PDA

View Full Version : Mix

kodi
12-11-2005, 05:38 AM
par pitanja u vezi procesa mixovanja:

prvo da objasnim situaciju....

drug je radio neke pesme (hip-hop) u Reason-u i onda mi je pala na pamet ideja da on to snimi po kanalima pa da sve ucitam u neki program i smix-am zajedno (prvenstveno zbog boljih vst i dx com. i eq. koje on nije u prilici da koristi iz reason-a)
i lepo doneo cevek 15 traka [48/24b] (+ shto smo tek trebali na to da snimimo vakoal)..

moj prvi logicni izbor bio je wawelab, ali bas tih dana procitah da neki likovi u inostranstvu mixuju u vegas-u, poshto mi se tu na diskovima nashao vegas..ajde probam... i mogu vam reci da je program lakshi i brzi za rad od WL-a pa jedno 5x....
neverovatno je kako sam se za kratko vreme skroz navikao na filozofiju rada u njem (valjda zato shto je prosto da prostije nemoze biti ;) )

ali onda su pocheli problemi, kada sam ucitao skoro sve trake poceo je da stuca vegas... procesor nije ishao preko 35-40 % ali su se na pojedinim kanalima kompresori jednostavno zamrznuli i poceli da pushtaju sirov zvuk ...
(probao sam waves,psp, vegas native.... ali jednostavno sa vishe od 7-8 traka se zaglupi)
(da nije do DX verzija efekata :confused: :confused: )

nekako mi je cudno da se ovako nesto dogodi.... mora da je do mene...ali opet WL radi skroz ok
onda se vratim u wl i smorim se za medalju...:D:banghead:
nekako sve deluje sporije...a o udobnosti u radu da i ne govorim

daklem pitanja najzad :)

1]
koji program preporucujete u ovakvim slucajevima (15+ wav traka), treba mi stabilnost pa makar me ona kostala i malo vise procesora...

2]
Dali postoji program koji bi trebalo izbegavati u ove svrhe ????

3]
da ne pokrecem josh jedan rat o 0,-3 ili -6 mix-u, recite mi samo koju RMS vrednost smatrate za pristojnu za mix...

4]
procitah ovde da je neko stavljao L2 na bass traku... koliko je preporucljivo stavljanje limiter-a na traku???ako moze gde kako i koliko moze ???

5] ako sam osudjen na WL, kako da na traku stavim DX efekt ??? ima li senda u WL uopshte ???? u vegasu to sve fercera na prvu..

6] Shta mislite o PSP Mix pack-u ??? ja ili neznam da to nashtelujem ili mi se cini da ta njihova saturacija bas "zagadi" traku...ako ne valja onda shta je alternativa???

ma da ne smaram vishe. shvatili ste moje problem(e)..
daklem neshto lepo fino i stabilno mi treba za mix !
a sada pomagajte :)

p.s. nemam mogucnosti da poteram ProTools :(
a [bedna] konfiguracija je
2.2 AMD xp+ :banghead:
1GB RAM-a
SATA HD
Audigy2 :(

(au kolki post ) ;)

Boskovic
12-11-2005, 12:04 PM
1. Steinberg Cubase i Nuendo. Oni spadaju u multitrack sekvencere za razliku od WaveLaba i dosta su intuitivni.

2. FruityLoops :))

3. 0-0,2 peak/-15 do -10 RMS

4. Pa najcesce ide na konacni miks ali moze i po trakama, sve zavisi od konkretnog sluchaja.

5. DX u WaveLab birash normalno kao i VST efekte. Sendova nema. Vecina WaveLab koristi za mastering tj. za EQ i dinamicku obradu krajnje stereo trake. Za send efekte koristi neki multitrack sekvencer tipa Cubase/Nuendo. Takodje u 99% sluchajeva se sendovi koriste za dodavanje reverba i delaya po trakama.

