View Full Version : Klavir i produkcija
Steka
15-11-2005, 05:34 AM
Kako producirate klavir kao bosendorfer 290 ili the grand??
sta stavite na njih, kako ih ubacujete u miks i gde??
mandrak
15-11-2005, 08:52 AM
The Grand sam par puta koristio u nekim pop varijantama i stavljao preko senda blagi room sa impulsa i sve je ok kad ima malo instrumenata u aran?manu.Kad se doda vi?e toga odmah mi se gubio u mixu... počeo sam koristit piano sa Rolanda A90 kojeg sam semplirao u Emu-e4 i on mi puno bolje izlazi u mixu tj. konkretnije.
Za Bosendorfer neznam nisam jo? probao.
Pozdrav.
Steka
15-11-2005, 02:25 PM
Ok, super hvala na info.
Zasto si semplirao u e4 ako mozes preko audia/midi da
snimas direktno iz a90??
Koje su prednosti e4?? i da li se isplati imati?
mandrak
15-11-2005, 02:46 PM
Semplirao sam klavire sa A90 zato jer sam ga prodao, a klaviri su za neku pop produkciju koju radim izvrsni .
?to se tiče Emu-4 znam da je to po mnogima najbolji sempler koji je napravljen i meni je to jedna od najboljih investicija koju sam ikad napravio jer sam prezadovoljan sa njim i koristim ga za sve vrste drum-setova i za bass gitaru.
Skoro sam samplirao bass sa Trilogy i mogu ti reći da mi puno konkretnije izlazi u mixu nego sa samog Trilogya.... probaj ako ima? priliku mislim da če? se prijatno iznenaditi.
Pozdrav
slowstar
27-07-2007, 05:36 PM
Dugo godina se bavim snimanjem klavira, i kao izvodjac, i aranzer, a i kao producent. Veoma teska stvar...
TVRDIM da je dobar snimak klavira (pravog) u Beogradu bar, moguce dobiti samo na 2 mesta: KNU (kolarac) ili u skorije vreme Madlenianum opera, Zemun.
Glavni razlozi su pre svega u tome, sto samo na tim mestima postoje zaista dobri instrumenti. "Steinway" u Sava centru je katastrofa, i velika je steta sto na sebi nosi to casno ime.
Sto se tice virtualnih klavira (u nasoj sredini se nazalost, podrazumeva i "besplatnih") imao sam prilike da probam razne, i nazalost nijedan mi se nije dopao subjektivno, a nijedan nije bio dobar u mixu OBJEKTIVNO. Ne bih da ulazim u razlozno objasnjavanje zasto je to tako, ali i ja sam primetio da se klaviri na raznim sintovima MNOGO BOLJE ponasaju u mixu nego i najekskluzivniji 'virtualni' kao sto su "the Grand" "Ivory" Bosendorfer, galaxy, i slicni. U zivotu i radu sam stekao glas da dobro sviram klavir, i da se u isti razumem i kao aranzer, pa evo sta su moji utisci, a trudim se da ne budem pristrasan.
Na snimcima pop muzike, i primenjene muzike NAJBOLJE izlaze klaviri kao sto su na ROLAND XV seriji, FANTOMU, i naravno cuveni RD 700 SX sa SRX piano prosirenjem, za koji TVRDIM da je trenutno NAJBOLJE ZVUCECI KLAVIR na planeti (izuzev naravno "pravog" "drvenog" Steinway-a ili Yamahe)
Tu i nema neke narocite potrebe za dodatnom obradom, izuzev nekog skupljeg reverba, pazljivo doziranog.Interesantno, pri tom ne mislim ni na kakav "room" ili ambient, nego na medium hall, rich plate ili slicno. Inace primetio sam da se na klavirima mnogo bolje ponasaju pravi hardware reverbi i to ne konvolucija nego najnormalniji, kao sto su LEX 480, 960 ili TC 6000...Cudno je kako "konvolucije" bar u mom iskustvu, lako i brzo nestaju u mixu...
Poz. izvinjavam na "smoru"
ANITA
27-07-2007, 09:32 PM
Mislis na ovu expanziju?
http://cachepe.zzounds.com/media/quality,85/brand,zzounds/fit,400by400/srx-02-03fe3d5530d5fb5972d323af3e83bd6c.jpg
http://www.zzounds.com/item--ROLSRX02
1. Mogu li te zamoliti da mi pošalješ neki demo s tim klavirom? Ili uputiš gdje ima? (u meduvremenu cu potraziti i sama bolje)
2. Znaš li idu li srx expanzije i u roland XP?!
http://www.rolandus.com/Multimedia/Flash/srx/srx_demo.html
Mogli
29-07-2007, 10:37 AM
Dugo godina se bavim snimanjem klavira, i kao izvodjac, i aranzer, a i kao producent. Veoma teska stvar...
