View Full Version : Faza
idekius
29-10-2005, 07:06 AM
Svi dobro znamo sta se desava kada dodje do okretanja faze na nekom kanalu. Dakle posledice su poznate, umemo da ih sprecimo, ili saniramo...
Ali sta je zapravo okretanje faze? Sta se tu desi sa trakom?
zvincic
29-10-2005, 01:21 PM
Svi dobro znamo sta se desava kada dodje do okretanja faze na nekom kanalu. Dakle posledice su poznate, umemo da ih sprecimo, ili saniramo...
Ali sta je zapravo okretanje faze? Sta se tu desi sa trakom?
jednostavno je :)
ono sto je bilo gore sad je dolje a ono sto je bilo dolje sad je gore :)
naravno, govorim o sinusoidi ;)
E bre Idekius, vidi se da si bezao sa casova fizike...
:D
zvincic
29-10-2005, 03:42 PM
ali naravno, na sexualnom odgoju je bio u prvoj klupi! :smile2:
Ovo sto ti je Zvincic rekao, a vizuelno to bi bilo ovako:
http://www.jannemecek.net/files/Phase.JPG
Crveni sinusoidni talas je originalan signal, a plavi ti je isti signal ali obrnut u fazi, za 180 stepeni.
"Ono sto je gore, sad je dole, a ono sto je bilo dole, sad je gore" ;)
Poz.
idekius
29-10-2005, 07:15 PM
UPS! Greskom sam ovo postovao u Promociji, umesto u produkciji.... Molim moderatora ovog dela foruma, ili admine, da temu premeste...
A to gore dole mi je jasno sada... ali zasto onda dolazi do onog potiranja zvuka?
idekius
29-10-2005, 07:18 PM
Da znam ovo o fazama, ne bih znao ovako dobro da igram fliper :mrgreen:
zvincic
29-10-2005, 08:17 PM
UPS! Greskom sam ovo postovao u Promociji, umesto u produkciji.... Molim moderatora ovog dela foruma, ili admine, da temu premeste...
A to gore dole mi je jasno sada... ali zasto onda dolazi do onog potiranja zvuka?
pa zar ti nije jasno? :D
stvarno ti ne ide fizika, ha?
ajde igraj fliper i ganjaj ?veđanke :D
kad zbrojis ove dvije sinusoide na gornjoj slici dobijes rezultantu nula.
u idealnim uvjetima - nema zvuka
ali kako stvarni svijet ne poznaje idealne uvjete, najcesce dobivas to da nestane baseva.
no ovo sigurno sve vec znas iako si bjezao sa fizike...no, mozda se pitas zasto bas nestanu basevi, zasto npr. ne ostane tutnjanje a poniste se visoki.
eeeee, fizika my dear deki, fizika.
niske frekvencije imaju vecu valnu duljinu (sinusoide) i veca je sansa da ce dvije sinusoide (normalna i i pomaknuta za pi/2 olitiga van faze) poklopiti. nikad se nece idealno poklopiti ali sto je veca valna duljina veca je sansa da se neki dijelovi poniste.
sjedi jedan :D
idekius
30-10-2005, 01:58 AM
sjedi jedan :D
:smile2::ups:
Shady
30-10-2005, 02:03 AM
Negdje smo rekli da je prevencija u pomeranju odredjenog kanala vi?e ulijevo, udesno, ka sredini... a mene zanima, kako da u grupi od petnaestak kanala odredim koji je najproblematičniji pa ga treba pomeriti? :ups: Je li moram da radim "manualno" sa aktivnim analizerom na izlazu (po sistemu "poku?aja i pogre?ke") ili ima neki djelotvorniji način?
zvincic
30-10-2005, 02:16 AM
Negdje smo rekli da je prevencija u pomeranju odredjenog kanala vi?e ulijevo, udesno, ka sredini... a mene zanima, kako da u grupi od petnaestak kanala odredim koji je najproblematičniji pa ga treba pomeriti? :ups: Je li moram da radim "manualno" sa aktivnim analizerom na izlazu (po sistemu "poku?aja i pogre?ke") ili ima neki djelotvorniji način?
