PDA

View Full Version : Najbolji native limiter

puRe
20-11-2005, 06:04 PM
Nisam toliko upucen u native limitere (koristim UAD-ov Precision koji je za mene zakon :) ), a ne znam koji limiter poseduje ovo sto mi je potrebno...

1. Mora biti native (VST) i veoma transparentan (znaci da se ne cuje kompresija). limitiranje je naravno na -0.1db bez dodatnog gaina...znaci samo da spreci clip...
2. Mora posedovati zanemarljivu latencu (s obzirom da cu ga kasnije koristiti i za live)

koji od native limitera poseduje ovo? timeworks, voxengo ili neki treci?

mandrak
20-11-2005, 06:24 PM
Ja koristim Timeworks i mislim da bi ti on bio jako dobar izbor .... mada ima dosta ljudi koji koriste i Waves L2.

lesha
20-11-2005, 07:03 PM
timeworks takodje.. uporedjivao sam ga sa gomilom drugih limitera, i on mi je davao najbolji zvuk...
sad, da li je transparentan ili nije, mozemo da razgovaramo o tome, po meni je najbolji, mada ako preteras sa gainom, ne pomaze ni on..

puRe
20-11-2005, 07:04 PM
Zar L2 nema neki lookahead u sebi?

idekius
20-11-2005, 09:38 PM
TimeWorks...
Ja imam UAD Precision koji koristim za baladice sa malo instrumenata... za sve ostalo TimeWorks Mastering Kompresor...

Oggy
20-11-2005, 11:10 PM
UAD-ov limiter nisam ni jednom uspeo da iskoristim, a da sam bio zadovoljan.
Timeworks je zakon za sada iako je mator plugin

puRe
20-11-2005, 11:18 PM
hoces da kazes da UADov limiter ne limitira kako treba........meni sluzi bukvalno da spreci klipovanje i da pri tom bude sto transparentniji....

Oggy
20-11-2005, 11:49 PM
Mislis na master out-u?
Pa ja ga koristim 9Timeworks) i tamo i u masteringu.

idekius
20-11-2005, 11:58 PM
TimeWorks u masteringu lepse "zakiva":)

kVu
21-11-2005, 12:50 AM
Ja kako kad.. nekad L3 ili L2, nekad Timeworks... kombinujem pa sta mi se svidi u datom trenutku :)

Arthur
21-11-2005, 02:11 AM
A ja bih opet preporucio Nomad Factory Blue Tubes BrickWall, koji nema ni gain na sebi. Zapravo nema ni jednu kontrolu, samo radi. Isprobavao sam ga na ranije pominanjom masteringu u filmskom studiu (muziku smo radili) i uporedio sa L3 i Timeworskom i nekako mi je najvise prijao. Kao cuvar nule..

STUDIOTON
21-11-2005, 06:20 AM
hoces da kazes da UADov limiter ne limitira kako treba........meni sluzi bukvalno da spreci klipovanje i da pri tom bude sto transparentniji....

I meni isto .. uadov precision uvek koristim i za mene je zakon

Shady
21-11-2005, 08:25 AM
Jedini koji ja koristim za takvu svrhu je db audiovare limiter. Ni?ta jednostavnije a funkcionalnije, od njega. Stavi? mu gejn na nulu da ne bi duvao, a output podesi? na -0.1 i nema ?anse da dira pik. Za svaki slučaj odabere? hard atack. :)

mandrak
21-11-2005, 08:39 AM
Jedini koji ja koristim za takvu svrhu je db audiovare limiter. Ni?ta jednostavnije a funkcionalnije, od njega. Stavi? mu gejn na nulu da ne bi duvao, a output podesi? na -0.1 i nema ?anse da dira pik. Za svaki slučaj odabere? hard atack. :)

Kako to misli? gain na nulu ? ako misli? na inputu onda mi nije jasno kako di?e? tj. kako dolazi? do krajnjeg rms-a? Jedino ako ti je glavni mix več dovoljno glasan ili ako na masteru od seq. koji koristi? stavlja? buss compressor ili več tamo limitira? signal?... ili ?

Max
21-11-2005, 10:10 AM
Mogu da kazem da sam limiter freak i imam svaki limiter koji ostoji za komp ( osim pulsarovih ..... izvini sandro ) i posle mnoooooggggoooo istrazivanja , najmanje promene u materijalu cak i pri jacim nabijanjima nivoa ima Timeworks , Uad nabacuje neki prijatni low middle sto je meni super kada su neke laganee balade u pitanju , a za house muziku lepo legne l2 , jer izuzetno pumpa baseve , tako da ume da bude pogodno z neku takvu muziku
.

Verujte mi da se Timeworks drzi pored takvih sprava koje kostaju jaaaako puno para i mislim da je totalo super ..... kad bi ostali efekti bili u klasi kvaliteta kao sto je timeworks limiter .... bilo bi super

Pozdrav

Illiron
21-11-2005, 10:12 AM
Meni su mixevi cesto -13db tako da sa l3-em ili timeworksom posecem malo pikove i dobijam stvarno lep snimak...

puRe
21-11-2005, 10:20 AM
Jedini koji ja koristim za takvu svrhu je db audiovare limiter. Ništa jednostavnije a funkcionalnije, od njega. Staviš mu gejn na nulu da ne bi duvao, a output podesiš na -0.1 i nema šanse da dira pik. Za svaki slučaj odabereš hard atack. :)

Kako to misliš gain na nulu ? ako misliš na inputu onda mi nije jasno kako dižeš tj. kako dolaziš do krajnjeg rms-a? Jedino ako ti je glavni mix več dovoljno glasan ili ako na masteru od seq. koji koristiš stavljaš buss compressor ili več tamo limitiraš signal?... ili ?

pa ja sam na pocetku i rekao da mi treba samo nesto da spreci klipovanje, a ne da budzi rms, tako da ovo sto je Shady rekao "stoji"...

mandrak
21-11-2005, 12:36 PM
Sve ok... nego sam mislio vi?e općenito jer meni su mixevi stalno između -20 do -16 Rms-a da bi mi ostalo malo headrooma za mastering pa onda i malo moram spustit input limitera.

alektom
21-11-2005, 01:47 PM
E da, da ne zaboravimo da treba sacekati jos nekoliko dana i na URS comp/limitere, zasigurno ce biti jako dobri....

slowstar
21-11-2005, 02:28 PM
Ljudi, jel' neko od vas probao neki "pravi" hardware, a ne samo virtualne (cast UADu i TCu, ali HARDWARE RULES!!) kao na primer APHEX DOMINATOR, ili EMPIRICAL LABS DISTRESSOR ili FATSO, ili neki UA hardware limiter, da ne pominjem AVALON VT 747, ili MANLEY SLAM? - U poredjenju sa tim svi software limiteri su djubre...
Verujte, jos uvek vazi ona stara: kol'ko para, tolk'o muzike!!
Pozdrav SVIMA!!!
P.S. Svaka cast MAX-u, mora da je mnooogo bogat kad ima toliko softwarea (limitera)
ili je mozda.......

puRe
21-11-2005, 02:36 PM
slowstar....pitanje je bilo za softverski (native) limiter iskljucivo zato sto mi nije isplativo da nosim hardverski limiter (koji nemam :) ) u neko klupsko okruzenje sa laptopom i midi kontrolerom...

meni je Distressor/Fatso jedna od najboljih outboardova, ali to nema veze sa ovom temom....

idekius
21-11-2005, 04:17 PM
slowstar....pitanje je bilo za softverski (native) limiter iskljucivo zato sto mi nije isplativo da nosim hardverski limiter (koji nemam :) ) u neko klupsko okruzenje sa laptopom i midi kontrolerom...

meni je Distressor/Fatso jedna od najboljih outboardova, ali to nema veze sa ovom temom....

Neces valjda da ides u klupsko okruzenje sa laptopom, umesto da kao covek poneses 24 kanalnog trakasa?:)

Max
21-11-2005, 07:17 PM
Ljudi, jel' neko od vas probao neki "pravi" hardware, a ne samo virtualne (cast UADu i TCu, ali HARDWARE RULES!!) kao na primer APHEX DOMINATOR, ili EMPIRICAL LABS DISTRESSOR ili FATSO, ili neki UA hardware limiter, da ne pominjem AVALON VT 747, ili MANLEY SLAM? - U poredjenju sa tim svi software limiteri su djubre...
Verujte, jos uvek vazi ona stara: kol'ko para, tolk'o muzike!!
Pozdrav SVIMA!!!
P.S. Svaka cast MAX-u, mora da je mnooogo bogat kad ima toliko softwarea (limitera)
ili je mozda.......

Evo Oggy i ja smo upravo napravili uporedni test Manley slam i Avalon vp 747 i pokusavamo sa blind varijantom da utvrdimo koja je bolja opcija i onda smo u uporedbu uneli Timeworks ..... razlike su mizerno male ....... a na svu srecu ima se za software , tu se ne zali para, ja sam uveren da za 10 g nece biti mesta za analogiju osim za stare " lavove "

Pozdrav

Max
21-11-2005, 07:25 PM
salim se ..... naravno

Pozdrav

OFF
21-11-2005, 08:20 PM
salim se ..... naravno

Pozdrav

Hoces reci da je Timeworks bolji od Avalona i Manley-a?:rolleyes:

alen
21-11-2005, 09:14 PM
Eh,taj Timeworks.....Jos u verziji za Creamware........:p

Ups,pa ja sam ostao bez creamware-a,nema cigara par meseci......:)

Oggy
21-11-2005, 11:29 PM
Max se malo salio, ali nije otisao daleko od istine kad je rekao ovo za limitere.
Nemojte ovo uzimati preozbiljno, posto sam mu dobar deo texta ja diktirao dok smo veceras nesto ceprkali :)

@ Slow Star

Mislim da nema potreba za takvim "peckanjima", pogotovo na Maxovu adresu jer on covek stvarno daje sve od sebe da pomogne ovim ljudima ovde. Sto se tice hardvera, naravno da smo dobar deo imali prilike da cujemo (izuzev Apex-a), a sto se softvera (a i hardvera) tice, trosimo dosta na njega, barem na UAD i PoCo, a ostatak, naravno da koristimo domace verzije, kao i svi u ovoj zemlji ili barem 98%.
Nisam siguran koliko si bio ozbiljan, a koliko si se salio kad si sve ovo pricao, pa ne bih ni ja da slucajno zazvucim grubo jer mi je to uvek poslednja namera. Jedino podvlacim, da za ovakvim razgovorima nema potrebe (osim u edukativne svrhe) i da coveku koji je svirac poput tebe i ima bogatu muzicku biografiju kao ti, cak takve stvari i ne pristaju ( u slucaju da si bio ozbiljan) jer si se ti dovoljno dokazao da bi se osecao ugrozen ili sta ti ja vec znam od bilo koga medju nama. Mi smo (relativno) mladi i neki su se dokazali manje, a neki vise, ali nam je zajednicko to da smo ovde da bi bili bolji (u cemu ti mozes mnogo doprineti), a nekad zna da ovde bude i dobrog zezanja, te je glupo da potencijalno zatezemo sa bilo koje strane. Pre koji dan smo imali takav nemili dogadjaj, kad je doticni, napao bas tebe i Maxa bez ikakvog razloga i to nije prijalo nikome od nas. Treba uciti na primerima.
U svakom slucaju, ovo je jedna moja opservacija na neke stvari i pokusaj da iste te stvari okrenemo u zajednicku korist.
Svako dobro.

idekius
22-11-2005, 01:20 AM
Ma nije ovo nista alarmantno... nadam se...
Nema potrebe da se dize panika... Meni izgleda kao zezanje i nadam se da je tako... pa i ja sam se nasalio sa onim 24 kanalnim trakasem na ledjima:)

Sto se tice skupog hardware-a, ja licno sam nesto malo cuo, veliku vecinu nisam... Pa sta? Treba da se stidim toga? Zasto bih... stideo bih se da imam skupi hardware, a da nemam rezultate, sto je cest slucaj u ovoj zemlji. Ovako, barem imam opravdanje tipa "...eh da imam Fendera, vidio bi svirke...":mrgreen:

Iskreno, mnogo se pre odusevim kada cujem dobar rad uradjen sa malo para (a ima toga), nego kad neko krene da vitla rackovima i mixerima...

Druga stvar, stvar sa produkcijom je malo kod nas koji to radimo prenaduvana. Nijedna pesma nece postati dobra, ako se smrt isproducira i obrnuto...

Azra je imala ochajnu produkciju, a ipak je Azra... Bljuzga kapitalac je bljuzga kapitalac makar radili svi rackovi ovog sveta... Ko zna da peva zna, a ko nezna, ne pomazu ni Neumani, Brauneri chuda\muda...

Naravno, produkcija nije nebitna, ne zelim da me neko pogresno shvati, lepo je ulagati u opremu, uciti, napredovati, pa koliko se moze...

Ovo pisem zato sto ne bih zeleo da ponesen nasim pricama neki "klinac" istripuje da mu je porebno minimum 1.000.000$ da bi krenuo da radi ovo... Naravno da nije... Treba sebi obezbediti koliko je moguce dobru opremu, kupovati jedno po jedno i grejati stolicu...

Mozda gresim, ali je moj stav takav....

Takodje se nadam da oni koji udju u ovu pricu, a u startu nose dobru muziku, nece preci liniju i otici u kich varijante dobro poznate na ovim prostorima u jurnjavi za parama, opremom, afirmacijom...

Kao u filmu "Star Wars"... dark side\white side... ili kako vec bese :mrgreen::)

Max
22-11-2005, 08:02 AM
Ok , malo smo se salili a sad ne temu .... i ovog puta sam ozbiljan .

Dosta zavisi od vrste muzike sta ce se koristiti . Nije ni Manley slam niti bilo koja druga stvar magicno dugme , jer se ni jedna sa sigurnoscu ( osim reverba i mozda pulteca .... ) ne moze sa sigurnoscu identifikovati u miksu , sto je po meni jedina sigurna potvrda da se nesto nije moglo uraditi bez te sprave . Sa druge strane je relativno lako reci ... a ovo je fender jazz bass ili ovo je music man ... ili ovo je stratocaster a ovo je gretch .... ako nisu namerno unistavani u produkciji .... tako da se onda moze reci ...." nisi mogao dobiti taj zvuk tog i tog benda ako nisi uzeo gretcha i spustio drop e na c " ( skorasnji primer kada je trebalo skinuti zvuk B52 na odredjenoj pesmi za neku reklamu .... )

Sa druge strane .... u jednom vrlo eminentnom studiju su mi pre neki dan naglasavali fenomenalnost MD3 sa tc M6000 ( koji imam prilike koristiti ) iako imaju u studiju i FATSO a i ostale sprave ( a i ljudi prriiiiliiicnooo znaju .... ) tako da vise nisam siguran u toliku prednost hardware a , jer bi doticni ljudi reklii .... " naravno da je MD3 super aaalllliiii FATSO ....a i izbor coveka koji je korisitio studio za post doticnog albuma je izabrao MD3 pored ostalih sprava( sto moze biti i stvar licnog izbora ) ..... elem iako koristim MD 3 i brickwall sa tc a , mogu za clanove foruma sa garancijom reci da se Timeworks nosi bez problema ( postoji mogucnost da sam se navikao na zvuk .....:banghead: ) .....

Sto se tice placenih i neplacenih efekata ...... trudim se .... realno odnos placenih prema neplacenim efektima je 65 : 35 od onih koje koristim , a kada bi kupio Eqium i URS paket , odnos bo boi 95 :5 posto , tako da sam za srpski prosek ( a boga mi i za odredjene UK profesionalce .... vrlo u proseku .... ) posto ( kao sto mladji korisnici foruma znaju ) pirati nisu srpska izmisljotina :)
Pozdrav

OFF
23-11-2005, 05:46 PM
Posto nemam ni PoCo ni Fatso ni ostalo gore nabrojano, jako mi je drago kad cujem od ozbiljnih ljudi da je Timeworks ipak ozbiljna spravica:) . Ali, za njega, a i generalno - dajte neku pocetnu preporuku za namestanje realise u masteringu (i limitera i kompresora). OK, na kraju se sve radi po uvetu, ali neki zakoni moraju da postoje, za pocetak?

Oggy
23-11-2005, 06:09 PM
jako mi je drago kad cujem od ozbiljnih ljudi da je Timeworks ipak ozbiljna spravica

:rotfl:

Onako kako ga upalis, spreman je za upotrebu.
Levim klizacem odredjujes nivo delovanja, a desnim peak outa.
Jedino sto mi se kod njega ne svidja je to sto ne pise koliko tacno delujes i koliki je tacan izlaz.
Atake i rilise ne diraj, dobri su ovakvi :)

OFF
23-11-2005, 06:49 PM
Sorry, mislio sam na Maxa:rotfl:

Oggy
24-11-2005, 06:48 AM
Uh... Sad mi je lakse :D