View Full Version : strings iz semplera
SandRob
19-10-2005, 01:54 PM
produciran jednu plocu na kojon je vecina instrumenata odsvirana uzivo: zive gitare, zivi brass, mandoline, udaraljke, bas, harmonike... a sad bi treba isproducirat stvar sa stringsima, ali neman nacina snimit ih uzivo, pa ih pokusavan izvuc iz semplera.
napravi san jedan mixdown sa konrabasom, klavirom, celom, violom i violinom, a onda bi (naknadno) na to jos nasnimi zive mandoline, akusticnu gitaru i vokal koji ce jos zamaskirat 'neprirodne' detalje, ali svejedno zelin da mi i bez zivih instrumenata vec sad zazvuci sto je moguce bolje.
mixdown (samo klavir i strings) mozete download ovdje (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rijeka.mp3).
sto vam se cini? sto bi moga jos napravit da ovo zazvuci jos prirodnije!?
idekius
19-10-2005, 06:09 PM
Skinucu ovo da cujem...
Dakle, neznam jos uvek kako zvuci, ali hocu da ti kazem nesto...
Kada su orkestracije u pitanju, Vienna i EW Platinum su zakon! Nadam se da ih imas i koristis!
I da dodam nesto sto je meni ranije bilo problem, a moze nekome da koristi!
Prilikom aranziranja orkestracije treba voditi racuna da:
- recimo chello ima gudalo, a ne pokretnu traku (dakle ne raditi tonove takve duzine da se u prirodi ne mogu izvesti bez povratka gudala)
- duvacki instrumenti takodje podrazumevaju da duvach ima pluca, a ne kompresor za vazduh koji moze da duva bez prestanka!
-Panoramom docarati raspored "npr" gudacha na bini.
-Ne stavljati sto efekta, vec jedan prostor na svima. Licno meni se za takve varijante svidjaju impulsi prirodnih prostora iz Waves IR1.
-Voditi racuna koji instrument se u kojoj lagi svira. Ne koliko moze fizicki visoko i duboko da ide, vec gde je najefektivniji.
Sad, ovakvi detalji nisu bitni ako se ne ide na "zivu" orkestraciju...
Sandro, preslusao sam.
Sad, ovo sto kazem je stvar licnog ukusa... Violine mi ne smetaju, ali mi kontrabass nije dovoljno definisan, a za celo mislim da nema dovoljno detalja, da vise trba da "zarezi". Ja bih ili uzeo drugi sempl, ili bih smanjio prostor na njemu (da bude skoro suvo) i cacnuo malo EQ-om gornje srednje.
Za violu takodje mislim da treba vise da "napada", ovako mi se sve to nekako mnogo stapa....
Pazi, lako je moguce da gresim... Kazem onako kako ja dozivljavam ovo i kako ja na svojim zvucnicima to chujem.
Na kraju da napisem sta bih ja koristio za ovako nesto od samplova:
-Gudachi -Vienna ili EW Platinum (ili i jedno i drugo)
-Klavir - Old Lady koji bih dobudzio sa recimo 1176LN i Pultec jer mislim da bi tako imao "veci attack" i lakse "izlazio", a mislim i da bi trebalo da bude nijansu svetliji.
Ko sto rekoh, ne uzimaj ovo za ozbiljno... Napisao sam ti svoj licni trip...
ridge
19-10-2005, 06:36 PM
Probaj da ih samo odsviras bez peglanja i bez klika tj da ritam malo varira, tako ce prirodnije zvucati
SandRob
19-10-2005, 07:12 PM
Probaj da ih samo odsviras bez peglanja i bez klika tj da ritam malo varira, tako ce prirodnije zvucati
nema klika. tempo cilo vrime varira tako da je nemoguce kvantizirat. samo san pomica malo note po uhu, jerbo je bez klika nemoguce sve tocno odsvirat.
dejane, poslusaj (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/cello.mp3) kako cello zvuci samo bez reverba. jako san zadovoljan sa sampleom, jer mi je bas pogodjen vibrato, ali mislin da san na svemu naprdi puno jeke, pa u tomu moze bit problem.
