Log in

View Full Version : Normalizovanje, redosled

Mogli
10-09-2005, 05:16 PM
Malo pitanje. Sta je ispravno - normalizovati audio zapis, pa ga onda editovati ili obratno? Ili je sasvim svejedno?

Eon
10-09-2005, 05:32 PM
Ja sam uvek prvo radio editovanje pa onda na kraju normalizovanje projekta. Mislim da je svejedno jer je digitaqlan zapis u pitanju samo sto kod kompresovanja, limitovanja itd. moras da spustas treshold nize.

SandRob
10-09-2005, 07:04 PM
mozes normalizirat prije masteringa, ali ne na 0db, nego na -3db. to ti daje dovoljno headrooma za daljnja izivljavanja u masteringu di nivo podizes sa kompresorima i nebi trebalo nista vise normalizirat, ako si na kraju lanca limiter namisti kako treba.

bdv: ja ne normaliziran, nego pazin da mi mix bude oko 0db, a u pulsaru ipred wavelaba (u kojemu sniman), spustin za oko 3db.

Mogli
11-09-2005, 06:16 AM
Slazem se za konacni mix, ali ja sam mislio na pojedinacne trake, recimo snimljen vokal...

SandRob
11-09-2005, 07:10 AM
Slazem se za konacni mix, ali ja sam mislio na pojedinacne trake, recimo snimljen vokal...
ne znan zasto bi normalizira trake?

Eon
11-09-2005, 08:07 AM
mozes normalizirat prije masteringa, ali ne na 0db, nego na -3db. to ti daje dovoljno headrooma za daljnja izivljavanja u masteringu di nivo podizes sa kompresorima i nebi trebalo nista vise normalizirat, ako si na kraju lanca limiter namisti kako treba.

bdv: ja ne normaliziran, nego pazin da mi mix bude oko 0db, a u pulsaru ipred wavelaba (u kojemu sniman), spustin za oko 3db.

Ja sam uvek radio na -6 jer mi je -3 bilo nedovoljno za neke instrumente?!?!

SandRob
11-09-2005, 08:10 AM

Ja sam uvek radio na -6 jer mi je -3 bilo nedovoljno za neke instrumente?!?!
cekaj?! govoris o masteringu ili?!
ja san govori o masteringu, a u trakama nemas sto normalizirat?

Eon
11-09-2005, 11:14 AM
O masteringu, tracke i ne normalizujem

SandRob
11-09-2005, 12:12 PM
da nebi bilo nesporazuma, headroom je podrucje od 0db do distorzije i ono nam daje fore u radu. znaci, ako je peak na -3db, to ne znaci da do distorzije ima samo 3db, nego ima vise (ovisno o softwareu, hardwareu...).

Dushan_S
11-09-2005, 12:24 PM
Ne kapiram za?to bi iko ?eleo da normalizuje trake u aran?manu? :confused:

To samo mo?e dati za rezultat da je na kraju tokom mixa pola reglera u nekim jezivim minusima da bi se kompenzovalo za preglasne instrumente.

kVu
11-09-2005, 12:50 PM
pojedinacne trake se nikad ne normalizuju... :confused:

ako vec nemas neki externi kompresor koji koristis tokom snimanja potrebno je da taman toliko pojacas preamp da ti najglasniji deo ode do 0.0 (a da ne ode u clip)... i na kraju, ne vidim sta tu ima da se normalizuje :)

eon... nema to pojma.. -6, -3.. naslusao sam se i ja takvih prica... to je bar moje misljenje

poz

SandRob
11-09-2005, 12:59 PM
eon... nema to pojma.. -6, -3.. naslusao sam se i ja takvih prica... to je bar moje misljenje

poz oprosti, vuce, ali nisan razumi sto si ode hoti rec? :?

kVu
11-09-2005, 01:01 PM
pa da ti audio snimak ne sme ici iznad -6db npr. zbog ne-znam-ti-ja-cega... mislim na pojedinacnu trake, ne na mix

