PDA

View Full Version : problem sa Pro toolsima

Max
10-10-2005, 03:58 PM
Evo o cemu se radi ......

Snimali smo session u Pro toolsima u Pinku , ja nisam bio obavesten o svim detaljima te je promakla jedna sitnica , traze novac da se sad svi audio file ovi prebace u audio , pa da se izvoze sto bi odnelo nekoliko sati studijskog vremena . Omf otpada jer ljudi nemaju software za izvoz omf a . Posto ima oko 50 ak kanala ne znam da li bi Pro tools le pomogao .....

U svakom slucaju savet ili pomoc su potrebni kako da na najlaksi nacin prebacim session da se mixa u Nuendu na PC u . Ako neko ima neki stariji pro tools i nesto vremena , mozda bi i to moglo da pomogne .....

U svakom slucaju svaka pomoc je dobrodosla ....

( Naravno sledeci put stavljam pc pod misku sa nuendom i pravo sa Pro tools konvertora preko optike ulazim u RME i .....nema problema .... )

Pozdrav

puRe
10-10-2005, 04:08 PM
fora kod ProTools LE je da moze samo da PUSTA/BOUNCUJE 32 mono kanala u istom trenutku...eksportovanje kanal po kanal nije problem...

znaci, ako ti to treba, nije problem da se uradi* :)

*ionako su oni diskovi kod tebe

Max
10-10-2005, 04:25 PM
Znaci on moze da otvori 50 - 60 kanala , i mi mozemo da ih obradimo .... tj one overlape koji su izmedju dva snimljena dela i onda da ih exportujemo , a on moze da " pusta " samo prva 32 ?

Ako sam dobro shvatio , mi sredimo 32 kanala i onda ih exportujemo , obrisemo i onda sredimo druga 32 ?

.... i hvala na ponudi .....samo da narezem dvd ijeve iz Pinka pa se javljam ...

( a za onu sramotu .... citaj lenjost za diskove ...... biraj sta ces ..... viski , cokolade , devojke na sat :rotfl: )

Pozdrav

Oggy
10-10-2005, 04:51 PM
Max i ja smo u petak zakljucili da nema nista bolje od Pro Tools-a :rotfl:
Zamislite Maxovu facu kad mu posle 12 sati snimanja Cile kaze da ne moze da dobije trake jer oni nemaju softver za OMF export :rotfl:
Ali bar nije skupo... :rotfl::rotfl::rotfl:

zvincic
10-10-2005, 05:23 PM
i odjednom se OMF pretvara u OMFG :D

puRe
10-10-2005, 10:04 PM
Ako sam dobro shvatio , mi sredimo 32 kanala i onda ih exportujemo , obrisemo i onda sredimo druga 32 ?

ne mora nista da se brise.....ako se projekat uspesno ucita ja samo enablujem i disablujem kanale po potrebi...

javi kad uzmes te dvde......najbolje bi bilo od cetvrtka do nedelje (tada sam slobodan)...

puRe
10-10-2005, 10:06 PM
Max i ja smo u petak zakljucili da nema nista bolje od Pro Tools-a :rotfl:

ako Protools zamislis kao magnetofon onda ce ti "pogodnost" OMF dodatka biti cudo... :)

OFF
10-10-2005, 10:30 PM
A sta kod LE verzije konkretno znaci onaj broj virtuelnih kanala?

Oggy
10-10-2005, 10:47 PM
Mislis "potencijalna pogodnost"?

Ej, ljudi, ne bih da "bogohulim", ali PT je najveca prevara, sto rece Max: "Zabava za nafurane snobove", radi sporo, performanse- NULA, na 50 kanala, pocinje ozbiljno da stuca (a nije upotrebljen ni jedan plug), na pocetku je nestao metronom, koga ni Sale Jankovic nije uspeo da "ozivi", onda se kucao klik po obrucu dobosa...
Bilo je tu jos gomila neprijatnosti, ali dugo bi trajalo...
Da ne pominjem da je taj PT sistem jedan od ozbiljnijih u zemlji...
Kakvi su ostali...?

idekius
11-10-2005, 04:55 AM
Neznam u cemu je fora sa PT. Ja licno nisam za te varijante, ma da ne mogu da kazem ono sto neznam...

