburg licno :) poslusaj npr. wyclef i santana - maria maria, michael jacskson - album "invincible" .. recimo sa tog albuma no.4 .. i bice ti jasno zasto je to tako... do pre neki dan sam mixao sa djoletom jankovicem neku svoju stvar za danijela djurica i vodili smo se soundom sa te pesme.. naravno, kod nas ima mnogo vise svega i snare zato nije izasao kako treba, ali to je zato sto smo dodali i gudace, pa 16ch pratecih, pa je taj snare ugusen jos malo dodavanjem reverba i prc., nista od moje zamisli da snare bije u facu, ali je zato kick bar bio i ostao VRH! :) i naravno, dodas malo room reverba i jako malo nekog plate ili hall-a (po zelji) cisto da dobije malo na "masi" taj snare pa vidi na a/b slusanje ima li to pojma...

sve u svemu, zajebane su to stvari :) a ja se nadam da sam malo pomogao..

pozdrav!

Max
27-11-2005, 04:08 PM
@ Kvu

Postoji mnogo nacina da se snare ostavi napred ...... pored toga sto nista ne stavljas na sredinu na tim frekvencijama , takodje pazi da reverb ima pristojan predelay , da ga ne povuce unazad ...... u houseu postoji i nacin da sidechain ujes matricu tako da kad dobos udari matrica se u trenutku utisa , kao i da to isto uradis i sa nekim reverbom , mada u slucajevima snare a predelay to cistije radi .....

Cak i kad stavljas gudace ( u tvom slucaju ) levo i desno .....oni se u reverbu pojavljuju u sredini , to mozes resiti tako sto reverb na sendu blago eq i to drugacije levi a drugacije desni kanal ..... malo naravno ..... rezultat je da se cujno nista nece promeniti a reverb ce izaci iz sredine i nece mutiti to jest povlaciti dobos nazad .

Naravno da pravilo " less is more " sustinski vazi za jedno od najvaznijih pravila , ali ako nemas nista u sredini , mozes imati ceo simfonijski orkestar levo i desno .

@ arthur

Naravno da ovo znas , ali cu te podsetiti ..... sve gitare se snimaju duplex , a reverbi su kao sto sam gore rekao .... tako da u tom slucaju je snare opet nedirnut ...... a uvideo sam dosta " slicnosti " u pristupu produkciji izmedju r'n'b i npr Perfect circle ( ovo nemojte shvatiti bukvalno )

@ Blaze

Odnosi medju vokalima zavise od harmonije naravno ......

Sto se tice snimanja , duplexi , levo desno kao sto su ti vec rekli ..... a ako hoces masno onda ih saberi na grupu i tako komprimuj ..... dobri rezultati se postizu sa UAD la2a ili nekim slicnim ( licno iskustvo ..... ako neko ima drugo ..... pomozite coveku )

Od natve compresora .....Sonalksis , PSP ..... eq , URS , Voxengo ...... Eqium , ..... to mi prvo pada na pamet ......

Pozdrav

MilTon
27-11-2005, 06:03 PM
Max, kako to mislis, mozes imati ceo simfonijski orkestar levo i desno? Pa sta se onda desi kad se sabere u mono? Mislim da ne treba u panorami ostavljati prostor za dobos, vec u frekventnim pojasevima.
Blaze, mala caka: probaj da farbas dobos sa quadra fuzz ili nekim slicnim distort efektima. Dobija se mnogo masniji dobos.

Max
28-11-2005, 12:35 PM
Max, kako to mislis, mozes imati ceo simfonijski orkestar levo i desno? Pa sta se onda desi kad se sabere u mono? Mislim da ne treba u panorami ostavljati prostor za dobos, vec u frekventnim pojasevima.
Blaze, mala caka: probaj da farbas dobos sa quadra fuzz ili nekim slicnim distort efektima. Dobija se mnogo masniji dobos.

Nisam mislio bukvalno levo i desno ......ali ne u sredinu ..... i da dobije se zezanje kad se stavi u mono ali ne suvise .... mix mnogo losije zvuci ako se pravi neka frekventna rupa za dobos . ( bar meni .... ) sa druge strane pomenuo sam stvar sa side chainom , a kad sam vec poceo da pisem pomenucu jos jednu stvar po mom iskustvi perkusivni instrumenti se zapravo ne mesaju previse sa ne perkusivnim instrumentima , tako da iz mog iskustva samo sa odnosom jacine se moze napraviti da gudaci npr ne guse dobos ..... ( pojacas dobos .... ) .... imao sam skoro jedan mix gde sam na 22 nacina pokusao da istaknem atack timpana u pesmi i nisam bio zadovoljan rezultatima ( nije mi se dopalo kako timpan zvuci posle efekata .... da bi na kraju samo pojacao timpane i resio stvar

inace @ Milton ....... stvarno ne dajem previse vaznosti mono miksu ...... kad radim za tv onda imam kompletan mono pristup takodje ako pravim mix za spot premiksam u mono , tako da se ne trudim da napravim mix koji ce da zvuci super u mono ( tako da ti je observacija na mestu .... ) mada mi se cesto desava da kad cujem mix u mono .... uglavnom zvuci super ...... verovatno sreca :)

Pozdrav

Arthur
28-11-2005, 11:11 PM
mene nesto licno bas u zadnje vreme zabole za taj mono pristup. Stranci toliko brutalne panorame rade da je nemoguce ni pokusati da im se pridje u toj varijanti. Tako da, ko zeli mono mix, nek ga radi. Vecina domacih snimaka sa scene unutar koje rade imaju gadne probleme sa mnogim drugim stvarima, tako da me to zaista ne zanima. I dalje mi slusamo strane pesme koje nisu mono mixane, pa zvuce odlicno. Pusti rammstaina, ili pogle spot, kad covek progovori nestane pola matrice (na TVu), pa opet secem vene :)

Max
29-11-2005, 01:58 PM
sta da kazem osim :mase:

Mislim da su pitali Pitera Gabriela da li razmislja kako ce se njegova muzika cuti na jeftinim spravama a on je rekao .... ja ne pravim muziku koja ce seslusati na jeftinim spravama ...