SandRob
11-09-2005, 01:14 PM
pa da ti audio snimak ne sme ici iznad -6db npr. zbog ne-znam-ti-ja-cega... mislim na pojedinacnu trake, ne na mix
pa niko nije reka da pojedinacne trake ne smu ic preko -6db?

kVu
11-09-2005, 01:18 PM
pa upravo to... ne vidim zasto bi se onda nesto normalizovalo :))))))))))))))

Mogli
11-09-2005, 01:41 PM
Ja sam do sad redovno normalizovao svaku pojedinacnu traku u mix-u i to onako iz pocetnicke navike (to mi je bilo prvo sto sam naucio), i do sad nisam primetio da ima nekih stetnih posledica, vec naprotiv, signal mi bude jaci i nisam uopste koristio preterano puno kompresora, tek negde, ako mi smeta zvuk, i tako uvek radim - tek ako mojim usima zasmeta kako se cuje pojedinacna traka. Medjutim, s obzirom da vas vecina kaze da to nije u redu, onda je sigurno tako i prelazim na vas nacin rada.:)

AVaX
11-09-2005, 02:02 PM
Ja koristim normalizaciju za pojedinacne trake.
Ako se normalizacija radi u rasponu od recimo -3 do -5, ne vidim kako to moze da pogorsa stvari u masteringu.
Poenta je da svaku traku dovedem na koliko toliko prihvatljivu vrednost, a da opet ostavim dovoljno prostora da mastering uradi svoje.
Znaci, ne normalizujem sve na istu vrednost, i ne normalizujem bas svaku traku.
Sto kaze Mogli, vecina vas smatra da je to pogresno, pa me zanima zbog cega?

OFF
11-09-2005, 04:23 PM
Nije li normalizacija isto sto i gain u krajnjem rezultatu, s' tim sto kod norm. imamo tu gornju tacku kojom odredjujemo 'plafon'?

Eon
11-09-2005, 05:15 PM
pojedinacne trake se nikad ne normalizuju... :confused:

ako vec nemas neki externi kompresor koji koristis tokom snimanja potrebno je da taman toliko pojacas preamp da ti najglasniji deo ode do 0.0 (a da ne ode u clip)... i na kraju, ne vidim sta tu ima da se normalizuje :)

poz

Ja i govorim za kompletan snimak a ne za pojedinacne trake, radim na -6db i to mi odgovara zbog instrumenata i efekata koje koristim

SandRob
11-09-2005, 06:43 PM
normalizacija pojedinih traka nije zabranjena, ali mora postojat razlog zasto se ona cini.
ponekad su neke trake pretihe (ako nisu dobro usnimljene ili je takav sample) i treba podignut gain, ali onda je bolje rjesenje u wave editoru podignut manualno gain za par decibela.
ako u jednoj traci ima vise 'events' (tako obicno i bude kad se snima), sto dobijes kad ih normaiziras!? izjednacis sve nivoe i ubijes makrodinamiku pisme. a je li to ono sto smo zeljeli?

tom
11-09-2005, 07:17 PM
Sa stidom priznajem da sam uvijek normalizovao sve trackove na -3(znate onaj batch u Nuendu) i odnedavno sam,nezavisno od vase price poceo da primjecujem da ono sto sam zaboravio normalizovati zvuci bolje(tj.ono drugo zvuci nekako "predebelo",sa manje visokih,kao da dolazi do neke suptilne distorzije,da ne spominjem sa kompresorom koji je must u onom sto radim).:banghead:

Necu vise!:da:

Danny Lou
11-09-2005, 09:24 PM
cekaj zar nije recimo komfornije normalizovati sve trake pa se baciti na automatizaciju u mixu? mislim da je lakse zbog orijentacije (normalno pored uha). ono pojedincano sve trake na -3 pa onda spustaj i dizi, kompresuj i limituj, fejzeruj i flendzuj, reverbuj i dilejiraj itd.:) i na kraju sve do crte?

Eon
11-09-2005, 09:35 PM
Posmatraj ovako....

Normalizacija ti pojaca najveci peak do nule tako da ti RMS svakog sempla ili usnimljene deonice (sto je opet sempl).
Na nekom semplu se vise pojaca a na nekom manje, u zavisnosti od peak-a.

