View Full Version : Pomoc oko miksa, bitno i hitno
Ljudi, treba mi pomoc. Vrlo mi je vazan taj mix i trebaju mi sto objektivnije sugestije. Prvo, radim u vrlo sumnjivoj prostoriji sa 'finim' stojecim talasima na sasvim solidnim Tannoy s800, ali i da je sve idealno, svezih usiju i pametnih glava nikad dovoljno. Znaci, gledajte uglavnom sa tehnicke strane (usnimavanje i mix), ali ako ima neko ideju kako se moze (prilicno los) aranzman 'izvuci' u mixu (a vec je dosta modifikovano), neka vice. Nije radjeno BASH NISTA u masteringu, znaci slusate exportovanu matricu. Pesma je zasticena u sokoju, ali je ne morate bas...mislim.....:)
Hvala puno, posebno Zvincicu ;)
bice okacen link za koji sat
zvincic
01-09-2005, 06:18 PM
http://www.zvina.hg-host.info/rumski/OFF/Wild%20rose%20OFF.mp3
Thnx Zvina,;)
Da napomenem, NEMA VST INSTRUMENATA:hyper: , sve zivi ljudi svirali. Posma nije moja, tako da - slobodno udrite;)
Po meni fali srednjih jer ti je sve utonulo kao slovo "U" gledajuci frekventno. Mix je los jer glas izbija, a snare je recimo daleko,kick je tup i sve je mutno,zabrljano i nejasno. Sto se muzike tice ok mi je.
poz
ups.. ja mislio da je ovo Djole, Bane i ekipa :D
zvincic
02-09-2005, 01:00 PM
Thnx Zvina,;)
Da napomenem, NEMA VST INSTRUMENATA:hyper: , sve zivi ljudi svirali. Posma nije moja, tako da - slobodno udrite;)
ok, here goes :)
suplje....bubanj je previse u pozadini i ima onaj kartonski prizvuk
gitare su mi ok (slusalice otkrivaju da nije balans pogodjen, desna je mrvicu jaca....ili sam ja gluh na lijevo uho :D)
doduse, mogao bi ovaj akusticni solo bit malo opusteniji...zvuci mi nekako prekruto....mozda je odluka da bude akusticni kriva...po meni, u pjesmi bi bolje lezao zvuk lagano drajvane elektricne gitare...da se odsvira opustenije i ubaci malo legata imam osjecaj da bi puno lijepse leglo.
bas gitara mi je malo mutna....da, i slusalice to potvrdjuju.
nekako mi je sve pretanko....kao da je rupa...ono, imas ove distorzirane gitare i onda provaliju ispod njih :)
nekako mi vokal previse strsi i odskace od ostatka pjesme (pogotovo sami pocetak)
uglavnom, najveca zamjerka ide plitkom bubnju zbog kojeg cijela pjesma zvuci labavo.
ups.. ja mislio da je ovo Djole, Bane i ekipa :D
Ma, ti metalci, nemaju oni pojma:rotfl: . Kako ti ovo deluje?
@Eon i Zvina
Hvala na sugestijama;) . Definitivno ima nekih rupa koje u studiju gde sam radio nije bilo. Sta mislite za vokal : jak, suv, preprezentan.............?
Danijel D
02-09-2005, 02:22 PM
Zao mi je sto nemam to u trackovima pa da se poigramo,ovako vocal pre suh i dosta mutan ali sa igrom eq sve se da rjesiti,u omjeru na ostalo pre slab,koliko sam mogao cuti,bez ljutnje,ovo je samo refren te pjesme pa mi javis dal se osjete kakve promjene i usporedi signale sa izvornom snimkom,nije losa stvar,sad cu je opet pjevati cjeli dan.Reci mi kako to zvuci kod tebe,pazi vocal je pre tih!!!To sam radio 15tak min,tak da mi ne zamjerite na bugovima!!!Zurio sam.Zivili mi svi 100god
Postao sam ovisnik o ovom forumu,PA STA:cool:
lesha
02-09-2005, 04:24 PM
Postao sam ovisnik o ovom forumu,PA STA :cool:
super, samo smanji font i skini bold..
Da, sad je dosta otvorenije, ali su i padovi iskocili gore. Ja sam namerno hteo da gitare 'opkole' vokal, ali da on ipak bude razumljiv sto je i normalno.