Sinoc su mi ga .onako uz kaficu. bas zestoko ishvalila dva vrlo dobra producenta... tj. jedan vrlo dobar, a drugi odlican. Lik mi kaze PT se provereno bolje cuje... Sad, ne mogu da sudim o stvarima koje ne poznajem dovoljno. Po meni to nema logike, a to ipak cujem od coveka u kog imam poverenja i sigurno nece da odvaljuje gluposti.
Sto je jos zanimljivije, covek nije pristrasan jer sam radi u Nuendu na tri Ensoniq Paris systema od kojih ne odustaje, ali cesto negde odradjuje posao na PT.

Jel' poredio neko razliku usnimavanja i sumiranja u PT i Cubase-u? Zanima me da li je zaista moguce da postoji cujna razlika?

SandRob
11-10-2005, 08:15 AM
Neznam u cemu je fora sa PT. Ja licno nisam za te varijante, ma da ne mogu da kazem ono sto neznam...

Sinoc su mi ga .onako uz kaficu. bas zestoko ishvalila dva vrlo dobra producenta... tj. jedan vrlo dobar, a drugi odlican. Lik mi kaze PT se provereno bolje cuje... Sad, ne mogu da sudim o stvarima koje ne poznajem dovoljno. Po meni to nema logike, a to ipak cujem od coveka u kog imam poverenja i sigurno nece da odvaljuje gluposti.
Sto je jos zanimljivije, covek nije pristrasan jer sam radi u Nuendu na tri Ensoniq Paris systema od kojih ne odustaje, ali cesto negde odradjuje posao na PT.

Jel' poredio neko razliku usnimavanja i sumiranja u PT i Cubase-u? Zanima me da li je zaista moguce da postoji cujna razlika?

pa u samomu snimanju nebi trebalo bit razlike ako se koristi isti konverter, ali su razliciti headroomi sto je u obradi i mixu znacajno, a i sabirnice sigurno drukcije zvuce jer su drukcije napravljene.

fipke
11-10-2005, 10:59 AM
...iskreno, kad dobro zvuci, briga me ako sam nafuran snob. :da:

cudi me samo gde je Moritz dosad...kekeke

Max
11-10-2005, 02:49 PM
...iskreno, kad dobro zvuci, briga me ako sam nafuran snob. :da:

cudi me samo gde je Moritz dosad...kekeke

Ma Oggy je malo preterao ...... zivci su mi odradili svoje jer smo radili 14 sati , nema klika , gridovi jedva da postoje , svakih 5 minuta on nesto racuna pa cekas 10 sec , ne mozes da izvezes omf ( ako ne doplatis ) , moras da odredis broj voiceinga i jos svasta ...... jako je spor to jest trom ...... sto sve ne bi bilo toliko lose ( uzimajuci u obzir teoriju da bolje zvuci .... ) da nije 10 ak puta skuplji i da ulazak u taj svet ne znaci da moras da prodas dusu djavolu :) .... i da papreno doplatis za svaku stvar koju bi hteo da odradis ....

Kad saberes moj umor i izjavu da moram da doplatim jos pola dana da bih izvezao jednu pesmu u audio fileove ( bez zaista osetne razlike u zvuku ) i sa saznanjem da sam mogao 'ladno da donesem pc i da se preko optike prikljucim na pro tools konvertere ...... poludeo sam i naglasavajuci nepotrebnost ulaska u te vode izjavio da je to skupa igra za snobove ....... ( ne bih voleo da ovim vredjam korisnike pro toolsa , samo to nije igra za mene .... )

Jednostavno mislim da razlika u kvalitetu daw a nije uopste velika i da niko ne moze da izjavi sa sigurnoscu da je nesto mixano u Nuendu i Pro tools u pa samim tim ne vidim zasto bi neko davao tolike pare ( ovim naravno ne mislim na Ping i na VG studio koji to moraju imati kao studijski standard ...... ) za Preskupi Pro tools sistem a da nije zbog toga sto ima para ili da bi rekao da ima Pro tools ( sto se po meni kvalifikuje kao snob ...... opet bez zelje da se neko nalazi prozvan ovom mojom izjavom )

Ovo je samo MOJE misljenje na osnovu jednog nezgodnog iskustva , mada moram priznati da je rezultat naseg rada bio veoma zadovoljavajuc ...... i kad budem mogao da pricam o tome i da vam pustim nadam se da cete moci da ga posten iskritikujete ......

