Log in

View Full Version : TRIK - iz MONO u STEREO

Shady
09-11-2005, 09:53 AM
Dobio sam audio snimak nekog festivala koji je kao "stereo", a zapravo su i lijevi i desni kanal isti, dakle sve je mono.

Jel postoji neki plugin koji će malo ekstremnije učiniti ove kanale različitima, da se dobije kakva takva stereo slika. Meni je pao na pamet Firiumov stereo EQ, i ni?ta vi?e.

Koji je najbolji način da to odradim... haj'te neki mali trik bacite. :p

Max
09-11-2005, 10:00 AM
Psp stereo pack ......

Pozdrav

kejkz
09-11-2005, 11:34 AM
Sa stereo ekvilajzerom je to odlično uraditi. Nađite bazne frekvencije instrumenata koji se koriste (posebno iznad 1khz) i blago promenite frekvencije na oba kanala, tako da na jednom određen opseg pojačate za decibel ili dva, a na drugom malo smanjite, ili povećate, ali uvek manje nego na drugom. Efekat je suptilan, ali se čuje sjajno. Niske frekvencije najbolje ostavite u sredini.
I mali reverb, ako snimak već nema određen akustični otisak prostorije u kojoj je sniman, mo?e dati lep utisak ?irine prostora. Ne mora ni da se čuje pri slu?anju na normalnoj jačini, ali staviti ga u pozadinu, vrlo kratkog decay parametra, činiće mix lep?im i mek?im. Preporučujem dva jeftina, besplatna VST efekta koji mogu pomoći:
http://www.smartelectronix.com/~magnus/
Ambience plug, izuzetno zahtevan po pitanju procesora, ali daje broj i kompleksnost odbijanja kojih se mogu postideti i komercijalni efekti. Ima i gate efekat, tako da mo?e izuzetno poslu?iti.
http://www.dasample.com/index.php?show=glaceverb
Iako se radi o Synthedit efektu, Glaceverb je najzanimljiviji reverb koji sam čuo (mada nikada nisam slu?ao ni hardverske ni DSP efekte za kompjutere). Sjajno emulira brojna odbijanja u prostoru, i uvek ima fin, prirodni zvuk odbijanja. Probajte obavezno, ako već niste, naravno
Znam jo? trikova za dobijanje stereo slike, ali ne znam koliko su primenjljivi na konačnom snimku: blago ka?njenje jednog kanala, najbolje preko nekog delaya koji ima funkciju odvajanja ka?njenja posebno za svaki kanal, blagi chorus, slanje jednog wav fajla konačnog snimka na vi?e kanala, pa posebna eq i pan svakoga, i onda njihovo novo miksovanje, rastavljanje aran?mana na sastavne delove, i blagi pan gde je to mogućem, npr. ako postoje solo deonice nekog instrumenta ili grupe instrumenata, pomeriti u jednu stranu, pa onda mo?da opet duplirati tu deonicu sa drugim efektom...
A ako imate set mikrofona, ili mo?da samo dva, napravite stereo snimak sa njima, tj. poku?ajte ponovo snimanje cele pesme onako kako se čuje u nekom prostoru koji imate.
Ima i dosta efekata koji slu?e ba? slu?e za pravljenje stereo slike, ali kod njih obično dolazi do odre?enih neprijatnih sporednih efekata, tipa čudnog metalnog zvuka (ne?to kao flange, tj kratka ka?njenja sa malom promenom frekvencije), ili se naprosto zasnivaju na prethodno opisanim postupcima.
Svejedno ?ta izaberete, trudite se da snimak ne bude mnogo različit od originala. A nekada je mono snimak toliko dobar, da bi ga stereo samo pokvario. Odlučite sami!
Nadam se da sam bio koristan
Pozdrav od Vlade iz Beograda
ps. bili ste kod mene pre skoro godinu i po za onu EWD88 karticu, nadam se da vas EMU slu?i odlično!
Srećno

Shady
09-11-2005, 09:05 PM
Vlado, hvala puno. EMU radi dobro! Sve najbolje. :)

lesha
09-11-2005, 09:15 PM
ne mogu da se slozim za glaceverb, jer je ono sto se ljudima svidja kod njega upravo metalni i neprirodni zvuk..

inace, sto se tice dobijanja stereo slike, mogu jos da preporucim mda image ili mda stereo..

poz

statusband
10-11-2005, 01:37 AM
Hehe,Ti se bas zainatio da napucas taj festival :D

Shady
15-11-2005, 03:50 AM
Moram. Idu mi festrivali od ruke! :cool: .............. :D