Danijel D
02-09-2005, 05:15 PM
Da, sad je dosta otvorenije, ali su i padovi iskocili gore. Ja sam namerno hteo da gitare 'opkole' vokal, ali da on ipak bude razumljiv sto je i normalno.U pozadini cujes zbrljotinu od orgulja sto nema na originalu,to koristim za popunjavanje takvih stvari jer ti one daju najbolju "prljavstinu" koju ustvari trebas.Nemoj ih uzeti zdravo za gotovo jer su otsvirane na prvu i nisu ni zasta nego samo kao pokaz.Zasto za "prljavstinu"? jer jedino nju mozes naj neprimjetnije rasiriti po kanalima da stvar izgleda puno punije no sto ustvari je.Dobro je snimljen svaki instrument sto je najbitnije poslije se sve da iskorigirati po svom ukusu,kazem ti jedina zamjerka je na vocalu koji ne smije biti tako suh!!!
Smanjio sam fontove i necu vise provocirati njima!!!:cool: Zivili
lesha
02-09-2005, 06:09 PM
Smanjio sam fontove i necu vise provocirati njima!!!:cool: Zivili
hvala :mrgreen:
ajd javljam ti kad cujem kuci kako treba... poz... ovako mi deluje sve mnogo "zguzheno" al nije ovde slusanje referentno nimalo gde sam..
poz
Danijel D
03-09-2005, 01:07 PM
ajd javljam ti kad cujem kuci kako treba... poz... ovako mi deluje sve mnogo "zguzheno" al nije ovde slusanje referentno nimalo gde sam..
pozjos samo da napomenem,ovo nemam u trackovima da neuzmete ovaj mix zdravo za gotovo,treba jos malo poraditi na omjerima,panoramama i sl,a onda MIX
Boskovic
04-09-2005, 03:15 AM
Meni ovu zvuchi jaaaako tanko. Nema basa. Ne samo shto je loshe smiksano vec sigurno i pojedinachno kanali zvuche tanko (loshe snimljeno/farbano). Chime si i kako snimao?
LACKY
04-09-2005, 04:18 AM
Pazi!nebih nesto gubio vreme oko pre-sitnih detalja.
Elementarno Danijel ti je rekao u prvom odgovoru pravu stvar vox ti je potpuno van price prejak je i previse ziv(nedostaje kompresije)dosta mutav moras malo da se pozabavis eq-om i suv.pazi nisu tebi instrumenti toliko ni losi ,probaj da sredis vox i da ga smanjis a gitare su ti previse otvorene slobodno smanji malo izmedju 2 i2,5 pa ce lakse i vox da se pakuje.Suvise je tesko ovako pisanjem objasniti sve sta bih uradio ali elementarno imas problem sa tretmanom vox-a.
Ljudi, potpuno ste u pravu. Sad sam ponovo poslusao mix na svojim monitorima, uporedio ga sa nekim mojim provereno Ok mixevima - nea pojma- bass ne izlazi, sitan ,tackast, vokal mutan, suv, noge nema, gitare malo jake, lepa zujka ........
Definitivno, necu kaciti vise nista sto budem mixovao u studiju u shkoli! Ne mozete verovati da tamo taj mix zvuci skroz drugacije (kao i prethodna stvar koju sam kacio), da ne kazem Ok
Boskovic
07-09-2005, 03:30 AM
Aj slikaj taj studio. Zivo me zanima kako izgleda prostorija.
Aj slikaj taj studio. Zivo me zanima kako izgleda prostorija.
Pokusacu da iskopam neku sliku. Prostorija je prilicno velika, ali je akusticki tretirana za 5.1, maximalno ubijena apsorberima, a merenja nikad nisu uradjena posle zavrsetka akustike. Radili smo u njoj jedan slusni test gde smo pustali sa Dynaudio AIR15 sinusni test signal kome opada frekvencija od 200Hz do 20Hz (sa test cd-a koji se dobija uz AIR15), a ostaje jednake amplitude. Utisak je bio NEVEROVATAN. Zvuk na pojedinim frekvencijama bukvalno nestaje, a negde se toliko pojaca u odnosu na '0dB', da smo bili zaprepasceni. Uopste ne znam kako da radim u takvim uslovima:confused: . Rezija je obradjena kombinacijom drveta i azafona, ali nema ni difuzora, ni bass trapova ni rezonatora. Lepo ispeglani srednji i visoki, a dole - haos!
STUDIOTON
07-09-2005, 10:55 AM
Evo slike
Ovaj momak sto sedi sa desne strane u zelenoj majci .. e to je OFF .. :D
Ovaj momak sto sedi sa desne strane u zelenoj majci .. e to je OFF .. :D
:banghead: trebalo je da cenzurisem stomak, on me uvek oda
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.