Log in

View Full Version : Latencija na hardverskim sintisajzerima

OFF
21-08-2005, 12:12 PM
Da li se ja tripujem mnogo ili malo? :confused:
Probao sam, imao, mnoooogo razlicitih (digitalnih) sintisajzera, i ubedjen sam da postoji prilicna razlika od modela do modela u latenciji. Jednostavno, nije tolika da bi je covek odmah bio svestan (preko npr. 30ms) ali....
Toga sam prvi put postao svestan kad sam na CW Luni svirao evp73 sa minimalnom latencijom (oko 1ms) i farbu vrlo slicnog karaktera anvelope (sempl rhodesa) sa Korga Trinity-ja. Sviram improvizaciju na istu harmu, i provalim da na VST sintu sviram MNOGO BOLJE, lepse, nadahnutije. Onda sam uporedjivao razne sprave (na istim dirkama, da me ne bi to zavaralo) i primetio da stvarno (ili mi se cini) postoje primetne razlike u osecaju brzine 'odziva' farbe.
Digitalni sampion mi je, naravno, DX7, koja 'kuca u glavu', a mozda najlenja sprava je (pored mnogih svojih dobrih strana) pomenuti Trinity. Tritoni su mi nesto bolji, ali ne tako 'brzi' kao stari m1,t3, Kurzweil je inspirativniji od svega japanskog, Motif mi je vrlo ugodan, kao i vecina Rolandovih sprava. Pravio sam neku analogiju sa kompom, ne znam - brzina procesora, kolicina memorije (znam da je Tinity imao neverovatnih 24mb Rom semplova za to vreme - trebalo je to ispratiti).......
Moze li ko pametan da mi pojasni stvari ?

OFF
23-08-2005, 02:07 PM
E, zabrinjavate me. Nije valjda da samo ja........:zbunjen:

Illiron
23-08-2005, 05:34 PM
Pazi cuo sam za groove nekih masina koje imaju svoje sekvencere(kad pomislim na linove mpc 60 i 3000 bude mi toplo oko srca) ali ne i za latenciju...

ton_majstor
23-08-2005, 06:08 PM
Vidi, pre petnaestak godina sam imao Roland U-220, NAJBOLJI sample-based synth/player ikada! Bar sto se Rolanda tice. Njegova "prirodna" latencija (tja, vise volim rec kasnjenje ili latency) je bila oko 8 ms. I nikome nije smetalo.
Jos crnji primer je E-mu Proteus 1, koji je imao fabricki latency od cak 12 ms, sto je valjda, vec flanger ili doubling, btw...
Da me ubijes ako je to iko primecivao, tj. smetalo mu da svira, programira ili slicno. Cak ni pod sync-om sa magnetofonima, nismo se zalili...
Malo ste se razmazili (razmazali), VST momci... :rotfl:

Pozdrav!

