View Full Version : Test zvucnika!
dvuckovic
21-09-2005, 03:18 AM
Napravili smo test signal za SLUSNO testiranje zvucnika. Za pocetak saljem link za 10Hz-100Hz, jer je tu uglavnom najveci dio problema u akusticki neobradjenim sobama i lose dizajniranim zvucnicima. Na pocetku fajla imate 16 puta 1kHz, koji vam moze sluziti za kalibraciju opreme i nivoa slusanja. Ako imate xvid codec, mozete da gledate na monitoru koja frekvencija svira. Ocekujte da cete cuti prakticno sve nepravilnosti u vasem sistemu, a da vam za to saznanje niko nece uzeti 2000 eura, samo da bi dosao sa mjernim mikrofonom i malo softvera.
Fajl je potpuno sinteticki generisan, potpuno bez ikakvog dithera i "dodataka".
Pazite kad pustate, ne zelim da me neko trazi po gradu jer je spalio zvucnike. :) 10Hz se ne cuje, ali lako umlati woofer. ZATO smo stavili 1kHz na pocetku. :)
Isto tako mozete da provjerite njim i preciznost softvera sa kojima radite, sumiranje u multitracku i tacnost peak meteringa. Peak u fajlu je -0.836682 dBfs..
Evo ga link:
http://www.bozoel.com/products/bozotest/
Javite kako vam izgleda.
lesha
21-09-2005, 03:58 AM
nisam siguran kako da upotrebim ovaj test..
nije mi jasno kako mogu da cujem to sto treba da cujem.. :confused:
dvuckovic
21-09-2005, 04:22 AM
Pa, u teoriji bi trebalo da cujes jasan zvuk, bez ikakvih primjesa i rezonanci sobe. Probaj, bice ti jasno.
boggy
21-09-2005, 04:29 AM
Zdravo,
Prvo prevuci neki od fajlova, raspakuj ih winrarom (http://www.rarlab.com/) (http://www.rarlab.com/%29).
To su "filmovi", zvuk na tim "filmovima" je test signal, pusti film i cuces zvuk.
Za to ti treba xvid codec, koji ocekujem da imas, ako ne, pogledaj po netu
neki od codec-pack-ova. Koriste se kod gledanja filmova...
Koristi svoje culo sluha i posle nekog vremena ces poceti da cujes sta je
"suvisno", "pogresno" i "naopako" u zvuku iz tvojih zvucnika. To ionako radis svaki dan :) Posle nekog perioda vezbe moci ces da razlucis sta te u sistemu kojim slusas muci i nervira...
Pazi, nisu sve anomalije PROBLEM, sa mnogima ljudski mozak i usi mogu uspesno da izadju na kraj, ali sa nekima ne mogu, i one ti smetaju najcesce.
Isto tako moras da imas u vidu da ne postoji na svetu sistem za slusanje koji moze TACNO da "odsvira" ovaj test signal i da pri tom ti ne cujes nikakve anomalije... mozda ce tako nesto napraviti u buducnosti mozda ne, ali sada je tako...
Treba testirati na raznim nivoima snage, osluskivati da li se to "javlja" soljica za kafu na stolu u susednoj sobi itd...
Pri tom pazi na woofere pri Low Frequency test. Prilikom pravljenja materijala uvek se sve ispod 20Hz sreze sa High Pass filtrom, ovde to nije slucaj, 10Hz ima isti nivo kao i 1kHz, i zato i postoji "uvertira" od 16 impulsa od 1kHz za kontrolu nivoa...
10Hz
E da, na 10Hz moras pratiti membrane ocima, posto ako nesto budes "cuo" moze biti kasno :), pojacavaj POLAKO od minimuma dok ne pocnes da "cujes" ton, to sto budes cuo na 10Hz bice visi harmonici (20,30...) zbog klipovanja, utisaj dok to ne prestane i kreni da osluskujes sve ostale sumove... spider, voice coil,sum vazduha iz porta, itd...
ne bi smelo nista da se cuje iako membrana vidno "talasa" a klipovanje ne cujes... itd.