bolje da problem eliminiras na samom pocetku tj. snimanju, nego da kasnije krpis. :)
statusband
30-10-2005, 03:07 AM
Ja mislim da je najbolje da ne okreces fazu,pa nema problema.Vecina onih koji slusaju to sto mi radimo su prosecni slusaoci,sa prosecnim uredjajima za reprodukciju.Kako je rekao neki "jaci" producent:"Finalni proizvod je namenjen prosecnom susaocu.Ja sigurno znam da bolje cujem od prosecnog slusaoca.Ako neko nalazi mane mom radu,ne bavi se istim poslom kao ja".
Sto se tice potiranja frekvencija i paniranja,logicno je da netreba da paniras jedan instrument jedanko kada mu obrnes fazu (napr. -63,a drugi +63),tako da su manje sanse da dodje do potiranja,kako kaze Zvina,fizika.Stavis jednom,napr. -40,a drugom +60 i nema problema. :D
zvincic
30-10-2005, 03:02 PM
Ja mislim da je najbolje da ne okreces fazu,pa nema problema.Vecina onih koji slusaju to sto mi radimo su prosecni slusaoci,sa prosecnim uredjajima za reprodukciju.Kako je rekao neki "jaci" producent:"Finalni proizvod je namenjen prosecnom susaocu.Ja sigurno znam da bolje cujem od prosecnog slusaoca.Ako neko nalazi mane mom radu,ne bavi se istim poslom kao ja".
Sto se tice potiranja frekvencija i paniranja,logicno je da netreba da paniras jedan instrument jedanko kada mu obrnes fazu (napr. -63,a drugi +63),tako da su manje sanse da dodje do potiranja,kako kaze Zvina,fizika.Stavis jednom,napr. -40,a drugom +60 i nema problema. :D
wrong!
probaj postavit mikrofone u xy stereo i snimit nesto. onda pannaj kako god zelis i okreni fazu jednom kanalu. uvijek ce se ponistavati
btw. vec sam negdje rekao, ne znam za druge ali ja kao da imam ugradjen detektor protufaze :)
kada slusam na slusalicama nesto sto se ponistava u fazi imam lagani osjecaj dezorijentiranosti. :D
statusband
30-10-2005, 05:58 PM
wrong!
probaj postavit mikrofone u xy stereo i snimit nesto. onda pannaj kako god zelis i okreni fazu jednom kanalu. uvijek ce se ponistavati
btw. vec sam negdje rekao, ne znam za druge ali ja kao da imam ugradjen detektor protufaze :)
kada slusam na slusalicama nesto sto se ponistava u fazi imam lagani osjecaj dezorijentiranosti. :D
:D Potpisujem,prevideo sam neke stvari :banghead:
Shady
30-10-2005, 07:34 PM
bolje da problem eliminiras na samom pocetku tj. snimanju, nego da kasnije krpis. :)
Ma dobro... recimo da sam uradio 15 kanala sa VST instrumentima.... Gornje pitanje i dalje ostaje isto. :)
zvincic
30-10-2005, 08:13 PM
Ma dobro... recimo da sam uradio 15 kanala sa VST instrumentima.... Gornje pitanje i dalje ostaje isto. :)
u tom slucaju se nemas sto brinuti oko ponistavanja faze jer ga nema.
protufaza moze nastati samo kad snimas jedan izvor zvuka sa dva ili vise mikrofona
Shady
31-10-2005, 01:06 AM
Onda ni nije jasno za?to meni analizer signalizira protufaze kad ga stavim na zajednički "izlaz" svih kanala u projektu.... :confused:
statusband
31-10-2005, 01:09 AM
Onda ni nije jasno zašto meni analizer signalizira protufaze kad ga stavim na zajednički "izlaz" svih kanala u projektu.... :confused:
Kako analizer signalizira protufaze?Objasni :confused:
zvincic
31-10-2005, 01:34 AM
Onda ni nije jasno za?to meni analizer signalizira protufaze kad ga stavim na zajednički "izlaz" svih kanala u projektu.... :confused:
moze bit da ti signalizira kratke peakove.
oko toga se ne treba previse zabrinjavati
prebaci ga u rms mjerenje pa pogledaj koliko onda signalizira.
