PDA

View Full Version : Mic & Mic-Pre do 500 € ?

Gulanfer
05-08-2005, 12:41 PM
Doslo je vreme da sa dinamickog predjem na condenzer mic. Mic bi koristio za vocal i mozda ( ne verujem , ali nikad se nezna ) za akusticnu gitaru. Znaci, mic u preamp , pa onda u DMX 6 Fire ili mislite da mi pored Mackie 1202 nije potreban preamp ? Posto mi je to hobi ( snimanje nekih mojih ideja ) nemam nameru da trosim pare na skuplje modele tako da preskocite pominjanje Neumana, Braunera i sl. Elem, hocu condenzer ( i eventualno mic-pre ) za sto manje para a da dobijem cistiji i otvoreniji zvuk od Shure SM58 ili Senheiser MD441 koje sam dosada koristio ( kroz Mackie ).Moja razmisljanja idu u pravcu sledecih mic opcija :
- AT 3035 222 €
- AKG C2000B 188 €
- Rode NT1A 199 €
- SE Electronics SE-2200A 199 €
- Studio Projects C-1 169 €

Koji od njih bi bio najbolji odnos cena-kvalitet ? Posto nemam vremena ni mogucnosti da ih probam interesovalo bi me misljenje onih koji su radili sa nekim od njih ili mogu da predloze nesto deseto. Teoreticari ( kao moja malenkost ) neka se suzdrze molim.

Sto se tice mic-pre, u obzir ulaze ( cena-kvalitet )
- Presonus Bluetube DP 199 €
- Presonus TubePre 111 €
ili da ostanem na Mackie 1202 VLZ ako nije velika razlika u kvalitetu zvuka.

Koju bi ste vi kombinaciju predlozili za te pare ( 300-500 € ) ?

Unapred hvala i pozdrav

:)

Oggy
05-08-2005, 12:52 PM
Ili nt1 ili C1

Protiv nt 1 je kolorisanost
Protiv C1 je to sto sam zvuci mnogo lepo, a jede ga mix.

oba su tu u istoj klasi i moze odluciti samo ukus.

Ako ti treba samo za snimanje ideja, onda ti je to potpuno bespotreban ulog, jer i sa 58 i Mackiem, to mozes uraditi vise nego korektno.

Gulanfer
05-08-2005, 01:46 PM
Ili nt1 ili C1

Ako ti treba samo za snimanje ideja, onda ti je to potpuno bespotreban ulog, jer i sa 58 i Mackiem, to mozes uraditi vise nego korektno.

Hvala na brzom odgovoru. Od tebe sam ga najvise i cekao :hyper: a ti brz. Svaka cast.

Jeste snimanje ideja ali ja te ideje zavrsavam ( ponekad :D ) pa bih hteo da znam da li ce mi kupovina condensera poboljsati zvuk glasa u tolikoj meri da mi se isplati ulaganje od 300-400 € ?
58-ica mi zamuti glas dosta , pa mi treba dosta vremena da ga prosvetlim . 441 lezi bolje na mom glasu i ako bi to moglo jos bolje...

puRe
05-08-2005, 03:32 PM
Ili nt1 ili C1

moje iskustvo sa NT1 je da ga itekako "pojede miks"...napominjem da nisam sam snimao nego sam dobio snimak akusticne gitare...

Illiron
05-08-2005, 04:08 PM
JA bih uzeo Studio Projects C1 i M-Audio DMP3...C1 je dosta obojen a DMP3 je izuzetno cist preamp za dosta gaina... Dobro ispod 500e

Oggy
05-08-2005, 04:24 PM
U tom slucaju uzmi DBX mini pre (licno bih tisavetaovao i Ultragain 2200, ali ce me svi mrzeti zbog toga, posto je u pitanju Behringer:D ), koji bi morao biti ispod 100 evra i koji svi mnogo hvale i uzmi jedan od ona dva gore pomenuta mikrofona...
Zaista je oko njihovog izbora stvar ukusa i ako znas kako, svaki ce ti dobro sluziti. Bilo bi idealno ako bi imao gde da probas i jedan i drugi, pa da napravis izbor. Cini mi se da dosta forumasa ima bas ta dva modela, pa verujem da nece biti frka.
Rode je malkice prezentniji, pa ako vec kazes da ti je 58 "mutna" (sto uglavnom nije) na tvom vokalu, to znaci da ti treba mozda malo "otvoreniji" mikrofon.

dr.Ru
05-08-2005, 04:37 PM
hmm....
meni je sve ispod 1500 eura (mic + pre) bacanje novaca. Recimo, moze se uzeti mic i pre za 500 eura... ima tu dosta kombinacija sta i kako.... ali, kvalitet poboljsanja ce biti manji nego razlika u ceni.
Na tvom mestu, zadrzao bih postojece i eventualno uzeo Shure kondenzator mic, nije skup, ide lepo uz Mackie mixer, a i ide uz dinamicki SM58, mozda bi i 58 menjao za 57 i "nista vise jatu ne bi dir'o :) ". Tek preko 1500 eura mi je pametno ulozen novac

OFF
05-08-2005, 09:56 PM
Ispod 1500e......

