Log in

View Full Version : SNIMANJE TAMBURA?A savjeti i pomoć

Ad Fines
24-07-2005, 07:42 PM
Treba mi par savjeta oko ovog snimanja.
Kako snimati,kojom tehnikom,kojim mikrofonima....
Ima 6 tamburasa,znaci jedan dobar tamb sastav.
Celo,prim,2x brac,bajs,bugarija.
Koji mic na koji instrument?
I jos najbitnije...kako dobit sirinu zvucne slike na kraju?

Ovog ljeta ce me zapasti dva takva snimanja od po 10 pjesama svaki, tako da bi mi svaki savjet dobro dosao jer ovo prvi puta radim.
Puno hvala

Ad Fines
25-07-2005, 08:36 PM
Tesko pitanje?
Budem se vec snasao.
Hvala.

OFF
25-07-2005, 09:36 PM
tesko, ali interesantno.

Ne bi bilo lose da neko od Vojvodjana i Slavonaca da malo bolje opise karakteristicnih instrumenata, posto vidim da se kod tebe zovu drugacije.
Ja to nikad nisam snimao ,mada bih voleo, a teoretski bi trebalo probati najpre sa kondezatorskim mikovima sa malim membranama (tipa c451).
Posto verovatno snimaju svi od jednom, treba probati i samo sa stereo parom, ali to je.....

Da sam malo blizi, voleo bih da probam:)

Orba
25-07-2005, 09:50 PM
Khm.

Mislim da je vecina razmisljala isto kao i ja. U fazonu: "Sta imam da ti pricam kako bih ja to kad verovatno znas isto koliko i ja, mozda i vise." Medjutim, mozda ipak nije lose reci sta ima da se kaze jer ponekad neko nesto zaboravi ili previdi pa razgovor o poznatom dobije smisao.

Dakle, neka moja polazna zamisao bi bila da bi to trebalo snima i iz dalekog i iz bliskog, takoznavog, balansa. Sto se tice dalekog balansa nema dileme - dva komada U87 u neko dobro (staro) cevno predpojacalo i resena stvar. Naravno pod uslovom da ih se ima. Ako ne onda sto bolji kondenzatorac s velikom dijafragmom. Medjutim, njihovo postavljanje je ono po cemu se razlikuje tonski snimatelj od pokusaja tonskog snimatelja. Stara je prica da pravi tonac ne okrece dugmice nego pomera mikrofone. E sad: gde, kako, da li ima publike (koja treba ili ne treba biti "uhvacena") ili ne, fazno preklapanje, osecaj sirine koji spominjes (koji po meni iskljucivo treba da trazis ovim mikrofonima a ne panoramisanjem mikrofonima na instrumentima)... Sve su to stvari na koje treba obratiti paznju. Moj jedini savet u vezi dalekog balansa i postavljanja mikrofona bi bio da se ne libis da ih postavis tamo gde se najmanje nadas da ce "raditi" kako treba. Makar probe radi.

Sto se bliskog balansa tice tu bih isao na sto blize "hvatanje". Toliko blizu da bih bio odusevljen kada bi instrumenti imali piezo elemente. Obzirom da znam da je to verovatnoca ravna nuli mozda bih probao bubicama a za "mecku" bih iskoristio stari fazon - da u sundjer zamotam SM58 i zavucem ga u otvor od kobilice. Namerno ga pustio da "hvata" ne samo zvukom vec i vibracijom.

Slagao se sa mnom neko ili ne, ja bih to ovako.

Ad Fines
25-07-2005, 10:13 PM
Koliko dolaze u obzir dynamicki mikrofoni?Nije da nemam kond,imam neke,al ne za svakog po jedan,pa onda za sobu,pa za ovo,pa za ono.....
A da ih ja prepustim nekom od vas pa nek se neko drugi muci?
he..he.he....Salim se.Odradit cu ja to nekako

cevap
25-07-2005, 11:51 PM
Radio sam sa tamburashima, ne preporuchujem kondenzatorski mikrofon, osim ako ih necesh sve odjednom snimati. Ako imash namjeru da snimash svakog u posebnoj sobi i svakog na svome kanalu, onda cesh imati taj problem da cesh sa kondenzatorskim mikrofonom uvijek snimiti i zvuk udarca (okidanja) od zice, jer tamburashi ne sviraju standardnom trzalicom, vec spec. napravljenom od roga (ovna ili bika, zavisi sa kog podruchja.) Zvuk trzalice na zici ili udarca iste o drvo ispod zice, cesh jako teshko ochistiti ako budesh snimao sa kondenzatorskim. Mislim da su bolji dinamichki za te svrhe.

