View Full Version : Magnetofon
alfom
04-08-2005, 05:53 PM
Jel' ko koristio izvoz mastera ili mixa na magnetofon pa vracao nazad u neki od editora zvuka?
Ja probao. Dobije se ugodjaj trake, ali ne znam cake da to valja do kraja kako treba.
Primjetio sam kod toga da je nestala mono nekompatibilnost sa stereom, te da je makar moj glas izbio u prvi plan. Ovo vjerovatno zavisi od trake.
Dakle, treba vremena za izeksperimentisati sve.
Pishite - mislim da je dobra fora i da moze valjati za nas koji nemamo bash para za finalizere i slicne skupe sprave.:da:
Koristim spravu 'Philips - VR813/02W' koja kako su mi rekli ima kvalitet audio zapisa na traku na nivou data trake. Prema onom sto mogu cuti to je tacno.
alfom
05-08-2005, 08:28 AM
Raja, jel' ovo smisno ili ... ?:confused:
To moze biti interesantno kao "efekat" na pojedinacnim trakama (da doda nekom VST-u analognu "toplinu" :rolleyes: ), a ako se stavi na master mislim da samo moze da degradira konacni snimak (prvenstveno sum)...
Illiron
05-08-2005, 10:04 AM
Ja sam cuo da to neki top hiphop producenti rade na masteru, tipa pro tools/traka/pro tools...
fipke
05-08-2005, 11:31 AM
Tja, ja sam to probao na nekoliko hifi magnetofona (telefunken) i prilicno uprlja zvuk. Da ne spominjemo da sum tu igra veliku ulogu zbog sirine trake. Naravno, ceo proces nema svrhe kad je snimak vec sam po sebi 'prljav'.
Ipak, voleo bi stvarno to da probam na ozbiljnom master recorderdu (studer dvokanalac je bagatela sada, 300-400 eura) i misim da bi to itekako valjalo ako je all-digital-path i enviroment.
p.s. - jos jedna zackoljica koja me kopka... zasto master magnetofona ima samo u verziji 1/4" i 1/2"? Kako to da niko nije probao da napravi isti za 1" i 2" trake, to bi bili super rezultati!
dvuckovic
05-08-2005, 12:11 PM
p.s. - jos jedna zackoljica koja me kopka... zasto master magnetofona ima samo u verziji 1/4" i 1/2"? Kako to da niko nije probao da napravi isti za 1" i 2" trake, to bi bili super rezultati!
Pitaj starog :)
SandRob
05-08-2005, 12:14 PM
cita san intervju sa buch vigom. prica je kako je snima nirvanu, garbage...
on kaze da je garbage kompletno sniman digialno pa da su se sve trake prebacile na magnetofon i da se mixalo manualno na 'starim engleskim pultovima iz sedamdesetih'.
eto, a mislin da cemo se svi slozit da garbage maherski zvuce?
dosta producenata zna bubnjeve snimat na trakase, pa malo naprdu signal, tako dobiju i onu pozeljnu distorziju (saturaciju) a i kompresiju.
1 i 2" trake se koriste za visekanalne magnetofone. Na master trakama ide samo dva kanala...
Istina je da Garbage to radi (delimicno) na trakama, kao i ostatak sveta, ali to u ultra dobrim studijima, na ultra dobrim trakasima, sa ultra dobrim konvertorima i ultra strucnjacima koji to sve i rade :)
Da ne pominjem da starost trake itekako ima uticaj na kvalitet zvuka, a ja se ne secam da sam kod nas video da ima da se kupe nove :)
Dakle, verujem da ljudi koji su ovo i probali, nisu mogli bas adekvatno da sebi docaraju utisak svetske produkcije iz gore navedenih razloga.