TVRDIM da je dobar snimak klavira (pravog) u Beogradu bar, moguce dobiti samo na 2 mesta: KNU (kolarac) ili u skorije vreme Madlenianum opera, Zemun.
Glavni razlozi su pre svega u tome, sto samo na tim mestima postoje zaista dobri instrumenti. "Steinway" u Sava centru je katastrofa, i velika je steta sto na sebi nosi to casno ime.
Sto se tice virtualnih klavira (u nasoj sredini se nazalost, podrazumeva i "besplatnih") imao sam prilike da probam razne, i nazalost nijedan mi se nije dopao subjektivno, a nijedan nije bio dobar u mixu OBJEKTIVNO. Ne bih da ulazim u razlozno objasnjavanje zasto je to tako, ali i ja sam primetio da se klaviri na raznim sintovima MNOGO BOLJE ponasaju u mixu nego i najekskluzivniji 'virtualni' kao sto su "the Grand" "Ivory" Bosendorfer, galaxy, i slicni. U zivotu i radu sam stekao glas da dobro sviram klavir, i da se u isti razumem i kao aranzer, pa evo sta su moji utisci, a trudim se da ne budem pristrasan.
Na snimcima pop muzike, i primenjene muzike NAJBOLJE izlaze klaviri kao sto su na ROLAND XV seriji, FANTOMU, i naravno cuveni RD 700 SX sa SRX piano prosirenjem, za koji TVRDIM da je trenutno NAJBOLJE ZVUCECI KLAVIR na planeti (izuzev naravno "pravog" "drvenog" Steinway-a ili Yamahe)
Tu i nema neke narocite potrebe za dodatnom obradom, izuzev nekog skupljeg reverba, pazljivo doziranog.Interesantno, pri tom ne mislim ni na kakav "room" ili ambient, nego na medium hall, rich plate ili slicno. Inace primetio sam da se na klavirima mnogo bolje ponasaju pravi hardware reverbi i to ne konvolucija nego najnormalniji, kao sto su LEX 480, 960 ili TC 6000...Cudno je kako "konvolucije" bar u mom iskustvu, lako i brzo nestaju u mixu...
Poz. izvinjavam na "smoru"
Nije ovo nikakav smor, nego nesto sto treba debelo platiti da bi se znalo. Ja sam odavno primetio taj problem sa svim soft klavirima. U mixu zvuce nekako nerazgovetno, tanko i neubedljivo, pa nije jasno zasto je tolika cena tome?
slowstar
29-07-2007, 07:14 PM
Mislis na ovu expanziju?
http://cachepe.zzounds.com/media/quality,85/brand,zzounds/fit,400by400/srx-02-03fe3d5530d5fb5972d323af3e83bd6c.jpg
http://www.zzounds.com/item--ROLSRX02
1. Mogu li te zamoliti da mi po?alje? neki demo s tim klavirom? Ili uputi? gdje ima? (u meduvremenu cu potraziti i sama bolje)
2. Zna? li idu li srx expanzije i u roland XP?!
Draga Anita,
Slusajuci tvoju muziku, koja mi se kao sto sam ti napisao, izuzetno dopala, primetio sam da ti je klavir dosta bitan...
Mislim da je neophodno da SAMA probas ono sto sam savetovao, radi se o ROLAND RD 700 SX masini, (stage piano, 88 dirki, drvene, full hammer action) ali sa SRX 11 "complete piano" prosirenjem, dakle ne SRX 2 koje si postovala. Ne vredi i da ti posaljem demo, jer je osnovna prednost ovog 'kompleta' nad svima ostalim upravo njegova beskrajna i besprekorna 'svirljivost', tojest ponasanje pod prstima, i fantasticno prirodnna, i puna reakcija na velocity input.
Ako imas uslova, ili postoji prodavnica Roland opreme gde bi mogla da probas tu kombinaciju, savetujem ti sto pre da to ucinis, jer se neces pokajati, sigurno.