ma slazen ovo jucer i danas cili dan i vise san poblesavi, zato mi treba neko sa strane da cuje... ili da se odmorin baren dva dana od ovega i poslusan ponovo.
kontrabas je mutan jer san koristi u cilon pismi piano sampleove. sutra cu nac neki kontrabas sa puno lajera, pa cu se igrat sa velositijima da u jacim dilovima malo bolje izleti i da digo zazvoni prag. ;)
klavir san namjerno stavi mutan (smanjit cu mu reverb), a koristi san steinberg grand. iman ja i svitlije klavire, ali su mi pre-popisticki i nisu mi se uklopilii. iman neke za gigu, koje nisan prova. mozda onaj bosendorfer?! cini mi se da bi se on lipo uklopi.
jebiga, old lady neman. :(
jos sad moran snimit mandoline, klasicnu gitaru koje ce sve jos posvitlit i zenski vokal koji se u sve mora lipo uklopit i koji pjeva glavnu melodiju (ovo je samo pratnja bez glavne melodije). e, onda cu jos poradit na detaljima.
sad, u ovon fazi mi je bitno da mi zvuci sto prirodnije.
idekius
19-10-2005, 07:37 PM
Pogledaj za OLD LADY, mislim da bi ti se dopao... Lak je za upotrebu, za editovanje, lepo legne u matricu... Barem se meni dopada...http://smileys.smileycentral.com/cat/103.gif
SandRob
20-10-2005, 12:09 AM
evo san promini. :da:
stavi san drugi kontrabas i druge viole i jos san se malo igra sa velocitijima svih instrumenata i sad mi se cini da je bolje.
kad snimin vokal, mandoline i gitaru, onda cu u fino mixat.
u medjuvremenu cu provat nabavit old lejdi. :mrgreen:
statusband
20-10-2005, 12:13 AM
Ja imam malo iskustva sa gudacima,pa mislim da celo kao sto kaze Idekius,nema onu prirodnu "reskost".Moj predlog:
Podigni mu HI freq. oko 4800 Hz na 11,dobije prirodnu "svetlinu"
Smanji LO freq oko 320Hz na -11,previse je "bucno",verujem da ce onda lepse da legne u mix
To je moje skromno misljenje :)
Color
20-10-2005, 09:20 AM
Preslusao sam prvi fajl rijeka.mp3 Sve u svemu ne zvuci lose, al da krenenem od pocetka.
Klavir je ok sve dok ne ode u vise registre gde se cuje da je sampler..Mada moze da prodje, nije kritican, pogotovo sto ces jos dodavati gitare, mandoline i pevanje. To sto je mutan mi ne smeta, ni ne treba da bude ostar.
Viola kao sto kazu Deki i Statusband bi mogla vise da "reze" , celo bi moglo da ima malo veca m..a Slozio bih se da se sve sliva u jedno.
Violina (pogotovo na pocetku i kraju - kad svira glavnu temicu) je za moj ukus jako losa!! Kako izbor zvuka tako i neumerno koriscenje vibrata gotovo na svim instrumentima. Sa takvim vibratom sviraju cigani u kafani a ne muzicari u simf. orhestru. Bez ljutnje, zvuce jako kicovito. Mislim da bas taj kafanski vibrato cini da zvuce "jeftino". Probaj malo manje da ga koristis i mislim da ce biti mnogo bolje... barem ce zvucati prirodnije.
To sto Deki kaze za jedan prostor na sve instrumente je odlicna fora...
SandRob
20-10-2005, 09:49 AM
a moze bit da su ovi stringsi semplirani u kafani... :mrgreen: iako na kutiji pise da je orkestar. :da:
ma ne ljutin se. hocu cut sto vise misljenja. meni se dopada vibrato... moze bit da san ja kafanski covik. ;)
reverb san stavi jedan na sve, ali nisan stavlja jednaki intezitet jer bi ipak klavir zeli malo izvuc iz orkestra i tisnut ga naprid.
sto se razanja tice. moran prvo vidit koliko ce pjevacica rezat, onda cu se tek igrat eq-ima ako bude trebat, iako nebi voli da mi rezi cilo vrime. ali cu sa lajerima provat da mi povremeno zarezi. :da:
Koliko su velike te biblioteke EW i Viena?