Poruka svima
U fazi smo beta-testiranja, sve informacije i sve sugestije su dobrodosle, kao i sva iskustva i observacije koje mozete opisati, budite pazljivi i testirajte prototip signala koji bi vama mogao da sluzi svakodnevno, a da pri tom koristite samo svoje usi i kulturu slusanja.
Ovo nisu "merenja" gde ce vam neki "autoritet" reci da li vam je XYZ zvucnik dobar ili los, sve je na vama i vasem slusnom iskustvu, talentu, znanju i ukusu, a na to ste navikli.
Budite sigurni da nema zvucnika koji ovo sto smo napravili mogu da odsviraju a da im niko ne nadje gresku, cucete je sami, ako ste iskreni prema sebi i drugima. Signal je jako jednostavan i lako se nauci sema kako bi "trebao da zvuci".
pozdrav
boggy
lesha
21-09-2005, 12:06 PM
dobrodosao boggy :)
nije problem, znam kako da skinem, otpakujem i pustim xvid, pretpostavljam da zna i 99% ljudi ovde... ;)
odgovorio si mi uglavnom pri kraju poruke kako treba da slusam, samo me zanima na kojoj jacini?
niske frekvencije bi trebalo da prave probleme ne odredjenoj jacini, ne kada su monitori utisani..
sto se tice 10hz, to su najbolje osetili moji hi-fi zvucnici kada sam pre par godina prosao sinesweep-om kroz sve frekvencije..
tu je bass drajver i proprdeo...
peraZdera
21-09-2005, 12:26 PM
Sve frenkvencije treba da se cuju istom jacinom. Na mojim slusalicama Sennheiser HD 437, recimo ima velika rupa od oko 3500Hz pa do 3700Hz koja ne moze da se koriguje ekvilajzerom. Ali opet gledam ADAM monitore na netu od oko 1300 evra i oni kazu da se vode od recimo 35Hz-32kHz ali +/- 3db sto je dublo slabije i sto bi se itekako culo sa ovakvim testovima.
Uzgred ovakve testove zvucnika moze naci svako ko ima sound forge u njegovom FM synth-u u presetima.:)
boggy
21-09-2005, 02:47 PM
dobrodosao boggy :)
:)
nije problem, znam kako da skinem, otpakujem i pustim xvid, pretpostavljam da zna i 99% ljudi ovde... ;)
sjajno :)
odgovorio si mi uglavnom pri kraju poruke kako treba da slusam, samo me zanima na kojoj jacini?
Na raznim jacinama... slusaj kada imas vremena bez neke obaveze da ikakav problem "uhvatis", tako ces to lakse uraditi.
niske frekvencije bi trebalo da prave probleme ne odredjenoj jacini, ne kada su monitori utisani..
Jedna od pojava pri promeni jacine koja se moze ustanoviti je kompresija koju zvucnici prave sami po sebi... cak je lakse reci da zvucnici menjaju potpuno karakter pri ne tako drasticnim promenama glasnoce... samo
treba slusati pazljivo... i najvaznije je nista ne pokvariti.
sto se tice 10hz, to su najbolje osetili moji hi-fi zvucnici kada sam pre par godina prosao sinesweep-om kroz sve frekvencije..
tu je bass drajver i proprdeo...
Ovaj signal ima daleko manju ENERGIJU od sweep signala u sirem smislu....
Slusanje ovog testa moze mnogima znacajno povecati znanja iz akustike i obrade zvuka.
toliko
pozdrav
Bogi
boggy
21-09-2005, 03:03 PM
Sve frenkvencije treba da se cuju istom jacinom. Na mojim slusalicama Sennheiser HD 437, recimo ima velika rupa od oko 3500Hz pa do 3700Hz koja ne moze da se koriguje ekvilajzerom.
To si cuo samo na HD437 ili na jos kojim?
Pitam zato sto na tim frekvencijama "konstrukcija" glave i usne supljine pocinje da igra ulogu.