6. Nisam koristio.

Moze kod tebe ProTools samo ti treba namjenski hardver za njega. Dodushe imash PT FREE ali je za Win98SE i vazi za nestabilan. ...mada ne znam shto ce ti to sranje :D

Konfa ti nije losha ali bi valjalo zamijenit Audigy sa necim boljim narochito ako zelish da snimash. I poshto imash SATA bilo bi dobro da imash 2xSATA diska vezana u RAID 0(striping).

kVu
13-11-2005, 09:30 PM
2,3, zavisi kakav je mix... najbolje da slusas... na glasno, pa na tiho, pa na dosta tiho... al u softverskoj varijanti sa L2 ne verujem da ces uspeti da dobijes preko -12 a da ne dobijes izoblicenje....

6. PSP valja... mada ja koristim samo vintage warmer.. umereno naravno.. a sta ti to znaci, da "zagadi" traku ?

statusband
13-11-2005, 10:25 PM
2,3, zavisi kakav je mix... najbolje da slusas... na glasno, pa na tiho, pa na dosta tiho... al u softverskoj varijanti sa L2 ne verujem da ces uspeti da dobijes preko -12 a da ne dobijes izoblicenje....

6. PSP valja... mada ja koristim samo vintage warmer.. umereno naravno.. a sta ti to znaci, da "zagadi" traku ?
Sto se tice L2,potpisujem,iz mog iskustva Sran.e!!!Bolji je sedam puta Cubase-ov Limiter Dynamics,cak trpi do -10 Rms-a lagano,odlican za pocetak.

Arthur
13-11-2005, 11:45 PM
e a te cubaseove zezancije stvarno umeju da posluze.. i eq i dinamike.. cak mi je i embracer super legao par puta, a o toniku i LM7 da ne pricam..
shto bi lesha reko, sve je lako ako znas kako...

statusband
14-11-2005, 12:19 AM
e a te cubaseove zezancije stvarno umeju da posluze.. i eq i dinamike.. cak mi je i embracer super legao par puta, a o toniku i LM7 da ne pricam..
shto bi lesha reko, sve je lako ako znas kako...

Posaljem ja kolegi snimak,a on ce "Sa cega ti je taj Kick na bunju,ubija?!"
Ja kazem LM7,a on ce:"Ma neeeee,ozbiljno te pitam!"
I jedva dokazem coveku.Hteo sve VST-e da pobrise,hehe

Stara izreka kaze "Svaka puska je ubojita u rukama Vuka Mandusica" (U,al se prose..vam):D
Opste je poznata stvar da mnogi majstori koriste sprave koje mi zovemo lomatinama ili popularno srbijanski,lampeci :o (zastajem da se nasmejem:rotfl: ),a isti imaju strahovito kvalitetne zapise.Ne treba se previse zamlacivati opremom (ne shvatiti bukvalno) i bolesno placati istu,pesma je najbitnija,a sto rekao Vlado G.,ako je dobra,moze da se otpeva i uz klavir:cool:

Arthur
14-11-2005, 12:26 AM
Posaljem ja kolegi snimak,a on ce "Sa cega ti je taj Kick na bunju,ubija?!"
Ja kazem LM7,a on ce:"Ma neeeee,ozbiljno te pitam!"
I jedva dokazem coveku.Hteo sve VST-e da pobrise,hehe

naaarocito TAJ KICK :banghead: :o :D :D

statusband
14-11-2005, 12:35 AM
naaarocito TAJ KICK :banghead: :o :D :D
Probaj i Multiband iz Cubase da stavis na Kick iz LM7,pa onda preset u Multibandu "Bass Drum",a na LM7 malo spusti shtim Kicka,za par Cent-a,da bude malo drskiji,pa nalepi u aranzmanu malo "tuplji" bas,da ima samo ton,bez "udarca" na zici,pa mi javi kako izgleda;) :D

Arthur
14-11-2005, 12:43 AM
vazi :D !

Arthur
14-11-2005, 12:49 AM
vazi :D !

