View Full Version : VA sinteza
Moze li neko da mi malo pojasni Virtual Analog sintezu (jp8000, ms2000, nord lead, an1x.......). Ucio sam u skoli nekih 5 osnovnih vrsta sinteza zvuka (FM, aditivna, subtraktivna, wavetable, fizikal modeling ), ali na cemu se VA zasniva?
Hvala
lesha
13-10-2005, 07:41 PM
to bi trebala da bude emulacija analognih sprava, pretpostavljam da nije posebna vrsta sinteze..
Pa, ne znam bas, kako se tu prave waveformi, da li se simuliraju analogna elektronska kola, ako na to mislis, ili je i to analogno, a filtri su digitalini, ili.....?
Virtual Analog (VA) je pojam koji su proizvodjaci smislili da bi opisali sintisajzer koji emulira analogne sprave, ali je digitalan (virtual jelte :) ).
Inace je 100% u pitanju subtraktivna sinteza.
Ako se ne varam Roland Alfa juno2, d50 i sprave te generacije su takodje subtraktivna sinteza ?
Moritz
13-10-2005, 11:43 PM
koliko znam Junac da, ali d 50 je kombinovan, mada ga najcesce koriste sa PCM bazama kada prave boje. VA ti je cist DSP baziran na algoritmu manje ili vise uspesnom...kao i UAD samo nije kompresor, eq ili sta vec, nego "analogni" sint.:)
clusterchord
14-10-2005, 04:25 AM
subtraktivno jest jedna metoda sinteze. otkud taj naziv.. jer se uglavnom bazira na subtrakciji od pocetnog signala, vise ili manje bogatog harmonicima, izvrsenoj svim mogucim modulacijama, od frekvencijeske karakteristike, amplitude, p a do modulacije bazne frekvencije. ukratko imas signal, i onda po njemu sarafis.
svi analogni sintevi su subtraktivni, ali ne vrijedi obratno, odnosno, nisu svi subtraktivni sintevi ujedno i analogni. sam pojam ne definira cijelu sintezu, bavi se tim post-procesiranjem (filtering itd), dok postoji i generativni dio sinteze, po kojem se uglavnom i djele sintesajzeri danas - wavetable, additive, fm, analog, granular, itd. ali svi oni mogu (i nemoraju) imati svoj subtraktivni dio, nakon te price..
primjer, hibridni sintevi iz 80tih, kao PPG ili Prophet VS, imali su digitalne oscilatore sa sirovim wavetable-ovima koji su zatim prolazili kroz DAC pa u analogne filtere i pojacala. to su digitalno-analogni hibridi, sa kombinacjim wavetable sinteze i subtraktivne. ali se uglavnom kaze samo wavetable..
Virtual Analog - simulira matematickim procesima svaki individualni sklop u analognom sintesajzeru, i njihovo medjudjelovanje. odvojeno "modeliras" npr. ponasanje filtera - za svaki moguci signal, a posebno racunas oscilatore, i onda to saljes u filter i sl.. recimo nekakva "diskretna" dsp varijanta. makar sve to racuna jedan te isti motorola.. (kod virusa i norda barem)
sample analognog sinta (npr. iz Tritona) u usporedbi sa virtual analog algoritmom ..
..to je kao da usporedis 2D fotografiju vrhunske rezolucije, nekog sportasa u pokretu, i film sa dobrom 3D animacijom koja je prethodno analizirala njegove pokrete, svih udova zasebno, u svim situacijama i pozicijama.. gdje se krece njegov model. sample je jedan savrseno uhvacen moment, ali se ne krece, mrtav je i daje samo jednu vrstu informacije. VA algoritam se otprilike "ponasa" slicnije originalu - promjena svakog parametra (otvaranje filtera , resonance) nastoji imati sto vjerniji utjecaj na ukupni zvuk.
ovisno o kom intrumentu se radi, za dobru emulaciju se koristi jedno ili drugo, ili kombinacija - npr sampleovi u Yamaha klavirima plus modelling za "simpathetic string resonance" - racuna se titranje svih ostalih slobodnih zica u klaviru, kad opalis jednu ili vise. vrlo kompleksno, i nemoguce "uhvatiti" sampliranjem. bubanj uvijek sampleovi, solo duhaci opet modelling itd..
Thnx, Cluster;)
Znaci, to je u stvari najslicnije fizikal modelingu (kao npr. yamaha VL) , s' tim sto je akcenat ne na akusticnim instrumentima, nego na simulaciji raznih waveforma iz sintija, ako sam dobro skontao?
clusterchord
14-10-2005, 09:59 PM
Thnx, Cluster;)
Znaci, to je u stvari najslicnije fizikal modelingu (kao npr. yamaha VL) , s' tim sto je akcenat ne na akusticnim instrumentima, nego na simulaciji raznih waveforma iz sintija, ako sam dobro skontao?
da. ali ne samo waveforma vec i filtera, resonance i drugih elemenata. pa kod nekih i do detalja individualnih elektronickih komponenti od kojih se sastoji odredjeni elemenat.
npr. kod moog filtera, resonanca postoji kao funkcija cutoff frekvencije, ima odredjenu karakteristiku, i to nelinearnu. pa su recimo u Virusu za taj filter ( Virus C OS6.5) modelirali posebne elektronicke elemente koji su za to odgovorni u originalu, nebi li dobili sto slicnije rezultate..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.