Ista stvar je i sa mojom harmonikom, iako je placena 7500 evra, nova, i vrhunska, nikada u studiju nisam dobio bolji zvuk na kondenzatorskom, vec na dinamichkom mikrofonu.

OFF
26-07-2005, 12:43 AM
Ne bi bilo lose da neko opise standardne instrumente tamburaskog orkestra, broj zica, shtim, funkciju u ork, polozaj..................

E, da, Ad Fines, ne zaboravi da osim shto svi sviraju, uglavnom i skoro svi pevaju odjednom

ridge
26-07-2005, 09:03 AM
Onda ti to manje vise odredjuje mikrofone tj nece ici sa kondezatorima po instrumentu jel ce se sve izmesati vec bi bilo verovatno pametnije po dinamicki na instrument, po jedan za svaki vokal i dva kondezatora malo dalje da uhvati sve njih zajedno

Ad Fines
26-07-2005, 11:00 AM
Onda ti to manje vise odredjuje mikrofone tj nece ici sa kondezatorima po instrumentu jel ce se sve izmesati vec bi bilo verovatno pametnije po dinamicki na instrument, po jedan za svaki vokal i dva kondezatora malo dalje da uhvati sve njih zajedno

Bravo,to sam predpostavljao.Nece ici sa kondenzatorom jer je tocno da tamburasi sviraju sa razlicitim trzalicama i da cesto udaraju po tjelu instrumenta.Nemam mogucnost snimat svakog u posebnoj sobi.Morat cemo snimit sve u jednoj.Oni hoce sve na cetiri i svako u svoj kanal.U obzir nasnimavanja dolazi jedino pjevanje.
Ja bih probao sa 57-icama ispred svakog instrumenta.
A na bass mozda akg d-12.Ispred njih 2x akg c1000s.
Dal bi ovo proslo?

@cevap
Ja sam imao velikih problema sa guerinni superior 3.
Tip dok ju je svirao pucala je kao da ne razvlaci mjeh.

OFF
26-07-2005, 12:44 PM
Na TV Ns cesto ima prenos tamburashkih koncerata, i koriste se uglavnom 421 i 441. Ja sam predlozio kondez, ali sa malom membranom, ali mozda ste u pravu da je bolje da proba sa npr 57-icama. Dobices prave heavy tamburase :) :)

A pozicija?? Negde pri kraju vrata, verovatno na oko 10 cm, ja bih odatle krenuo, pa ko zna...... Ne znam za bas, u takvim bendovima je jako vazan attack i probojnost koji ces mozda teze dobiti sa d12,

Mogli
26-07-2005, 12:49 PM
Bravo za temu!

perpetuum
26-07-2005, 05:58 PM
Bravo,to sam predpostavljao.Nece ici sa kondenzatorom jer je tocno da tamburasi sviraju sa razlicitim trzalicama i da cesto udaraju po tjelu instrumenta.Nemam mogucnost snimat svakog u posebnoj sobi.Morat cemo snimit sve u jednoj.Oni hoce sve na cetiri i svako u svoj kanal.U obzir nasnimavanja dolazi jedino pjevanje.
Ja bih probao sa 57-icama ispred svakog instrumenta.
A na bass mozda akg d-12.Ispred njih 2x akg c1000s.
Dal bi ovo proslo?

.
Uopste nije problem usnimiti tamburase sa kondenzatorskim mikrofonima(c 535,c1000,c451) close miking,PROVERENO!!!Istina to su usmereniji mokrofoni za razliku od u87 npr.
Koliko sam razumeo ti raspolazes sa 57,d112 itd.
sm 57 je odlican mikrofon kad se tamburasi ozvucavaju,mada verovali ili ne jos bolje radi behringerova 2000-ka.57-mica je najbolji izbor kod ozvucavanja kontrabasa.
Posto se ovde radi o snimanju,preporucujem ti neki kondenzatorac sa velikom membranom za kontrabas(moze i d112 ako nemas),ostalo koristi 57-mice(mozes i c1000 bolje posto vidim da imas).57 ostavi na kontri,prim i bas primove c1000,ostalo 57.
Morao bih ti nacrtati gde ide mikrofon na koji instrument jer je tesko opisati,a postoje pravila.Mislim da ce ti tamburasi sami pokazati ako su malo iskusniji.
Tv novi sad radi sa 441 i 421(koji su odlicni mikrofoni)jer nema ni jednu 57-micu,a senheiseri su kupljeni pre 25 godina.
Ako ti to nesto znaci ja sam snimio preko nekoliko albuma tamburasa,a izmedju ostalog radim na subotickoj televiziji,i ozvucio sam isnimio preko nekoliko puta vise tamburaskih orkestara.