SandRob
20-10-2005, 01:28 PM
evo, ponovo san mixa. bila je jedna greska na violinama, jer san bi uze wet sample a ostali su dry, pa je ona iskakala. http://www.chrismilne.com/uadforums/images/smiles/eusa_doh.gif
nisan vise minja sampeove, samo san automatizira mix i sad je manje jeke.
evo mp3 (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rijeka.mp3). :-?
hvala svima na komentarima i dalje su dobrodosli. :da:
idekius
20-10-2005, 03:15 PM
Koliko su velike te biblioteke EW i Viena?
Vienna - osnovna verzija 23 DVD-a
EW Platinum - valjda bese 18 DVD-a
Sto se vienne tice, moze na HD da se iskopira samo boja koja ti je potrebna, a EW se instalira u nekoliko delova (mislim da bese 3-5 DVD-a po instalaciji)...
Nocni
20-10-2005, 06:04 PM
Meni je ovo lijepo, jedino prvi ton sto odsvira klavir zvuci malo rastimano.
statusband
20-10-2005, 07:09 PM
sto se razanja tice. moran prvo vidit koliko ce pjevacica rezat, onda cu se tek igrat eq-ima ako bude trebat, iako nebi voli da mi rezi cilo vrime. ali cu sa lajerima provat da mi povremeno zarezi. :da:
Ja sam ti dao frekvenciju na kojoj rezi uvek kad treba ;)
Nemoj preterivati sa vibratom,a uzgred,vibrato, nema nikakve veze sa svirkom u kafani. :(
ANITA
21-10-2005, 04:51 PM
sto vam se cini? sto bi moga jos napravit da ovo zazvuci jos prirodnije!?
Uf... bez uvrijede, zvuci hrvatski. :( Nije to samo do samplova, nego do orkestracije za koju bolje da zamolis Vinka da ti pomogne! Ako zna posloziti zborove (klape) onako lijepo, sigurno ce mu i ovo ici! :)
Samplovi su losi. Kakvu prirodnost izvuci iz onoga? To je kao da s Peglicom hoces povuci 200...
To je samo moje skromno misljenje, naravno. Nisam ga uljepsavala jer ti najvise volis cuti samo istinu, zar ne? ;)
S druge strane, s obzirom da radis za hrvatsko trziste i ovo je onako samo dio i/ili background, a ne instrumentalna skladba (ako sam dobro shvatila) za hrvatsko uho ce vjerojatno biti ok i ovako, u slucaju ako ne stignes ili sto ja znam.... nije katastrofa.
Ipak, mislim da mozes bolje! Ili ovo jednostavno nije tvoje podrucje i kao sto rekoh, daj to lijepo Vinku...
Predlazem i da bar malo poslusas koju orkestralnu skladbu novijeg vijeka (ne klasicnu nego filmsku!) da ti udje u uho nesto lijepo, emotivno, ne-Huljicki... :cool:
Sorry na strogoci. ;) Ovo je ipak moje podrucje.... pa sto mogu... :rolleyes:
SandRob
21-10-2005, 05:49 PM
ne. dapace. bas zato sto nije moje podrucje i trazin misljenja. :da:
ovo nije moja pisma ni moj aranzman, ja samo moran snimit i izproducirat.
ja san predlozi da se snimi uzivo, ali to mi nece platit. trebalo bi platit i studijo u splitu ili zg-u i naravno 3 muzicara, jer ih ja u korculi neman.
je, ovo je samo background preko kojega dolazi vokal koji pjeva glavnu melodiju, akusticne gitare i mandoline koje pratu vokal i sviraju solo.
bojin se da je ovo najvise sto san ja sposoban napravit sa stringsima na ovaj nacin i nastojat cu zato sto vise izvuc sa klasicnim gitarama i mandolinama, a ove stringse cu tisnut u mixu malo nazad... jebiga, ne da mi se vise zajebavat sa semplerima. radije cu platit studijo i muzicare iz zepa nego da se moran mrcvarit.
ovo do sad san slozi u jedan i po dan i to je moj limit. sad vec pocinje mrcvarenje a za to nisan spreman. :mrgreen:
hvala, anita, na komentaru. :)
mandrak
21-10-2005, 06:11 PM
Kad snimi? gitare i sve ostalo ?to planira? , mislim da če? dobiti dovoljno organskih momenata tako da i ovaj aran?man stringsa uz malu eq korekturu prolazi, barem ?to se tiče tr?i?ta za koje je pjesma namjenjena... moje mi?ljenje.
