Log in

View Full Version : Bez pucketanja-Ripovanje ploca

milos
07-11-2005, 03:34 PM
:) Da li je neko vec radio ripovanje starih ploca?Koje pluginove ste koristili za skidanje suma i pucketanja i na koji nacin?

submaster
07-11-2005, 09:50 PM
:) Da li je neko vec radio ripovanje starih ploca?Koje pluginove ste koristili za skidanje suma i pucketanja i na koji nacin?

shta ti znaci ripovati ploce?
prvi put cujem za ovo....:o

lesha
07-11-2005, 11:06 PM
najbolja stvar koju mozes da uradis je da plocu polijes vodom (moze i mineralnom) tako da tog pucketanja nece ni biti ;)

poz

milos
08-11-2005, 05:29 AM
Vinil rip je fajl snimljen u wav format koji se strpljivo prebacuje sa gramofona koji je prikacen ma mixetu -koja je nakacena na ulaze zvucne karte:rotfl: ;) :banghead:

submaster
08-11-2005, 07:52 PM
Vinil rip je fajl snimljen u wav format koji se strpljivo prebacuje sa gramofona koji je prikacen ma mixetu -koja je nakacena na ulaze zvucne karte:rotfl: ;) :banghead:

aaaaaaaaaa...,a ja sam svo vreme mislio da se to zove snimanje,ploche...
silly me..

pa...nemam pojma...snimio sam jako puno ploca,ali nijednom nisam pao u iskushenje,da korisiim denoiser ili declicker...jer mislim da je to nemoguce ,a da pritom ne ostanesh uskracen za deo frekventnog opsega..

SandRob
08-11-2005, 08:34 PM
ovisi koliko su stare ploce. ja san puno toge presnimava.
prvo je bitno da imas na mixeru ulaz za gramofon, a onda vidi. ja san dosta koristi od wavesa x-crakle. on bas sluzi za restauraciju ploca i radi jako lipo. :da:

bdv: ako koristis cw, imas softwarevski preamp za gramofon.

puRe
08-11-2005, 08:58 PM
Waves Restoration Pack odlicno radi taj posao...samo doziraj kako treba i to je to...

lesha
08-11-2005, 10:29 PM
ljudi, batalite te x-pluginove..
voda je zakon :D

ali ozbiljno.

ProkDu
09-11-2005, 02:05 AM
Ih bre Lesho, sto me zeznu sa ovom vodom, evo ode mi (upsss) 1210 u out totalno, kratki spoj i .... :o :rotfl:

lesha
09-11-2005, 02:09 AM
joj bre.. 1210 ! :D

SandRob
09-11-2005, 05:50 AM
ljudi, batalite te x-pluginove..
voda je zakon :D

ali ozbiljno.

ja isto operen ploce sa detergentom u vodi, ali ako imas mehaniscki ostecene ploce, onda voda ne pomaze, nego samo pluginovi.
naime, ja san skida sa starih singlica pjesme za vrtit na radiju i bilo je tih singlica 'ubi boze' kvalitete, a pisme san treba spasit jer se vecina njih ne moze nac na cd-u.

mmilovan
10-11-2005, 02:10 PM
X-click i x-crackle su jako dobri pluginovi za automatsko skidanje klikova. Postoje i pluginovi za rucno, manuelno skidanje klikova.

x-noise je, nazalost, jedan od najlosijih pluginova iz ovog software pakovanja.

lesha
10-11-2005, 03:04 PM
ja bas volim krckanje ploce :da:

mmilovan
10-11-2005, 03:20 PM
A ako, pak, ima? ploče stare 50 i vi?e godina, napisao sam na ovom forumu:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=83937

mali istorijat o razvoju te industrije snimanja, o formatima.

Dotaknuto je i njihovo remasterizovanje (po?to se dosta time bavim).

Ovde je, dodu?e samo mali deo čitave priče, koja je dosta sadr?ajnija (i u neku ruku komplikovanija).

Koliko mi je poznato (barem prema pričama jednog od članova na?eg foruma), niko ovde ne poseduje specijalne pluginove posebno namenjene uklanjanju ?umova sa ovih prastarih "nosača zvuka"...