Ali opet gledam ADAM monitore na netu od oko 1300 evra i oni kazu da se vode od recimo 35Hz-32kHz ali +/- 3db sto je dublo slabije i sto bi se itekako culo sa ovakvim testovima.
Pazljivo sa proverama proizvodjackih "performansi"... mnogi pricaju da njihove sprave mogu i vise nego sto realno mogu... a ipak ih moras kupiti da bi ih pokvario u probanjima "da li mogu..."
Uzgred ovakve testove zvucnika moze naci svako ko ima sound forge u njegovom FM synth-u u presetima.:)
Sjajna ideja, ako neko ima vremena neka pokusa da oduzme svoj 1kHz od naseg, pa nek posalje sliku rezultata kako mu izgleda "nula" ili "tisina".
pozdrav
Bogi
ProkDu
21-09-2005, 05:21 PM
Test 10-100 Hz:
Pa evo, na prvo slusanje sam primetio da desni woofer "grebe" vise. Da li je to coil ili olabavljena skretnica koja radi unutra neznam.
Zatim, od 30-55 Hz imam boooooom, booooooom, sto je pretpostavljam do rezonanca sobe, a najveci booooom je oko 39 Hz.
boggy
21-09-2005, 05:48 PM
Test 10-100 Hz:
Pa evo, na prvo slusanje sam primetio da desni woofer "grebe" vise. Da li je to coil ili olabavljena skretnica koja radi unutra neznam.
Zatim, od 30-55 Hz imam boooooom, booooooom, sto je pretpostavljam do rezonanca sobe, a najveci booooom je oko 39 Hz.
TOOOO! :cool:
Nama proradilo :) samo jos da otvorimo salter :rotfl:...
Majstore, dohvati se sada 1000-24000Hz i proveri mid/tweeter crossover point...
Kada budes imao vremena (barem 1h vremena!) probaj da citas nesto i slusas predivni 100-1000Hz test... tu je sustina svakog zvucnika sto se vaseg rada tice, ukljucujuci i onaj prethodni... 100-1000Hz nam je oduzeo najvise truda i vremena...
pozdrav
Bogi
ProkDu
21-09-2005, 07:22 PM
* do rezonancE sobe, pardon
ProkDu
21-09-2005, 09:16 PM
Test 1000 - 24000 Hz:
Prvo sto sam cuo je rezonanca (buzz) levog tweeter-a na frekvencijama od 1090-1650 Hz, a sto je posledica posete jednog "majstora za zvucnike" koji je nonsalantno lupnuo po mrezici i ulubio je. :banghead: Tako da je morala biti ispravljena ubodom igle. GRhhhrrrrrrrrr. :mad:
Nisam bio siguran i za ovu jednu sivu celiju koju imam u glavi, ali posle ovog testa i slusajuci raspon od 2000-3500 Hz sam definitivno suguran da nema niceg unutra, uzevsi u obzir da odzvanja kao u praznoj prostoriji. :rotfl:
A sto se tice frekvencije ukrstanja, koliko cujem oko 3500 Hz kriva pocinje polako da pada, na 3700 Hz vec malo vise, i tek oko 6000 Hz cujem samo tweeter.
boggy
21-09-2005, 09:39 PM
Test 1000 - 24000 Hz:
Prvo sto sam cuo je rezonanca (buzz) levog tweeter-a na frekvencijama od 1090-1650 Hz, a sto je posledica posete jednog "majstora za zvucnike" koji je nonsalantno lupnuo po mrezici i ulubio je. :banghead: Tako da je morala biti ispravljena ubodom igle. GRhhhrrrrrrrrr. :mad:
To je malkice preniska frekvencija za rezonanciju tweetera.
Sta god "zvonilo", dobro je da si to cuo...
Nisam bio siguran i za ovu jednu sivu celiju koju imam u glavi, ali posle ovog testa i slusajuci raspon od 2000-3500 Hz sam definitivno suguran da nema niceg unutra, uzevsi u obzir da odzvanja kao u praznoj prostoriji. :rotfl:
A sto se tice frekvencije ukrstanja, koliko cujem oko 3500 Hz kriva pocinje polako da pada, na 3700 Hz vec malo vise, i tek oko 6000 Hz cujem samo tweeter.