goasia
23-08-2005, 06:48 PM
ja se sa tim problemom borim vec prilicno dugo , kod elektronskih zanrova se mozda i najpre primeti bilo kakva latencija ,posto je sama struktura i ritmicnost trackova vrlo zahtevna (sto se tajminga tice)... kod vst instrumenata je najmanji problem , sve zavisi od brzine zvucne kartice .Kod midi instrumenata , prvi problem je midi latencija midi interfejsa koja cak zna da varira ... na vebu postoji bezbroj foruma gde se diskutuje o tome , jedno od resenja je nabavka midi interfejsa od iste firme od koje je sekvencer ,Cubase sa midexom ili Emagic sa unitor interfejsom , mislim da je za Sonar najbolji Edirol posto su navodno pod istom firmom ... pre sam imao midiman usb interfejs ,pa mi je Steinberg Midex 8 resio problem u kombinaciji sa Cubas sx 2 , latencija je i dalje postojala medjutim nije varirala , tako da sa proizvoljnih od 10 do 15 ms sam skinuo na stabilnuh 3-4 ms .... problem mi se ponovo pojavio sa Cubase sx 3 , medjutim jos uvek moze da prodje , ali cu se vratiti na dvojku....
Dalje, svaki midi instrument ima svoju latenciju ,nazalost imam osecaj kako su performanse rasle (imam Rolandov XV 5080) velika polifonija ,multitimbralnost samo su povecali midi latenciju ... sto prostija sprava to manja latencija .. naprimer Doepfer Ms 404 , monofoni analogni modul bez problema radi skoro bez latencije ....
Sledeci faktor , ako se koristi digitalni pult , vreme potrebno za konvertovanje analognog signala u digitalni takodjer povecava tajming ...
zatim midi poruke slane sa kontrolera , su slozenije od proste note on off midi poruke ,primetio sam da slanje recimo promene panorame ili cut off parametara isto usporava hardverski sint .. tako da bezbroj faktora utice na tajming ..... uzgred do vst instrumenata nismo puno paznje obracali na to
... jedini problem je sto su Vst instrumenti po mom misljenju mnogo daleko od prodornosti zvuka takoreci realnih analognih sinteva , pa cak i nekih digitalaca ...:(

Arthur
24-08-2005, 02:04 AM
Vidi, pre petnaestak godina sam imao Roland U-220, NAJBOLJI sample-based synth/player ikada! Bar sto se Rolanda tice. Njegova "prirodna" latencija (tja, vise volim rec kasnjenje ili latency) je bila oko 8 ms. I nikome nije smetalo.
Jos crnji primer je E-mu Proteus 1, koji je imao fabricki latency od cak 12 ms, sto je valjda, vec flanger ili doubling, btw...
Da me ubijes ako je to iko primecivao, tj. smetalo mu da svira, programira ili slicno. Cak ni pod sync-om sa magnetofonima, nismo se zalili...
Malo ste se razmazili (razmazali), VST momci... :rotfl:

Pozdrav!

jel to krstajicev Emu?:p

ton_majstor
24-08-2005, 08:55 AM
@Arthur: misli? na Borisa? Neee! Ja ga tada nisam ni poznavao! Bio je od lika koji je radio kod Ace Radojčića u Rakovici (AR-Ton)...

@goasia: vidi, noviji VST instrumenti i ne zvuče TOLIKO lo?e! Čak, ni?ta lo?ije od nekih novih hibrida-modela?a! Samo ih treba "pu?tati" preko DOBRIH D/A konvertera, a to onda ko?ta!

Pozdrav!

P.S. Super, sada sam "member", tj. GOLDmember... hahahaa

OFF
26-08-2005, 08:32 PM
Nisam mislio na kasnjenja u bilo kom master-slave lancu, vec kasnjenja unutar same klavijature. Jednostavno, neke sprave su mnooogo inspirativnije (da se tako izrazim) od drugih

A to, za rast polifonije i performansi, potpuno ste u pravu

Danny Lou
27-08-2005, 04:02 PM
off mislim da neko pokusava da te obmane... latencija postoji... mozda je to neka nova zavjera... da unisti i ono malo naseg balkanskog duha...

da nije mozda to "koja ti klavijatura vise odgovara?" jer mislim da je apsolutno nemoguce da postoji latencija na hard synth-ovima!

ali glede toga mislim da bih motifa 6 mogao svirati dok se ne ukenjam u gace... tako me "vabi" da cu morati da ga nabavim... inace imam CS2X... a nemam love ni za 0404! e `bem ti vaki studentski zivot!!!:banghead: :banghead: :banghead:

konspiracy off, true konspiracy...:mrgreen:

OFF
28-08-2005, 09:53 AM
Ma probaj! Uzmi negde DX7 i stavi pored tvog cs2x, povezi na jedne dirke (da ne bude da je do dirki) i uzmi neku 'slicnu' farbu sa brzim attakom i przi;). Verovatno ces posle toga pozeleti da prodas cs2x :p

kejkz
28-08-2005, 12:16 PM
Svaki hardverski synth koji ima DSP ima svoje kasnjenje, i ono se krece od 1 do 30ms, mozda i vise u zavisnosti od komplikovanosti preseta koji se koristi. Postoji i jiter, tj mala odstupanja u kasnjenju, ali je on kod hardverskih syntheva gotovo zanemarljiv. Jedan deo otpada na d/a konverziju, jedan na samo procesiranje. Cini mi se da se na internetu moze naci kasnjenje i jitter za svaki synth koji je izasao u poslednje vreme, ako to nekoga zanima.

