View Full Version : ..floating vs. fixed point..
lesha
07-11-2005, 12:57 AM
uvek me je zanimalo da li postoji razlika u kvalitetu sabirnice (summing) u digitalnom domenu..
istrazivao sam neko vreme i nasao zanimljiv clanak koji se bavi ovom temom..
www.rane.com/note153.html
nakon sto budete zavrsili sa citanjem clanka, verovatno ce vas zanimati koji host koristi prednost nepokretnog zareza..
nakon "kraceg" istrazivanja (opet :rolleyes: ) dosao sam do saznanja da postoji samo jedan - sawstudio.
trenutno sam u fazi testiranja, program je ruzan kao djavo, strasno neintuitivan, ali verujem da cu uz pomoc help-a lako savladati pocetne teskoce..
do ovih odgovora sam dosao vodjen zeljom da jednom zauvek saznam koji host ima najbolji summing, nakon citanja postova na ableton forumu gde su ljudi iznosili primedbu na live-ov zvuk kod sumiranja.
sawstudio ne podrzava rewire, ali sam prostim routingom uspeo da uvezem zvuk iz live-a...
trenutno ne mogu da uporedim kvalitet krajnjeg mixa, da ne bih budio komsije, ali obecavam rezultate vec sutra..
poz
Klarinetista
07-11-2005, 11:40 AM
...samo da se nadovezem-creamware efekti i mikseri koriste 32-bit floating point arhitekturu SHARC procesora...
:mrgreen:
uvek me je zanimalo da li postoji razlika u kvalitetu sabirnice (summing) u digitalnom domenu..
istrazivao sam neko vreme i nasao zanimljiv clanak koji se bavi ovom temom..
www.rane.com/note153.html
nakon sto budete zavrsili sa citanjem clanka, verovatno ce vas zanimati koji host koristi prednost nepokretnog zareza..
nakon "kraceg" istrazivanja (opet :rolleyes: ) dosao sam do saznanja da postoji samo jedan - sawstudio.
trenutno sam u fazi testiranja, program je ruzan kao djavo, strasno neintuitivan, ali verujem da cu uz pomoc help-a lako savladati pocetne teskoce..
do ovih odgovora sam dosao vodjen zeljom da jednom zauvek saznam koji host ima najbolji summing, nakon citanja postova na ableton forumu gde su ljudi iznosili primedbu na live-ov zvuk kod sumiranja.
sawstudio ne podrzava rewire, ali sam prostim routingom uspeo da uvezem zvuk iz live-a...
trenutno ne mogu da uporedim kvalitet krajnjeg mixa, da ne bih budio komsije, ali obecavam rezultate vec sutra..
poz...a meni se ljudi smeju...neki su vec provalili,pa sumiraju u Saw-u sve trake ;) ...umalo da i ja posumnjam u sebe :mad: A da je ruzan...prvi je :)
Klarinetista
07-11-2005, 05:29 PM
A ja radim isto kao Sandro: iz Scope mixera u WaveLab:cool:
lesha
07-11-2005, 11:11 PM
joj, nisam stigao danas, sutra cu obavezno..
lesha
09-11-2005, 01:38 AM
evo i testa sa white noise-om (napravljen u sf) gde sam u live-u i sawstudiu pustio po 6 kanala na -16dB i renderovao na 16bit/44.1khz
rezultati su sledeci:
ableton live: peak= -0.5 dB / rms= -1.8 dB
sawstudio: peak= -0.4 dB / rms= -1.6 dB
na grafikonu sam zumirao prostor izmedju -38 do -42 dB kako bi se razlika sto bolje videla.
ableton je ljubicaste, sawstudio plave boje..
znam da ovaj test nista ne dokazuje, zato cu probati da uskoro uradim i merodavniji test sa nekim aranzmanom..
@ admins
bas je glupo ovo ogranicenje na 800x600..
umesto 24, sad mi je slika 64kb zbog smanjivanja :banghead:
trebalo bi ograniciti velicinu u kilobajtima, ne u pixelima..
Arthur
09-11-2005, 01:55 AM
khm, brojke ne lazu, ovo na slici je sasvim pristojna razlika... cuje li se to e ?
lesha
09-11-2005, 01:59 AM
ako cujes pola decibela, onda da :D
Arthur
09-11-2005, 02:00 AM
pa sad, izmedju -0.5 i 0 svakako cujem, u mixanju, ali izmedju -22.5 i -22 ne bas
:D
lesha
13-11-2005, 07:20 PM
nadjoh danas malo vremena i evo konacno i testa sa demo songom iz ableton live-a, koga sam u realnom vremenu snimio u sawstudio na 24 bita (5 kanala), i na kraju exportovao u 16 bita..
live: peak 0 dB / rms -20.1 dB
saw: peak -3 dB / rms -20.2 dB
razlika se vidi na 2. slici, u pitanju je kick koga je live smiksao jace.. :confused:
sto se tice spectrum analize, osim razlike izmedju levog i desnog kanala, mislim da ovo definitivno pokazuje da ne postoji neka bitna razlika..
sto ce reci - "mixing in the box" razlika izmedju ableton live-a i navodno najboljeg sawstudio-a skoro i ne postoji..
tim bolje.
evo i audio fajlova..