Tu treba poceti obracati paznju na analizu faze...
na 3700Hz mozes imati rupu zbog neke povrsine ispred zvucnika (mixer recimo), i promena polozaja slusanja moze pomoci da se ustanovi zbog cega se pojavljuje ta rupa. U najgorem slucaju tvoj zvucnik moze imati rupu u frekventnoj karakteristici u anechoic uslovima (gluva soba) sto moze biti posledica drajvera.
Takodje pojedini proizvodjaci ubacuju takve neravnine (takozvani "BBC deep") koji izaziva kod slusaoca prijatnost pri slusanju... sto nema mnogo veze sa namenom zvucnika vec se tice psihoakustike.
Jako je vazno da ustanovis koliko ti se levi i desni zvucnik razlikuju i koliko utice polozaj tebe i njih na tu razliku, takodje bi bilo vrlo mudro uvek odraditi i test sa iskljucenim drugim zvucnikom... ono sto si cuo kao rupu moze biti posledica comb-filteringa (periodicni filter koji se javlja zbog kasnjenja jednog zvucnog izvora u odnosu na drugi, a sire zbog razlicitog/nekoincidentnog polozaja zvucnih izvora, podrazumeva se da ih ima vise od jednog), zbog cinjenice da rade oba zvucnika. I to je onda normalna pojava koja se uvek javlja kod visekanalnog slusanja, jedino mono nema problem sa tim, jer nema za kim da kasni, kao sto nema sa kim da bude koincidentan:).
Hvala na trudu.
Bogi
bezsmisla
22-09-2005, 02:34 AM
kod mene krece da radi od 29... a na 34 vec cujem prozore kako pokusavaju da izadju iz okvira.Posle imam drugi problem.Posto sam slusao sa udaljenosti od recimo 3 metra posle oko 60 pocinje da slabi signal na toj udaljenosti,a cujem ga bolje tek ako se priblizim [ u neku ruku mi je jasno...kraci talas]..iskren da budem mrzelo me je da sedim jos sat vremena i da radim ovaj 0d 100 do 1000 Hz.. jer sam prvo 2 puta slusao ovaj od 10 do 100 Hz-a :hyper:
boggy
22-09-2005, 03:30 AM
kod mene krece da radi od 29... a na 34 vec cujem prozore kako pokusavaju da izadju iz okvira.Posle imam drugi problem.Posto sam slusao sa udaljenosti od recimo 3 metra posle oko 60 pocinje da slabi signal na toj udaljenosti,a cujem ga bolje tek ako se priblizim [ u neku ruku mi je jasno...kraci talas]..
pojacanje sobe na niskim frekvencijama uvek postoji... a i mozda si se nalazio u tacki gde je bio maksimum (nekog) od stojecih talasa.
iskren da budem mrzelo me je da sedim jos sat vremena i da radim ovaj 0d 100 do 1000 Hz.. jer sam prvo 2 puta slusao ovaj od 10 do 100 Hz-a :hyper:
ok, :) hvala na trudu,
pozdrav
Bogi
ProkDu
22-09-2005, 10:25 PM
test 100-1000 Hz:
Dva puta sam preslusao i stvarno vredi. Neke stvari su mi jasnije. Neke jos nejasnije :rolleyes: .
Mada, moram da priznam da cu sigurno jos par puta preslusati sva tri testa. Vredi. :cool:
Hvala puno.
boggy
25-09-2005, 01:14 AM
Pozdrav svima,
sredili smo malo test i krenuli sa verzijom 0.8.
Sve je sto se tice zvuka isto, osim sto smo sredjivali video segment
i definisali licencu pod kojom se objavljuje.
BoZo Audio Test je objavljen pod Creative Commons Attribution Licence
(vise o licenci na Crative Commons web sajtu (http://creativecommons.org/)).
