Log in

View Full Version : Alati za mastering!

Patalo
16-08-2005, 02:03 AM
Do nedavno sam za mastering dovodio coveka sa iskustvom i poverio mu sirove snimke (sto sam naravno i placao). E, sad mi je doslo iz du.... u glavu da ne bacam pare nego da to sam odradim. Zato vas molim, ako ste raspolozeni, da svako ko hoce, napise koji "alat" koristi za mastering i objasni zasto?!

P.S. Ne znam da li se o ovome pisalo, ali, ako nije, onda je i posve zanimljivo, a i korisno!

Hvala

acaradio
16-08-2005, 06:55 AM
IK Multimedia T-Racks. To uglavnom koristim...i zadovoljan sam :)
U njemu - Eq, Compressor i Limiter, lepo upakovani i jos lepse zvuce.
Razlog zasto bas T-Racks - dobijam veoma pristojan "vintage" zvuk koji mi je uglavnom potreban.

Za one koji vole agresivnije varijante - Izotope Ozone...ja sam odustao od njega.

Max
16-08-2005, 04:03 PM
Osim ako ti zaista nije bitno kako ce to da zvuci ...mozes nesto od ta dva programa ...... ali moja preporuka je da ti to radi neki drugi covek na nekom drugom slusanju u nekoj drugoj sobi ......

Tako da sve stvari koje ti se desavaju zbog sobe ili zvucnika a koje ti ne cujes on ce da nadje a i ima potpuno svez stav prema pesmi , sto je cesto jako korisno ......

Pozdrav

Danijel D
18-08-2005, 12:33 PM
Ne postoji ti definirani alat za mastering,razlika je naravno od uha do uha,jedan dan ce ti to zvucati super,drugi dan nikako itd.Svi smo mi to prosli.Pravilo masteringa kao i svega drugoga je da bez alata nemozes sto znaci u ovom slucaju studijski monitori bez kojih to ne ide.Mastering ti je najbitniji da ti gdje god pustis pjesmu,stvar instrumental ili sl. zvuci dobro na svakom playeru (u autu,doma,u kaficu bilo gdje),a ostalo nitko ti nemoze reci da to tako ne valja jer uvjek mozes reci ja sam to tako htio.Normalno automatizacija,panorame,omjeri i slicno su jako bitni (to ti je ono kad slozis 20tak kanala pa ti pjesma zvuci jadno,suplje i prazno) e o tom se vec da knjiga napisati a pluginovi pa cak i oni "master pluginovi" su samo za malu pripomoc i uljepsavanje stvari.Razlika izmedju amaterske i pro. snimke ti je u kompresiji,Otkrit cu ti tajnu pa nek kaze tko sta hoce,pravi ton majstor koji ti radi mastering nikad ti nece otkriti definiciju i postupak jer je ni on ne zna,svaka stvar ti trazi drugacije a sam ces shvatiti kad je to najbolje.Car produkcije je u umjecu i inspiraciji i zbog toga je produkcija bitna,daj toncu jednu pjesmu da je izmasterizira sad,pa ponovi to za mjesec dva zvucat ce razlicito ako ne snimi presete bas te pjesme.Da se o tome pisati cuda.Iskustvo je to sto se placa!!!Zivili