Pozdrav.
ANITA
21-10-2005, 07:52 PM
ne. dapace. bas zato sto nije moje podrucje i trazin misljenja. :da:
ovo nije moja pisma ni moj aranzman, ja samo moran snimit i izproducirat.
ja san predlozi da se snimi uzivo, ali to mi nece platit. trebalo bi platit i studijo u splitu ili zg-u i naravno 3 muzicara, jer ih ja u korculi neman.
je, ovo je samo background preko kojega dolazi vokal koji pjeva glavnu melodiju, akusticne gitare i mandoline koje pratu vokal i sviraju solo.
bojin se da je ovo najvise sto san ja sposoban napravit sa stringsima na ovaj nacin i nastojat cu zato sto vise izvuc sa klasicnim gitarama i mandolinama, a ove stringse cu tisnut u mixu malo nazad... jebiga, ne da mi se vise zajebavat sa semplerima. radije cu platit studijo i muzicare iz zepa nego da se moran mrcvarit.
ovo do sad san slozi u jedan i po dan i to je moj limit. sad vec pocinje mrcvarenje a za to nisan spreman. :mrgreen:
hvala, anita, na komentaru. :)
Ako si zadovoljan orkestracijom kakva je, da je, posalji mi midi (ili cubase/nuendo) file, pa cu ti ja to presvuci u ew i poslati wav u ponedjeljak (jos nemam adsl) ili mp3 320... mogu jos na tome poraditi, ali minimalno. Trenutno ne smijem raditi za ozbiljno (kao trebam mirovati), pa se stignem ovako po malo igrati, pa slobodno posalji. Sredujem tonski neki djecji igrani filmic i radim takve gluposti, pa ti je jasno... :rotfl:
Znam kad pocinje mrcvarenje.... :( da je besmisleno nastaviti... koliko sam samo puta budalasto radila mrcvareci se i na kraju izbrisala stvar i gotovo!
A kao kompenzaciju, ti meni sugeriraj loopove bubnjeva, jazzerskih, pop-rock loopova ritmova jer nemam nista dobro. Stylus nije moj stil.
A old lady ti mogu poslati sutra ako hoces. Iako, meni ni old lady nije ne znam sad bas genijalan, lijep je i topao, ali nije probitacan pa ako ce sve ovo zajedno biti... ne znam. Cinjenica je da (kao i kod bubnjeva sto si sigurno primjetio) ne postoji jedan sample klavira koji je za svaku pjesmu idealan. Meni su za sad maximum 2 pjesme gdje koristim isti sample. Cak sam u jednoj stvari koristila katastrofalno tvrd (ne daj boze pogrijesiti ritmicki, a ak kvantiziras zvuci robotski) STEINWAY UPRIGHT i prezadovoljna sam...
Puno pricam jer brzo pisem...
SandRob
21-10-2005, 10:39 PM
aranzman nesmin minjat! za gitare i mandoline isto iman ispisane note.
jebiga, takav je borbeni zadatak. :mrgreen:
ja doma iman srebrni ew, a ode san koristi garitan, koji su mi se svidili najvise radi vibrata koji je kod svih instrumenata ujednacen. medjutin sad, kad san sve poslozi i meni smeta vibrato bas na svakom tonu.
sutra cu provat sto vise napravit sa ew, a onda bi eventualno moga poslat tebi, ako bude primjedbi. vec vidin, da ce skroz nanovo trebat namistat velocitije. sad san brzinski ucita jedno celo iz ew-a i puno su osjetljiviji od garitana.
za bubanj. neznan. nisan nista sampleova nabavlja vec misecima, a i sto san nabavlja nisan bas zadovoljan.