Pozdrav

puRe
11-10-2005, 02:56 PM
A sta kod LE verzije konkretno znaci onaj broj virtuelnih kanala?

to znaci da ti 32 mono odn. 16 stereo kanala mogu biti ukljucena u jednom trenutku tj. svirati...

idekius
11-10-2005, 02:58 PM
...i i da ulazak u taj svet ne znaci da moras da prodas dusu djavolu :) ....

E jesi vala lood :rotfl::rotfl::rotfl:
A ja bio ubedjen da mi nema premaca:mrgreen:

Pozdrav ;)

Oggy
11-10-2005, 06:51 PM
Spor, trom, neoperativan.
Moja masina je za taj sistem ZAKON. U zivotu mi se nije desilo, a nisam takodje cuo ni od drugih da su bespovratno izgubili klik.
Razlike u zvuku, definitivno nema, osim, ako smo i Max i ja gluvi k'o topovi, pa je ne cujemo, ali zato kad kliknes na nesto, a upali se ona sarena loptica...
Morali su da smisle nesto zanimljivo da ljudi ne bi skroz popizdeli dok svakodnevno cekaju... :)

Ja verujem da skoro necu imati investiciju zvanu PT... :)

Naravno, bez zadnje namere prema korisnicima i vlasnicima :)

djole970
11-10-2005, 10:44 PM
Dobro hoce li neko reci o kome se tacno ProTools sistemu radi? Ako je ovaj zadnji HD3 Accel i koci sa 50 kanala onda je stvarno bacanje para. U protivnom mislim da ipak gresite.

Max
11-10-2005, 10:50 PM
Radi se o HD3 sistemu , a posto se radi o jednom od najvecih ako ne i najvecim studiom u zemlji verovatno ima i neke akcel karte .... nisam siguran .... ma ne radi se o stucanju , nego svakih pet minuta nesto racuna pa moras da cekas 10 ak sec ...... nije strasno samo nisam navikao na to ..... probaj ili pitaj neke ljude koji se ozbiljnije bave pro toolsima ......

Pozdrav

djole970
11-10-2005, 10:57 PM
Reci mi jeste li radili i sa Control 24? I kakvi su utisci ako ste radili?

djole970
11-10-2005, 11:00 PM
I koje konvertore koriste neke od Digidesign-a ili mozda Apogee?

Max
11-10-2005, 11:13 PM
SSL u Digidesign , nema kontrolera ......

Pozdrav

djole970
11-10-2005, 11:42 PM
SSL u Digidesign , nema kontrolera ......

Pozdrav

Sta ce im onda ProTools HD3, mislim da postoje mnogo bolja resenja pored takvog miksera. Jedino ako su zapeli zbog samog programa "Protools"? Ja stvarno nevidim nikakvu svrhu Protoolsa pored takvog "monstruma" od miksera. Po meni Protools sam za sebe je dovoljan kao neka vrsta kompletnog virtuelnog studija i stvarno nevidim nikakav razlog upotrebiti ga sa bilo kakvim eksternim mikserom jer mu na taj nacin ogranicavaju upotrebnu vrednost i prakticno ga svode na jedan obican trakas. Ja bar takav utisak imam ako gresim ispravite me.

