PDA

View Full Version : Pitanje za znalce(u ovo se ne razumijem najbolje)

Ad Fines
06-10-2005, 10:36 PM
Bio sam kod prijatelja u njegovoj prostoriji za rad sa glazbom.
Problem koji ima nismo uspjeli ni ublaziti, a kamoli rjesiti.:banghead: :banghead:
Dakle, mjesto sa kog slusa monitore je napadnuto neopisivom snagom frekvencija tona G. Ljudi moji, da tako nesto postoji nisam mogao vjerovat.:confused: Tako je glasan da jednostavno ne mozete vjerovat niti ista bilo cuti u recimo nekom mixu.Katastrofa. :o
Ja sa te strane gdje bi sta trebalo postavit da se to koliko-toliko izgubi,ne znam skoro nista.:p Sebi sam radio uz pomoc Shota i nemam takvih problema.:da:
Htio bih pomoci tom decku da se ne muci.
Ima alesis m1 mk2 u prostoriji 3x4.
Gdje bi trebalo sta postavit od materijala?
Ne treba pretjerivat jer nije mu toliko u interesu,samo je bitno da kad nesto radi da je to moguce.
Zao mi ga je vjerujte mi.Siguran sam da je ovako nesto malo ljudi culo.Koja snaga......
Hvala unapred!:)

zvincic
06-10-2005, 10:58 PM
stojni valovi...

rjesenje: bass trapovi i helmholtz rezonator namjesten na kriticnu frekvenciju.

OFF
06-10-2005, 11:06 PM
Nemam sad neku tabelu kod sebe, ali taj G je negde na 103Hz, pa na 51,5 (priblizno- ne znam ni u kojoj je oktavi taj sto pravi boooooo). Ako je npr 103Hz (sto je verovatnije), znaci da je njegova talasna duzina negde oko 3,4m. To znaci da imas stojeci talas od neke povrsine koja je od monitora udaljena za pola tal.duzine - 1,7m. Najverovatnije je plafon, i onda je najjeftinije pokusati zakositi tu povrsinu nekom rezonantnom plocom (puno drvo, gips.....) i otkloniti paralelnost izmedju npr plafona i poda (ili bocnih zidova, sto je takodje moguce)

Shot
07-10-2005, 03:23 AM
Ogledalce ogledalce sto mi se to dogadja!
Stojni val. Ili ti po strucno modalitet prostorije...

Treba samo slomiti paralele zidova. Recimo da si postavi da mu iza ledja zid bude cik-cak. Neke gips-kartonske ploce od 50tak centimetara postavi pod kutem od desetak stupnjeva. Onako blagi cik-cak. Vec ce to puno pomoci. Bitno je da se zvuk ne odbija nazad "u sebe", znaci istom putanjom da se ne vraca nazad.
Druga varijanta je napraviti precizni Helmholtzov rezonator (rupicasti ili panel - kako god).
Mozda da za pocetak covijek kupi par kvadrata 10cm debele mineralne vune i stavi to u neki okvir drveni pa objesi na zid/strop.
Ogledalce ogledalce... za to se koristi ogledalce. Bez zezanja! Stavis svijecu ili zarulju tik do monitora (kod visokotonca). Onda sjednes tamo di inace sjedis, a drugi ti covijek ide ogledalcem okolo po zidu. Tamo gdje se pogodi da preko ogledala vidis sliku svijece/zarulje, to je mjesto gdje se zvuk odbija od zida i ide u tebe. Na to mjesto stavis neki apsorber velicine pola sa pola metra.
Sve su to metode koje mogu pomoci.
Ono prvo je najbitnije - slomiti paralelne zidove! Onda vise NEMA stojnih valova! Ovo ostalo su neke dodatne ideje...

Ad Fines
07-10-2005, 09:29 AM
Nemam sad neku tabelu kod sebe, ali taj G je negde na 103Hz, pa na 51,5 (priblizno- ne znam ni u kojoj je oktavi taj sto pravi boooooo). Ako je npr 103Hz (sto je verovatnije), znaci da je njegova talasna duzina negde oko 3,4m. To znaci da imas stojeci talas od neke povrsine koja je od monitora udaljena za pola tal.duzine - 1,7m. Najverovatnije je plafon, i onda je najjeftinije pokusati zakositi tu povrsinu nekom rezonantnom plocom (puno drvo, gips.....) i otkloniti paralelnost izmedju npr plafona i poda (ili bocnih zidova, sto je takodje moguce)

G zica na bas gitari na 12-om polju ima najjaci efekt boooooo,
dok je na ostalim mjestima gdje se ton g svira znatno manje,al ovo je nesto sto je abnormalno!!!!

Ad Fines
07-10-2005, 09:39 AM
Ovako,
To je bila prostorija koju je on uredio sebi za rad sa glazbom.Nista profi,onako za dusu.
Oblagao je gips plocama zidove.
Sto se drvene konstrukcije ticeide ovako, drvena stafla debljine 8 cm, pa na sljedecih 62.5 cm jos jedna na koju je pribijena letva debljine 2 cm.
Ima cik cak zidove,samo je pitanje dal je to dovoljno jer je radjeno onako na ho-ruk,al mislim da nije ni bitno jer je samo potrebno izbjeci paralele.
Plafon i pod su mu paralelni s tim da je na podu laminat i da nema tepiha.

SandRob
07-10-2005, 10:29 AM
kad san bi mali svira san u bandu i bi san nasa u prostoriji di smo vjezbali frekfenciju na koju se sve treslo i to me je jako gustalo, sve dok nisan srusi plafon. jebate, kad su one zeljezne resetke u kojima stoju neonke pocele padat. jedva san zivu glavu izvuka. :mrgreen:

zvincic
07-10-2005, 10:52 AM
Ovako,
To je bila prostorija koju je on uredio sebi za rad sa glazbom.Nista profi,onako za dusu.
Oblagao je gips plocama zidove.
Sto se drvene konstrukcije ticeide ovako, drvena stafla debljine 8 cm, pa na sljedecih 62.5 cm jos jedna na koju je pribijena letva debljine 2 cm.
Ima cik cak zidove,samo je pitanje dal je to dovoljno jer je radjeno onako na ho-ruk,al mislim da nije ni bitno jer je samo potrebno izbjeci paralele.
Plafon i pod su mu paralelni s tim da je na podu laminat i da nema tepiha.

vidim da i Shot spominje razbijanje paralelnih zidova, ali nadam se da kuzi da to i nece bas pomoci ako se napravi tako da nema utjecaja na bas podrucje.

nije dovoljno staviti gipsanu plocu pod kutem jer problematice niske frekvencije (velike valne duljine) prodju kroz to bez problema.
zidovi pod kutem imaju smisla samo ako su napravljeni da utjecu na niske frekvencije, dakle ili pravi zidovi (masa!) ili studijska konstrukcija sa mineralnom vunom.

inace, dokopao sam se dobre knjige - McGraw-Hill - The master handbook of acoustics

nije velika, nesto ispod 6 Mb, ako ima zainteresiranih, stavit cu je na server.

pozdrav

mirzaa
07-10-2005, 12:40 PM
[QUOTE=Ad Fines]inace, dokopao sam se dobre knjige - McGraw-Hill - The master handbook of acoustics

pozdrav
stavi stavi. takvog štiva nikada dosta :)

zvincic
08-10-2005, 12:53 AM
http://zvina.hg-host.info/misc/knjiga.pdf

Shot
08-10-2005, 03:32 AM
@zvina - imam tu knjigu (ko pravi lopov sam si kopirao original) - ta knjiga je svetinja! Najbolja naj naj najbolja!

@AdFines - Istin, treba puniti prostor izmedju zida i gips-kartonskih ploca s mineralnom vunom. Ili popunit sve, ili napraviti prostor zraka, pa prostor mineralke. To je malo petljavo za izvest, al radi. To donekle spasava stvar. Ako rezonira drasticno samo na mod frekvencijama, onda je mozda najbolje rezonator izgradit i objesit ga na zid. Skini od Zvine ovu knjigu i tamo ti je sve objasnjeno kako se proracunava i konstruira.
:)

kVu
08-10-2005, 04:42 AM
inace, dokopao sam se dobre knjige - McGraw-Hill - The master handbook of acoustics

uuuuuuuuuuu kako je ovo dooobrooo...

hvala majstore!

samo gde da odstampam 600 i kusur strana :confused:

Boskovic
08-10-2005, 11:09 PM
Da, ovo je mrak knjiga. Ja se evo danima kanim da je naruchim, tako da mi je ovo vrh palo. THNX! :)

Boskovic
09-10-2005, 03:17 AM
Zvina, gledao sam malo po Amazonu i vidim da ima stotine knjiga slichne i srodnih tema. Jel imash josh toga?
BTW mogli konstatovat koje su od ovih knjiga posebno dobre i za preporuku.

zvincic
09-10-2005, 04:45 PM
Zvina, gledao sam malo po Amazonu i vidim da ima stotine knjiga slichne i srodnih tema. Jel imash josh toga?
BTW mogli konstatovat koje su od ovih knjiga posebno dobre i za preporuku.

imam ja svega u arhivi, pogledat cu veceras kad dodjem doma pa javim.