Boga mi, Direktore, ne bih se slozio s' tobom. Iz licnog iskustva....
Imao sam sledece kombinacijame mic+ pre
AKG c1000 + spirit mixer
AKG c1000+ Behringer t1953
Akg C3000+ t1953
Akg c3000 +mackie vlz pro
Akg c414 b-tl2 + mackie
Akg c414 + dbx 376......

Svaka sledeca investicija, bilo promena mikrofona, ili preampa se osetila. Ova poslednja varijanta je nesto ispod 1500e, a daje vrlo pristojan rezultat. Ne kao sledeca kombinacija (U87+ La610...:) , nekad), ali....

@Gulanfer

Ja sam jako zadovoljan zvukom mackie preampa, pogotovo kad ga vec imas ( i to 4 komada), nije losa varijanta da uzmes neki maaalo skuplji mikrofon, a kasnije, ako bude potrebe dokupis preamp. Od mikova ti predlazem Rode nt1000 (imam 2 kom i jako sam zadovoljan za te pare) koji je ispod 300e,mozda caki neku Oktavu, a ako ipak hoces i preamp, ja bih probao DBX mini-pre i te Presonuse na A/B

Oggy
06-08-2005, 01:56 AM
Ja nisam namerno pomenuo nt1000 koji posedujem, jer je covek rekao da bi voleo misljenja o konkretnim pitanjima..
Moja prva preporuka u toj klasi bi bila nt1000, definitivno. Ja sam jako zadovoljan.

OFF
06-08-2005, 10:31 AM
Nt 1000 ne samo sto OK radi, nego je i najvidjeniji od svih pomenutih micova. Velik, masivan, lep.....

Gulanfer
06-08-2005, 08:11 PM
E sad ste me razbili od razmisljanja :D . Po ovome sto pisete najbolja varijanta bi bila skuplji mic. Znaci , NT1000 i Presonus ( za njega sam zapeo jer sam procitao odlicne kritike ) . To bi me dovelo do nekih 411 € sto nije lose.
E sad pitanje koje se nadovezuje , sto se konekcije tice.
Mic > Mic-pre > Mackie > Komp ? Ili izbaciti Mackie iz lanca ? Ili da zaboravim na jeftiniji Mic-pre , pa kad skrpim opet neke pare kupim bolji mic-pre ?
I zasto ? Mislim, kad smo vec tu , da pitam kako bi vi to spojili.

dr.Ru
06-08-2005, 10:42 PM
@Off:
ne kazem... naravno, dobre si setove naveo za manje od 1500 eura.... samo, ja se ne bih usudio da kupujem... stedeo bih za recimo: La-610 ili Amek CIB + TLM 103 ili AKG

ima dobra stvar sto je Ridge predlozio: DMP3 i 960 su odlicni. Ja bih samo dodao RNP... treba definitivno pogledati RNP za preamp... eto, neka bude DMP3 i RNP za malu lovu a dobar kvalitet

FrankoPanko
11-08-2005, 11:17 PM
Za taj novac sasvim ce pristojno raditi Rode NT1 sa preampom Focusrite Voicemaster (pro) jer sam tu kombinaciju imao prije nekih pet godina, te snimao bend (funky) za cd i i vokal je sasvim lijepo izlazio van (dodushe covjek zna pjevat;)). Inace, NT 1 jest malo svijetliji, ali npr Rode Classic, (1700 Eura) kojeg trenutno imam u studiu je takodjer svijetao mikrofon u odnosu na Neumann-a U-147.

Danijel D
18-08-2005, 07:33 PM
Pozdrav pa da se i ja prikljucim.Imas puno modela mikrofona,znam da ljudi bjeze od Behringera i da je razlika izmedju Behringera i AKG-a isto sto i yugo i bmw,ali ako nemas pretjeranog iskustva godine i godine rada mislim da ce ti Behringer B2 pro i Behringer TUBE ULTRAGAIN MIC200 raditi savrseno.Ja ga osobno imam to je moj prvi mic. isto tako i NT2 i AKG c3000b i jos uvjeg ga jako puno koristim.To su sve nijanse po kojima ce ti se svidjeti nekad neki,ali sve se igrom "ekvilajzera" moze rjesiti!!!Behringerova oprema ti je cjenom skoro najpovoljnija a u kvaliteti ne bjezi puno,imaju strava digitaliju i sigurno neces pozaliti!!!Pozdrav:cool:

Gulanfer
23-08-2005, 12:46 PM
Pa cini mi se da ce za pocetak tako nesto i biti. Razlika u ceni izmedju NT 1000 i NT 2A je 20 € . Kakva je razlika u samim mikrofonima ? Mislim , meni treba najvise za vokal i ako je NT 2A "bolji" od NT1000 onda ima smisla uzeti ga u obzir. Kakvi su vasi utisci o ova dva mikrofona , posto cu za sada ostati sa Mackie-om .

