PDA

View Full Version : new metal checklist

Arthur
13-11-2005, 11:58 PM
Sreca me opet posluzila pa treba da odradim session jednom mladom crossover/new metal bednu iz BG.. Decko (Guitar player!) ima Telekastera (mahagoni jelte) sa original humbuckerom i cini se da zna sta rtadi sa istim... AMP je opet Peavey 5150 ovog puta se sredjenim lampama na 4x12'' kutiji (neznanih mi zvucnika). Ima li greske? Licno imam zelju da idem sa 57Betama, posto mi se 421 prosli put nije dojmio... al ako me odgovorite... :p

Dushan_S
14-11-2005, 04:08 AM
Predla?em ti da ode? na ovu adresu:

http://www.ultimatemetal.com/forum/forumdisplay.php?f=151

To je u okviru sajta forum Andy Sneap-a, trenutno vrlo aktuelnog producenta u metal ?anru, ovo ti je njegov lični sajt, ako te interesuje da sazna? vi?e o čoveku:

http://www.andysneap.com/

Elem to je specijalizovan forum i oni se ne bave ničim drugim osim ?anrovski usko produkcijom koja i tebe zanima u ovom slučaju. Ima gomila tema, gde se ljudi bave raspravom da li ovaj ili onaj majk upravo na taj isti 5150, pa do gomile interesantnih informacija datih od samog Sneap-a. Naći će? i čak bukvalno teme u kojima je neko lepo slikao amp i polo?aj majka iz svih uglova, dao sve podatke, slikao polo?aje potenciometara, i ostavio mp3-je. Naravno u temi se poprilično priča i o bubnju i o snimanju basa. Kako god, mnogo dobrih informacija.

?to se tiče snimanja, sa moje strane, mo?da ću ponoviti samo ono ?to već zna?, ali ja ti samo mogu savetovati da čak i ako ok radi gitara od tog momka, nađete kao drugu gitaru ne?to ?to ima aktivne EMG-je, koji su ipak neprevaziđeni za zabijanje eksera u glavu. Mo?ete onda da snimite jo? jedan par gitara levo-desno sa njegovom gitarom koja će biti čistija i dati mo?da ne?to vi?e definicije. Ako se ne snađe? tamo po temama, probaj na peavey-u onaj crunch kanal koji ima manje distorzije ali vi?e definicije, jer se obično svi uhvate za onaj treći sa najvi?e gain-a. Napravi neku izolaciju oko majka i pojačala, dovoljno je sa strane, tako da ima ?to manje zvuka prostorije, i mislim da slobodno mo?e? da proba? sa 57 na jedan od zvučnika. Ako dečko ima neki tube screamer ili tako ne?to, pre nego ?to uđe u pojačalo, to je isto dobra fora, samo malo. Eto to mi je trenutno palo na pamet.

E da. Izbegni POD ako mo?e?, nemoj da te neko nagovori :p

Arthur
14-11-2005, 11:36 PM
pu majku mu, a mnogi mi se bas u pod-a kunu.. doduse XT PRO Rack verziju... i to bas metalci... gurnuse ga u marshalla kao slave i crkose od srece... Ovaj decko nece ni da cuje za POD tako da necu doci u iskusenje.. I da, on ima alternativnu gitaru sa EMG-om al nije najsrecniji zvukom (ne rece mi sta je, samo da nije mahagoni), al nateracu ga da ponese...A layerovan zvuk gitara mi postate opasna narkomanska navika, ne mogu da se smirim bez dve ruke po zvucniku ... hvala za linkove, sa'cu zaronim :) :D

jedno sumanuto pitanje : ako bi namestio dve 57ice, jednu ka pojacalu a drugu za 180' u pravcu sobe, i obrnuo joj fazu, dal bi se nesto pametno moglo dobiti :)??

Dushan_S
15-11-2005, 01:39 AM
Pa pazi, uvek mo?e? da proba? i bude? prvi koji je ne?to otkrio da super radi :D

Nemam najbla?u ideju ?ta bi dobio, ali verovatno bi bilo sobe na tone a to je kao ono ?to ne ?eli? u D? D? roooar zvuku. TO jest ?eli? samo i isključivo pojačalo.

Svi XT POD-ovi isto rade, PRO varijanta samo ima drugo pakovanje i ima vi?e opcija za povezivanje, ako ti je neko rekao da bolje zvuči, to je čist placebo efekat. Isti software unutra isti čipovi. Ja inače znam da se svima sviđa zvuk POD-a i postoje bendovi koji snimaju tako ?to direktno vezuju POD (Meshuggah recimo) ili ozvučavaju Vetta glave (Lacuna Coil recimo i gomila ovih gothic metal i slično nordijskih bendova) ali to je pre izuzetak nego pravilo, i osim Meshuggah, koji stvarno dobiju ne?to, ovi svi ostali nemaju ba? tako neverovatno dobar zvuk. Ako se ba? odluči? za POD, mogu da ti po?aljem presete koje je pravio ba? sam gitarista Meshuggah, kao i presete samog producenta Endy Sneap-a koji ima POD-a za eventualiju (ali naravno uglavnom snima 5150 i Krank Glave kroz Boogie kutije u zadnje vreme, mo?e? videti na sajtu njegovu liču kolekciju)