Shady
31-10-2005, 03:30 AM
zvuncic,
to nisam bas shvatio :)
SandRob
31-10-2005, 08:10 AM
shady, poslusaj u mono tehnici. ako se sve cuje onda je ok.
mozda tebi reverb cini probleme u kompletnon snimku. ima revrba sto su jako mononekompaktibilni. pokusaj iskjucit reverb, pa vidi sto ce correlation pokazat.
bdv: reverb je simulacija bozbroj nepravilnih rebatajica zvuka u nekom prostoru i tu cesto dolazi do raznih medjusobnih satiranja.
inace, kod stereo tehnika i ostalih snimanja istog izvora zvuka sa vise mikorfona, problem je najbolje rijesit (ko sto je zvina reka) u snimanju tako da se odabere prava tehnika i da se postavu mikrofoni na pravi nacin.
ima jedno pravilo, da mikrofon od mikrofona mora bit udaljen najmanje tri puta vise nego sto je svaki mikrofon od izvora zvuka. naravno, kod standardnih stereo tehnika to pravilo ne vazi, ali ni sve stereo tehnike nisu 100% monokompaktibilne.
zvincic
31-10-2005, 02:34 PM
da mikrofon od mikrofona mora bit udaljen najmanje tri puta vise nego sto je svaki mikrofon od izvora zvuka.
ili ti takozvano "three to one rule" za one koji hoce guglati :)
Dushan_S
04-11-2005, 03:13 AM
Mada ne mora uvek biti. Bob Rock se redovno igra sa fazama, tačnije, gitare se snimaju tako ?to se drugi mikrofon miče u odnosu na prvi tako da se pomeranjem, faze drugačije jedu, i to radi dok ne dobije zvuk koji mu odgovara. To bi se znači moglo nazvati kreativnim kori?cenjem pojave.
A i ovako , stavljaju se često majkovi jedan kraj drugog, zavisi.
idekius
04-11-2005, 05:44 AM
shady, poslusaj
bdv: reverb je simulacija bozbroj nepravilnih rebatajica zvuka u nekom prostoru i tu cesto dolazi do raznih medjusobnih satiranja.
Vreme je za malo offtopica :hyper:
Kaze se potiranja, izraz satiranje se obicno koristi u kafanskim prepricavanjima i preuvelicavanjima seksualnih dozivljaja:)
Vic:
Bio brodolom i neki tip i Cindy Craford zavrse na pustom ostrvu...
Nakon nekog vremena, jedne romanticne noci prepune zvezda, dok je mesec svojim zlatnim zracima kupao more, njih dvoje se opale...
Sutra dan taj tip sedi na kamenu tuznog pogleda uprtog u pucinu i cuti...
Cidy ga grli, pokusava da ga oraspolozi, ali ne pomaze nista... Na kraju ga ona pita kako da mu pomogne...
Lik joj kaze da stavi lazne brkove i bradu i sesir i da sednu da piju pivo... Ona ga poslusa...
Posle par flasa ovaj je zagrli i kaze:
-Jeli prijatelju, ti si sigurno cuo za onu manekenku Cindy Craford?
Ona klimne glavom u znak potvrde...
-E pa satro sam je sinoc od q..ca :da:
Naravvoucenije:
-Dobar sex ne moze biti dobar, ako nemas kome da se pohvalis.
-Rec satiranje nema ama bas nikakve veze sa fazama...:mrgreen:
zvincic
04-11-2005, 03:01 PM
to!:rotfl:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.