Ad Fines
26-07-2005, 07:03 PM
Ako imas nesto ili neki manual oko postavljanja mikrofona....vjecno bih ti bio zahvalan.
Dal ovi imaju studijska iskustva ili nemaju,to ne znam,al znam da imaju iskustva sa nastupa,al zamisli situaciju....ja njih snimam i postavim cjenu,a oni mene uce kako i gdje koji mikrofon....smijat ce se do suza.
Bili su u jednom studiju u Bihacu(ne znam kod koga)i pustili su im neki materijal i rekli da bi htjeli da "tako" zvuce.Tip je rekao da je snimka relativno losa i da on moze bolje,al da ne moze napravit taj tamburaski prostor u snimci.Ovi se naravno pokupili i otisli.
Ja sam nekoliko puta radio harmonike,buzukije,violine,jednom i brac i prim, sad se i ne sjecam svega,al nikad kompletne tamburase.

da sad ne skrenem sa ovim.....svaka pomoc bi mi dobro dosla.
Malo sam nocas probavao sa kontrom(bugarija),,Akg c1000s,behringer b2 pro,audio technica 4040,shure sd565,shure sm58,shure sm57,rode nt1. Danas sam donio s posla akg c414 pa cu i njega probat.Svi su isli preko focusrite voicemaster pro mic preampa.
Najmasnije je bilo s c1000s.Uf....bas mi se svidja kako kupi niske freq tako mala kapsula,al problem je u tome sto sam ja svirao,a bugarija i ja ko nebo i zemlja i svirao sam sa obicnom 1mm medium trzalicom.

Aj ako imas sta od pomoci u pisanom ili slikanom obliku,da mi posaljes.Gledao sam literature u knjiznici...zalosno da nemaju nista.Bas nista!

Ad Fines
26-07-2005, 11:04 PM
AKG c414 nije briljirao.s njim je sound isto super,mozda malo mekan,al mi je nekako plitak.
Vise ni sam ne znam.Ma da budem iskren,sad je u glavi zbrka i sve mi zvuci kako ja hocu.Bilo bi dobro da neko postavlja mikrofone,ja snimam i da neznam koji je mic u pitanju, pa onda odlucivat.
Pokusat cu ovako kako je Perpetuum rekao.Cini se dosta zdravo.

davormen
27-07-2005, 09:48 AM
Hmmm, ne znam... ja bih tome pristupio kao npr. snimanju jazz bubnja, tj. stavio bih dva AKG C1000s u XY ili AB konfiguraciji i to je to... ako nesto ne bi izlazilo kako treba, dodao bih koji 57 kao spot da malo pojaca problematicne elemente... no, ja nemam iskustva sa tamburasima, tako da je ovo sve teoretski...

SandRob
27-07-2005, 11:29 AM
nisan nikad radi tamburice, ali ko i obicno razmislja bi na nacin da upotrebin sto manje mikrofona. u ovom slucaju bi vjerojatno dva uparena kondezatora sa nekom od stereo tehnika bila nedovoljna, zato pretpostavjan da bi sa opremom kojon raspolazen, sve 'male tamburice' stavi u polukrug oko 2 akg-a c414 postavljenih u ortf. nastoja bi da nijedan od instrumenata ne bude tocno u sredini izmedju mikrofona, nego vise livo i desno, tako da oslobodin prostor (u mixu) za bass, vokal... a i da izbjegnen probleme sa preklapanjem faza koje se moze dogodit bas na tom mistu (kod ortf tehnike).
bajs bi izvodji i ozvuci ga sa 2 mica. neumann km84 bi stavi na vrat, da se cuju pragovi i prsti (experiment - mozda nebi ni uslo u mix :wink: ), a doli bi stavi rode ntv i mica bi ga dok ne dobijen najbolji zvuk.

u mixu bi bas stavi u sredinu a ostale tamburice bi ostavi onako kako su snimjene (livo-desno), jer ne virujen da se moze dobit bolja, sirja i prirodnija stereo slika nego kad se koriste 2 uparena mica, sa odgovarajucon stereo tehnikom.