Elem, POD je meni onako, mo?e da prođe ako su gitare ba? napred i malo se poradi, ali je razlika u odnosu na pojačalo onako, kao da ima? jako dobre semplove bubnja karakterno i dobro ti zvuče sami, ali su 12-obitni lupam, pa kada pusti? bubanj u matrici, a ono tone i gubi se iako sam zvuči lepo. Ja sad ba? ne?to postavljam svoje stvari redom kući i kao super je pod, ali kada je gu?va u nekoj pesmi u srednjima zbog neke klavijature, ode zvuk gitare dođavola. Gitaro?i vole zvuk poda kad ga čuju samog jer fakat oni su dobro uhvatili karakter pojačala, mora? imati zaista dobar amp i lepo ga ozvučiti da bi dobio takav sličan sound, ali kad ga dobije?, definitivno mislim da će u matrici mnogo bolje raditi od emulacije. Mo?e? mo?da eventualno da dve trake udari? sa poda sa nekim ultra turbo izuvanje Boogie fazonom, pa dodati dve sa pojačala da da? definiciju i malo zdravlja.

Ma, i ja mnogo pametujem, ajd dosta :p Pogledaj tamo na tom forumu, nevezano za ovo konkretno snimanje, tona informacija mo?e da se nađe.

zvincic
15-11-2005, 09:00 AM
jedno sumanuto pitanje : ako bi namestio dve 57ice, jednu ka pojacalu a drugu za 180' u pravcu sobe, i obrnuo joj fazu, dal bi se nesto pametno moglo dobiti :)??

sumnjam da ce biti upotrebljivo, da imas LDC sa osmicom ili omni onda da ali samo ako imas kvalitetnu sobu.

mada, kako si sam rekao, dajes 2 ruke po zvucniku, znaci 4 gitarske trake.
tu nemas mjesta za akrobacije. nadji sweet spot zvucnika i stavi samo jednu 57 tu (ili jos bolje, audix i5 :cool: ).

e, da.

dushan ti u fino pokusava reci da je POD govno (za slucaj da nisi skapirao) :D

dandi
15-11-2005, 12:44 PM
@ Dushane
aj posalji meni te presete za Pod Xt na email ako nije problem.

Dushan_S
15-11-2005, 01:58 PM
Da ne bi jo? neko tra?io pa svakom moram odvojeno da ?aljem evo vam link, stavio sam kod mene na sajt, tu je oko 2 Mb. Malo je veće zbog jednog kratkog mp3-ja koji je unutra, mislim da je dobro kao ilustracija ?ta se dobija sa jednim od preseta.
Naravno imajte u vidu da je to sve pravljeno sa nekom specifičnom gitarom, i da će na va?oj raditi drugačije. U većini farbi ja mislim da je originalna gitara bila ne?to sa EMG aktivnom.
Link:
http://www.milking-rosewood.com/www/PODXT_za_Rumski.rar

dushan ti u fino pokusava reci da je POD govno (za slucaj da nisi skapirao):mrgreen: Elem, malo o?trija definicija, ali ako čovek već ima sve uslove da snimi dobar ton sa pojačala, ?ta će mu POD? :) Jesi li poslu?ao mo?da ona dva demo-a sa Toontrack sajta ?to su radili ovi iz Meshuggah? Malo je zujkavo, ali nije lo?e. Ako te ne mrzi skini ovaj rar sa mog sajta čisto kao ilustraciju da čuje? taj mp3.

Arthur
16-11-2005, 06:27 PM
bejah neshvacen, tu akrobaciju sa 2 57ice sam izmislio da bi u kontrafazi IZGUBIO taj roaar od sobe koji mi mnogo ide na ganglije jerbo soba nije bas berlinska filharmonija..
Ne znam, meni taj pod malo plastican.. ali stvarno upotrebljiv kad ti je jedina alternativa jcm800 sa bajatim lampama, sjebanim potovima i kutijom u kojoj SVAKI zvucnik peva potpuno svoju pesmu.... a za 5150 cemo videti od ponedeljka..

Dushan_S
17-11-2005, 01:56 AM
bejah neshvacen, tu akrobaciju sa 2 57ice sam izmislio da bi u kontrafazi IZGUBIO taj roaar od sobe koji mi mnogo ide na ganglije jerbo soba nije bas berlinska filharmonija..
Ne znam, meni taj pod malo plastican.. ali stvarno upotrebljiv kad ti je jedina alternativa jcm800 sa bajatim lampama, sjebanim potovima i kutijom u kojoj SVAKI zvucnik peva potpuno svoju pesmu.... a za 5150 cemo videti od ponedeljka..Pa dobro, da se ne zezamo, pod zaista spa?ava glavu u takvim situacijama. Btw čuo sam da je ovo nova "Prava stvar" za one koji daju prednost tonu sa pravog pojačala:
http://www.motherload.co.uk/

Znači istovremeno je dummy load, ne treba kutija da se ve?e na glavu, a takođe simulira kutiju.