Tiki the Boyler
23-08-2005, 03:05 PM
NT2A je pokupio neke nagrade za snimanje vokala u svojoj klasi!
Dobijes promjenu dijagrama usmjerenosti LoCut na 40 i 80 + atenuaciju 20dB!
A sve to za cca 390EUR! (Artist BL)

zvincic
23-08-2005, 05:59 PM
Ono sto sam ja nasao je ovde : http://www.musicstorekoeln.de/englisch/

Vec sam narucivao od njih i cak postoji osoba ( Ljupco - Lepi ) koja vas usluzi na YU-jeziku. Klik na "export-Info" i posle na zastavicu vase drzave i sve je objasnjeno. Inace NT 1000 je tamo 299? a NT "A je 319? . Isplati li se davati 20 ? vise ili je svejedno koji od ta dva uzeti ?

to su dva potpuno razlicita mikrofona iako je cijena slicna.

nt2a ima noviju kapsulu, napravljenu u australiji dok nt1000 koristi kinesku koja se nalazi i u nt1a.

nisam ih imao priliku usporediti side by side ali imam nt2a i to je jedan jako pristojan mikrofon. usporedio sam ga sa behringer b2 i ne mogu se mjeriti...behringer se bez eq-a i pretjerane kompresije totalno ugusi u miksu (iako solo ne zvuci lose). nt2a uz laganu pomoc kompresora odmah izleti vani (isprobano na vokalu i ak. gitari)

btw. platio sam ga 314 eura u CRO.

imaj na umu da nt2a ne dolazi u koferu negu u kutiji, tj. onoj rode vrecici...te da sa njim ne dobijas shockmount nego obican standmount.

zvincic
24-08-2005, 04:53 PM
Zvincic, koja je bitna fizicka/prakticna razlika izmedju shockmount i obicnog standmounta?
Jos ako mozes nabaciti i koju slikicu, super. :)

shockmount ima suspenzije napravljene pomocu sistema gumica tako da eliminiraju vibracije i low end rumble.

obican stand mount je od plastike.

prakticna razlika...well...moram priznat da meni ne smeta standmount, kad snimam vokal ionako ukljucim low cut na mikrofonu a pjevac i stalak su na tapetu.

ali shockmount lijepo izgleda :D

Gulanfer
21-09-2005, 01:21 PM
Evo , pola je uradjeno , fali jos pola. Dakle "poslusao" sam vas ( ne pitajte za razloge - nemaju veze sa forumom ) i narucio AT4040. Trebalo bi da stigne u toku sledece nedelje. Sada bih hteo ( alav sam pa to ti je ) jedan preamp od dole navedenih. Sta mislite koji bi bio najbolji odnos kvalitet-cena ( jeste morao sam da povisim budzet ) i da se uklapa sa AT 4040 ?

DBX 286 A - 244 ?
ART DPS II dig/out ? 299 ?
DBX 376 dig/out Retour ? 599 ?
DBX Provocal dig/out ? 333 ?
MindPrint Envoice MK II ? 599 ? ( optional dig/out )
SPL GoldMike 9844 ? 398 ?
Aphex 207D ? 495 ? ( dig/out )
TC Helicon Quintet ? 298 ? ( dig/out )

davormen
21-09-2005, 02:40 PM
Ja bih uzeo SPL. U stvari, ja cu i uzeti (relativno) uskoro SPL za sebe... koliko znam, to je najozbiljnija sprava od svih ovde navedenih...

Oggy
22-09-2005, 09:45 AM
AT 4040 je potpuno OK mic. Malo je "sterilan", ali izuzetno korektan.
Sa njim bi ti dobro islo neko "bezobraznije" pretpojacalo, pa zato SPL i EN Voice nisu lose opcije.

