PDA

View Full Version : Ajde da se malo zabavimo - SAMPLERATE TEST!

zvincic
01-09-2005, 01:33 PM
Evo, na jednoj njuz grupi koja se bavi snimanjem se povela jedna raspravica i ja sam se ponudio da napravim mali test, a bilo bi zanimljivo kada bi se i ljudi odavde ukljucili :)

slijedi copy/paste:

http://www.zvina.hg-host.info/srtest/srtest.rar

velicina je cca. 7.5 Mb.

nacin na koji je snimano:

Spyrogyra, album 20 20, pjesma 20 20 > cd player > alesis m1 mk2 active monitor > Rode NT2a postavljen tako da kapsula gleda otprilike izmedju woofera i tweetera, udaljenost 25 cm > Cordial kabel sa neutrik konektorima > EMU1820M > Cubase sx 2.0.2.39

snimano je u 44.1, 48 i 96 KHz, 24 bita.

nakon snimanja u cubaseu file je obradjivan u wavelabu i to na nacin da je trimanje islo prvo, zatim SR konverzija (osim kod 44.1) te dithering pomocu apogee uv22 HR zatim je file snimljen kao 44.1, 16 bit.

NISTA drugo nije radjeno!

dakle, imamo 3 fajla:

1.wav, 2.wav te 3.wav

slusajte, analizirajte, gledajte u kristalnu kuglu, zovite vracaru, cekajte povoljan suncev ciklus ali probajte pogoditi koji je sniman u 44.1, koji u 48 i koji u 96 KHz :)

sto je tocno objavit cu u slijedeci petak :)

sretno :)

ridge
01-09-2005, 06:55 PM
Da al je sam test u startu besmislen zato sto ljudski sluh i tako ne registruje promene dalje od 44.1 tako da ih na mozes cuti al razlika je kad uzmes da wav obradjujes kroz neki filter tj kao rezolucija fotografije, uzmi neku fotku u 72 dpi i stavi neki prosti efekat a posle uzmi istu fotku stavi isti efekat al da je fotka u 300 dpi pa vidi kako se isti ponasa i izgleda. Isto je i sa zvukom posto je veca "rezolucija" snimka ima vise informacija i rezultati su bolji.

A i za EMU je stvar rasprave dal stvarno sempluje na 96 il radi emulaciju al necemo o tome

zvincic
01-09-2005, 07:19 PM
A i za EMU je stvar rasprave dal stvarno sempluje na 96 il radi emulaciju al necemo o tome

tu nema rasprave, 0404, 1212m, 1820 i 1820m ne rade nikakav src vec snima u tom sample rateu.
to su potvrdili ljudi (zapravo ne ljudi, inzinjeri :D ) iz emu-a nakon slicnih napada.

sasaristic
01-09-2005, 09:05 PM
Ako hoces doneti objektivnu odluku o tome da li stvarno ima bitne razlike sa povecanjem sr, bolje bi bilo uraditi test sa najmanje 10-tak smiksanih kanala i pustiti da se akumulira karakteristika koja se moze jasno cuti.

puRe
01-09-2005, 11:05 PM
meni se cini da ovde niko ne cuje razliku :)

evo, vec sam dokazao da sam slepi mis i da cujem razliku

zvincic
02-09-2005, 12:21 AM
Ako hoces doneti objektivnu odluku o tome da li stvarno ima bitne razlike sa povecanjem sr, bolje bi bilo uraditi test sa najmanje 10-tak smiksanih kanala i pustiti da se akumulira karakteristika koja se moze jasno cuti.

trebala bi se i ovdje cuti

inace, ja prvi priznajem da NE MOGU cuti razliku...ni u ovakvom testu a ni kada se snima vise kanala i smixa.
meni, gluvom gitaristi, to na kraju zvuci sve isto :)

ali me zanima koliko ljudi cuje razliku :)

inace, biti ce pt.2 i pt.3 testa, stay tuned....ali vas molim, sudjelujte u testu, nemojte samo komentirati.
ako ne cujete razliku ne sramite se to napisati :)

milos
02-09-2005, 12:02 PM
meni se cini da ovde niko ne cuje razliku :)

evo, vec sam dokazao da sam slepi mis i da cujem razliku
:D :D ;) Sad znamo pravi identitet Betmena:banghead: :hyper:

sasaristic
02-09-2005, 06:30 PM
Ja definitivno ne cujem bas nista :( , mada trenutno i nemam neki pristojan monitoring , tako da sam pokusavao cuti neku razliku preko AKG slusalica, dao sam fajlove i mom prijatelju koji ima vrlo pristojne Yorkwill monitore i usi kao zec:) i opet mrka kapa.Medjutim , kad malo bolje zumiram wavove , primecuje se da broj 3 malo vise odskace od prva dva.Tako da je moj zakljucak sledeci: ili su prva dva snimana na 44.1 i 48, ili zbog uv22 i sr konverzije
to mogu biti 48 i 96Khz.

djole970
02-09-2005, 08:43 PM
Pa evo ja bih rekao ovako:

1.wav = 96 khz
2.wav = 44.1 khz
3.wav = 48 khz

Razlike su zanemrljive ili skoro da ih nema. To je po nekom mom osecaju (na prvo slusanje) koji naravno moze biti skroz pogresan al' eto ... cekamo rezultat. :) I sto je zanimljivo sto se duze slusa sve je manja razlika.

