View Full Version : Shirina zvuka u prostoru!
Posto inace veoma volim da slusam muziku na slusalicama jer tako mogu da cujem sve pojedinosti zvuka i stereo rasporeda svakog instrumenta pojedinacno, primetio sam da svaki instrument ima svoju "shirinu" u stereo prostoru.Neki instrumenti zauzimaju vecu a neki manju sirinu u prostoru.
Kada ja snimim recimo clean gitaru, i slusam je solo preko slusalica, nekako zauzima celu sirinu prostora. Kada recimo pokusam da je panujem 100% levo, uvek cujem malo zvuka i na desnom kanalu?!
Moje pitanje je sledece:
Postoji li stvarno sirina zvuka, kako je to moguce, i da li postoji nacin da se sirina podesava?
Ekekat 'sirine' ili ti prostora dobijas koriscenjem reverba,chorusa,delaya i sl.
Naravno na 'sirinu' zvuka uticu i komponente sa kojima se snima,preamp,mikrofon....
Vokal snimljen nekim ultra mega giga mikrofonom sa isto takvim preampom za
razliku od snimka jeftinijim mikrofonom pored toga sto frekfencijski,dinamicki i sl.
zvuci bolje isto tako je mnogo siri u stereo slici.
U Cubase-u i Nuendu imas one panere iznad svakog kanala na mixeru
kojima mozes ograniciti levu i desnu granicu svakom kanalu u stereo slici.
Arthur
28-10-2005, 02:56 AM
cime god snimao, mono je mono (kad snimas jedan kanal), a stereo stereo. Ako si snimio gitaru u jedan kanal i poslao je 100% levo , bez da si stavio BILO KOJI efekat na taj kanal, ne bi smeo cuti nista od nje u desnom zvucniku. Ako ipak cujes, verovatno dolazi do pojave zvana crosstalk, i nije nimalo strana jeftinijoj opremi... losi stereo kablovi, pa redom...
Inace, ukoliko taj kanal gitare iskopiras na jos jedan, i obrnes mu fazu (malo dugmence u vrhu cubase kanala, kao grcko slovo "fi"), zatim taj obrnuti kanal posaljes skroz desno dobices POTPUNO kontrafazan zvuk gitare, i samim tim najsiri subjektivni utisak nekog zvuka. Ovo nije lose kao fora, ali pravo puno glavobolje pri mono-slusanju (takva gitara bi se u potpunosti oduzela sama od sebe kada bi pokusao da slusas na TVu sa jednim zvucnikom)...
ma ima cela filozofija na tu temu... igraj se i istrazuj... pitaj sta ti nije jasno.. uzivaj :)
statusband
28-10-2005, 04:43 AM
cime god snimao, mono je mono (kad snimas jedan kanal), a stereo stereo. Ako si snimio gitaru u jedan kanal i poslao je 100% levo , bez da si stavio BILO KOJI efekat na taj kanal, ne bi smeo cuti nista od nje u desnom zvucniku. Ako ipak cujes, verovatno dolazi do pojave zvana crosstalk, i nije nimalo strana jeftinijoj opremi... losi stereo kablovi, pa redom...
Inace, ukoliko taj kanal gitare iskopiras na jos jedan, i obrnes mu fazu (malo dugmence u vrhu cubase kanala, kao grcko slovo "fi"), zatim taj obrnuti kanal posaljes skroz desno dobices POTPUNO kontrafazan zvuk gitare, i samim tim najsiri subjektivni utisak nekog zvuka. Ovo nije lose kao fora, ali pravo puno glavobolje pri mono-slusanju (takva gitara bi se u potpunosti oduzela sama od sebe kada bi pokusao da slusas na TVu sa jednim zvucnikom)...
ma ima cela filozofija na tu temu... igraj se i istrazuj... pitaj sta ti nije jasno.. uzivaj :)
Gde se nalazi to "Fi",daj neku slicicu,please. :D
Poz.
Ljudi, HVALA!
Otvorili ste mi i oci i usi :). Sada vec mogu da ostvarim zvucnu sliku onako kako sam je zamislio u glavi.