Ne treba biti zbog toga razocaran, vec samo svestan svojih trenutnih mogucnosti :)
Pozdrav!
alfom
05-08-2005, 01:16 PM
Probao sam ostaviti muziku kao VST / wav trakove a samo vokale proturiti preko trake. Ovo nije loshe. Cak mislim da mi se svidja. A shum sa ovim shto imam nije citljiv na jednom kanalu a na drugom ima, ali mislim da je u pitanju losh kabl. Nakon skidanja shuma sa Cool Edit Pro skidacem shuma, koji je po meni mozda najpraktiicniji i ima najbolji algoritam, shuma vise nema, a ja nisam cuo da se vokal track ishta pokvario.
Mozda sam slabog sluha :rotfl:
SandRob
05-08-2005, 03:24 PM
ja san radi nekad na 8 kanalnemu fostexu, ali san ga proda. ima san i a&h mixer iz sedandesetih i bas san ga prije desetak dana pokloni shotu.
mislin, to je sve krasno i divno zajebavat se i da iman projekt i trziste da od toga mogu zivit i radit samo taj svoj materijal, sigurno bi experimentira, ali u ovin uvjetima, kad si prisiljen radit sa klijentima i vise razlicitih poslova istovremeno, meni sve to izgleda kako lagana perverzija.
fipke
05-08-2005, 05:58 PM
Pitaj starog :)
haha to se i on zapitao kad sam mu postavio takvo pitanje daavno daavno...
@ Oggy
da, ali broj kanala i sirina trake ne moraju uvek biti proporcionalno povezani
dandi
05-08-2005, 07:03 PM
haha to se i on zapitao kad sam mu postavio takvo pitanje daavno daavno...
@ Oggy
da, ali broj kanala i sirina trake ne moraju uvek biti proporcionalno povezani
da, moj stari Fostex je imao 16 kanala na 1/2".
Naravno da nije "bas" direktno povezano i naravno da znam, ali i Trabant je imao samo dve svecice i kotrljao se i ljudi ga i danas zovu kolima, mada kolima takodje zovu i Rolls Roys... Naravno, posedovao sam i trabanta (mada Rols nisam :D ).
Postoje stanovite razlike i medju magnetofonima... ;)
Mogli
06-08-2005, 12:57 PM
Cuo sam i jednu pricu kako je izvesni studio izgubio dobrog musteriju bas zato sto nije imao magnetofon.
alfom
06-08-2005, 07:49 PM
Spomenuo sam video rekorder koji ima profesionalni kvalitet uvoza i izvoza audio signala na nivou data trake.
FrankoPanko
10-08-2005, 08:30 PM
Bas kao shto je SandRob rekao, u danasnje vrijeme kad svi brzo zivimo i brdo posla si imamo za vratom magnetofoni (svaka im cast na toplini) su ipak proshlo vrijeme, pogotovo za kucne uvjete. Nekad davno sam imao Fostex R-8 i bio sam najveci potrosac stapica za ushi bez obzira na dobre trake (Ampex 457) glava se je brzo prljala a prvi i osmi kanal su uvijek loshije radili:banghead: te sam ih uglavnom koristio za midi sinkronizaciju. Moj savjet-predji na PC i ja znam jednog tipa kojem cak studio skuplja paucinu upravo zbog toga jer radi samo sa magnetofonima. Pozdrav!
Arthur
11-08-2005, 02:50 AM
evo u studiu u kome sam radio dve godine stoje dva magnetofona - Studer A80 i jedan Fostex, 16ch nisam siguran koji je model... i stoje... i skupljaju prasinu... cak nam je Cile (tip koji nam odrzava studio) zabranio da ih sada palimo bez njegovog nadzora jerbo moz nastati stete....a nabavljeni su jer je izvesni domaci producent napalio gazdu kako ce svi da odlepe kad on nabavi studera... snimili se eyesburni, i od tad skupljaju prasinu...
nije to ni?ta čudno.
Većina ljudi će radije pazariti gigantski hdd nego 17 minuta trake.
alfom
11-08-2005, 07:04 AM
Ma da. Znam ja da je to tako. Samo sam razmisljao i probao finalni proizvod presnimiti na traku, pa vratiti nazad u racunar. Razlika u zvuku je stvarno evidentna, ali kada se skine shum pitanje je shta ostane jer tu razliku nemam cime izmjeriti, a na mojim bayerkama ne mogu cuti gubitak kvaliteta koji sigurno mora biti izrazen.