Illiron
09-10-2005, 05:01 PM
To je odlicna knjiga, topla preporuka za sve koje zanima akustika da skinu...

boggy
19-10-2005, 06:32 AM
Pozdrav svima,

Nisam akusticar po struci i "prirodi" ali sam primetio neke pojave na niskim
frekvencijama onako polu-laicki... dok smo testirali BoZo Audio Test signal (http://www.bozoel.com/products/bozotest/index.html) u nekim studijima sa sredjivanom akustikom.

vidim da i Shot spominje razbijanje paralelnih zidova, ali nadam se da kuzi da to i nece bas pomoci ako se napravi tako da nema utjecaja na bas podrucje.

nije dovoljno staviti gipsanu plocu pod kutem jer problematice niske frekvencije (velike valne duljine) prodju kroz to bez problema.
zidovi pod kutem imaju smisla samo ako su napravljeni da utjecu na niske frekvencije, dakle ili pravi zidovi (masa!) ili studijska konstrukcija sa mineralnom vunom.

Mislim da gipsane ploce nisu prepreka za niske frekvencije, nisu cak ni betonski zidovi... da se razumemo. Jedini je problem sto gipsana ploca ne propusta vazduh, nema neku veliku tezinu i prilicno je elasticna... Ne mogu da kazem da mi je bas jasno zasto bas svu staklenu/mineralnu vunu pokrivaju samo gipsanim plocama po nekim studijima.
Recimo, primetio sam da na jako niskim frekvencijama (lakse je koristiti nas test signal, imate link gore, pa probajte, ne morate da nabadate frekvencije), gipsane ploce prave od sobe svojevrstan efekat "naduvavanja". Da, soba je promenila zapreminu i to osetno... to sam mogao da "cujem".

Naime, posto je 100% monitoring sistema u studijama bazirano na promeni pritiska u sobi a ne na promeni brzine vazduha (kompresione i bas refleks kutije tako rade), onda je logicno ocekivati da sve sto "uduvate" u sobu se prenosi i na zidove... ako su pri tom ti zidovi laki i mogu se jednostavno "savijati", onda pored stojeceg talasa imate i pojavu slicnu koju imate kod bubnja... a nisam stekao utisak da ste bas to hteli.

A sta se desava, kada se sve to slozi na neki nadrealni nacin? Cak ni iluziju o tome ne mogu da stvorim, a kamoli da kazem da znam sta se tada desava.

Mozda ne bi bilo lose ukloniti po neku gipsanu plocu i vratiti sobu delimicno na njene cvrste zidove, a ne kao sada, da bude kao Tetra-Brick pakovanje za sokove...

Ili, ako volite gipsane ploce, onda "zgusnite" malo rostilj od gredica iza tih ploca, pa moraju na nesto da se oslone!

Mozda ja samo spekulisem ali ko zna, mozda ovo nekome pomogne. Shvatite da ja nisam akusticar, nego samo pokusavam da racionalno razmisljam, i znam da mi to ne uspeva bas svaki put. Sve moje "savete" shvatite uslovno.

Ne zaboravite, na kraju krajeva, da se sva teorija stojecih talasa u sobama zasniva na beskonacno cvrstim i nesavitljivim zidovima koji imaju samo rezistivnu komponentu, odnosno, kadri su samo da reflektuju i potrose vas (znam, teskom mukom, znojem, trudom i novcem stvoreni) SPL, ali kada ubacite u tu pricu relativno tanke, lagane, savitljive, elasticne i kontinualne gipsane ploce, samo sa staklenom vunom kao osloncem iza njih, dobijete i reaktivnu (po prirodi induktivnu, za one koji se razumeju u elektrotehniku) komponentu, a to znaci da dobijate i mogucnost da nj.v. zid pocne da svira, na frekvencijama koje on (zid) najvise voli... a ako vam se to ne bude svidelo... mislim da to njega nece preterano potresti... (mislim na njega - "zida")

pozdrav

Da knjiga je dobra, treba to citati, a takodje nije lose imati knjige iz kojih su nastale sve ostale, pisci su Olson i Beranek.