Za sada smo stigli da sredimo samo Low Frequency test, ostale cemo stavljati na sajt kako ih budemo zavrsavali... sve primedbe, komentari i sugestije su i dalje dobrodosle. :)
pozdrav
Bogi
a-a-a-a-ali ja sam na Macu...otkud mi xvid? :(
boggy
25-09-2005, 02:37 PM
a-a-a-a-ali ja sam na Macu...otkud mi xvid? :(
XviD je projekat otvorenog/slobodnog koda, sto znaci da moze bilo ko da ga
kompajlira cak na Mac-u... do sada smo ga pustali na dva, G3 i G4, i radilo je bez problema... nisu javljali da nesto fali...
Nekada je ovaj test imao 24bitni audio, i tada smo imali problema sa raznim Mac-ovima i Windows-ima, sada toga ne bi trebalo da bude od kada smo presli na 16bit.
Ako se obidje Google, dobije se da za Mac postoji na spisku XviD na ffmpegx (http://homepage.mac.com/major4/video.html), tako da verovatno postoji i codec.
Probaj pa javi.
pozdrav
Bogi
Gulanfer
26-09-2005, 08:19 PM
Auuu , zajeban test. Mislim , slusam i ne verujem. Zvucnici mi sviraju razlicitom jacinom na raznim frekvencijama. Npr na nekim frekvencijama mi se jace cuje desni a na nekim levi zvucnik. Jel to do pogresnog polozaja zvucnika ili je do samih zvucnika ? Jos sam primetio da mi se javlja neko zvrecanje od 111 - 156.352 Hz . Neznam da li frekvencije pomeraju stvari ( casa, pepeljara sa adapterima i jos neke kutijice ) ili sami zvucnici zvrece ( doduse nije jako primetljivo ) ? Zasada toliko . Bozo mozel neki odgovor na ovo moje ( sad sam se us#~€ao ) ? Inace pocinjem da ih cujem od 27.0118 Hz. Slabo ali se cuje.
boggy
26-09-2005, 08:38 PM
Auuu , zajeban test. Mislim , slusam i ne verujem. Zvucnici mi sviraju razlicitom jacinom na raznim frekvencijama. Npr na nekim frekvencijama mi se jace cuje desni a na nekim levi zvucnik.
Slusaj jedan po jedan zvucnik, ako zelis da lakse uocis gde su problemi.
Zapisuj zanimljive frekvencije, pa onda uporedjuj.
Kada slusas oba zvucnika ISTOVREMENO onda dobijas raznorazno slaganje talasa, koji su uzrokovani njihovim polozajem. Signal u testu je jednak za oba kanala i nema nacina da se izbegnu ove pojave... tek kada svaki ponaosob budes "premerio" onda pokusaj da ih slusas zajedno.
U osnovi, treba da znas, test signal je MONO!
Jel to do pogresnog polozaja zvucnika ili je do samih zvucnika ? Jos sam primetio da mi se javlja neko zvrecanje od 111 - 156.352 Hz . Neznam da li frekvencije pomeraju stvari ( casa, pepeljara sa adapterima i jos neke kutijice ) ili sami zvucnici zvrece ( doduse nije jako primetljivo ) ?
I jedno i drugo je moguce, nekima su se tresli prozori, nama se cuo
posluzavnik iz kuhinje, itd.
Zasada toliko . Bozo mozel neki odgovor na ovo moje ( sad sam se us#~?ao ) ?
'Odmaaaaa! :mrgreen:
Inace pocinjem da ih cujem od 27.0118 Hz. Slabo ali se cuje.
Tesko je to proceniti barem za niske frekvencije... njih "cujemo" na razne nacine, a i pogledaj krive osetljivosti uha:
link1 (http://www.allchurchsound.com/ACS/edart/fmelc.html)
link2 (http://www.webervst.com/fm.htm)
Kao sto mozes da vidis, tesko je tu biti precizan... na tim frekvencijama strasno slabi osecaj za jacinu, pored toga sto je potreban veci SPL da bi se
uopste nesto culo...
uporedi to sa opsegom od 300-3000Hz, i vidi koliko smo osetljiviji u tom
regionu...
pozdrav
Bogi
Da li je meni soba ispala super ili......