Mogli
13-08-2005, 10:13 AM
Svakako je dobro imati magnetofon, makar kao eksponat. Deluje onda kao - pravi studio.:mrgreen:
zavisi ko ti dolazi u studio.. novope?eni talenti ?e ti se smejati i smatrati te idiotom :)
Predrag Trpkov
15-08-2005, 10:50 PM
Tja, ja sam to probao na nekoliko hifi magnetofona (telefunken) i prilicno uprlja zvuk. Da ne spominjemo da sum tu igra veliku ulogu zbog sirine trake. Naravno, ceo proces nema svrhe kad je snimak vec sam po sebi 'prljav'.
Ipak, voleo bi stvarno to da probam na ozbiljnom master recorderdu (studer dvokanalac je bagatela sada, 300-400 eura) i misim da bi to itekako valjalo ako je all-digital-path i enviroment.
Probaj na boljem magnetofonu, na najvećoj brzini (38 ili jo? bolje 76 cm/s) i sa prikladnom trakom (Quantegy 456, GP9, BASF 468, 900, 911). Magnetofon treba biti pravilno pode?en za taj tip trake. Nekad je to bila rutinska stvar, danas već gotovo izumrla vje?tina.
Ovi svi primjeri o kojima čitate odnose se na skupe ma?ine koje su kod nas i onda bile relativno rijetke. Ovi hi-fi magnetofoni iz nečijeg ormara neće proći.
Koji put dobije? ba? ono ?to tra?i?, ali nema garancije. Najče?će ipak spoji? neugodno s beskorisnim. Najgore od digitalnog s najgorim od analognog. Ovisi o izvornim signalima, kako su snimljeni, kako procesirani, kakvi nivoi...
Do famoznog zasićenja (saturacije) kod analogne trake ne dolazi na istom nivou kod svih frekvencija. Kako di?e? nivo signala najprije počinju saturirati visoke frekvencije. To znači da ako činele ?eli? snimiti čisto, mora? biti jako oprezan s nivoom signala. Recimo, do -10 na VU-metru, da se igla jedva miče. Za mastan bas često treba? zakucati iglu u crveno. Igranje s nivoima signala kod usnimavanja kritična je faza procesa, tu se dobija zvuk.
Ako presnimi? digitalno snimljene pojedinačne kanale direktno na analognu traku, bez pode?avanja nivoa, vjerojatno će se dogoditi da činele, većina udaraljki, akustične gitare i svi drugi treblasti zvukovi zvuče prljavije, distorzirano, mo?da i mutno. Istom logikom, na basu, električnim gitarama, kicku, snare-u, tomovima itd. mo?da neće? primijetiti neko značajno pobolj?anje.
A za 1" 2-track format ne brini.
http://www.ear-yoshino.com/productdetails.asp?page=3&id=32
http://www.jrfmagnetics.com/ (vidi pod 1/2" 2-track conversion kits)
Predrag
Predrag Trpkov
15-08-2005, 10:58 PM
Bas kao shto je SandRob rekao, u danasnje vrijeme kad svi brzo zivimo i brdo posla si imamo za vratom magnetofoni (svaka im cast na toplini) su ipak proshlo vrijeme, pogotovo za kucne uvjete. Nekad davno sam imao Fostex R-8 i bio sam najveci potrosac stapica za ushi bez obzira na dobre trake (Ampex 457) glava se je brzo prljala a prvi i osmi kanal su uvijek loshije radili:banghead: te sam ih uglavnom koristio za midi sinkronizaciju. Moj savjet-predji na PC i ja znam jednog tipa kojem cak studio skuplja paucinu upravo zbog toga jer radi samo sa magnetofonima. Pozdrav!
Cekaj malo, nije svuda ovakav jad i čemer kao na tzv. riječkoj sceni.
Svejedno, osnovni razlog ?to magnetofoni skupljaju pra?inu jest taj ?to malo tko vi?e zna svirati.