Arthur
12-10-2005, 01:16 AM
Koj ce im ? Moze im se. Sistem je full HD3 sto znaci da ima 3 akceleratorske TDM kartice u masini.. Licno, do ove price nisam imao nista protiv takvih ideja, PT+SSl, sto da ne... ali ako software postaje usko grlo, e ondak... paralelno sa tim, juce cuh da su kod Negovanovica takodje odustali od PT software-a i vratili se na Nuendo.. a stoji i da je Nielsen u Pinku radio u Logicu.... Dakle, neefikasan softwer, i konverteri koji su ipak nadjebivi.. summo sumarum, politika... A mislim da su iz tih razloga i u Pinku kupili taj sistem...

Oggy
12-10-2005, 03:18 AM
Sve ovo sto rece Artur je tacno.
Ful HD3 sistem, sa Digi 192 koverterima, SSL 6000 (mada ovo nema veze, jer sto radi vrhunski).
Lepo na Cile rece taj dan: "Mi smo hteli na napravimo jedan klasicni engleski studio..."
To je ta prica o PT.
U svetu ga koriste jer je najrasprostranjeniji, pa je postao "standard", ali vodite racuna da to datira jos iz vremena kada je to bio jedini ozbiljan audio sistem. Navika kod ljudi stvara cuda, pa tako i mnogo godina kasnije mnogo tolerisu "najboljem" sistemu iako se pojavilo jos nekoliko, po mom skromnom misljenju, boljih platformi za rad i sto se tice stabilnosti i operativnosti. Jedino ako neko nece da me ubedi da je stabilno to sto on na svakih pet ili deset minuta "kaze": "Cek, stani malo da ja nesto preracunam...".

dvuckovic
12-10-2005, 12:49 PM
Rekao sam Droljici juce, evo i tebi.

Mislim da je najlakse da selektujes sve kanale od pocetka do kraja pjesme, i uradis CONSOLIDATE SELECTION. To ce da spoji sve rezove koje imas(bez fade in i outa), i napravi nove fajlove na disku. Onda im das nova imena tako sto selector toolom kliknes tri puta na region, i te fajlove narezes na DVD. Sve ukupno bi trebalo da traje manje od pola sata. Onda sve importuj na prvi bar u Nuendu/Logicu, i moralo bi bit sinhrono. Konsultuj se sa Saletom, mislim da vam je ovo najjednostavnije.

pozdrav

Max
12-10-2005, 01:52 PM
Hvala na savetu :)

Ustedeo si nam para , sto znaci da si zasluzio neki alkohol :D

Okrenucu Saleta u petak pa cemo se dogovoriti ....... jbg ipak bi neko u Pinku to trebao da zna .....

Hvala jos jednom ......

Pozdrav

zmaj
12-10-2005, 04:10 PM
Ajde ne pljujte toliko po Pro Toolsima...nije to ne znam koliko strasno...sve je stvar navike...a tacno je to da je precenjen i "isfuran".Meni se licno ne svidja,naviko sam na Logic i glupi Nuendo i u poredjenju sa njima PT mi deluje totalno neinspirativno...ali daleko od toga da je los...i ne znam odakle ta prica da stuca na 50 kanala...to je iz nekog sesnaestog razloga,zato sto HD3 Accel na Macu "jede" 50 kanala sa sve efektima... :confused:

djole970
12-10-2005, 06:09 PM
Ajde ne pljujte toliko po Pro Toolsima...nije to ne znam koliko strasno...sve je stvar navike...a tacno je to da je precenjen i "isfuran".Meni se licno ne svidja,naviko sam na Logic i glupi Nuendo i u poredjenju sa njima PT mi deluje totalno neinspirativno...ali daleko od toga da je los...i ne znam odakle ta prica da stuca na 50 kanala...to je iz nekog sesnaestog razloga,zato sto HD3 Accel na Macu "jede" 50 kanala sa sve efektima... :confused:

Zmaje ti si izgleda radio sa njim? Daj malo vise podataka ako ti nije tesko i tvoje utiske u radu sa njime, dobre i lose osobine ... Thanks ...

dvuckovic
12-10-2005, 10:18 PM

ja guram preko 70 kanala na 96kHz sa SATA diska bez ikakvih problema. Nikad nije pao, i nista se ne ceka.