Arthur
28-10-2005, 09:58 PM
ih bre, al je nekim ljudima malo potrebno :) da je meni ovo neko reko pre par godina, ne bi celi zivot mislio da su violine duvacki instrument.... :)
statusband
29-10-2005, 02:10 AM
ih bre, al je nekim ljudima malo potrebno :) da je meni ovo neko reko pre par godina, ne bi celi zivot mislio da su violine duvacki instrument.... :)
Daj bre Arthur-e ne zezaj,nisam znao da moze da se obrce faza u Cubase.Ne mogu da otkrijem gde je to "fi".Objasni,molim te.
zvincic
29-10-2005, 01:26 PM
Daj bre Arthur-e ne zezaj,nisam znao da moze da se obrce faza u Cubase.Ne mogu da otkrijem gde je to "fi".Objasni,molim te.
zaokruzeno:
statusband
29-10-2005, 07:54 PM
Hvala Legendo!!! :)
Arthur
29-10-2005, 11:24 PM
pu je6em mu mater, opet sam ispo glup u drustvu :D
mislio da me status zevzeci, a zvina ispade legenda...:(
zvincic
30-10-2005, 01:08 AM
tko prvi dvije srece grabi!
hm
tko rano rani njemu djevojka
ma
tko drugom jamu kopa cigla na glavu
e jebiga :D
statusband
30-10-2005, 02:09 AM
Kad pitam nesto,pitam iskreno,nema skrivenih zezalica,niti nesto izmedju redova.Kad pitam,odgovori ako znas.Da nije bilo tebe Arthur,nista,tako da i ti spadas u Legende po mom kriterijumu :D ,nemoj da se sekiras :),ali stvarno nisam znao da je to moguce u Cubase.
zvincic
30-10-2005, 02:17 AM
ali stvarno nisam znao da je to moguce u Cubase.
inace, manual je korisno stivo
znas li mozda sto znaci RTFM? :D
statusband
30-10-2005, 02:21 AM
inace, manual je korisno stivo
znas li mozda sto znaci RTFM? :D
Daj Zvina ne zaje.avaj,kada bih citao manuale po ceo dan,ne bih imao vremena za rad,a u ostalom zauzet sam i svirkom non-stop,pa nemam toliko slobodnog vremena,ali imam tebe :D
Salim se ,sta to znaci? :confused:
RTMF-Retko Ti Fali Maste? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
clusterchord
30-10-2005, 02:03 PM
to ti dodje za:
Read The F***ing Manual.
klasicna izreka :mrgreen:
zvincic
30-10-2005, 03:06 PM
Daj Zvina ne zaje.avaj,kada bih citao manuale po ceo dan,ne bih imao vremena za rad,a u ostalom zauzet sam i svirkom non-stop,pa nemam toliko slobodnog vremena,ali imam tebe :D
Salim se ,sta to znaci? :confused:
RTMF-Retko Ti Fali Maste? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ne zajebavam! :D
ovako mozes sam cackat i/ili trazit druge po forumima da ti nacrtaju a mozes lijepo sjest jedno popodne i procitat manual :)
naravno da neces zapamtit gotovo nista ali drugi put kad budes trazio neku opciju sjetit ces se u podsvijesti da si to vidio u manualu, i bam, instiktivno ga vadis i nalazis u sekundu!!! :D
statusband
30-10-2005, 06:00 PM
Vazi :D
Arthur
01-11-2005, 07:00 PM
eto :D I ovce site i vukovi na broju... il'sto bi reko jedan nas ministar "don't mix grandmothers with frogs"..
e sad, zasto sam ja ovo napisao, ne znam. sigurno ne moze da skodi.. a ako ne moze da skodi..
8)
idekius
02-11-2005, 11:38 AM
eto :D I ovce site i vukovi na broju... il'sto bi reko jedan nas ministar "don't mix grandmothers with frogs"..
e sad, zasto sam ja ovo napisao, ne znam. sigurno ne moze da skodi.. a ako ne moze da skodi..
8)
Nije to odvalio ministar, vec S.M. licno... koliko se secam...
