PDA

View Full Version : VA sinteza

OFF
13-10-2005, 07:33 PM
Moze li neko da mi malo pojasni Virtual Analog sintezu (jp8000, ms2000, nord lead, an1x.......). Ucio sam u skoli nekih 5 osnovnih vrsta sinteza zvuka (FM, aditivna, subtraktivna, wavetable, fizikal modeling ), ali na cemu se VA zasniva?
Hvala

lesha
13-10-2005, 07:41 PM
to bi trebala da bude emulacija analognih sprava, pretpostavljam da nije posebna vrsta sinteze..

OFF
13-10-2005, 07:46 PM
Pa, ne znam bas, kako se tu prave waveformi, da li se simuliraju analogna elektronska kola, ako na to mislis, ili je i to analogno, a filtri su digitalini, ili.....?

puRe
13-10-2005, 07:54 PM
Virtual Analog (VA) je pojam koji su proizvodjaci smislili da bi opisali sintisajzer koji emulira analogne sprave, ali je digitalan (virtual jelte :) ).

Inace je 100% u pitanju subtraktivna sinteza.

OFF
13-10-2005, 07:57 PM
Ako se ne varam Roland Alfa juno2, d50 i sprave te generacije su takodje subtraktivna sinteza ?

Moritz
13-10-2005, 11:43 PM
koliko znam Junac da, ali d 50 je kombinovan, mada ga najcesce koriste sa PCM bazama kada prave boje. VA ti je cist DSP baziran na algoritmu manje ili vise uspesnom...kao i UAD samo nije kompresor, eq ili sta vec, nego "analogni" sint.:)

clusterchord
14-10-2005, 04:25 AM
subtraktivno jest jedna metoda sinteze. otkud taj naziv.. jer se uglavnom bazira na subtrakciji od pocetnog signala, vise ili manje bogatog harmonicima, izvrsenoj svim mogucim modulacijama, od frekvencijeske karakteristike, amplitude, p a do modulacije bazne frekvencije. ukratko imas signal, i onda po njemu sarafis.

svi analogni sintevi su subtraktivni, ali ne vrijedi obratno, odnosno, nisu svi subtraktivni sintevi ujedno i analogni. sam pojam ne definira cijelu sintezu, bavi se tim post-procesiranjem (filtering itd), dok postoji i generativni dio sinteze, po kojem se uglavnom i djele sintesajzeri danas - wavetable, additive, fm, analog, granular, itd. ali svi oni mogu (i nemoraju) imati svoj subtraktivni dio, nakon te price..

primjer, hibridni sintevi iz 80tih, kao PPG ili Prophet VS, imali su digitalne oscilatore sa sirovim wavetable-ovima koji su zatim prolazili kroz DAC pa u analogne filtere i pojacala. to su digitalno-analogni hibridi, sa kombinacjim wavetable sinteze i subtraktivne. ali se uglavnom kaze samo wavetable..

Virtual Analog - simulira matematickim procesima svaki individualni sklop u analognom sintesajzeru, i njihovo medjudjelovanje. odvojeno "modeliras" npr. ponasanje filtera - za svaki moguci signal, a posebno racunas oscilatore, i onda to saljes u filter i sl.. recimo nekakva "diskretna" dsp varijanta. makar sve to racuna jedan te isti motorola.. (kod virusa i norda barem)

sample analognog sinta (npr. iz Tritona) u usporedbi sa virtual analog algoritmom ..

..to je kao da usporedis 2D fotografiju vrhunske rezolucije, nekog sportasa u pokretu, i film sa dobrom 3D animacijom koja je prethodno analizirala njegove pokrete, svih udova zasebno, u svim situacijama i pozicijama.. gdje se krece njegov model. sample je jedan savrseno uhvacen moment, ali se ne krece, mrtav je i daje samo jednu vrstu informacije. VA algoritam se otprilike "ponasa" slicnije originalu - promjena svakog parametra (otvaranje filtera , resonance) nastoji imati sto vjerniji utjecaj na ukupni zvuk.

ovisno o kom intrumentu se radi, za dobru emulaciju se koristi jedno ili drugo, ili kombinacija - npr sampleovi u Yamaha klavirima plus modelling za "simpathetic string resonance" - racuna se titranje svih ostalih slobodnih zica u klaviru, kad opalis jednu ili vise. vrlo kompleksno, i nemoguce "uhvatiti" sampliranjem. bubanj uvijek sampleovi, solo duhaci opet modelling itd..

OFF
14-10-2005, 01:25 PM
Thnx, Cluster;)

Znaci, to je u stvari najslicnije fizikal modelingu (kao npr. yamaha VL) , s' tim sto je akcenat ne na akusticnim instrumentima, nego na simulaciji raznih waveforma iz sintija, ako sam dobro skontao?

clusterchord
14-10-2005, 09:59 PM
Thnx, Cluster;)

Znaci, to je u stvari najslicnije fizikal modelingu (kao npr. yamaha VL) , s' tim sto je akcenat ne na akusticnim instrumentima, nego na simulaciji raznih waveforma iz sintija, ako sam dobro skontao?

da. ali ne samo waveforma vec i filtera, resonance i drugih elemenata. pa kod nekih i do detalja individualnih elektronickih komponenti od kojih se sastoji odredjeni elemenat.

npr. kod moog filtera, resonanca postoji kao funkcija cutoff frekvencije, ima odredjenu karakteristiku, i to nelinearnu. pa su recimo u Virusu za taj filter ( Virus C OS6.5) modelirali posebne elektronicke elemente koji su za to odgovorni u originalu, nebi li dobili sto slicnije rezultate..