ANITA
29-07-2007, 10:04 PM
Gledala sam RD jo? kad sam birala digitalni klavir, no odlučila sam se ipak za Clavinovu CLP 170 PE koja također ima progresivno ote?anu klavijaturu, H3hammer action... no nikad nisam njen zvuk direktno snimala na komp... ustvari, ponajvi?e iz lijenosti prikapčanja (samo jedan Ulaz na koji je piknut TLAudio/ RODE NTV) a i nekako sam vjerovala da svi ti silni ogromni samplovi tako pomno i presavr?eno samplirani moraju biti jo? bolji.:rolleyes: No, to uopće nije točno i zato sam i kupila rme multiface da napokon snimam clavinovu direktno. Stvarno je frustrirajuce da skladas na jednom zvuku klavira, svaki dinamički prijelaz ima svoju boju i to čini? sa svjesnom pa?njom i onda to prebacim na pc, tra?im sample dobra 2h... ne valja ni jedan, uzmem onda neki koji najmanje smeta i to je moja priča s klavirima. VRrrrlo rijetko se dogodi da neki stvarno sjedne.
Ovo je izgleda kao i sa mnom stvarima u ?ivotu. Ispred nosa mi je ono ?to valja. :D
Bar se nadam.
Poslu?ala sam samplove SRX klavira i stvarno mi se sviđaju! Tko bi rekao... 64MB neceg! Ako ne idu u xp (a ne znam gdje da to provjerim jer je on tako star da ga ni ne uvr?tavaju u kategorije...), onda mogu kupiti dodatnu vanjsku JV jedinicu i taj srx i svirati preko klavinove, ako nece zadovoljati zvuk klavinove kad se snimi. Jer njen zvuk sad je definiran sa njenih 8 zvučnika i Iacf efektom... kako zvuči direkt line in.... ne znam. Ja bi rado puno experimentirala, ali s dječicom....uh....
2. Znaš li idu li srx expanzije i u roland XP?!
Koji XP imash? Mislim da u XP seriju idu samo SRJV80 proshirenja..
slowstar
01-08-2007, 01:06 AM
Nazalost, tako je, ali i da nije tako ne bi imalo smisla staviti SRX 11 expanziju u neki instrument koji nema adekvatnu klavijaturu. Ja sam prvi koji tvrdi da klavirska klavijatura (Hammer mehanika) moze da bude dobra SAMO I ISKLJUCIVO kada se na njoj svira Klavir, ili elektricni klavir. za bilo koje druge namene kao sto su gudaci, duvaci, simulacije svih vrsta je kudikamo bolja tzv "Half weighted" klavijatura, ali kada zelimo da usnimimo i isproduciramo sto bolji klavir, po meni NAJBOLJA kombinacija je Roland RD 700 SX stage piano ali sa SRX 11 prosirenjem, mislim da se zove "Ultimate piano" TVRDIM, i iza toga stojim, ne pamecu, nego iskustvom, jer svasta sam radio, i jos uvek itekako adim, a svasta sam probao, i jos jednom kazem SVI VIRTUALNI KLAVIRI od koliko god giga ili terabajta koje sam probao NE IZLAZE i NE ZVUCE DOBRO u mixu. Mozda neko zna ili misli suprotno, ogradjujem se moje je misljenje, ali se dosta ljudi u poslu slaze sa mnom - uostalom, ako imate uslova probajte...
ANITA
03-08-2007, 09:35 PM
Ja sam prvi koji tvrdi da klavirska klavijatura (Hammer mehanika) moze da bude dobra SAMO I ISKLJUCIVO kada se na njoj svira Klavir, ili elektricni klavir. za bilo koje druge namene kao sto su gudaci, duvaci, simulacije svih vrsta je kudikamo bolja tzv "Half weighted" klavijatura
Slazem se! Ja samo dionice za klavir sviram na dig. klaviru, a sve ostale na (niti half weighted...) xp klavijaturi.
alfom
10-08-2007, 10:09 AM
Ja radim ovako (VST klaviri) :
Odsviram dionicu pa iskopiram trak u dva, tri, ... , već koliko će mi kasnije trebati.
Na trakove zakačim različite VST klavire i u miksu se igram sa ekvilajzerima i jačinama za svaki od kanala (oni eq-ovi iz nuenda/sxa) dok ne dobijem izražen i obojen zvuk kako mi paše. Često se poigram sa pre-faderima.