Ad Fines
27-07-2005, 03:16 PM
nisan nikad radi tamburice, ali ko i obicno razmislja bi na nacin da upotrebin sto manje mikrofona. u ovom slucaju bi vjerojatno dva uparena kondezatora sa nekom od stereo tehnika bila nedovoljna, zato pretpostavjan da bi sa opremom kojon raspolazen, sve 'male tamburice' stavi u polukrug oko 2 akg-a c414 postavljenih u ortf. nastoja bi da nijedan od instrumenata ne bude tocno u sredini izmedju mikrofona, nego vise livo i desno, tako da oslobodin prostor (u mixu) za bass, vokal... a i da izbjegnen probleme sa preklapanjem faza koje se moze dogodit bas na tom mistu (kod ortf tehnike).
bajs bi izvodji i ozvuci ga sa 2 mica. neumann km84 bi stavi na vrat, da se cuju pragovi i prsti (experiment - mozda nebi ni uslo u mix :wink: ), a doli bi stavi rode ntv i mica bi ga dok ne dobijen najbolji zvuk.

u mixu bi bas stavi u sredinu a ostale tamburice bi ostavi onako kako su snimjene (livo-desno), jer ne virujen da se moze dobit bolja, sirja i prirodnija stereo slika nego kad se koriste 2 uparena mica, sa odgovarajucon stereo tehnikom.

Za par dana je prvo snimanje.
Sa ovim mikrofonima cu probat,a vjerovatno i zavrsiti.Nemam veliku i bogatu paletu.
2x AKG c1000s
na svaki instrument sm 57 15-30 cm od istog(ovisno kojeg)
na bajs cu poslusat Sandrob-a samo sto mjesto neumann-a cu stavit AKG c414 (pogodite zasto) a dolje at 4040.

OFF
27-07-2005, 04:48 PM
Poigraj se sa polarnim paternima na c414, mozda je 8-ica najzanimljivija, zbog usmerenosti i separacije

Color
28-07-2005, 10:27 AM
Sto vise mikrofona - vise problema sa mixom! Nisam nikada snimao tamburase ali ako simfonijski orkestar moze da se snimi sa 2 para stereo mikrofona i da zvuci extra dobro, ne vidim razlog zasto ne bi mogli i tamburasi! Definitivno bih se radije poigrao sa 2 para stereo mikrofona (jedan blizi, drugi za prostor) nego pojedinacno ozvucavanje svakog instrumenta..

Ad Fines
28-07-2005, 11:10 AM
Pred dvije minute sam se cuo sa tipom koji mene snima,a nekoliko puta je snimao "ZLATNE DUKATE" dok je jos radio u Croatia Recordsu(Jugoton).Zna ARADOS o kome pricam.Ovako mi je rekao.Uzmi kondenzator,stavi basistu,kontrasa i pjevaca na jedan mic da odrade pilota uz klik sto tocnije mogu.Nakon toga svakog posebno i duplexe snimaj na svim instrumentima osim na basu.Odjebi dinamicke mikrofone,tjeraj ih da sviraju onako kako se svira,a ne da udaraju bez veze.Rasporedi ih u mixu i kraj price.
Rekao je da se puno ne zamaram sa forama od 100 mikrofona jer cu izgubit vise vremena nego sto ce bit koristi od toga.

Ovo ce proci ako pristanu tako snimat.

SandRob
28-07-2005, 11:31 AM
jebate, cili svit nastoji koristit sto manje mikrofona, a u nas obrnuto. sto vise to bolje (neka se vidi raskos).
pa jos udri snimat duplexe i triplexe... zato nan i produkcija zvuci kako zvuci... :mrgreen:

'cini grotac, kako otac' :da:

bdv: svejedno se sa colorom nebi slozi oko postavljanja ta dva mikrofona. :?

Color
28-07-2005, 11:33 AM
Kontam da sa takvim nacinom snimanja mora klik da se koristi ali tim pilotom i klikom + nasnimavanje si u startu ubio dusu tamburasima... Mislim da se uopste nece osecati u svojoj kozi a to ce ti se odraziti na karakter svirke. Verujem da je cova koji te je savetovao iskusan ali sta znam, nije mi bas neko resenje..

Color
28-07-2005, 11:52 AM
bdv: svejedno se sa colorom nebi slozi oko postavljanja ta dva mikrofona. :?

Cekaj SandRob, nisam ih jos ni postavio ;) Mada ova varijanta koju si ti na predhodnoj strani naveo zvuci vrlo razumno, najlogicnije od svih..