Na kraju dobijes nista drugaciju situaciju od prethodne, odnosno one gde ne normalizujes.

SandRob
11-09-2005, 10:24 PM
pa ja ne mislin da ce se promjenon gaina, odnosno normalizacijon izgubit na samoj sonicnosti zvuka, ali moze unistit dinamiku.

evo primjer. u jednoj stvari san koristi sampleove timpana, ali nisu bili u tempu koji meni treba i nisu bili frazirani onako kako bi ja zeli, pa san ih ja sam ritmicki i dinamicki poslozi ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/nenorm.gif

e sad, sto se dogodi kad se eventsi normaliziraju:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/norm.gif

Arthur
12-09-2005, 12:23 AM
ja vala normaliziram ceo projekat do nule, pa onda mixam, nisam jos dosao u situaciju da mi je sve u jezivim minusima... ovo najvise zbog toga sto ponekad pojedinacne delove nekih traka moram dodatno pojacavati pa se neretko desi da nemam dovoljno prostora (volume je vec +6 i sl.).. nikakvih problema nikad nisam imao... niti mi je bas najjasnije zasto bi ih imao...

Dushan_S
12-09-2005, 03:39 AM
Pa ne radi se o problemima niti je to samo po sebi pogre?no pa će bilo ko imati lo?e posledice, nego je bespotrebno i meni bi recimo unelo zabunu, sa obzirom da neki osećaj za pesmu i ?ta treba kako gde dovijam jo? dok snimam.

Kao prvo ako se miksa u analognom stolu, kanali se ne pona?aju u svakoj piziciji potenciometra isto, tj postoji tačka na kojoj kanali kreću da "sviraju" preko toga ili ispod toga i zvuk se drugačije, tj lo?ije pona?a. To verovatno nema mnogo veze u nekom jeftinom Mecky-ju, ali kod boljeg stola itekako ima veze.
Ako normalizuje? mora? da juri? na stolu odnose za svako eventualno ponavljanje miksa, a negde je jednostavnije i praktičnije ako ide? sa kompa u sto da ima? gotove nivoe u kompu, i da samo otvori? projekat i malo modifikuje? na stolu i ofarba? ako ima? dobre filtere, kompresore i neki hardverski reverb i kao gotov si.

Ako neko radi u digitalnom domenu, opet je besmisleno, jer se kao prvo podrazumeva da ako je sve snimljeno kako treba, ima neku svoju logičnu jačinu. Synth pad koji je u pozadini, za?to bih ga ?eleo na -3 decibela? Da bih ga opet smanjio na samom kanalu tokom miksa jer je preglasan? Ili ne?to ?to je samo detalj u miksu ili je jednostavno u pozadini, ?ta će mi glasno?
Ili dist gitare koje su i onako obično "kobasica" od wav-a, kakav je smisao da ih zguram da idu skoro do nule pa ih posle ubijam i smanjujem?
Na nekim sekvencerima kao ?to su Steinbergovi, pojedinačni kanali kada odu u crveno, nema digitalne distorzije, ali ima na izlazu, pa ako je sve normalizovano, znači da će tokom miksa regleri biti poprilično, a onda je malo nezgodnija kontrola jer su pomeranja potenciometra u db veća. Al ajde, to mo?da nekome i ne smeta.
Nadalje, kada se pojača gain ili normalizuje, snimak nije zaista glasniji, povećava se i pozadinski ?um, ako ga ima itd, a po?to je reč o digitalnom domenu, u koliko je bit-a i sa kojim kvalitetom u startu usnimljen instrument, to se neće promeniti normalizacijom, tj, ako je zvuk krd?a, to će postati glasna krd?a, pa ako je potrebno raditi drastična pojačavanja jer je instrument va?an (pa je kao zato normalizacija razlog), onda je bolje snimiti to ponovo.

Ako je sve u digitalnom domenu, ako su u startu svi zvuci dobro snimljeni i tu negde, kao u redu, nema ?tete od normalizacije, ali čemu? To je isto kao da ste podigli regler na tom kanalu za par db jače tokom miksa, u čemu je smisao?

