View Full Version : Limiter
statusband
28-10-2005, 04:46 AM
Koliko sme da se optereti limiter.tj.,koliko ucestalo sme da blinka overload lampa?
Arthur
28-10-2005, 10:01 PM
? ako ti se pali overload na izlazu iz programa/karte ondak ni nemas limiter. Stavi neki brickwall (ja volim onaj iz bluetubes paketa) na insert mastera i pici.. ako se i dalje pali overload lampa, 'oladi malo :D
statusband
29-10-2005, 01:55 AM
Hvala ti na savetu,ali mislimda se nismo razumeli.Stavim limiter na master i onda master slajderom opterecujem limiter,da bih dobio RMS recimo -11db.Na limiteru posle odredjenog vremena pocinje da blinka overload lampica,dok na master VU pokazuje udarce do 0db (ne prelaze 0db).Koliko limiter u tom slucaju sme da se optereti,da bih dobio RMS,a da zapis ne dobije fuzz efekat,tj. koliko ucestalo sme da blinka overload lampica na limiteru? :)
I jos jedno pitanje,kada sve to odradim,master VU metar pokazuje da snimak "dise" veoma malo,tj.vrti se non-stop oko 0 db,a statistika pokazuje da je RMS snimka negde oko -11db.Dali ja to radim kako treba ili ne?
Predrag Trpkov
29-10-2005, 12:31 PM
Hvala ti na savetu,ali mislimda se nismo razumeli.Stavim limiter na master i onda master slajderom opterecujem limiter,da bih dobio RMS recimo -11db.Na limiteru posle odredjenog vremena pocinje da blinka overload lampica,dok na master VU pokazuje udarce do 0db (ne prelaze 0db).Koliko limiter u tom slucaju sme da se optereti,da bih dobio RMS,a da zapis ne dobije fuzz efekat,tj. koliko ucestalo sme da blinka overload lampica na limiteru? :)
I jos jedno pitanje,kada sve to odradim,master VU metar pokazuje da snimak "dise" veoma malo,tj.vrti se non-stop oko 0 db,a statistika pokazuje da je RMS snimka negde oko -11db.Dali ja to radim kako treba ili ne?
Suzdr?at ću se od odgovora na ovo zadnje pitanje, ali mislim da se ne treba? brinuti zbog VU-metra. On je trom by design.
A ?to se limitiranja tiče, neće? pogrije?iti ako obrati? vi?e pa?nje na zvuk, a manje na lampice.
Predrag
statusband
29-10-2005, 07:57 PM
Suzdržat ću se od odgovora na ovo zadnje pitanje, ali mislim da se ne trebaš brinuti zbog VU-metra. On je trom by design.
A što se limitiranja tiče, nećeš pogriješiti ako obratiš više pažnje na zvuk, a manje na lampice.
Predrag
Hvala :D
Arthur
29-10-2005, 11:30 PM
ne znam koji limiter koristis, pa ne znam dal mu je overload indikacija da radi ili da gori.. U prvom slucaju nek svetli do mile volje, a u drugom, ne bi smeo nijednom. Inace, Predrag je u potpunosti u pravu, sve je ipak u slusanju.... mada, kad je nesto pregorelo, pregorelo je...
statusband
30-10-2005, 02:03 AM
ne znam koji limiter koristis, pa ne znam dal mu je overload indikacija da radi ili da gori.. U prvom slucaju nek svetli do mile volje, a u drugom, ne bi smeo nijednom. Inace, Predrag je u potpunosti u pravu, sve je ipak u slusanju.... mada, kad je nesto pregorelo, pregorelo je...
Ovakva je situacija.Kad se limiter malo napne,on pocne da blinka,tj. nikada ne radi a da mu ne sija lampica overload,skoro nikada i na uho se ne cuje fuzz,a master VU ne pokazuje overload,tako da mislim da radim kako treba,jer koliko god da ga napnem,on blinka overload,a ne cuje se fuzz i signal ne prelazi 0db na master VU-metru,mada kad se preterano napne,gubi kvalitet preko 10db RMS-a,sto je normalno.Uzeo sam za primer Limiter iz Cubase,Dynamics,da bih shvatio kako sve funkcionise.Imam trenutno na raspolaganju kolekciju Waves,pa me interesuje,valja li neki Limiter iz te kolekcije,kao na preimer Ultramaximizer ili neki drugi?
lesha
30-10-2005, 01:12 PM
da nije -11dB malo mnogo.. ?
SandRob
30-10-2005, 02:50 PM
a koje boje je lanpica? :mrgreen:
statusband
30-10-2005, 06:03 PM
da nije -11dB malo mnogo.. ?
Pa ne znam,zato i pitam.Jeli mnogo?Koliko bi trebao da bude RMS,okvirno?
statusband
30-10-2005, 06:05 PM
a koje boje je lanpica? :mrgreen:
Sucmuraste :o :D
drzox
31-10-2005, 12:25 PM
RMS u dasnjij produkcuji ide od -14 do -9 zavisi od vrste muzike i stila aranzmana.Normalno je da baladu i neku r`n`b pjesmu neces staviti na isti rms.
Od waves limitera imas L1,L2,L3.Po meni je L3 najbolji jer ne odsjeca peakove ravno nego ih zaobli.Najtransparetniji limiter sa kojim sam radio je Izotope ozone 3.Sve ti je to u nekih
10 % slicno.
statusband
31-10-2005, 09:17 PM
RMS u dasnjij produkcuji ide od -14 do -9 zavisi od vrste muzike i stila aranzmana.Normalno je da baladu i neku r`n`b pjesmu neces staviti na isti rms.
Od waves limitera imas L1,L2,L3.Po meni je L3 najbolji jer ne odsjeca peakove ravno nego ih zaobli.Najtransparetniji limiter sa kojim sam radio je Izotope ozone 3.Sve ti je to u nekih
10 % slicno.
To je odgovor koji sam hteo da cujem.Hvala.Poz. :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.