?to se tiče sobe, mo?e? li da napravi? ne?to nalik ovome?

Arthur
17-11-2005, 01:05 PM
pa mogu, al nemam auraleks neg obicne drvene panele.. probacu...

Arthur
17-11-2005, 01:06 PM
al ovu foru za kontrafazno ponistavanje sobe ima da registrujem pa da se obogatim... cim je isprobam :) :D

sasaristic
17-11-2005, 03:18 PM
Pokusaj sa Sans-amp psa1 ...ako si u mogucnosti..mada neophodno je da se simulira kutija (na kontakt 2 ima nekoliko odlicnih impulsa koji mogu da se ucitaju u waves ir..a i moraju malo da se dorade).Ima samo jedan sitan problem sa psa1 , a to je kontrola visokih(high pot), po meni za neki ozbiljniji high gain zvuk, ne zvuci dovoljno dobro, tako da je dobra caka da ga smanjis na 1/3 pa kasnije da dodas na nekom URS (fultec) plug-inu.Jos ako momci sviraju u spustenom stimu, ova kombinacija moze da prijatno iznenadi.

Dushan_S
18-11-2005, 01:22 AM
pa mogu, al nemam auraleks neg obicne drvene panele.. probacu...Pa probaj da stavi? ćebe preko svakog od tih drvenih panela, jer drvo ima svoju akustiku pa će? dobiti ne?to ?to ne ?eli? da dobije? :)
al ovu foru za kontrafazno ponistavanje sobe ima da registrujem pa da se obogatim... cim je isprobam :):mrgreen: That's the spirit!

Arthur
22-11-2005, 03:33 AM
Evo izvestaja : danas pocesmo gitare, i mogu da kazem samo jedno : ONA ZVER UBIJA (5150).. boze koja razlika od zadnjeg sessiona sa njim kad mu lampe bas i nisu bile najfriskije... Sad je covek stavio 4komada MESA lampi (kaze da ih pravi "Svetlana" a Mesa preprodaje), i to stvaarno kolje. UBacio sam odma 2 x 57Beta, jednu na gornji jednu na donji zvucnik (4x12), i gornji je odmah bio kupljen. Ni milimetra ga vise nisam dirao, tolko sam se us'ro od zvuka. Donji je bio dosta muddy i distant, a bio je u manje vise istom polozaju kao i gornji u odnosu na kalotu. Prebacio sam ga na drugi donji zvucnik, malo se poigrao i dobio najmanje distant zvuk za koji sam zakljucio da u kombinaciji sa gornjim radi odlican posao. "muda" ogromna, dominatna frekvencija je 130Hz sa padom ka 2,5k. Moz' se radi sta oces sa zapisom. Dakle, sto se mene tice, vise nema velikih tajni, 57ica, i dobra oprema, i moras biti majmun pa da ga ne snimis kako valja. Tolko, odo da se odmaram pa sutra nastavljam da se ladim dok decko odradjuje svoje tejkove, jerbo nemam vise posla, nasli smo 3 farbe, zapisali, ostalo su nijense.. Eto toliko, cisto da podelim sa svima koji su kao ja ranije mucili oko ovih stvari... tajni nema..

Dushan_S
22-11-2005, 12:38 PM
Pre nego ?to krene? da miksa?, sad sam se setio, probaj jednu foru koja jako dobro funkcioni?e na d? d? gitarama. Po?to je tu problem onaj udarac u basevima koji ?eli? na gitarama ali koji često smeta u miksu i varira u jačini, jako dobra i efektna fora je da gitare stavi? na grupu i onda stavi? Waves c4 ili neki drugi multibend, sve pogasi? osim jednog bend-a koji pokriva tu, od 60 do 280 Hz poigraj se sa atakom i release-om i spusti onako trashold. Fore je da reaguje kada se pojavi taj boom u basevima na nekim mestima, ali da gitari i dalje imaju masu. To je konkretno takođe Andy Sneap-ova fora, voleo bih da sam ja izmislio, al nisam na?alost :)

Arthur
23-11-2005, 01:00 PM
hehe procitao sam to i tamo, mada moram da priznam da mi je C4 povodom tog problema vec padao na pamet. Nekad mi je taj DZDZ potreban (kad nema bassa, neki brejkovi) a nekad mi mnoogo smeta taj opseg (kad frajer ore bass po h zici), tako da sam vec to studirao. Hvala ti na potvrdi pravca razmisljanja...

Arthur
10-01-2006, 04:46 PM
za ovu namenu L3 multimaximizer ispade keva... samo jos da se setim gde sam video Andy Sneaopov preset za isti :D ;) jedino sto mi jedna instanca L3ke pojede tacno 10% CPUa, pa se mora stedeti na ostatku matrice... ALI GITARE SU IONAKO NAJBITNIJJEEEE DZDZDZDZZZZ :D