Dushan_S
14-11-2005, 04:22 AM
moj prvi logicni izbor bio je wawelab, ali bas tih dana procitah da neki likovi u inostranstvu mixuju u vegas-u, poshto mi se tu na diskovima nashao vegas..ajde probam... i mogu vam reci da je program lakshi i brzi za rad od WL-a pa jedno 5x....
neverovatno je kako sam se za kratko vreme skroz navikao na filozofiju rada u njem (valjda zato shto je prosto da prostije nemoze biti ;) )

ali onda su pocheli problemi, kada sam ucitao skoro sve trake poceo je da stuca vegas... procesor nije ishao preko 35-40 % ali su se na pojedinim kanalima kompresori jednostavno zamrznuli i poceli da pushtaju sirov zvuk ...
(probao sam waves,psp, vegas native.... ali jednostavno sa vishe od 7-8 traka se zaglupi)
(da nije do DX verzija efekata :confused: :confused: )
Koji si driver izabrao? Ovo ponajvi?e liči na to da si izabrao multimedia driver u setup-u od samog Vegasa. Radio sam i sam neke donekle zahtevnije stvari u njemu (me?ano video i audio) i nije bilo nikakvih problema. U svakom slučaju proveri da li si izabrao creative asio driver.
Takođe gomila korisnika ima probleme sa najnovijom verzijom Vegasa, ako radi? u ?estici, probaj da se vrati? na verziju 5, i to je 5d bila zadnja ako se ne varam.
4]
procitah ovde da je neko stavljao L2 na bass traku... koliko je preporucljivo stavljanje limiter-a na traku???ako moze gde kako i koliko moze ???Znam da neki ljudi koji znaju ?ta rade bolje od mene stavljaju ponekad jako blago limiter na neku grupu, tipa na ceo bubanj, samo da bi isekli vrhove, eventualno nekad da počne malo da pumpa ali vrlo pa?ljivo.

5] ako sam osudjen na WL, kako da na traku stavim DX efekt ??? ima li senda u WL uopshte ???? u vegasu to sve fercera na prvu..
Kao ?to ti je već Bo?ković lepo rekao, to je program koji ima sasvim drugu svrhu.

6] Shta mislite o PSP Mix pack-u ??? ja ili neznam da to nashtelujem ili mi se cini da ta njihova saturacija bas "zagadi" traku...ako ne valja onda shta je alternativa??? Budi stidljiv i skroman sa efektima ako nisi siguran da zna? ?ta radi?. Meni se konkretno ne sviđaju ti iz Mix pack-a ali znam da se neki ljudi kunu u to da stave mixpressor (tako se valjda zove, stoji mi sad mozak, znam kako izgleda ali nisam sto posto siguran za ime) kao kompresor na kanalu, nikad se ne setim da i sam probam.

p.s. nemam mogucnosti da poteram ProTools :(
a [bedna] konfiguracija je
2.2 AMD xp+ :banghead:
1GB RAM-a
SATA HD
Audigy2 :( ?ta će ti Pro Tools? Nije bedna konfiguracija, sasvim je dovoljna za to ?to ?eli? da radi?.

LACKY
15-11-2005, 12:33 AM
Nisi odgovorio decku koji tvrdi da je L2 provereno sranje!

Dushan_S
15-11-2005, 02:02 AM
A ?to mu nisi ti odgovorio? :) Ako je njemu dobro, dobro je i meni ionako nisam čak nikad ni otvorio pola Cubase-ovih plugova, a nemam ne?to ni ?elju, kako sad da tvrdim da nije bolji taj Cubaseov ?ta već od L2?

Uostalom, ne leči ni L2 sve. Kad se stavi sam na neki lo?iji miks čim se počne dodavati, počnu da se de?avaju jako čudne stvari zbog rupa u frekvencijama, neki instrumenti tonu drugi izlaze, sredina potone, potpuna katastrofa, znam jer sam ga probao na nekim svojim starim stvarima koje su sjajno snimljene :rotfl:

statusband
17-11-2005, 04:00 PM
Nisi odgovorio decku koji tvrdi da je L2 provereno sranje!
Nemojte se uzbudjivati,to je samo moje skromno misljenje,ja nisam neki priznati strucnjak,a doduse nije bio ni Tesla za zivota :D

kodi
18-11-2005, 01:36 AM
Hvala svima na iscrpnim odgovorima ;)

evo ga Nuendo zavrsava posao !!!! Zadovoljan sa usabiliti-jem programa .. kao i zvukom koji izlazi iz njega.....

Sada krece rad.. postovacu neke rezultate ovde uskoro (nadam se )