Ja sam nedavno snimao neke cigane, cisto za potrebe dokumentarnog filma, nije ni bilo u planu to snimanje tako da sam bio osudjen na jedan stereo mikrofon (koji sam nosio za snimanje atmosfera)-Sennheiser MKH418 S. Mikrofon sam postavio na jedno mesto a muzicare sam razmestao dok mi odnosi medju instrumentima nisu bili ok. Ispalo je bolje nego sto sam ocekivao.. Istina, da sam bio u mogucnosti ozvucio bih barem jos kontrabas i pevanje posebno. Ostatak se veoma lepo uklopio u sliku.. E al da su cigani, cigani su ;) Brljave po onim instrumentima najstrasnije..

Ad Fines
28-07-2005, 12:24 PM
Kontam da sa takvim nacinom snimanja mora klik da se koristi ali tim pilotom i klikom + nasnimavanje si u startu ubio dusu tamburasima... Mislim da se uopste nece osecati u svojoj kozi a to ce ti se odraziti na karakter svirke. Verujem da je cova koji te je savetovao iskusan ali sta znam, nije mi bas neko resenje..

Ubijaju i oni mene vec danima,pa cutim.
Ako je Zvone tako radio Zlatne Dukate i da im je dusa ostala,onda ovi nemaju sta prigovarat da im je klik ubio dusu.
Mozda i ne mora ici klik kroz cijelu stvar?Samo na pocetku tako da se zna kad krenuti,a kasnije.....pa kako se sve nasnimava,tako ce i oni.
Kazem,samo ih trebam nagovorit na ovo,jer oni bi htjeli "na 4" , pa sviraj.
Zasto bi im pilot smetao.Dapace
1. kanal=svira pilot
2. kanal=snimam bajs
3. kanal=snimam kontru
4. kanal=..............do kraja
Svako snima posebno.Samo pilota snimam zajedno kako sam gore rekao.

Pilot uvijek malo tise,samo da se cuje vokal koliko toliko radi orjentacije.
ne vidim prakticki problem,jedino teoretski.
Jedino bajs ozvucit kako je Sandrob rekao, a kod ostalih sto manje fantazirat.

arados
28-07-2005, 08:56 PM
Pred dvije minute sam se cuo sa tipom koji mene snima,a nekoliko puta je snimao "ZLATNE DUKATE" dok je jos radio u Croatia Recordsu(Jugoton).Zna ARADOS o kome pricam.

Pozdravi mi Domazeta zdravlja ti.

Sretno i uspjesno snimanje.

Ad Fines
28-07-2005, 10:00 PM
Zvone ti ide u Imotski ovih dana.Poslat ci ti broj na PM.
Uvjek ga pozdravim kad kaze?.
Hvala na zeljama!!!!

SandRob
29-07-2005, 09:10 AM
mene ove price podsjecaju na jednu anegdotu.
u jednemu malemu mistu na korculi ima crkvica sa 3 zvona. kad je neki blagdan dva covika se popenju na zvonik i slave tako sto udaraju po zvonima, ali vidin ja da oni udaraju samo na dva zvona, a trece niko ne dira. pitan ja jednega od njih zasto ne tuku i po trecem zvonu, a on mi odgovori: 'strah nas je jer ne znamo kako ce to zvucat'.
i danas tuku samo na dva zvona jerbo niko nima koraja opizdit po trecemu. :mrgreen:

neki stariji snimatelji na televizijama, radijima, croatia recordsima, rtb-ovima, diskosima i sl. su usavrsili neke nacine snimanja i to sad prinosu iz kolina na kolino. ja necu rec da oni nisu dobivali solidne rezultate i skidan kapu za ucinjeno, ali nije sa njima prica zavrsena.
tako su mene ubjedjivali da klapu treba snimat tako da svaki pjevac ima svoj (dinamicki) mikrofon. naravno, ja san prova taj nacin ali nisan bi zadovoljan rezultatima (iz vise razloga, da ne nabrajan), dok nisan poslozi klapu oko 2 dobra uparena kondezatora. :mrgreen:

a mogu zamislit kake bi tek rezultate dobi sa jednin dpa (rade na +130V) parom mikrofona. :cool2:

perpetuum
29-07-2005, 09:23 PM
Sto vise mikrofona - vise problema sa mixom! Nisam nikada snimao tamburase ali ako simfonijski orkestar moze da se snimi sa 2 para stereo mikrofona i da zvuci extra dobro, ne vidim razlog zasto ne bi mogli i tamburasi! Definitivno bih se radije poigrao sa 2 para stereo mikrofona (jedan blizi, drugi za prostor) nego pojedinacno ozvucavanje svakog instrumenta..
Pozdrav colouru colourusu pre svega!!!
Verujte mi na rec,ako ih snimite sa "ambijentalcima" imacete grdne muke da udoivoljite njihovim zahtevima za odnosima jacine i bojama pojedinacnih instrumenata.
Mada,panorame idu otprilike onako kako ih posmatrate u prostoru.
Odgovarajuci mikrofon na svaki instrument pojedinacno i posle vise mogucnosti u miksanju.
Kao sto si rekao ,ovo radis prvi put,mnogo iskustva je potrebno da se usnimi dobar odnos i boja sa dva mikrofona!!!

perpetuum
29-07-2005, 09:30 PM
Cekaj SandRob, nisam ih jos ni postavio ;) Mada ova varijanta koju si ti na predhodnoj strani naveo zvuci vrlo razumno, najlogicnije od svih..

Ja sam nedavno snimao neke cigane, cisto za potrebe dokumentarnog filma, nije ni bilo u planu to snimanje tako da sam bio osudjen na jedan stereo mikrofon (koji sam nosio za snimanje atmosfera)-Sennheiser MKH418 S. Mikrofon sam postavio na jedno mesto a muzicare sam razmestao dok mi odnosi medju instrumentima nisu bili ok. Ispalo je bolje nego sto sam ocekivao.. Istina, da sam bio u mogucnosti ozvucio bih barem jos kontrabas i pevanje posebno. Ostatak se veoma lepo uklopio u sliku.. E al da su cigani, cigani su ;) Brljave po onim instrumentima najstrasnije..
Tacno!!!Nema klika,svi tamburasi sviraju odjednom,svako odgovarajuci mikrofon,posle nasnimavas pevanje,pazis da ti sto manje prelivaju u tudje mikrofone...

SandRob
29-07-2005, 10:06 PM
da postoji savrsena mikrofonska tehnika, svi bi koristili tu jednu 'savrsenu' tehniku, ali svaki nacin ima prednosti i nedostatke i zato je svako novo snimanje novo iskustvo i uvik treba trazit nova rjesenja kako na najoptimalniji nacin nesto odradit.

ridge
30-07-2005, 10:07 AM
ili kao sto rekoh stavis dva uparena + svakog ozvucis posebno (instrument + vokal) i onda imas dovoljno da mozes da radis sta hoces

djole970
31-07-2005, 09:05 AM
Radio sam sa tamburashima, ne preporuchujem kondenzatorski mikrofon, osim ako ih necesh sve odjednom snimati. Ako imash namjeru da snimash svakog u posebnoj sobi i svakog na svome kanalu, onda cesh imati taj problem da cesh sa kondenzatorskim mikrofonom uvijek snimiti i zvuk udarca (okidanja) od zice, jer tamburashi ne sviraju standardnom trzalicom, vec spec. napravljenom od roga (ovna ili bika, zavisi sa kog podruchja.) Zvuk trzalice na zici ili udarca iste o drvo ispod zice, cesh jako teshko ochistiti ako budesh snimao sa kondenzatorskim. Mislim da su bolji dinamichki za te svrhe.

Ista stvar je i sa mojom harmonikom, iako je placena 7500 evra, nova, i vrhunska, nikada u studiju nisam dobio bolji zvuk na kondenzatorskom, vec na dinamichkom mikrofonu.

De reci zivota ti koja ti je to marka i model harmonike za tolike pare ? :rolleyes:

OFF
31-07-2005, 10:03 AM
Mislim da je tamburase apsurdno terati da snimaju na klik. Jedno od glavnih obelezija njihove svirke su ta sitna pomeranja tempa, koja kod stvarno dobrih i upucanih orkestara daju glavni shmek pesmama koje izvode.

Ad Fines
31-07-2005, 03:58 PM
Pa ni nece snimati na klik kroz cjelu stvar.Samo ce krenut uz njega.To mi je postalo jasno.

cevap
31-07-2005, 11:16 PM
De reci zivota ti koja ti je to marka i model harmonike za tolike pare ? :rolleyes:

Guerrini President ORO, dvojka!

djole970
01-08-2005, 09:11 AM
Guerrini President ORO, dvojka!

Klavirna ili dugmetara? Odgovori mi na mail ako ti ne smeta da ne spamiramo ovde bez potrebe jer imam jos pitanja. :)