Gulanfer
22-09-2005, 10:33 PM
Uh, cini mi se da prvo moram da rascistim jednu stvar. Dakle, mic ushtekam u mic-pre i onda mic-pre ushtekam gde ? Imam Terratec Fire 6 24/96 karticu, sto znaci da ona ima RCA ulaze. Dosada sam ubadao dinamicki mic u Mackie vlz pro i odatle u karticu. E sad ako vec kupujem mic-pre ne vidim razlog da iz njega idem opet u mackie pa u karticu ( a njeni AD converteri i nisu bas neki ) nego mislim da treba da uzmem neki mic-pre sa digitalnim izlazom ( sigurno ce biti kvalitetniji od ovog sa kartice ) . Da li razmisljam u dobrom pravcu ili mi se nesto omaklo ?

davormen
24-09-2005, 03:39 PM
Pogledaj Focusrite Trakmaster pro

Ne znam... Ja bas nisam zadovoljan njime... to je najgori outboard preamp koji sam cuo... sto opet ne mora da znaci nista (tj. ne mora da znaci da je los sam po sebi), jer nisam cuo puno outboard preampa (nesto manje od 10), a nisam cuo ni Behringer niti mnogo ostalih low cost varijanti. Mada, u direktnom poredjenju, preamp je gori od preampa u Soundcraft Ghost-u, koji bas i nisu nesto izuzetni...

idekius
24-09-2005, 06:09 PM
Ja sam radio sa Focusrite VoiceMaster Platinum i... hmmm... nista mu ne fali...
Takodje uveliko koristim Behringer Ultragain Mic 2200 Pro i zadovoljan sam...

Nista mu ne fali :) Sad, voleo bih da je jos tolerantniji prema naprzivanju gain-a, ali, j.ga... za te pare...

Do duse, u planu je nabavka nekog relativno skupljeg chuda (trenutno tipujem na SPL GoldMike 9844) i to ce vrlo brzo biti realizovano, ali ne mogu se pozaliti ni na Ultragain Mic 2200...

Usput, svima koji nisu pod nekim ko zna kakvim parama srdacno preporucujem Behringer ADA8000 (8 kanalni AD\DA sa preampom)... Rupa na saksiji za male pare...:) Imam ga, doduse retko ga koristim jer idem preko ADI-2, ali razlika u ceni izmedju ADI-2 i ADA8000 uopste nije srazmerna razlicu u kvalitetu... provereno... pogotovu ako se uzme u obzir da ovde za znatno manji novac dobijas 6 kanala vise + preamp...

Nisam bas zestoki zagovornik Behringer-a, ali nemojmo preterivati... pogotovu mi je bezveze kada cujem nekoga da hvali digitalni mixer Behringer 3216, a pluje ADA8000... to je stvarno smesno...

Sto se tice Ivanovog track mastera, ako i on radi kao Voice Master, O.K. je to... Nije Avalon, ali radi ;)

Gulanfer
27-09-2005, 05:03 PM
Uh, cini mi se da prvo moram da rascistim jednu stvar. Dakle, mic ushtekam u mic-pre i onda mic-pre ushtekam gde ? Imam Terratec Fire 6 24/96 karticu, sto znaci da ona ima RCA ulaze. Dosada sam ubadao dinamicki mic u Mackie vlz pro i odatle u karticu. E sad ako vec kupujem mic-pre ne vidim razlog da iz njega idem opet u mackie pa u karticu ( a njeni AD converteri i nisu bas neki ) nego mislim da treba da uzmem neki mic-pre sa digitalnim izlazom ( sigurno ce biti kvalitetniji od ovog sa kartice ) . Da li razmisljam u dobrom pravcu ili mi se nesto omaklo ?

Moze li neko da mi razjasni ovo oko AD konvertera ? Da probam ponovo. Da li je bolje da kupim preamp sa digitalnim izlazom ( i verovatno boljim konverterima od ovih sa Fire 6 ) ili je razlika zanemarljiva pa ne moram da kupujem preamp sa digitalnim izlazom ( razlika do 300 € ) nego iz preamp-a idem u Mackie pa onda u Fire 6 pa onda ona konvertuje u nesto prihvatljivo ?
Zna li neko ?

OFF
27-09-2005, 08:26 PM
Ja sam se odlucio za varijantu dbx 376, a jedan od razloga je i A/d konvertor koji je ugradjen u njega. Plus sto je lampaski preamp, solidan eq, upotrebljiv kompresor, i vrlo koristan de-esser, a sigurno ima i bolju konverziju od tvog terrateca. Jeste najskuplja od svih sprava koje si naveo, ali mislim da vredi, posebno ako ga tretiras ne samo kao preamp, vec i kao chanel strip, sto on zapravo i jeste.

A to oko A/D je prosto. 376 ima s/p-dif out, i njega koaksijalnim rca kablom vezes na s/p-dif in tvoje kartice, ukljucis na njoj externi sinc i to je to