Crosstalk je efekat koji se javlja na magnetnim trakama, a licno sumnjam da Brka i 99% ljudi na ovom forumu (ukljucujuci i sebe) trenutno rade sa tim trakama. Nisu u pitanju losi kablovi ili jeftina oprema, vec jacina magnetne sile koja se primenjuje na traku, i najcesce zbog te jacine informacija sa L se kopira na R, naravno u manjen nivou, ali ponekad moze da se cuje.
Mislim da je u pitanju pan-pot koji ne smanjuje suprotni signal na beskonacno. Hocu da kazem da ako sibnes signal 100% na L, signal na R se umanju samo nekih desetak ili dvadesetak dB-a, dovoljno da ti stvorji iluziju da je signal samo na levoj strani, ali ako se priblizis desnom zvucniku (ili slusas samo desni driver slusalica) i dalje ces cuti isti singal, samo sa slabijom jacinom.
Poz.
zvincic
03-11-2005, 02:15 AM
Crosstalk je efekat koji se javlja na magnetnim trakama, a licno sumnjam da Brka i 99% ljudi na ovom forumu (ukljucujuci i sebe) trenutno rade sa tim trakama. Nisu u pitanju losi kablovi ili jeftina oprema, vec jacina magnetne sile koja se primenjuje na traku, i najcesce zbog te jacine informacija sa L se kopira na R, naravno u manjen nivou, ali ponekad moze da se cuje.
Mislim da je u pitanju pan-pot koji ne smanjuje suprotni signal na beskonacno. Hocu da kazem da ako sibnes signal 100% na L, signal na R se umanju samo nekih desetak ili dvadesetak dB-a, dovoljno da ti stvorji iluziju da je signal samo na levoj strani, ali ako se priblizis desnom zvucniku (ili slusas samo desni driver slusalica) i dalje ces cuti isti singal, samo sa slabijom jacinom.
Poz.
ne javlja se crosstalk samo kod trake vec i kod mikseta (pogotovo losijih) i opcenito, sva elektronika je podlozna crosstalku samo sto je u vecini slucajeva isti manji od -100 dB
Arthur
03-11-2005, 11:50 PM
dovoljno je da procitas bilo koji manual od bilo koje ozbiljnije stereo AD/Da sprave i medju podacima o dinamici i frekventnom odzivu nacices i podatak o crosstalku.. a neko mi je bas na ovom forumu objasnjavao kako do njega dolazi i zbog losije kablaze i jeftinije uradjenih strujnih kola unutar kartica/uredjaja..
btw, poz' za tijanu ako je cujes :D
Corsstalk je termin, za mene (i mnoge ljude koje znam) vezan za magnetnu traku, jer sam ga nazalazio u mnogim handbook-ovima pod karakteristikama magnetne trake. Da, slican efekat se desava u mnogim elektronskim uredjajima, ali je pogresno zvati ih crosstalk, jer svaki efekat, bez obzira da li se javi na pojacalu, mikseti itd. ima svoje ime, svoj termin.
Raspitacu se uskoro o tim terminima, i javiti cim saznam, da se kasnije ne spoticemo oko nekih naziva ;)
Poz.
zvincic
04-11-2005, 03:20 AM
Corsstalk je termin, za mene (i mnoge ljude koje znam) vezan za magnetnu traku, jer sam ga nazalazio u mnogim handbook-ovima pod karakteristikama magnetne trake. Da, slican efekat se desava u mnogim elektronskim uredjajima, ali je pogresno zvati ih crosstalk, jer svaki efekat, bez obzira da li se javi na pojacalu, mikseti itd. ima svoje ime, svoj termin.
Raspitacu se uskoro o tim terminima, i javiti cim saznam, da se kasnije ne spoticemo oko nekih naziva ;)
nema drugog imena, sve je to crosstalk, kada negdje imas nezeljeni signal koji je procurio od negdje drugo.
i vec je napisano da i proizvodjaci opreme mjere i definiraju koliki je crosstalk u specifikacijama
a ako hoces jedan primjer iz stvarnog zivota...behringer miksete.
ima crosstalka koliko hoces i cuje se! :)
Predrag Trpkov
05-11-2005, 10:34 PM
a ako hoces jedan primjer iz stvarnog zivota...behringer miksete.
ima crosstalka koliko hoces i cuje se! :)
Za neke miksete bi ispravniji naziv bio "crosstalk generator":) .