Eon
03-09-2005, 08:02 AM
Pojma nemam, sve mi je isto

Gianfranco
03-09-2005, 10:32 AM
3. je na 44.1

davormen
03-09-2005, 05:42 PM
Ja sam bio ubedjen da necu cuti nikakvu razliku, ali eto, cuo sam. E sad, da li se tripujem ili stvarno nesto postoji, ne znam. Monitoring mi je prilicno ocajan, tako da sam skeptican. Meni najbolje zvuci 3, tako da cu reci da je to 96 (recimo). 1 i 2 su blizu, ali ako bih morao da kazem, rekao bih da je 1 = 48 a 2 = 44.1...

bezsmisla
03-09-2005, 09:43 PM
ja se slazem sa Davormenom da je 3. na 96,a od ova 2 uopste ne mogu da se odlucim.

LACKY
04-09-2005, 12:47 AM
Ako ces pravo! Test koji si radio je potpuno irelevantan.To ti je otprilike kao da te neko pita da prepoznas razliku izmedju domaceg kvalitetnog vina i loseg buckurisa u bevandi koja je napravljena 10 na prema 1 u koris vode.Radio si test sa jeftinim monitorima i relativno jeftinim mikrofonom!Cak da si radio test i sa vrhunskim monitorima i mikrofonom tes bi bio irelevantan jer je to takvo velika transformacija i gubitak po bilo kom pitanju i prametru zvuka da ce bilo ko ko se bavi time bilo sta hteti reci o razlikama.
E sad nemoj da pomislis da te kritikujem nego bi zeleo da uradis relevantan test pa da cujemo i diskutujemo.
Evo ti predlog(proveren kao test metod mnogo puta od ozbiljnijih likova nego sto smatram sebe).Uzmi jedan visekanalni sesion u svomDAW-u i probaj da ga saberes analogno (nebitan broj kanala,koliko ti audio karta i mixer dozvoljavaju).Pa ga snimi na drugoj karti u tri rezima 44.1,48,96,zatim to konvertuj u finalnu rezoluciju CD-a i onda testiraj.
PS.ako te zanima rezultat odmah cu ti reci!

zvincic
04-09-2005, 03:32 AM
Ako ces pravo! Test koji si radio je potpuno irelevantan.To ti je otprilike kao da te neko pita da prepoznas razliku izmedju domaceg kvalitetnog vina i loseg buckurisa u bevandi koja je napravljena 10 na prema 1 u koris vode.Radio si test sa jeftinim monitorima i relativno jeftinim mikrofonom!Cak da si radio test i sa vrhunskim monitorima i mikrofonom tes bi bio irelevantan jer je to takvo velika transformacija i gubitak po bilo kom pitanju i prametru zvuka da ce bilo ko ko se bavi time bilo sta hteti reci o razlikama.
E sad nemoj da pomislis da te kritikujem nego bi zeleo da uradis relevantan test pa da cujemo i diskutujemo.
Evo ti predlog(proveren kao test metod mnogo puta od ozbiljnijih likova nego sto smatram sebe).Uzmi jedan visekanalni sesion u svomDAW-u i probaj da ga saberes analogno (nebitan broj kanala,koliko ti audio karta i mixer dozvoljavaju).Pa ga snimi na drugoj karti u tri rezima 44.1,48,96,zatim to konvertuj u finalnu rezoluciju CD-a i onda testiraj.
PS.ako te zanima rezultat odmah cu ti reci!

znam da ovaj test nije bas previse reprezentativan, al je u jednom zanimljiv...saznat cete u petak :)

za ovu tvoju varijantu nazalost nemam ni mogucnosti (citaj - drugu karticu).

svejedno, molim te da se ukljucis u test.

hvala :)

LACKY
04-09-2005, 03:45 AM
Sto se tice karte ja sam u mogucnosti pa ako vas zanima da probamo?
A ajde da probamo i to!

zvincic
04-09-2005, 02:38 PM
Sto se tice karte ja sam u mogucnosti pa ako vas zanima da probamo?
A ajde da probamo i to!

samo naprijed!
:)

Faktor X
06-09-2005, 03:15 AM
moje super prefinjene usi kazu sledece:

1.wav je 44.1 kHz
2.wav je 48 kHz
3.wav je 96 kHz

:cool:

MD
06-09-2005, 12:59 PM
Ma sve su tri isto radjene, ovo Zvinčić samo provjerava placebo efekt kod ljudi:D:D:D

:p

Nocni
06-09-2005, 10:56 PM
Na sve tri mi kick jednako tutnji. :) Mozda je do sobe. :banghead:

Inace, ne cujem nikakvu razliku. :(

Splico
07-09-2005, 07:15 PM
Ja necujem razliku! :banghead: zato sto nemogu skinuti fajl:D ...javlja mi neki error....kad ga skinem..mozda i cujem:da:

zvincic
07-09-2005, 09:12 PM
Ja necujem razliku! :banghead: zato sto nemogu skinuti fajl:D ...javlja mi neki error....kad ga skinem..mozda i cujem:da:

jos je gore, koristi neki DL manager ;)

inace, rekao sam da cu rezultate objaviti u petak ali...necu :D

objavit cu skupa i sa ostalim testovima, ali zbog obaveza ih nisam jos stigao snimiti....no, posudio sam akusticnu tako da cu se pozabavit tim ovaj vikend, ako me Murphy zaobidje malo :banghead:

Faktor X
10-09-2005, 06:35 PM
ajde objavi rezultate, ovako ce izgubiti car ovaj post.....

Faktor X
05-10-2005, 02:36 AM
proslo mesec dana vetj....ajmo neki info u vezi ovoga.....

statusband
11-10-2005, 12:45 AM
Ja mislim da Zvincic malo ovde "lozi" ljude. :D

puRe
11-10-2005, 02:55 PM
ne bih rekao......necu sad da se hvalim ponovo ko je iz prvog puta pogodio sva 3... :)

ajde zvino, reci! ;)

Faktor X
06-12-2005, 12:06 AM
Puko Topic :(