Parola je odvajkada, za nas bez para, bila : "snađi se!".http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon12.gif
Upravo tako Slowstar...iskreno,i prestao sam da jurim semplove jer sve je to isto djubre samo svaki put sve vece u gigabajtima...A roland je zzzzzz:hyper: Ludilo...Jedino sto mi se dopalo je onaj malecki Pianoteq,matemticki klavir koji je izuzetno svirljiv(za razliku od semplova) i zvucno,najmanje zlo,cak i dopadljiv...Jesi li ga probao?
kravadinka
28-08-2007, 10:41 PM
Probao sam sve od tih klavira, sto hardverskoh sto softverskih, radio sam cak nesto kratko i u jednoj prodavnici muzicke opreme pa sam svast nesto svirao i probao...
Roland je na prvo slusanje onako realan, bar sto se tice boje, ali samo se tako cini dok je zapravo u najmanju ruku mnogo sladak i plastican, dinamika je skoro nikakva, multilayer i multisempl postoji, ali ja ga ne cujem i prosto mi zvuci kao onaj najgori sa E-36 aranzera, znaci grozno!
Korg je za promenu dinamicki i frekventno mnogo izrazeniji i moze se sa njim svirati piano i forte a da se nesto i desi kad se dirke malo opterete, ali sama definicija zvuka je malo zalutala i prosto nema neku lepotu osim te sirovosti koja izlazi dobro moram priznati!
Yamaha, pa kao i Rolanda samo malo gore bar sto se tice dinamike! Takodje naizgled prijatna boja, ali daleko od realnog klavira!
Klavinova je za sada jako dobra , ali mozda malo vise zbog polozaja zvucnika i samog kvaliteta istih kao i pojacala, pa i zbog prostorije nego zbog semplova, a tu je naravno i hamer mehanika koja se podrazumeva!
ne secam se svih oznaka i modela, ali sam ih sve probao i svirao i znam ih po ceni, za sada je najbolji onaj od 3 hiljade i kusur eura, ali i dalje dosadan i predvidiv, kao i mnogo debeo za matricu!
Boesendorfer 290 na prvi pogled ekstra realana, ali dinamike nigde, multisempl i multilayer lose radi, sniman sa prostorijom koja smara i ne da se ukrotiti gde bude jos gora pri najmanjem kompresovanju istog!
The Grand je sirov, debeo i pomalo uzak u slici, ali je dosta realan u najnizoj i najvisoj oktavi pa je upotrebljiv ako kompoziija zahteva tako nesto!
Za sada i vec neko duze vreme koristim Garittan Jazz Band i tu je najbolji klavir bar sto se mene tice, zadovoljava u odredjenoj meri svaku od stavki koje su mi bitne za klavir kako u matrici tako i solo, odlicno zvuci kad se malo ukompresuje, odlicno reaguje na sve frekvencije, nije previse masan niti pretanak, bas kako treba!
Ali to sam samo ja... ;)
slowstar
04-09-2007, 12:51 PM
Upravo tako Slowstar...iskreno,i prestao sam da jurim semplove jer sve je to isto djubre samo svaki put sve vece u gigabajtima...A roland je zzzzzz:hyper: Ludilo...Jedino sto mi se dopalo je onaj malecki Pianoteq,matemticki klavir koji je izuzetno svirljiv(za razliku od semplova) i zvucno,najmanje zlo,cak i dopadljiv...Jesi li ga probao?
Jesam, itekako, i to je verovatno NAJSVIRLJIVIJI klavir od svih "virtuelaca" i pored svih onih grdnih gigabajta, koji izgleda nicemu ne sluze, jer bar po mom misljenju, najveci je problem interakcija izmedju unetog "inputa" to jest ruke na klavijaturu, i zvucnog rezultata, koji je bar kod tog Pianoteq-a za sada, po meni najbolji, ako se izuzmu hardware resenja - (Roland RD 700 SX sa prosirenjem, opet TVRDIM da je to daleko najbolje resenje, iako "softverasima" ta moja tvrdnja zvuci krajnje nelogicno, ali ko moze i ima pristup, neka proba, NECE SE POKAJATI!!!
slowstar
04-09-2007, 12:59 PM
Probao sam sve od tih klavira, sto hardverskoh sto softverskih, radio sam cak nesto kratko i u jednoj prodavnici muzicke opreme pa sam svast nesto svirao i probao...