stylus ni ja nikad nisan iskoristi u nijednon stvari. semplira san mu samo kickove i snaree.
inace, od bubnjeva najvise koristin groove master drums, ny drums works, peter erskine, double platinium, steve gadd... dakle, nista posebno i nista novo.
nego, pogledaj ovaj servis (http://drumsforyou.com/?osCsid=5b203cf5bf1fa4967cfb1302c342c81d). do sad ga nisan koristi, ali kad buden nesto ubuduce ozbiljnije radi, sigurno hocu. :da:
ANITA
21-10-2005, 10:58 PM
U east westu platinum (ne znam da li su isti kao u silver-u samo bez mic pozicija far i stage?!).... mi je odlicno cello ono sa keyboard swithisima..... od 2 onaj s manje pozicija.. e onda isprobaj te switchise (svaki malo prosviraj) i sigurno ces otkriti jedno odlicno cello! sa odlicnim vibratom, a sve se nekako lijepo utapa...
tamo gdje ga koristim, oni koji stvarno izvrsno cuju (i rade u orkestrima) pa skuze da su ostalo samplovi, ali kao "gdje si snimala ono cello?"....
ANITA
21-10-2005, 11:06 PM
Ma skupo mi je ovo. Onda mi moze i Filip odsvirati. Platim i studio i njega (hihi)....
SandRob
22-10-2005, 12:16 AM
u %! ja ne vidin u silveru ta cela sa svichisima, a sto god da ucinin i koji god sample da stavim (sve san prova) zvuci mi jos losije?! :skeptik:
sad mi je da misljenje prijatej, koji je diplomira orkestraciju i on govori da se njemu semplovi dopadaju, ali da se obavezno jos poigran sa dinamikon, narocito na dugim tonovima i da obavezno koristin sampleove sa brzim atacima di su kratke i razdvojene note.
hm, a ja vise nisan pametan. najboje da ja ovo stavin na bandu nikoliko dana i da se uhitin starih dobrih klapa, gitara i mandolina. to me u zadnje vrime najvise veseli. :da:
statusband
22-10-2005, 01:43 AM
Zasto jednostavno ne koristis neko cello bez vibrata,pa mu zadajes fino Modulatorom sa klavijature vibrato gde je potrebno?U ostalom semplovi oponasaju prave istrumente,pa je logicno da ne mogu da rade kao pravi. :D Nemoj to da te nervira,po gotovu kada su gudaci u pitanju,javlja se milion problema,potez gudala,atak,sto cuda :confused: .
Ako ti gudac vuce linije,uzmi sample sa sporim atakom,a ako prosvira po nekad nesto,uzmi sample sa brzim atakom,ako razmislis malo o prirodi instrumenta,videces da je logicno.
ANITA
22-10-2005, 06:50 PM
u %! ja ne vidin u silveru ta cela sa svichisima, a sto god da ucinin i koji god sample da stavim (sve san prova) zvuci mi jos losije?! :skeptik:
Pa kad si sve prilagodio izvornom samplu.... nece zvucati na drugom dobro, sigurno. Da.
sad mi je da misljenje prijatej, koji je diplomira orkestraciju i on govori da se njemu semplovi dopadaju, ali da se obavezno jos poigran sa dinamikon, narocito na dugim tonovima i da obavezno koristin sampleove sa brzim atacima di su kratke i razdvojene note.
Diplomirao orkestraciju? Taj smjer ne postoji. ;) Orkestracija je predmet na akademiji kompozicije. No, dobro.... :mrgreen:
hm, a ja vise nisan pametan. najboje da ja ovo stavin na bandu nikoliko dana i da se uhitin starih dobrih klapa, gitara i mandolina. to me u zadnje vrime najvise veseli. :da:
Meni su one tvoje klape na gorgonzoli genijalne! Drzi se ti toga! :)
Btw.... gdje mogu pogledati kakav je spot za onu pjesmu s djedicom?