pozdrav :mrgreen:

-bogi

FrankoPanko
28-10-2005, 11:19 PM
AdFines, a da pocnes radit pjesme u A-duru (zvucat ce rokerskije):rotfl:.
Salim se i ja sam imao slicnih problema do prije godinu i pol kada sam iz temelja preuredio studio. Uz malu pomoc knjige Ozrena Bilana "Akustika prostorije" i stotine fotki sa raznih sajtova odlucio sam se za dva bas trapa u uglovima iza monitora u reziji (imas sliku mojeg studia u rubrici "slike setupova"). U kutove na zid sam stavio od vrha do dna tervol (kamena vuna) od 5 cm debljine, a malo ispred njih dijagonalno sendwich od iverice 18 mm koji slobodno visi i na kojeg je s obje strane pricvrscen tervol od 5 cm (dimenzije sendwica: 12x40x190 cm), a preko svega sam stavio dekoracijsku tkaninu napetu preko drvenog okvira. U prostoriji za snimanje sam napravio slicno samo sire (oko 1m) s tim sto umjesto one tkanine dolazi ljepenka (koja je u funkciji pasivne membrane za absorpciju srednjih i srednje-niskih frekvencija), te par cm ispred ljepenke daske poslagane u nepravilnim razmacima sve do vrha, ali po proracunu (13 perioda), koje se ponasaju pak kao difuzori za visoke frekvencije. I, naravno sve to hermeticki zatvoreno (poklopac sa gornje i donje strane kao toblerona) i to mi se je pokazalo kao odlicno rjesenje, ponajprije za ubit basove.:da:

Predrag Trpkov
28-10-2005, 11:34 PM
Ogledalce ogledalce sto mi se to dogadja!
Stojni val. Ili ti po strucno modalitet prostorije...

Treba samo slomiti paralele zidova. Recimo da si postavi da mu iza ledja zid bude cik-cak. Neke gips-kartonske ploce od 50tak centimetara postavi pod kutem od desetak stupnjeva. Onako blagi cik-cak. Vec ce to puno pomoci. Bitno je da se zvuk ne odbija nazad "u sebe", znaci istom putanjom da se ne vraca nazad.

Ono prvo je najbitnije - slomiti paralelne zidove! Onda vise NEMA stojnih valova! Ovo ostalo su neke dodatne ideje...

I dalje itekako ima stojnih valova, samo su kompliciraniji kao i njihova analiza i proračun akustičkih zahvata.

Eliminiranje paralelnih zidova ne eliminira stojne valove. To je prilično, iako ne 100%, efikasna mjera protiv flutter jeke. Ali stojni valovi se ne mogu eliminirati u zatvorenim prostorijama. Cilj akustičkog in?enjeringa nije njihova eliminacija nego raspoređivanje i kroćenje.

Predrag

Boskovic
29-10-2005, 06:23 AM
Uz malu pomoc knjige Ozrena Bilana "Akustika prostorije" ...

Dje ima da se nabavi?

FrankoPanko
29-10-2005, 08:19 PM
Probaj na netu (Google pretrazivac) pod nazivom knjige i autora potrazit, ne sjecam se tocno adrese, ali je izdana u Zagrebu prije nekoliko godina, ima nekih 500-tinjak stranica, a ja sam od poznanika iskopirao 70-tak koje su mi bile najbitnije. Naravno, kao sto Predrag (cestitam na prinovi:)!) kaze tu su jos i stojni valovi i jos mnogo detalja. Malo cu se potrudit da iskopam neke fotke prilikom konstrukcije svojeg studia, pa cu ih dat na forum. Nije to nista profi, sve su to bili nekakvi kompromisi, ali za relativno mali novac dobio sam barem reziju i studio gdje vise nemam problema sa niskim i srednjim frekvencijama, a s kojima sam prije muku mucio.

Ad Fines
31-10-2005, 08:01 PM
AdFines, a da pocnes radit pjesme u A-duru (zvucat ce rokerskije

U mom studiu nije frka.Sve radi odlicno.Problem je kod prijatelja.:)

Tiki the Boyler
15-11-2005, 03:18 PM
Veliko HVALA za knjigu!