Doduse, samo sam na brzinu protrcao test 10-100Hz, i od momenta kad pocnem da cujem signal, cujem ga skoro jednakim (cini mi se da su odstupanja nivoa jaaako mala, otprilike +- 1dB) nivom do 100Hz. S' obzirom da su signali jako kratki, da li je to dovoljno da se formiraju stojeci talasi, i da jasno cujem rezonanciju sobe, ako je ne daj boze ima? Kojim nivoom treba slusati, da nisam pretiho slusao? Isao sam do nivoa kada jasno vidim pomeranje membrana (ne preterano veliko) i osecam 'promaju' iz bass refleksa.
boggy
27-09-2005, 06:13 AM
Da li je meni soba ispala super ili......
Doduse, samo sam na brzinu protrcao test 10-100Hz, i od momenta kad pocnem da cujem signal, cujem ga skoro jednakim (cini mi se da su odstupanja nivoa jaaako mala, otprilike +- 1dB) nivom do 100Hz. S' obzirom da su signali jako kratki, da li je to dovoljno da se formiraju stojeci talasi, i da jasno cujem rezonanciju sobe, ako je ne daj boze ima? Kojim nivoom treba slusati, da nisam pretiho slusao? Isao sam do nivoa kada jasno vidim pomeranje membrana (ne preterano veliko) i osecam 'promaju' iz bass refleksa.
Evo me opet :mrgreen:
Signali jesu kratki, i kada pratis rezonancije ne slusas sta dolazi iz zvucnika, nego se koncentrises na "sve ostalo". Potrebno je neko vreme da se stojeci talas formira, i to akusticari mere mikrofonima i softverima, sta god, pri nekoj solidnoj jacini, kada prevazidjes cujna izoblicenja, pocinje da se cuje i "sve ostalo".
Inace opaska "ne daj Boze", ne stoji, ne mozes proci bez stojecih talasa, osim ako ne radis na nekom sirokom travnjaku, pod vedrim nebom.
Neki trag mora da se cuje, i u akustici, kao i svuda u prirodi, nema apsolutnih resenja, nego samo kompromisa.
Hocu da kazem, ako ne zelis da radis pod vedrim nebom, onda moras imati stojece talase... manje ili vise kultivisane, ali ce oni postojati u nekoj meri.
Takodje treba znati da nisu svi stojeci talasi, kao ni sve anomalije koje ovaj test "razotkrije" smetnja uspesnom slusanju, koja od njih smeta a koja ne, treba tek proceniti...
pozdrav
Bogi
probao i mogu da kazem da je moja [ne tako davna] promena pozicija monitora dosta pomogla...
boggy
27-09-2005, 05:54 PM
probao i mogu da kazem da je moja [ne tako davna] promena pozicija monitora dosta pomogla...
Jel' to znaci i da ti test radi na tvom Mac-u?
Da li si probao da testiras i staru poziciju monitora?
pozdrav
Bogi
Koliko glasno si slusao?
boggy
14-11-2005, 12:57 AM
Kao sto su vec poneki od vas verovatno primetili, zavrsili smo verziju 0.8 BoZo Audio Testa.
Mozete je naci na BoZo Audio Test page (http://www.bozoel.com/products/bozotest/index.html), kliknite na download sa desne strane.
Svi utisci i iskustva su dobrodosla. Ako vam nije tesko, i ako imate vremena postujte screen-shotove izgleda programa koje koristite za play sa vidljivim video materijalom.
Unapred zahvalan, :mrgreen:
pozdrav,
-boggy
ProkDu
24-03-2009, 09:47 AM
Odličan test. 8-)
ProkDu
25-03-2009, 09:39 AM
Umalo zaboravih, evo linka za download:
http://www.bozoel.com/content/view/47/lang,cs/
alavuk
25-03-2009, 12:32 PM
Niste autorizovani da vidite sadrzaj.
Morate se ulogovati.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.