SandRob
22-10-2005, 11:16 PM
fali more, drz se kraja. he, he :)))
ma konpoziciju, ne orkestraciju. krivo san reka, ma nema veze. :mrgreen:
jebiga, on kaze da su ovi sampleovi odlicni i jos hoce da mu ih posaljen.
sad ti budi pametan?! :da: pita san ga je li mu smeta vibrato, a on je reka da mu se to bas dopada jer da je odsvirano 'espressivo'.
ja jesan prilagodi ovim sampleovima iako san prvo pokusa sa ew, ali mi je zvucalo skroz bezdusno.
onda san jucer prova ponovo sa ew. minja san velocitije, lajere, pokusava prilagodit, ali mi se nikako ne dopada.
inace, ovo i je za jedan zenski materijal na kojemu ce bit samo zivi instrument i u pola pjesama klape. :da:
eto, hvala svima na komentarima. svi su mi koristili, cak i oni sa kojima se ne slazen. :mrgreen:
anita, a spot se je vrti na onoj glazbenoj telviziji dosta ovo lito. rekli su mi da je bi i nekoliko puti na dobro jutro... i tako. gura se. :mrgreen:
ANITA
23-10-2005, 12:54 PM
anita, a spot se je vrti na onoj glazbenoj telviziji dosta ovo lito. rekli su mi da je bi i nekoliko puti na dobro jutro... i tako. gura se. :mrgreen:
Imas li ga u nekom formatu koji mi mozes poslati na meil? Ili na ftp da skinem?
Sto se tice frenda..... na akademiji nazalost ne dobijes uho, stil, niti talenat, samo alat i znanje! Koja je ono nasa poznata glumica rekla: "Pa, ne stvaraju se na akademiji glumci!"? S time zelim reci, ne drzi se tako necijeg misljenja kao da je Bozje samo zato sto ti odgovara. :p Jesam zlocesta, ha?
No dobro. Necu vise. :D Posalji stvar kad bude u komadu da cujemo kako zvuci u konacnom obliku! I daj stvarno bi nekako htjela pogledati taj spot sto ste napravili, a tv bas ne gledam puno, pa nekako da ga smanjis i negdje share-as, bilo bi odlicno!
Thanks!
SandRob
23-10-2005, 07:17 PM
ma ne drzin se ja nicega ko pijan plota, ali do njegovega misljenja drzin. :da:
stvar je u tome, sto ni ja s ovin nisan zadovoljan, jer da jesan, nebi ni trazi pomoc. u svakon slucaju on mi je da dvi konstruktivne primjedbe i svakako cu na tomu poradit. :da:
ali zanimljivo kako svak cuje na svoj nacin.
tip koji je ispisa aranzman za stringse (inace je holandez i chellista je u orkestru) je reka da je fino izbalansirano, ali da fali izrazajnosti.
ti kazes da su semplovi losi, a prijatej kaze da su odlicni. ja ne mislin da su odlicni, ali meni bolje zvuce od ovih ew srebrnih, sto ih ja iman.
coloru se ne svidja vibrato, a prijatej kaze da mu se bas vibrato svidja.
meni se isto dopada vibrato, ali ne na svakom tonu, medjutin neman kompaktibilne semplove, a ovaj ew srebrni nebi koristi, jer mi se ne svidja u ovoj stvari.
recimo, 'narucitelj posla' je reka da njemu zvuci lipo, ali da je klavir malo mutan. :mrgreen:
sto se mene tice, popravit cu ovo sto mogu, onda sniman mandoline, gitare, glas a onda glancan u mixu. :da:
sprzit cu spotove sve na dvd pa cu ti poslat. doma iman 4 nasa spota. fali samo jedan - ni ja ga nisan uspi nabavit. :(
ANITA
23-10-2005, 08:20 PM
Ma je... svi razlicito cujemo i to je cinjenica! Cak i jedna osoba drugacije cuje ovisno o raspolozenju, glazbi koju je u posljednje vrijeme slusala/o, trenutacnoj zivotnoj fazi....
Bas sam sinoc slusala neke skladbe Trevora Jonesa na koje sam se inace jezila kao .. jez... kad ono, nista, zapitah se sto je tu sad taaako dobro?!
Isto tako obrnuto... nesto sto nisam mogla dozivjeti, uspijem u nekoj drugoj prilici.
Pa cak i u vezi odabira samplova znam skroz drugacije misliti od dana do dan...