sasaristic
13-11-2005, 08:45 PM
Bilo bi interesantno da se test postavi onako kako vecina nas i koristi daw.Desetak identicnih VSTI plus plug-inovi + audio.Otprilike kako izgleda standardan projekt.Jest da to vise sustinski nije test samo sumiranja ali generalno zar nije to upravo ono sto je i najbitnije...ukupan processing i suming.Inace ..pre par godina sam i sam radio neki test sa 10-15 kanala u logicu i nuendu.Kada sam na jednom od njih kasnije okrenuo faze i pustio ga paralelno sa drugim, skoro 100% su se ponistili.
lesha
13-11-2005, 09:48 PM
pazi, uradio sam obrtanje faze i definitivno ima razlike, mada ona nije primetna kod normalnog slusanja..
sasaristic
13-11-2005, 11:37 PM
Jesi li pokusao Nuendo i Samplitude...Ableton mi malo sumnjiv ...
lesha
14-11-2005, 12:00 AM
Jesi li pokusao Nuendo i Samplitude...Ableton mi malo sumnjiv ...
nemam ni jedan od ta dva..
milos
15-02-2006, 08:07 AM
I ja sam cuo da Samplitude V8 ima najbolju sabirnicu,bolju od protoolsa:) :D
Dushan_S
15-02-2006, 01:50 PM
Jedine donekle osnovane priče za probleme sa sabirnicama su ako se dobro sećam bile za Ableton, starije verzije (navodno je bila gre?ka u kodu, ne sećam se jasno i ne pratim ableton, pa mo?da gre?im), i Pro Tools sabirnica. Postoje mnogo osnovanije priče da je digitalno sabiranje kesa u odnosu na sabiranje u stolu, ako ni?ta drugo bar mnogo ozbiljnih ljudi to tvrdi.
Naleteo sam na vi?e tema na drugim forumima, gde se raspravljalo o navodnoj razlici u sabrinicama. Čak je bilo i testova sa sabiranjem istih fajlova u različitim sekvencerima, i razlike su obično bile zbog ljudske gre?ke, zato ?to recimo prilikom provere sa obrtanjem faze u jednom od fajlova, fajlovi nisu bili dobro poravnati, ili zato ?to je bio kori?ćen različit "pan law" u svakom od sekvencera i slično. Tj, niko nije uspeo da materijalno doka?e ikakve razlike u sabiranju kod sekvencera, bar kod ovih trenutno aktuelnih, neki stariji su bili navodno dre?ina, kao Cubase 5 recimo.
Ako i postoji razlika, ona je manja nego to da li se radi o jednom ili drugom brand-u konvertora na izlazu, recimo, pa se postavlja pitanje koliko je to uop?te bitno.
Arthur
20-02-2006, 08:25 PM
zapravo, jedan lik je utvrdio da postoji razlika u sumiranju kad su upaljene boje u mixeru u nuendu i kad su ugasene
nula u fazi nije bila postignuta
a onda su mu neki drugi likovi objasnili kako se taj nula-test ne vazi kod mixeva koji imaju reverb ili bilo koji prostorni nelienarni efekat..
Dushan_S
27-02-2006, 04:08 AM
zapravo, jedan lik je utvrdio da postoji razlika u sumiranju kad su upaljene boje u mixeru u nuendu i kad su ugasene
nula u fazi nije bila postignuta
:rotfl: Kad je dan oblačan, miks je nekako "gu?ći i zatvoreniji", to sam i ja primetio :D
:rotfl: Kad je dan oblačan, miks je nekako "gu?ći i zatvoreniji", to sam i ja primetio :D
Samo se ti zezaj, a znas li koliko brzina zvuka varira od vlaznosti vazduha, pa refrakcija.......:p
Arthur
27-02-2006, 06:50 PM
pa cak i od svetlosnog fluxa ! Ako se mrstim, znaci da ce biti problema u masteringu!... :P A moji hajfaj monitori nece ni da pricaju samnom ako je mestimicno do umereno povisen pritisak...
lesha
07-05-2006, 10:56 PM
konacno sam test uradio na 16 kanala koristeci white noise (24/4800 i 16/44000).
razlika nakon ponistavanja faza se definitivno cuje i vidi na slici.
medjutim, na spectrum analizi, razlike gotovo i da nema (vert. -38 do -40 dB)
ostaje mi jos da probam sa instrumentima..
zaboravio sam da pomenem da je test radjen kao i proslog puta u ableton live i saw studio.
@ admins
'ajde promenite ogranicenje velicine slike u pikselima, dovoljno je sto je ograniceno velicinom u kilobajtima, ovako mi png duplo vise mesta zauzima zato sto sam morao da ga prebacujem iz 256 boja u 24 bita, pa nakon smanjivanja slike nazad u 256.. :rolleyes:
geomantrik
08-05-2006, 03:58 PM
zdravo,
u vezi summinga kod ovih popularni sekvencerji ,znam da pro tools-ov master sum. bus je vrlo dobar,a isto sam cuo da logic 7 pro ,ima ubedljivo najbolji summing bus.sad ja licno mislim da logic ima stvarno dobar summing bus jer sam radio projekte na njega na sae institutu,a dali je bolji od pro tools-ov:confused:
Isto tako sam citao nesto o processinga.Svi ovi profesionalni seq. kao logic,nuendo,pro tools, radijo processing na 32 bit float.i sad pitanje je kolko se cuje to degradiranje 16,24bit-nih audio fajlova na kraju projekta.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.