zmaj
12-10-2005, 11:40 PM
Zmaje ti si izgleda radio sa njim? Daj malo vise podataka ako ti nije tesko i tvoje utiske u radu sa njime, dobre i lose osobine ... Thanks ...Nisam bash ja radio,ali kao da jesam...ja sam samo statirao :mrgreen: Mac G4,HD Accel3 full sa svim mogucim pluginovima koji postoje za PT...Konvertori su odlicni,ali nisu nenadjebivi...moje misljenje je da ima i boljih "native" alternativa za manje para,tipa Apogee + neki ludi clock...Efekti za PT su odlicni i skupi...sam program je nesto slozeniji od npr. Nuenda,mada je to sve stvar navike i koliko te nece mrzeti da citas uputstvo iako je na prvi pogled meni izgledao strasno konfuzno...moze se reci da je stabilan,mada smo uspeli da ga oborimo u par navrata...desavalo se cak i da nece da otvori projekat :confused: Za audio odlican,za midi ocajan...svi hvale njegovu sumu,mada ja nisam imao prilike da se uverim u to cudo.Sve u svemu,standard na koji je primoran svaki veci studio...ali po mom misljenju precenjen sistem.

Arthur
13-10-2005, 01:29 AM
... i pozdravite saleta... el se zna sta sad radi osim sto ozivljava klikove po "privatnim" PT sistemima?

Ni
13-10-2005, 05:02 AM

67 kanala u 96k, 96 u 48k, na Firewire 800 diskovima. Ne pada i ne koci, ali ne mogu bas najliberalnije da koristim efekte.

Vai
13-10-2005, 08:50 AM
Slazem se sa Djoletom,

Stvar navike, i zavisi gde ga koristis. Nama u studiju za muzicku produkciju PT sluzi samo za usnimavanje, editovanje ... i to bi otprilike bilo to. Medjutim u studiju za post produkciju smo ga koristili maksimalno, zajedno sa Control 24. 8 mic-in kanala, sta ce ti vise kad snimas samo ADR ili foley ;) Znaci mikseta nam nije potrebna, ali nam je potreban brz i stabilan software za editovanje, jer se ceo proces radi sa plugins-ima. Tako da nam je u studiju instaliran PT HD3, i nijednom sistem nije pao ... iako mi kao studenti koristimo malo kanala (max 20-tak), u istom studiju se rade profesionalni projekti za filmove, gde nabudze veliki broj kanala, i nikada nisam cuo da im je sistem crkao.
Nas su skroz navikli na PT, njegove shortcut-ove, plugins-e, itd. i sada svaki put kad sednem za Nuendo pocnem da se 'vatam za glavu :banghead:
Navika, verujem da je samo to u pitanju ... barem sto se editovanja tice.

Iako sam prisustvovao demostracijama Nuenda i PT-a ... ne znam da li su u pitanju bili nespretni i spori inzenjeri, ali su likovi sa PT-om mnogo brze radili editovanje u odnosu na ekipu Nuenda. Nisam mogao da verujem kojom brzinom su radili u PT-u, i kako je sistem bez problema odgovarao na sve zahteve.

Medjutom sve ja ovo pricam za post produkciju, muzicka produkcija je ipak druga prica ;)

Poz.

Dushan_S
13-10-2005, 01:43 PM
Meni je ta brzina pomalo cudan argument, generalno. To sam i ja čuo, da kada je neko zaista nave?ban, Protools omogučava da se edituje neverovatnom brzinom, u svakom slučaju br?e nego u drugim programima, mada nisam to video svojim očima.
Mozda je off topic, ali nedavno sam procitao interview sa izvesnim producentom koji je radio ovo i ono (i po?to sam mator naravno zaboravio sam ime čoveku :mrgreen: ) ali mi je bio interesantan komentar da sve ?to radi na kompu, namerno radi mi?em i ne ?eli da koristi shortcut-ove. Obja?njenje je bilo otprilike (prepričavam, poku?avajući da citiram):
"Mi se bavimo muzikom, umetno?ću, ljudi u poslu često zaboravljaju na to. Ne ?elim da radim brzo, ?elim da uvek imam vremena da razmislim i slu?am ?ta se događa pre nego ?to bilo ?ta uradim, bilo koju operaciju. Video sam ljude koji su ovladali programima tako dobro da edituju neverovatnom brzinom, ali od kakve je to koristi samo po sebi, ja se ne bavim serijskom proizvodnjom. Ovako dobijam u stvari na vremenu da bolje osetim kakav rezultat daje ono ?to radim, i da bolje razmislim o tome ?ta ću uraditi sledeće."
Dakle neka slobodna interpretacija onoga ?to je čovek rekao, ali mi je logika kojom ide bila interesantna pa eto, da podelim.