OFF
28-08-2005, 01:29 PM
Cini mi se da se na internetu moze naci kasnjenje i jitter za svaki synth koji je izasao u poslednje vreme, ako to nekoga zanima.
Ako naletis na neki link o tome, postavi, bas me zanima, da li sam ili nisam:banghead:

clusterchord
01-09-2005, 02:08 AM
Ako naletis na neki link o tome, postavi, bas me zanima, da li sam ili nisam:banghead:

u pravu si. razlike postoje. makar najvece latencije su bile kod ranih digitalnih sinteva kao sto je to bio Roland D-50/D-550, i to oko 15 ms. Mislim da je 30ms pretjerano, neznam ni za jedan sint koji bi imao toliku latenciju.

veliki problem je u samom midiju jer je on serijski interfejs, pa sto vise podataka gura kroz istu "cijev" vec je sansa da nesto zakasni. tako da "mjerenja" sa DX7 i AN1X ne pokazuju nista neobicno, tu ce uvijek biti kasnjenja zbog nesavrsenosti tog zastarjelog formata (1982). primjer:

imao sam Triton Studio i posudio od prijatelja Triton Rack. isti engine, stavio sam isti combination, isto sve. single MIDI kabel od jednog do drugog. Rack uvijek kasni. i kad sviras malo jednog , pa malo drugog, pogotovo ako si ucio malo klavir i sl. , odmah "osjetis" pod prstima da nije to to.

drugi problem je nas (ne)prijatelj Bill Gates i njegovi Windowsi. tu je sve drugo vaznije nego "steady" protok podataka. imamo danas masine koje su toliko brze da smo samo mogli sanjati prije par godina, a oni nisu u stanju procesirati nesto sa tako niskim bandwithom kao sto je MIDI, bez jittera i kasnjenja na USB-u , e pa j*biga Bille..

latency se da "srediti" da pomaknes track u DAW-u. jitter je pravi problem. inace "jitter" se uglavnom pojavljuje u izlaznom midi interface-u na kompu, jitter moze ici od +/-1ms pa do +/-5ms i vise, sto je vec prilicno lose. citao sam negdje da su MIDEX-i za Steinberg dobri u tom izlaznom jitteru, ali katastrofa na ulaznom - i to sam primjetio, nikad ono sto odsviram u midiju ne snimi bas kao sto sam ga ja odsvirao (a ja mislio tehnika mi u k..). ima i onih koji tvrde da nevaljaju. ja jos nisam odlucio sot cu. za sada sam na midex3 i ke**am i cekam neko "idealno" rjesenje :banghead:

ostalo je Goasia prilicno dobro pokrio, posljedice jittera na glazbu gdje je poterebna kirurska tocnost je pogubna..

ok, ovo vise nema toliko veze sa sintevima, koliko sa interfejsima i kompjuterima, ali evo par stranica sa testovima itd:

http://www.evc-soft.nl/evc/products/miditest/#sysexBR>
http://www.evc-soft.nl/evc/products/miditest/results.htmlBR>
http://www.soundonsound.com/sos/Sep02/articles/pcmusician0902.aspBR>
http://www.soundonsound.com/sos/jun98/articles/vst.htmlBR>

Danny Lou
01-09-2005, 05:51 PM
necu da prodam cs2x!!! ipak me nesto veze za njega... ali bih ga rado mijenjao za motif-a ili extreme-a!:da: