PDA

View Full Version : Kontrabas u?ivo

Orba
22-09-2005, 07:55 AM
Treba uskoro da snimam neku swingersku ekipu u?ivo pa se razmi?ljam kako da iz mečke izvučem najbolje od onoga ?to mo?e da da. Ono ?to za sada znam je da nije neki komad u pitanju (?perka) i da je ozvučen ali da ozvuka nije ba? najbolja.

Obzirom da je svirka u malom klubu i da cela stvar nije na profi nivou molim vas nemojte mi davati savete koji podrazumevaju upotrebu skupe opreme. U stvari, mo?da bolje da ja ka?em ?ta bi dolazilo u obzir.

Od mikrofona:
- Senheiser MD 441
- Shure SM57
- Shure SM58
- Behringer C1
- Behringer XM2000S
- Samson 7-kit (kick)

Preampi:
- ART TPS II
- SM Pro Audio TB202
- bez preampa nego pravo u Yamaha MG16/6fx

Dakle, ako neko hoće da mi pomogne nek mi ka?e kako da "hvatam" kontrabas u?ivo? Kojim mikrofonom, kojim preampom, iskoristiti mogućnost pravljenja podmiksa ozvuke i mikrofona, kako postaviti mic kada se basista sve vreme kreće..?

Hvala unapred.

Oggy
22-09-2005, 09:56 AM
Ozvuci ga ili sa 57 ili sa 441
Ozvucavas ga tako sto na levi "f" (sviracka perspektiva) stavljas mic i vertikalnim podesavanjem dobijas meksi ili tvrdji zvuk. Sto blize mic kobilici, zvuk je tvrdji, sto dalje- meksi.
Mozda ti je u slucaju da je svirac " nemiran" mozda bolja varijanta 441 zato sto je malkice sira od 57, ali bih ja verovatno prvo probao sa 57 jer ona jako lepo usmeri zvuk kontrabasa koji je uglavnom nedefinisan.
Naravno u preamp, ali ne u Buddy-ja

Shot
23-09-2005, 12:12 AM
Ja definitivno glasam za 441. Ima preciznije donje podrucje.

OFF
23-09-2005, 12:16 AM
Ja ne bih stavljao mic ispred f otvora iz istog razloga zasto ga ne bih postavio ispred 'rupe' na gitari. U zavisnosti sta se zeli dobiti ima raznih pozicija, ali bih krenuo od nekog usmerenja ka kobilici sa 441 na jedno 30tak cm. Ali treba svasta probati..........

Orba
23-09-2005, 06:49 AM
OK. Hvala na savetima. Negooo, ?ta ovo znači?

Naravno u preamp, ali ne u Buddy-ja

Hoću reći - ?ta ti znači: "Buddy"?

Oggy
24-09-2005, 12:29 AM
Ma ja sam istripovao da si spomenuo M Audio Studio Buddy preamp, ali sad kad bi me pitao ne znam zasto... :)