mandrak
13-10-2005, 02:40 PM
Meni je ta brzina pomalo cudan argument, generalno. To sam i ja čuo, da kada je neko zaista nave?ban, Protools omogučava da se edituje neverovatnom brzinom, u svakom slučaju br?e nego u drugim programima, mada nisam to video svojim očima.
Mozda je off topic, ali nedavno sam procitao interview sa izvesnim producentom koji je radio ovo i ono (i po?to sam mator naravno zaboravio sam ime čoveku :mrgreen: ) ali mi je bio interesantan komentar da sve ?to radi na kompu, namerno radi mi?em i ne ?eli da koristi shortcut-ove. Obja?njenje je bilo otprilike (prepričavam, poku?avajući da citiram):
"Mi se bavimo muzikom, umetno?ću, ljudi u poslu često zaboravljaju na to. Ne ?elim da radim brzo, ?elim da uvek imam vremena da razmislim i slu?am ?ta se događa pre nego ?to bilo ?ta uradim, bilo koju operaciju. Video sam ljude koji su ovladali programima tako dobro da edituju neverovatnom brzinom, ali od kakve je to koristi samo po sebi, ja se ne bavim serijskom proizvodnjom. Ovako dobijam u stvari na vremenu da bolje osetim kakav rezultat daje ono ?to radim, i da bolje razmislim o tome ?ta ću uraditi sledeće."
Dakle neka slobodna interpretacija onoga ?to je čovek rekao, ali mi je logika kojom ide bila interesantna pa eto, da podelim.

Pametno razmi?ljanje u svako slučaju.

Oggy
13-10-2005, 05:57 PM
Meni je Dule, ta prica skroz obrnuta...
Kada se bavis muzikom, onda sto manje vremena zelis da provedes ceprkajuci po menijima i opcijama za editing, te, analogno tome, svako nepotrebno zadrzavanje na tom delu price, oduzima ti vreme za bavljenje muzikom, skrece ti paznju na sasvim drugu temu i ubacuje u tehnicki, a ne u muzicki trip.

Mozda je tip samo trom, pa je nasao dobar izgovor? :D:D:D

zvincic
13-10-2005, 07:45 PM
Meni je Dule, ta prica skroz obrnuta...
Kada se bavis muzikom, onda sto manje vremena zelis da provedes ceprkajuci po menijima i opcijama za editing, te, analogno tome, svako nepotrebno zadrzavanje na tom delu price, oduzima ti vreme za bavljenje muzikom, skrece ti paznju na sasvim drugu temu i ubacuje u tehnicki, a ne u muzicki trip.

Mozda je tip samo trom, pa je nasao dobar izgovor? :D:D:D

a sta recimo ako muzicki trip ostavis muzicarima a ti se baziras na produkciju, tocnije mix....ilitiga tehnicki trip? :)

naravno, ovo vrijedi ako ne snimas sebe ili za sebe vec druge/za drugog :)

Oggy
13-10-2005, 09:40 PM
Vidis, imas pravo.
Idealno bi bilo kada bi tehnicke stvari odradjivao tehnicar, a muzicke producent.
Na zalost, vecina nas su tehnicari iz nuzde.
Bice bolje... Jednom... :D

OFF
13-10-2005, 09:50 PM
Da, a pored te dvojice, cesto se u ozbiljnom belo-svetskom studiju moze naci i Pro Tools Ing. sto meni govori u prilog nekih stvari izrecenih u ovoj temi.