Ipak, smatra se da su neki oblici crosstalk-a između ostalog zaslu?ni za plastičnost, prostornost, dubinu zvučne slike, ono ?to mnogima nedostaje u digitalnoj tehnologiji. To vrijedi za analogne miksere, ali i za analognu traku i, u jo? većoj mjeri, vinil.
Predrag
zvincic
05-11-2005, 10:47 PM
Za neke miksete bi ispravniji naziv bio "crosstalk generator":) .
Ipak, smatra se da su neki oblici crosstalk-a između ostalog zaslu?ni za plastičnost, prostornost, dubinu zvučne slike, ono ?to mnogima nedostaje u digitalnoj tehnologiji. To vrijedi za analogne miksere, ali i za analognu traku i, u jo? većoj mjeri, vinil.
e, sad ce da ispadne jos da behringer miksete nesto i vrijede :D
Arthur
07-11-2005, 06:08 PM
pa da ne vrijede ne bi ih ceo svet kupovao :D
zvincic
07-11-2005, 06:28 PM
I LOVE BRITNEY!
:D
Mogli
07-11-2005, 09:07 PM
A ja mislio da ih kupuju zato sto su jeftine...:confused:
zvincic
07-11-2005, 09:19 PM
A ja mislio da ih kupuju zato sto su jeftine...:confused:
maaaajkoooo, sto me rodi bez smisla za humooooor.
mislim da imamo novi hit :D
Sto se tice sterea i realizacije na ZVUCNICIMA konkretno, testovima je davno utvrdjeno sto kreira stereo, potrebne su dve stvari. 1. razlika u jacini izmedju kanala (oko16dB) da bi se culo da je signal lijevo ili desno, i vremenska razlika (oko 1.5ms) brzi signal iz jednog kanala. Sto se tice lokalizacije lijevo desno bolji je LID ili razlika u levelu ili ti npr. XY sistem, sto se tice dubine bolja je razlika u vremenu ili TID ili npr. AB stereo. LID ne moze kreirati stabilnu lokalizaciju ali kod tranzijentnih signala (kao npr. bubanj) je puno bolji pa se vec ostvaruje sa 1ms, dok kod nekih signala varira do 2ms. Uzmimo 1.5 kao srednju vrijednost. Za LID neki tvrde da je dovoljna razlika kod 12dB neki govore 18dB, stvar je naravno individualna i nije strogo odredjena. Na slusalicama u igru ulazi jos spektralna razlika kanala (HRTF) koja je za reprodukciju na zvucniku nepozeljna i nije uglavnom prisutna na snimakama te je zbog toga na slusalicama teze osjetiti prostor. U slucaju da snimate jecklin disk tehnikom osjetiti cete izvrsnu prostornost na nekim dobrim difusenlfeld slusalicama, ali zbog snimljene spektralne razlike u kanalima na zvucniku ce zvucati puno losije. To je zato sto na slusalicama za razliku od zvucnika mozemo samo jednim uhom cuti jedan kanal i ne dolazi do mijesanja spektralno razlicitih kanala. Sto se tice pozicioniranja zvucnika i lokalizacije u tim testovima se provodi standardni setup tj. istostranicni trokut - zvucnik slusatelj zvucnik. Razmak je postavljen uvijek na 2 metra sto je nekakav standard, naravno soba je akusticki uredjena.
:o Svaka cast na strucnom objasnjenju!
boggy
03-02-2006, 07:07 AM
Poz.
Zdravo Vai,
Malo sam prekopao ovih dana po tome i evo rezultata:
To se vrlo cesto naziva i Channel Separation.
-Za linijske signale moze ici i manje od -100dB (Lynx L22 <-120dB, na primer),
-kod pojacala za slusalice je moguce dostici i <-90dB,
-a za pojacala snage vec <-60dB je dobar rezultat (Bryston bolje od -90dB).
