PDA

View Full Version : Ajdmo konacno - Tannoy Reveal Active D5.1

Arthur
20-09-2005, 11:28 PM
Voleo bi da jos jednom cujem konacno definitivno misljenje za ove zvucnike. Koliko sam shvatio, to su isti zvucnici sa 6''zvucnikom kao i stereo varijanta. U paketu idu 4 normalna zvucnika, woofer i posebni centralni zvucnik (ono cudo sa 2 jednaka zvucnika u horizontalnoj ravni). Kanim se da ih pazarim zajedno sa drugarom i uparim sa RME9632 i dodatnih aeb4-o 4 izlazna kanala sa rme. Ima li bolje preporuke za taj cenovni rang. Neko mi je pominjao neke Yamahine 5.1 varijante... Da li ih je negde u BG moguce cuti makar stereo paket?

Ni
21-09-2005, 09:52 PM
ja imam u studiju Reveal 66D za centralni... Guramo samo dijalog u njega, tako da obavlja svoj posao sasvim korektno. Takodje imamo i TS-10 sub (mislim da je u tom paketu TS-8) - koji zaista fenomenalno sljaka. Obicne Reveal 6-ice sam cuo samo jedanput sa nereferentnim zvucima (neke psiho zajebancije sa sint-a), i u takvom okruzenju mi je zvucao sasvim ok.

Arthur
22-09-2005, 04:16 AM
Evo svezih utisaka. Danas smo drugar koji se kani kupiti taj sistem i ja, izmaltretirali osoblje Artista da nam veze u A/B test sledece stereo pakete : Tannoy Reveal Active 6D, KrkV6, i Dynaudio BM5. Utisci slede:
- Prvo su u "paru" bili tanoji i krk, i moj licni prvi utisak je bio razocaravajuci sve dok se nisam dozvao pameti i shvatio da pred sobom imam nearfield pakete, a ne BM15 ili Genelece. Posle tog inicijalnog soka, stvari su pocinjale da lezu na svoje mesto, i polako sam pocinjao da uocavam osnovne karakteristike ova dva modela. Prvo, Tannoji su imali nenormalno prejak sub/bas/lo-mid opseg, do neizdrzljivosti, ali kapiram da je to do podesavanja i pozicioniranja zvucnika u prostoriji, obzirom da im je bass reflex pozadi (!?). Tako da smo taj opseg odmah iskljucili iz razmatranja jer nije imalo svrhe. U domenu srednjih i vishih freqvencija mi se KRK cinio previse jednostavnim i nedetaljnim, nekako kao Hi-fi varijanta, dosta sitnije i siromasnije. Tu su vec Tanoji presli u pristojno vodjstvo, najvise dakle zbog sirine i 3dimensionalnosti cele slike (na slusanju je bio best of RHCP i Prodigy - the fat of the land, albumi koje sadrze opste poznate pesme koje obojica dobro poznajemo). Posle toga, u grlu mi je i dalje bio neki osecaj mucnine i nesigurnosti, zbog razmisljanja da ipak treba dati preko 2000e za taj sistem a da, barem ja, nisam impresioniran. Zbog toga sam, nerado, ipak zatrazio da se u A/B test vezu Tanoji i BM5a, koje ljudi vec ozbiljnije hvale, cisto iz razmisljanja dali uopste ici na 5.1 sistem odmah, ili se otvoriti vise novca za stereo, pa uzeti Mackie ili cak Adam-a.
Po ukljucenju bm5 u sistem, stvari polako menjaju pozicije - u tom trenutku mi ni oni nisu zvucali nista preterano ozbiljnjije, osim sto naravno nisu imali taj problem sa celim donjim spektrom. Cak, u midlovima mi tanoji vise prijase, narocito na Prodigiju. U visokim (pritom sam najvise paznje obracao na glas i cinele), Dajnaudio jeste nesto prijatniji, nekako odmarajuci, ali i dalje nekako siromasniji po dimenziji. Osnovni rezon tu pocinje da dobija svoju formu - ne opravdavaju razliku u ceni, narocito iz ugla 5.1 paketa koji bi vec ozbiljnije dobio na tezini. Jednostavno, tek u tom momentu, posle pola sata navikavanja na oba sistema, obojica dolazimo do zakljucka da vredi ipak ici na 5.1 varijantu Tannoja, jer bi za prvi stepenik vise, mislim, na osetnu kategoriju vise, ipak trebalo izdvojiti znacajno vise novca, kojeg u doglednom periodu, a narocito sa obzirom na planove koje imamo, nece biti lako nabaviti. Ne bih zeleo da ulazim sad u detalje zasto tacno ortak zeli da radi u 5.1 bez maximalno profi uslova, jednostavno, ima doboljno razloga za to. Tannoj sistem reklamira ActiveAssist opciju, koja ukljucuje 16way EQ po kutiji, i to u celom sistemu ukljucujuci i 66D i subwoofer, tako da mislim da uz malo volje, i vrednog navikavanja usiju, moguce je doci do zeljenih rezultata.

Zeleo bih na kraju samo da napomenem da je celokupni utisak krajnje subjektivan, i da je baziran na mom skromnom slusacko-radnom iskustvu. Ukoliko neko pozeli da izjavi kako lupetam ili sam totalno sisao sa uma, bicu mu veoma zahvalan na tome, makar reference radi. Vredi li reci jos da je do slicnog utiska dosla i grupica od 5-10 ljudi koja se sve vreme motala okolo i sa dosta paznje slusala ovo nase malo testiranje, kao i to da je glavni faktor u celoj prici, drugar koji treba zapravo da plati to, veoma zadovoljan, i vrlo brzo se potpuno primio na Tannoje...

ujedno, moglo bi ovo i da se prebaci u recenzije, ne?

SumAnuT
23-09-2005, 06:57 AM
Mi u skoli imamo 5.1 sistem od 10k evra (Dynaudio) i imamo dva Tannoy-a (oni sa tweterom u sred membrane za bass). U pocetku su se svi lozili na Dynaudio, sada sve vise ljudi pocinje da radi na Tannoy-ima, ne zato sto su bolji (mada su po meni mnogo iskreniji, ali odmah da se ogradim nisam nesto naslusan monitora), vec jendostavno, kazu, bolje lezi Tannoy kontrolnoj sobi, ovi Dynaudio se gube sa bassovima (problem koji je off imao sa mixom koji je kacio ovde) ...

A ti si me Arthure zaintrigirao sada sa tim BM15 i Genelecima, kako li to zvuci kada si se razocarao sa Dynaudiom koji kosta po 1000 € jedan :o

Arthur
23-09-2005, 11:03 PM
kako zvuci? Pa kao midfield :) sve je sire, vece, i ima mnogo vise mesta gde se covek moze izgubiti. Takodje mnooogo vishe ulaze u probleme sa prostorijom.... A ti tannoyi koje vi imate su znacajno skuplji od Reveal-a kojeg ti imas i kojeg mi pazarimo... Koliko znam, ti vasi Dajnaudio i jesu BM15??.. a ja se ni bm5icama nisam razocarao, samo mi je trebalo malo vremena da se setim kolicne zvucnike zapravo gledam. Vise su me krkovi razocarali, obzirom da stvarno ne znam kako bi na njima radio kao jedinom paru.