Normalizacija kod masteringa je već ne?to drugo, ali to su jako mala pomeranja, podrazumeva se negde da se tokom miksanja namerno i?lo jako blizu nule, ili je čak bio neki kompresor limiter na izlazu da iseče poneki peak koji se otme kontroli da ne bi snimak zavr?io spaljen.

AVaX
12-09-2005, 11:00 AM
pa ja ne mislin da ce se promjenon gaina, odnosno normalizacijon izgubit na samoj sonicnosti zvuka, ali moze unistit dinamiku.

evo primjer. u jednoj stvari san koristi sampleove timpana, ali nisu bili u tempu koji meni treba i nisu bili frazirani onako kako bi ja zeli, pa san ih ja sam ritmicki i dinamicki poslozi ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/nenorm.gif

e sad, sto se dogodi kad se eventsi normaliziraju:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/norm.gif

Cekaj, ali zasto prethodno nisi objedinio sve semplove timpana u jedan sempl?!
Primer koji si ti prikazao ce naravno lose zvucati nakon normalizacije svakog udarca jer ce unistiti dinamiku i groove!
Ali ako nakon zadovoljavajuceg rasporeda timpana sve semplove sjedinis u jedan, pa onda primenis normalizaciju, dobices sasvim drugu sliku.
I ako uradis na ovaj nacin, neces izgubiti dinamiku.
Bilo bi simpaticno ako bi to mogao da uradis,pa da ponovo okacis screenshot, mislim da ce razlika biti ocigledna.

SandRob
12-09-2005, 02:04 PM
a zasto bi ih zalipi?! je li da ih mogu normalizirat? :mrgreen:

AVaX
12-09-2005, 03:16 PM
Ja mislim da sam lepo objasnio u prethodnom postu.
A ti probaj, pa ces videti da je rezultat drugaciji.
E sad ako neces....

SandRob
12-09-2005, 05:30 PM
razumin ja tebe sto hoces rec, ali onda bi trebalo sve evente u traci zalipit da bi ih moga 'ravnomjerno' normalizirat.
e, sto san time dobi?! nista, a da hocu neki udarac pomaknut, stisat, pojacat, kopirat... ne mogu jer vise nisu rastvaljeni na proste faktore.

AVaX
12-09-2005, 05:49 PM
Pa OK, razumem i ja tebe.
Ali ovde je rec o normalizaciji a ne o izradi aranzmana.
Ja racunam, ovde si dao primer finalnog rasporeda timpana, onako kako si zeleo.
I sad je pitanje normalizacija ili ne (sto je i tema).
Pa si onda gore pokazao kako normalizacija moze lose uticati na traku.
A ja sam samo hteo da ukazem da to nije dobar primer, jer u ovom tvom slucaju verujem da niko ovde ne bi primenjivao normalizaciju (na svaki sempl) te nema poente pricati o tome.
Ali ako uzmemo da je to finalna traka, i sve semplove spojis u jedan, pa odradis normalizaciju, onda vec dolazimo do pitanja da li je to bilo pametno ili ne.
Zato kazem , bolje da si postavio takav "vizuelni" primer.
Ali nebitno je.

Eon
13-09-2005, 07:45 AM
U pravu je Avax, cudi me Sandro da ti to ne kontash?

Normalizacija na citavoj traci ili delu trake ima smisla, svaki sempl pojedinacno u jednoj traci ne jer ce svaki ponaosob imati drugaciju vrednost normalizacije u zavisnosti od peaka.

Eon
13-09-2005, 07:46 AM
razumin ja tebe sto hoces rec, ali onda bi trebalo sve evente u traci zalipit da bi ih moga 'ravnomjerno' normalizirat.
e, sto san time dobi?! nista, a da hocu neki udarac pomaknut, stisat, pojacat, kopirat... ne mogu jer vise nisu rastvaljeni na proste faktore.

