View Full Version : problem sa lunom II
Evo pred par dana stigla mi Luna ili po novom Scope Home.
Odmah nakon instalacije primjetio sam učestalo pucketanje.To pucketanje je jo? izra?enije kad pokrenem Cubase(SX3) ,pucketa svakih nekolio sekundi(iritantno za po pi..)
Na planetz.com ima post o tom problemu ali ni jedno od navedenih rje?enja u mom slučaju ne radi.
Interesira me dal jo? tko ima sličnih problema i kako to rije?it ?
Hvala!
peraZdera
21-09-2005, 12:18 PM
Daj malo vise informacija(da li se to desava kada pustas audio CD, kada radis muziku u SX-u,...) ... i koju konfiguraciju imas?
De?ava se stalno.
Konfiguracija :
Celeron 2,6 mHz
MB MSI neo plat.
2 GB RAM-Apacer
HDD-80 gb+ 120 gb - oba seagate Baracuda 7200 rpm
Scope home (sfp 4.0)
radeon 9200
neznam ?ta bi jo? bilo bitno
naime ,dok god mi je monitoring uključen čuje se pucketanje- učestalije je u cubaseu
to nije pucketanje tipa kad cubase nakrca? sa vst-ima pa kad procesor radi glitcheve.pucketa i sa praznim projektom
Vidi, vrlo je moguce da je do drajvera, odnosno njegove instalacije. Luna trazi odredjen redosled instalacije (win na cist sistem, pa ubacis karticu, pa drajver za nju, pa sx pa tek onda scope itd)...ili ti mozda neki kablic pravi problem.
SandRob
21-09-2005, 03:06 PM
provaj povecat latenciju.
vidi je li ti dat prioritet background servicesima.
iskjuci u msconfig sve nepotrebne startupe... mozda neki norton ruje u backgroundu?
Probaj i u podesavanjima Lune Clock prebaciti na Master
SandRob
22-09-2005, 01:48 AM
Probaj i u podesavanjima Lune Clock prebaciti na Master
u slave modu mu nebi ni radila uopce osim ako ne dobija clock od necega.
prvo treba tvikat windows za audio. neki setinzi su jako vazni i ako nisu podeseni pucketat ce.
Evo pred par dana stigla mi Luna ili po novom Scope Home.
Odmah nakon instalacije primjetio sam učestalo pucketanje.To pucketanje je jo? izra?enije kad pokrenem Cubase(SX3) ,pucketa svakih nekolio sekundi(iritantno za po pi..)
Na planetz.com ima post o tom problemu ali ni jedno od navedenih rje?enja u mom slučaju ne radi.
Hvala!
Probaj je staviti u drugi komp, ako ne radi onda je riknula nazalost ako radi onda je do nekakvih nekompatibilnosti sa plocom ili nekim drugim uredjajem u kompu.
idekius
22-09-2005, 09:00 AM
Proververi IRQ na kome se nalazi kartica, pozeljno je da bude 5 ili 9 i na njemu nista izuzev nje nebi trebalo da se nalazi!
Dakle Luna nebi trebalo da sheruje IRQ sa bilo chim, izuzev, eventualno, sa drugom CW DSP kartom...
SandRob
22-09-2005, 10:03 AM
na normalno tvikovanemu konpjuteru luna mora radit bez greske. ako je sve ucinjeno kako treba (potrazi na forumu - imas detaljne upute za optimalizaciju sistema) i ako nije preniska latencija (4-7ms je optimalno, a kad ne sviras vst instrumente mozes slobodno stavit 25ms) mora radit.
cak i sheranje irq-a mislin da ne bi trebalo imat veze sa pucketanjem, ali svejedno treba namistit kako dejan kaze, jer se u protivnon moze dogodit da luna uopce ne radi. ako imas (kad budes ima) vise cw kartica, onda je pozeljno da su sve na isti irq.
Mogli
22-09-2005, 12:26 PM
Hvala!
Ja sam imao nedavno isti problem, sve sam pokusao, ali je sve bilo uzalud. Menjao sam slotove, cistio je alkoholom, ponovo instalirao Lunin softwer,pucketala je i na drugom racunaru, trazio odgovor po net-u, ali se pucketanje stalno javljalo i vec kad sam pomislio da mi je crkla Luna - ono je prestalo. Kako i zasto, nemam pojma, jednostavno samo od sebe! Da ti kazem da uzmes i ocistis Lunine spojeve sa alkoholom - to je bez veze, jer ti je nova karta, ali postoji mogucnost da ti je bila prasnjava maticna ploca. Ako je tako, onda usisivac u ruke i alkohol za Lunu. Svakako uzmi u obzir sve ovo prethodno sto su kolege rekle pre mene, ali ako pucketanje ne prestane ili budi strpljiv i cekaj da samo prodje ili druga kartica, sto je svakako bolnija varijanta. Ja bih izabrao ovo prvo - strpljenje.:D
hmm... mozda bi mogao da probas stari Scope 3.1c, ako sve ostalo ne upali .. ja sam jos uvek na njoj
STUDIOTON
22-09-2005, 07:17 PM
/?/
Hvala , trebat će mi neko vrijeme da sve to isprobam. nisam je instalirao na čist formatiran disk,windowsi ba? i nisu optimizirani.
formatirat ću disk pa ?ta bude
SandRob
22-09-2005, 08:31 PM
cw radi bezprijekorno, cak i ne treba radit neke bijesne optimalizacije, ali nekoliko stvari moras ispostovat.
pucketanje se uglavnom javlja:
- zbog male latencije (ovisi o cpu)
- ako nije dat prioritet background servicesima (onda ga grafika jebe)
- ako nesto ruje u backgroundu (vidi sto ti je u startupu)
- ako na drajvovima nije ukjucen dma (to sve kartice jebe)
- ja drzin iskjucen system restore... (neko kaze da to nije vazno)
jos treba pazit da cw ne dili irq sa necim ili, ako imas vise cw kartica da ga dilu medjusobno... i to su mislin najglavniji tvikinzi.
ja san takodjer vidi da cw bolje radi sa 16 irq-ova, ali i to ovisi o maticnoj i chipsetu, tako da moze bez greske radit i u punom acpi modu i sa ht-om. :da:
Meni recimo radi u ACPI modu s HT procesorom i nema nikakvih problema...
kako da namjestim Irq?(sorry ne znam)
SandRob
23-09-2005, 06:12 PM
kako da namjestim Irq?(sorry ne znam)
mozda mozes u biosu ili tako da primistis lunu u drugi slot, ali mislin da ti to nema veze sa pucketanjem.
napravi ti onih nekolioko tvikinga u windowsu, pa javi je li jos pucketa?
Hvala na pomoći, formatirao sam hard i instalirao sve na čisto,malo podesio windowse ---
Radi ko avion, HVALA
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.