View Full Version : kako izjednacavate da sve pesme budu jednake ?
statusband
09-10-2005, 01:50 AM
Recite mi okvirno,kako podesavate kompresor na master-u i kako izjednacavate da sve pesme budu jednake jacine,ima li neka fora ili jednostavno jacinu istih podesavas "na uvo"?I dali ce svaka pesma imati istu jacinu,ako ih sve poravnas na -12db po RMS-u,na primer?
statusband
11-10-2005, 12:58 AM
Ajmo ljudi,molim vas!!!!!!! :confused:
Pa ne treba ni da budu jednake. Kao sto svaka pesma ima svoju dinamiku, tako i ceo CD mora imati svoju dinamiku. Zamisli kad bi poravnao neku rokacinu sa nekom baladom u kojoj imas 2 akustare i vokal
ako ti je svaki mix dobar.. ako svaku stvar "maximizujes" taman toliko koliko treba, a da ne preteras, nema potrebe ni za kakvim ujednacavanjem... :)
sve na kraju legne na svoje mesto...
a za master... ja licno radim tako (sto ne mora da znaci da tako treba) sto "odsecam" pikove sa nekim obicnim stereo comp., mali ratio.. 1:1,5 recimo, i kasnije samo maximize kolko treba i to je to... samo treba slusati i slusati i traziti... ako hoces mozes da jos sredis mix nekim multiband-om, eq-om i post reverbom... to uvek ide pre ove dve poslednje kompresije... i jedan savet vise psiholoske prirode, to uvek radi kada su ti skroz odmorne usi... :)
poz
SandRob
11-10-2005, 02:15 PM
ma, ovo vise puti citan na forumu, kako se sa kompresorom i malim ratiom 1:1.5 rezu peakovi i nikako mi to ne ide u glavu?! :skeptik:
pa ja kontam da je to da bi generalno sve nabio malo vise, a da ne prdi :D
SandRob
11-10-2005, 05:33 PM
ma gledaj, vuce. ratio 1:1.5 je gotovo najmanji moguci ratio i snjin neces nista srizat. tako mali ratio se obicno koristi kad hoces da ti stvar dise i da zvuci otvorenije, u tom slucaju je cilj ne sjebat peakove (ne ih srizat), pa se i atak namista dosta sporo (recimo 10ms) sto znaci, da ce on propustat peakove. treshold ce ic relativno nisko (ne prenisko jer ce pumpat) i tako ces smanjit dinamiku pisme. e sad dolazi ono sto ti kazes, sa limiterom ces pojacat (limiter=pojacivac) nekoliko decibela, tako da ces snjin srezat peakove i za toliko koliko si sriza ces pojacat wav.
e sad, ima stvari koje moraju zvucat masnije. kod njih se ide na veci ratio (i do 1:3) i brzi atack (i do 1ms) ali i u temu slucaju kompresor nece rezat peakove, nego ce opet smanjit dinamiku i ucint da stavr zvuci kompaktnije i masnije. znaci, opet treba sa brickwallon srizat peakove (koliko god da smo na kompresoru bili namistili brzi atak), a ne sa kompresoron.
vjerojatno si se krivo 'odrazi', zato mislin da je bolje razjasnit da ljudi nebi nesto krivo razumili. :wink:
sto se tice statusbandovog pitanja 'hoce li svaka stvar namistena na 12db rms zvucat jednako glasno', odgovor je 'nece'. jedan od razloga je taj sto uho nije jednako osjetljivo na sve frekvencije. zato stvar treba smiksat dobro i u masteringu je obradit dinamicki ali i sonicki - eq-ima.
a kako se koristu eq-i odgovor je vrlo jednostavan. frevencije koje ti se dopadaju pojacas, a frekvencije koje ti se ne dopadaju stisas. :mrgreen: he, he
...pa se i atak namista dosta sporo (recimo 10ms) sto znaci, da ce on propustat peakove...
I tih 10 ms za attack kod takvog namjestanja kompresora u masteru je prekratko. Ja u ovim situacijama stavljam attack da bude oko 30 i vise ms.
Fora s tom blagom kompresijom je da propusti sve peakove (bubanj) a da hvata samo ono sto je izmedju udaraca bubnja. Upravo je poanta ne razlupati bubanj jer ce to ionako poslje limiter napraviti pa da se cijeli postupak ne ponavlja dva puta (i dodaje jos vise "izoblicenja").
Slusajte Sandra jer vam dobro govori. Sve potpisujem. Osim mozda ovo spomenuto oko 10 ms (ali i to moze biti dio njegovog "zvucnog potpisa", pa nije u krivu).
SandRob
11-10-2005, 05:49 PM
...pa se i atak namista dosta sporo (recimo 10ms) sto znaci, da ce on propustat peakove...
I tih 10 ms za attack kod takvog namjestanja kompresora u masteru je prekratko. Ja u ovim situacijama stavljam attack da bude oko 30 i vise ms.
Fora s tom blagom kompresijom je da propusti sve peakove (bubanj) a da hvata samo ono sto je izmedju udaraca bubnja. Upravo je poanta ne razlupati bubanj jer ce to ionako poslje limiter napraviti pa da se cijeli postupak ne ponavlja dva puta (i dodaje jos vise "izoblicenja").
Slusajte Sandra jer vam dobro govori. Sve potpisujem. Osim mozda ovo spomenuto oko 10 ms (ali i to moze biti dio njegovog "zvucnog potpisa", pa nije u krivu).
ja san reka 'recimo 10ms' sto je jos uvik relativno spor atak za mastering, sto ne znaci da se on ne moze stavit i vise... ali to su vec detalji za strucnjake u masteringu di sebe ne ubrajan. :mrgreen:
statusband
11-10-2005, 06:33 PM
Ovo pitanje za -12db je bilo i suvise glupo od mene,a za ostalo hvala,i normalno da znam da balada netreba da bude toliko jaka,koliko i neka brza stvar,nisam se izrazio kako treba,pitanje je trebalo da bude:Kako da poravnam po snazi sve pesme slicnog ritma i intenziteta.Ali mi je sada sve jasno,jos jednom,hvala.Preporucite neki soft multiband compresor.
shigumicu
11-10-2005, 10:38 PM
Kjaerhus Audio Golden Compresor GCO-1, po meni jako dobar. ;) :)
a ne ne.. nisam ja pricao o shotov-oj metodi sa niskim thresholdom, vec za sitno doplegavanje pre krajnjeg limitinga...
pazite, sasvim je moguce da su me pogresno ucili ili da sam ja istripovao nesto... ali... dakle.. attack u principu 30-50 kod tih stvari i to ne odseca bubanj vec samo maaalo smanji kompletnu dinamiku da bi na limiteru to moglo izaci malo glasnije... primera radi, threshold mi je otprilike na isto toliko db koliko i najjaci kick... ako na -8.5, thresh je na -8.5 i kada krene sva ta halabuka u mixu to se samo malo sitno ispegla... onda ide maximizer i gotovo...
dakle.. sasvim je moguce da radim potpunu nebulozu, ali do danas sam izbacivao po 3 demo pesme za neku prodaju i uopste nisam imao vremena da sve to isprobavam...
ali... sada cu imati vremena da eksperimentisem jer se zavrsava prva ozbiljna stvar koja se izdaje (jupiii) pa cu da javim sta zaista works 4 me ;)
pozdrav!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.