Log in

View Full Version : Digitalno remasterizovano........?

OFF
16-08-2005, 12:22 AM
Ljudi, znam sta je digitalno, i znam sta je masterizovano, ali, sta na ovim silnim diskovima (originalnim) znaci 'digitalno remasterizovano'? Je l' to neki pleonazam, marketinski trik ili nesto trece? Ja kontam, ako je neki bend iz '70-tih snimao-ima master na 1/2'', pa ako to neko danas hoce da izda kao CD, SACD ili sta vec, mora sa trake da predje u digitalni domen i uradi mastering (zbog dinamickog, frekvencijskog opsega, ili cak broja kanala-5.1, npr.) za dati format.
Pogotovo se to da naci na ovim jeftinijim edicijama klasike i jazz-a (Holanija, ......)

Arthur
16-08-2005, 01:11 AM
upravo tako.. nikad me to nije bunilo, nekako sam ubedjen da se radi o ponovnom masteringu starih traka za CD i DVD...

puRe
16-08-2005, 01:15 AM
taj izraz se koristi jos sredinom 90-ih kada je digitalni remaster bukvalno bio transfer sa originalnog medijuma bez nekih velikih korekcija...

digitalni remasteri koji se sada pojavljuju (konkretno u XXI veku :) ) sadrze daleko znacajnija poboljsanja (sada je uglavnom sve u 5.1 i pritom se izvlace originalne visekanalne trake i ceo album remixuje)...klasican primer je Dark Side of the Moon - poslusaj plocu, izdanje povodom dvadesetogodisnjice i najskorije povodom tridesetogodisnjice na SACD-u... (ne moram da ti govorim kako zvuci ovo poslednje)...

imati u vidu da je ovo puko proser***** s moje strane...ovo je cisto kako gledam na sve to...

Predrag Trpkov
16-08-2005, 01:20 AM
Ljudi, znam sta je digitalno, i znam sta je masterizovano, ali, sta na ovim silnim diskovima (originalnim) znaci 'digitalno remasterizovano'? Je l' to neki pleonazam, marketinski trik ili nesto trece? Ja kontam, ako je neki bend iz '70-tih snimao-ima master na 1/2'', pa ako to neko danas hoce da izda kao CD, SACD ili sta vec, mora sa trake da predje u digitalni domen i uradi mastering (zbog dinamickog, frekvencijskog opsega, ili cak broja kanala-5.1, npr.) za dati format.
Pogotovo se to da naci na ovim jeftinijim edicijama klasike i jazz-a (Holanija, ......)

To sugerira da tvoj stari CD s istim materijalom kojeg si kupio prije 15-ak godina ni?ta ne valja i da treba? kupiti novi koji sada puno bolje zvuči. To "bolje" se na?alost uglavnom svodi na glasnije.

Predrag

dr.Ru
16-08-2005, 02:07 AM
slicno kao Predrag Trpkov:
mislim da ce za 10 godina biti " plutaniumski remasterovano" ..... samo novi oblici, za nove eure i nove mode RMS-a

SandRob
16-08-2005, 03:32 PM
pa sad. ako je i remix u pitanju to stvarno moze zvucat puuno bolje.
za dark side bas i neznan, jer on onakav kakav je zvuci odlicno, ali remixani zeppelini zvucu puno bolje nego prije. ili recimo od beach boys remixirani album pet sounds koji je 1966. snimjen u mono tehnici, sad zvuci za popizdit dobro.
te stare stvari su zahvalne za cinit remixe jer su uglavnom kvalitetno snimane. u biti, nista se u samim tehnikama snimanja i alatima nije prominilo u zadnjih 40-50 godina. promini se je samo medij. stari producenti su dobro znali kako sto treba snimit, a to je najvaznije.

mmilovan
17-08-2005, 05:24 PM

Koja su, po mom skromnom misljenju, cista piraterija (na drzavnom nivou) i obicno djubre, sa najogavnijim filterima (stereo simulacija i slicni idiotizmi) mehanicki ulepljeni na svaki track. Naravno, govorim ovde o jazz izdanjima koja su mogla kod nas da se nadju, ne znam kakvo je stanje sa klasikom.

Vrhunska prevara su tzv. digitalno remasterizovani domaci filmovi. Na pakovanjima obicno pise da je zvuk digitalno obnovljen i remasterizovan, medjutim, svako ko i malo ima pojma i recimo ekstrakuje zvuk pa ga pregleda u nekom sound editoru videce smesne greske kojima je zvuk degradiran - pola sounda je clip-ovano (zestoko), a kliktanja i preskakanja, mogla su da budu ispeglana najjednostavnijim operacijama u SF - da je neko hteo to da radi. Medjutim - nije.

Izraz "digitalno remasterizovan" spada u nasledjene izraze iz sredine devedesetih kada se verovalo da digitalizacija = kvalitet.

Stvari su, nazalost, upravo suprotne.

fipke
18-08-2005, 12:16 AM
a da ne govorimo o PGP-u... obratite paznju kako samo na svakom izdanju pise to "digitally remastered" nazad. i to na svim, mislim i na nova, prva ikad izdanja. a jos bolje je kad pored stoji znak DDD. :hyper: imbeo