PDA

View Full Version : kako frekvencijski odvojiti violine i trube

koki
16-11-2005, 09:00 AM
imam problem u mixu kad u pesmi imam i violine i trube nekako mi zvuce izmesano kao da se nalaze na istim frekvencijama.da li postoji neko pravilo u ekvilizaciji ovih instrumenata da se nekako razdvoje a da pri tome ne smetaju vokalu!hvala unapred,jos ucim osnovne stvari pa me to veoma interesuje,a mozda se nisam ni pravilno izrazio ali valjda ce te me shvatiti sta sam hteo reci!pozdrav

Zid
16-11-2005, 09:42 AM
Znam samo da se moras poigrati sa EQ i napraviti mjesta za svaki taj instrument da ne jedu i ne smetaju jedan drugom....ali to ce ti strucnjaci sa foruma mnogo bolje objasniti,a malo pretrazi i forum,mislim da se pricalo o tome.;) Pozdrav!

Oggy
16-11-2005, 10:16 AM
Violine i trube mislis u grupama ili kao solo instrumente?
Kako god, odredis im razlicite pozicije da se ne "kolju" jedne sa drugima i sa vokalom, a uz to ih izmestis sa centra snimka gde se pozicionira vokal.
EQ tu malo sta ,moze da pomogne.

FrankoPanko
16-11-2005, 12:20 PM
Violine npr. stavis lijevo na 9-10 sati i skines 1500 Hz (2-3 dB), a trube stavis oko 2-3 sata udesno i skines oko 750 Hz (2-3 dB). Mozes eksperimentirat sa frekvencijama malo gore-dolje, ali je bitno da dva instrumenta koja su u istom frekventnom opsegu ekvaliziras (tj. skidas im odredjenu frekvenciju:( ) u razlicitim oktavama. Postoji i drugo pravilo da frekvencijski ne tretiras instrument koji ti je bitan nego onaj koji mu smeta.:da:

Max
16-11-2005, 12:22 PM
Trube levo , violine desno ..... vokal u sriiiiiduuuuuu ..... :)

Ako to ne pomogne onda ......

Violine nazad u reverbu stereo rasirene , trube malo levo i desno ( oko vokala ) .... vokal u sriiiduuuuuu .......

ako to ne pomogne onda .....

odaberi jedno od ta dva da bude primaran i on da bude jak , a drugi povuci u mixu koliko da ga ima ........ a vokal ...gde ? .....usrrrriiiiddduuuuuu !!!

Ako je mono snimak pa ne moozes stereo da siris ...... onda se poigraj sa aranzmanom , izbaci neke stvari koje se najvise mesaju ......

Pozdrav ucesnicima sinjske alke :D

Arthur
16-11-2005, 06:09 PM
i jos jednom mi je max uzeo rec iz usta.. Cini mi se da je najbitnije PRE svega resiti aranzman, jer mrke su sanse da sve to uvek svira istovremeno, a i tad mozes dobiti samo onaj klasicni "orchestra" zvuk, kad je simfonija u unis-u.. Dakle, oprezno sa raspisivanjem aranzmana.. mnogi nisu ni svesni koliko guzva u araznmanu moze da unisti svaku nadu za dobar mix...

koki
17-11-2005, 07:30 AM
hvala puno,mislim da ovo sto je franko rekao zaista lepo funkcionise u mixu,mada i ostali saveti su tacni,to je to!...a sad na posao!