Roland je na prvo slusanje onako realan, bar sto se tice boje, ali samo se tako cini dok je zapravo u najmanju ruku mnogo sladak i plastican, dinamika je skoro nikakva, multilayer i multisempl postoji, ali ja ga ne cujem i prosto mi zvuci kao onaj najgori sa E-36 aranzera, znaci grozno!
Mora da nam se organi sluha drasticno razlikuju...koji si to Roland probao i iskritikovao?
Ja govorim o masini RD 700 SX sa klavirskim prosirenjem, a ne o nekim jeftinim "aranzercicima" od par stotina evrica, te sprave ionako ne poznajem, jer se ne bavim tom svirkom, tako da se moj komentar ne odnosi na te i takve zvuke klavira, za koje se slazem da su smesni, cak i kod moje omiljene firme, ali si me zapanjio misljenjem o KORGu, jer ta firma, ukljucujuci i OASYS, pa i M3 koji sam nedavno probao, jednostavno nije do sada napravila NI JEDAN upotrebljiv klavirski zvuk (mislim na Grand piano, a ne na elektricne kao Rhodes, fender ITD)
Znaci TVRDIM da ni na jednom KORGu (do danas) klavir NE VALJA!!!
(nisam usamljen u tom misljenju, pa zato i koristim velika slova)
kravadinka
14-09-2007, 12:05 PM
Korg je za promenu dinamicki i frekventno mnogo izrazeniji i moze se sa njim svirati piano i forte a da se nesto i desi kad se dirke malo opterete, ali sama definicija zvuka je malo zalutala i prosto nema neku lepotu osim te sirovosti koja izlazi dobro moram priznati
Ne znam gde se ne slazemo?! :confused: Mozda kad bi pazljivo procitao moj post...
Nebitno...
Ako posle Bluthner-a koji sam u skoli svirao, koji je malo tvrd i robusan, moram da se prilagodjavam na semplove, definitivno to nece biti nesto ovako, a ne znam zasto se zestis, svako od nas ima svoju definiciju zvuka u glavi... Mislim, meni to sve zvuci plasticno, pa sad kom opanci, Tom i Jerry...
Ali slozicu se sa tobom da je u pitanju INPUT i mislim da je on daleko vazniji nego sto se smatra, isto tako se i ne moze govoriti o samom zvuku dok se ne pobudi kvalitetnom dirkom!
slowstar
16-09-2007, 10:07 PM
Ne znam gde se ne slazemo?! :confused: Mozda kad bi pazljivo procitao moj post...
Nebitno...
Ali slozicu se sa tobom da je u pitanju INPUT i mislim da je on daleko vazniji nego sto se smatra, isto tako se i ne moze govoriti o samom zvuku dok se ne pobudi kvalitetnom dirkom!
Nema neslaganja, samo mi je KORG koji si nahvalio uvek bio cudan, jer im je klavir bio nekako samo iz 2 sloja, jedan onako "midlast" kada sviras p ili neznije, a drugi, vestacki agresivan, kada sviras F ili "opaljujes" kako kazu.
Jeste - veoma je vazno kakva je klavijatura, a jos vaznije kako joj prilazis, moze se izvuci pazljivom artikulacijom i iskusnom pedalizacijom dosta toga, cak i iz relativno skromnih semplova, ali neko pomenu 'pianoteq' to je program ciji sam demo skinuo sa njihovog sajta, i bio ODUSEVLJEN neposrednoscu i kvalitetom klavirskog zvuka, a program je (modelovan, nije semplovan) samo 8 mb!!!!
Skini ga i probaj, neces zazaliti - a ako naletis, obavezno probaj kombinaciju Roland RD 700 SX sa SRX 11 expanzijom - PRVA LIGA, veruj mi!!!
Poz.
SASHA_STUKELJA
22-09-2007, 01:38 AM
To sve zavisi od Pesme i koji su drugi instrumenti u Aranzmanu.Takodje treba izbegavati previse kompresovanja na akusticnom pianu.Ako si zadovoljan osnovnim zvukom klavira : EQ- ga samo da na CUT .Ako ti Mix ne radi,nije zato sto nesto fali nego zato sto je onu u njemu ne radi ..cut...cutt....Ja cesto snimam moj Piano i mislim da imam sjajne razultate.Mogu da ti posaljem na mail neke primere.
http://download.yousendit.com/B95C727C196D9FC0
eo ja usnimio moj hardverski klavir (stavio ariesverb).. Roland V-Combo..
kako vam zvuchi?
ANITA
23-09-2007, 07:13 PM
Odlično!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.