Sa povecanjem snage i preslusavanje raste, i sve je teze smanjiti ga.
pozdrav
bogi
zagor
03-02-2006, 12:52 PM
vremenska razlika (oko 1.5ms) brzi signal iz jednog kanala. Sto se tice lokalizacije lijevo desno bolji je LID ili razlika u levelu ili ti npr. XY sistem, sto se tice dubine bolja je razlika u vremenu ili TID ili npr. AB stereo. LID ne moze kreirati stabilnu lokalizaciju ali kod tranzijentnih signala (kao npr. bubanj) je puno bolji pa se vec ostvaruje sa 1ms, dok kod nekih signala varira do 2ms. Uzmimo 1.5 kao srednju vrijednost.
Kada pomeris jedan kanal 1.5 ms levo ili desno, stisni MONO, pa obavesti clanove foruma sta se desilo sa snimkom.:) Tu teoriju primeni i na full snimak ( MIX ), pa da vidimo sta bi s' fazama.
Pozdrav.
zoolander
01-03-2006, 07:22 AM
Kojem zvuku obrnuti fazu,onom koji je već obrađen plginovima(npr.ne?t je stavljeno na insert,ne?ta na send),ili suhom zvuku tek usnimljenom i neobrađenom,pa tek onda na taj zvuk kojem sam okrenuo fazu stavljam pluginove?
geomantrik
20-04-2006, 04:33 PM
sta se tice paniranja teoreticno ne bi trebalo imati nikakav crosstalk,zbog toga sto pan je uvek after fader,kad ti paniras puno levo,signal ide na levi bus koji posle se sumira na master out busu.osvim ako nije pan pot nesto pokvaren!
boggy
20-04-2006, 09:41 PM
Zdravo geomantrik,
dobrodosao na forum
sta se tice paniranja teoreticno ne bi trebalo imati nikakav crosstalk,zbog toga sto pan je uvek after fader,kad ti paniras puno levo,signal ide na levi bus koji posle se sumira na master out busu.osvim ako nije pan pot nesto pokvaren!
Obicno, barem sam tako primetio, kada se govori o crosstalk, ne misli se na funkcionalnost ni jedne korisnicke kontrole (pan, gain, eq), nego na anomalije u karakteristikama miksera koje poticu od lose konstrukcije. Znaci, kada ti namestis da sve ode u desni kanal, skroz desno, i ostane ti -40dB u levom kanalu bez obzira na sva tvoja podesavanja, onda imas crosstalk od -40dB desnog kanala u levi.
pozdrav
bogi
geomantrik
21-04-2006, 04:52 AM
Zdravo geomantrik,
dobrodosao na forum
Obicno, barem sam tako primetio, kada se govori o crosstalk, ne misli se na funkcionalnost ni jedne korisnicke kontrole (pan, gain, eq), nego na anomalije u karakteristikama miksera koje poticu od lose konstrukcije. Znaci, kada ti namestis da sve ode u desni kanal, skroz desno, i ostane ti -40dB u levom kanalu bez obzira na sva tvoja podesavanja, onda imas crosstalk od -40dB desnog kanala u levi.
pozdrav
bogi
ako sam dobro razumeo,kad paniras desno crosstalk od -40db se ti javlja na susedni kanal desno na L ?!
boggy
21-04-2006, 05:50 AM
ako sam dobro razumeo,kad paniras desno crosstalk od -40db se ti javlja na susedni kanal desno na L ?!
Ne javlja se meni nista, nego je to neka definicija crosstalka... nezeljeno "prelivanje" kanala jednog u drugi koje ne mozes kontrolisati...
pozdrav
bogi
geomantrik
21-04-2006, 01:05 PM
Poz.
ovako!!u ovom slucaju ja mislim da nije pitanje u crosstalku!!inace potpuno se slazem sa tobom.ali cujes crosstalk na susjedni kanal ne na isti na koji paniras.barem ja kad sam radio na behringer sam slusao crosstalka pun k..ac
ne moras ni panat uopce,samo kad dignes fader do kraja vec cujes crosstalka!!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.