Zamisli da ga je pitao za mono :D

Ovo je naravno moj pristup

Pozdrav

SandRob
29-11-2005, 03:40 PM
sta da kazem osim :mase:

Mislim da su pitali Pitera Gabriela da li razmislja kako ce se njegova muzika cuti na jeftinim spravama a on je rekao .... ja ne pravim muziku koja ce seslusati na jeftinim spravama ...

Zamisli da ga je pitao za mono :D

Ovo je naravno moj pristup

Pozdrav

pa sad.
kad radis za klijente onda ipak moras udovoljavat njihovin zeljama. ako on iz nekog razloga hoce monokonpaktibilnu snimku, onda mu moras udovoljit.
ista stvar je sa decibelima (rms). pa cak i kad za sebe radis, moras razmisljat kako ce se stvar cut na radiju. hoce se cut sve i hoce li bit jako ko ostala muzika sto se vrti.

ja necu stavit svoje ime na nesto iza cega ne stojin, ali na neke kompromise cesto pristajen.

Arthur
02-12-2005, 09:47 PM
tako je
musterija je uvek u pravu.
e da znas kakve sam gluposti morao da radim zbog istih... subovi koji pale kutije u kaficima, hajheti koji zvuce ko iglice (i to bolne), vokali bez reverba (ovo je najvise bolelo)

kVu
03-12-2005, 03:01 AM
eh... a zamisli tek kad gledas (slusas) kako ti neko tvoj sopstveni aranzman ili mix upropascuje... npr. nisam jos uvek zadovoljan mixom, a pevac ti kaze "ma meni je ovo sve dobro, ako budemo drndali samo cemo da zaseremo jos vise"... a tim gore sto znas da ce se to verovatno dosta slusati..

samo da ga... :sw:

Dushan_S
04-12-2005, 02:32 AM
Postoji način da se stereo miks, čak sa vrlo ekstremnim stereo efektima pretvori u mono miks za spot namenjen domaćim televizijama, a da pri tome ne dođe do gubitka zbog klasičnih faznih potiranja, tako da miks zvuči potpuno isto, sa istim bojama i odnosima instrumenata, samo kao da se nekako sve preselilo u sredinu. Naravno ne bih uspeo da vam objasnim način kako se dolazi do toga jer sam idiot za elektroniku, ali sam čuo tako u mono "prevedene" mikseve.

Arthur
04-12-2005, 04:29 AM
ej, ne zafkavaj..
to bi bilo ko da si reko - naso sam izvor napitka mladosti, samo ne znam bas da vam objasnim de je, isao sam kolima...

Dushan_S
04-12-2005, 02:08 PM
Vidi ga ovaj... :) c c c
Spotovi sa zadnjeg Van Goga su tako sređeni, tj, audio za spot. Mislim da je sprava stajala jedno vreme kod Srđana Moby-ja u studiju. Napravio ju je Milan, zaboravio sam mu prezime, koga mo?da neki sa foruma i znaju, koji je izuzetno nadaren čovek za ovu delatnost, i mislim da ne postoji ni?ta slično drugde na planeti. Radio je jo? neke spravice koje su kru?ile po BG studijima.
Kao ?to rekoh, ne mogu objasniti kako radi sprava tačno, ali sam upoznao čoveka i čuo stereo matricu svedenu na mono sa njom, koja je bila neki HM i za razliku od klasičnog svođenja na mono, gitare koje su skroz levo i desno se nisu malo "pojele" kako to inače biva.

dvuckovic
04-12-2005, 03:40 PM
Milan Kovinic

Pitacu ga

Arthur
05-12-2005, 12:25 AM
lupam, mozda je samo fora da svuce sve iz centra za 3db pa da tek onda krene da sabira... lupam, nisam nadaren... a Milanu svaka cast mada bi morao cuti kako to radi...

Dushan_S
05-12-2005, 01:04 AM
Milan Kovinic

Pitacu gaE on! :)

lupam, mozda je samo fora da svuce sve iz centra za 3db pa da tek onda krene da sabira... lupam, nisam nadaren... a Milanu svaka cast mada bi morao cuti kako to radi... On je čak ne?to malo ne?to tada krenuo da obja?njava ali d?aba to meni. Mislim, koliko god ti svlačio centar ili ne (a i ne znam kako bi to svlačio centar, kad u su?tini, centar ne postoji, postoje samo desni i levi kanal) ono ?to je sa strane će delovati jedno na drugo. Moguće je da se radi o nekom spektralnom faznom pomeranju po frekvencijama,, kao deljenje na bendove pa određena pomeranja u vremenu da se ne bi jele faze ali mo?da i lupam iz sve snage. :) Sećam se da je pomenuo da izrada i nije toliko komplikovana koliko je vremenski zahtevno na?telovati celu spravu, jer je svaka komponenta bitna i sve mora da se proveri ručno.