Predrag
FrankoPanko
15-08-2005, 11:22 PM
...Postoji jos jedan studio na Krku (malo istocnije od tebe)...;) Cuo sam da tamo magnetofoni skupljaju prasinu.:(
Predrag Trpkov
16-08-2005, 10:03 PM
...Postoji jos jedan studio na Krku (malo istocnije od tebe)...;) Cuo sam da tamo magnetofoni skupljaju prasinu.:(
Nije čudo, istočnije od mene na Krku je samo kamenjar. Ali nisam znao da imaju magnetofone. Mo?da da otvore zavičajni muzej?
Predrag
Splico
21-08-2005, 12:05 PM
...nisam siguran da je itko spomenio i famoznu kompresiju vrpce od 6db...istina je,dugo sam esperimentirao...naravno,jaci signal---,veca kompresija,manja dinamika,veci i bolji odnos signal sum,veca distorzija(ponekad IZNIMNO UGODNA UHU..ovisno o materijalu koji radis)..imao sam komintente koji su INZISTIRALI na mixu na vrpci pa tek onda mastering..imam 2 komada REVOX pr99mk3 !
Jesam ja na Tascam 424mk2! 4 kanala + ping-pong tehnika
fipke
21-08-2005, 11:15 PM
uuuuu 424...moj neostvareni san iz mladih dana ;)
nekoliko puta na Otari MTR12.
statusband
11-10-2005, 01:11 AM
REVOX,to je po meni Mercedes medju magnetofonima.Citao sam u "Music"-u pre negde da se Generaciji 5 radio poslednji album,tako sto je svaki kanal iz Pro Tools-a sniman na magnetofon,pa vracan u Pro Tools,ali ne mogu da se setim koji lik je to odradjivao,mozda je i na forumu pa nek se javi,bas me interesuje kako je to odradjivao :hyper:
To je radio Sasa Habic, ali ne znam kako mozemo pricati o Generaciji 5 i bilo kakavoj produkciju u isto vreme...
To mi sve vise lici na "Vesele 70-te"...
Sto bi rekli: "Tu ne pomaga nikakva produkcija" :rotfl:
Izvinjavam se na dozi zlobe, uz duzno postovanje prema ljubiteljima pomenute grupe, ali je bilo jace od mene :angel::ups:
statusband
11-10-2005, 01:33 AM
Nisam ja Oggy rekao da sam ljubitelj grupe ni Sasinog rada,nego me podrobnije interesuje rezultat tolikog posla,mada si ti vec dao odgovor ;)
Ma jok, nisam ja dao nikakav odgovor, vec misljenje o grupi. :) Zato sam se i izvinuo na zlobi :)
Album nisam slusao, pa o tome i ne mogu da pricam, ali mi vec u najavi izgleda kao presipanje iz supljeg u prazno i puno price da bi se napravila fama oko potpuno nezanimljive grupe...
Generalno, niti volim PT, niti mislim da na taj nacin mozes da dobijes ista osim izoblicenja (u narodu popularno zvanog "toplina") prouzrokovanog trakom i magnetofona koji ima 1000 godina i ko zna kad je servisiran i kako i sve sto uz to ide...
Druga stvar, kada imas instrumente koje hoces da snimis i snimis ih dobro, ne vidim potrebu za bilo kakvim dodavanjima "topline", jer vec imas zvuk koji si trazio i mozes samo da ga degradiras.
Naravno, ne mora da znaci da sam ja u pravu.
statusband
11-10-2005, 01:53 AM
Zar lampa teoretski ne degradira zvuk?
i magnetofon ga degradira, ali zvuci...
SandRob
11-10-2005, 10:26 AM
ljudi, pa valjda postoji jeftiniji nacin da degradirate zvuk osim lampe i trake? :mrgreen:
naravno, zajebajen se. bitni su rezultati. ako zvuci dobro, znaci da je postupak bi ok. :da:
cinjenica je da traka saturira zvuk, pa bubanj snimljen na traku (sa naprdjenin signalon) moze zvucat ludo... ali ne uvik i u svakon pismi.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.