To radis sa gainom na svakom eventu a ne normalizacijom

SandRob
13-09-2005, 08:30 AM
ma razumin ja avaxa ali lipo san napisa da za normalizaciju treba postojat razlog.
ako je nekomu normalizacija potrebna da bi bolje smiksa stvar, nema problema - neka normalizira, jer nije tu nista pogresno u smislu da ce sonicki sjebat zvuk.
ja san samo stavi primjer sto se moze dogodit kad se normalizacija ne napravi kako treba. :da:

ono sto sad zelin rec je da je meni bezveze slipit sve evente, koji su (bdv) optimalno snimljeni, u jedan wav samo da bi ih moga normalizirat. :!:
sa normalizacijon nebi dobi nista, a ako bi zeli nesto pomaknut ili prominit, mora bi ponovo rizat na komadice - jovo nanovo. :mrgreen: vise stete nego koristi, ili jos bolje 'nikaka korist'. :mrgreen:

SandRob
13-09-2005, 08:50 AM
ok, evo primjera onako kako avax kaze:

nenormalizirano:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/nenorm2.gif

normalizirano:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/norm2.gif

Eon
13-09-2005, 09:40 AM
Ono sto dobijas normalizacijom citavog sempla, pod uslovom da je ok iskompresovan itd, jeste proporcionalno pojacavanje svih instrumenata u semplu.

SandRob
13-09-2005, 10:26 AM
Ono sto dobijas normalizacijom citavog sempla, pod uslovom da je ok iskompresovan itd, jeste proporcionalno pojacavanje svih instrumenata u semplu.
koje sad veze ima konpresor? ako imas konpresor na traci koju normaliziras, samo si pomaknu treshold i sve sjeba. :mrgreen:

bdv: ovi topik postaje lagano besmislen. :mrgreen:

Eon
13-09-2005, 10:37 AM
Mislio sam da ako skines peakove sa kompresorom i normalizujes sve ce ti se proporcionalno podici i to je to/

AVaX
13-09-2005, 05:03 PM
ja san samo stavi primjer sto se moze dogodit kad se normalizacija ne napravi kako treba. :da:

Pa OK onda, to i ja sve vreme pokusavam da kazem.
Ali vidis sad kad si prilozio i drugu sliku kako je rezultat totalno drugaciji.
Samo sam na to hteo da ukazem.
E sad vec mozemo da pricamo da li je to bilo potrebno ili ne. :)
Ja ne vidim da nesto moze da skodi normalizacija u drugom primeru, pod uslovom da se ne ide do 0dB.
:rolleyes:

SandRob
13-09-2005, 05:09 PM
E sad vec mozemo da pricamo da li je to bilo potrebno ili ne. :) :rolleyes:

bingo!!! pa naravno da nije bilo potrebno. :mrgreen:

Eon
14-09-2005, 10:07 AM
Vidi Sandra ko-fol nas cima

statusband
10-10-2005, 04:19 AM
Ne da oduzimate vreme sebi,nego i meni,tako sto citam sve ovo.Zasto u opste raspravljate o normalizaciji svake trake,kad je lepo Sandro rekao na pocetku da sje.es dinamiku instrumenta i tu je kraj price,ako ti je toliko slab signal,snimaj ponovo,ne funkcionise sve u studiu na "Enter" :banghead:

Arthur
12-10-2005, 01:27 AM
???? Snimaj ponovo? zaboga miloga.. a ono o unikatnosti tejkova? a ?

statusband
12-10-2005, 01:30 AM
???? Snimaj ponovo? zaboga miloga.. a ono o unikatnosti tejkova? a ?

To sam zaboravio,ali se nista ne snima na "ne provereno" i na "slepo".

SandRob
12-10-2005, 07:17 AM
sve snimaj!

statusband
12-10-2005, 03:39 PM
sve snimaj!

Prihvatam savet :D

Arthur
13-10-2005, 01:34 AM
mene neke starije cike ucile kao osnovnom bontonu da u zavisnosti od prirode zvuka prva stvar pri snimanju dodje odredjivanje radnog nivoa usnimka... a tu nist nema na slepo...

statusband
13-10-2005, 04:20 AM
Ja sam na odredjivanje radnog nivoa usnimka i mislio,nego me Sandro nije razumeo pa se buni :D