Log in

View Full Version : Mix za festival, savet

OFF
14-07-2005, 02:07 PM
Treba da zavrsim mix za dve pesme za festival u Novom Pazaru 22.07. Nisam nikad nastupao na slicnim manifestacijama, pa mi treba savet : Na cemu najvise da kotrolisem mix, i, da li da radim mono (posto se prenosi direktno na BK) ili neki uzi stereo (ili normalno)? Ne znam ni kako kako ce na ozvucenju od dosta kilovata zvucati mix koji se radi na nearfildu, a ni kakav je tamo paning (mono ili stereo, ili.....)

HVALA:)

Oggy
14-07-2005, 07:51 PM
Znas i sam sta bih ti rekao... :D

Nemoj da budzis, slusaj na malim, malim snagama i na velikim, velikim (ne bi bilo lose da prekontrolises u nekom klubu pre pocetka radnog vremena).
Definitivno bi bilo bolje za emitovanje da imas mono mix, ali te to prilicno hendikepira uzivo, tj. na samom festivalu jer ti ogranicava kreativnost...
Ja sam jos uvek u nedoumici kako bih radio to za ZR jer svake godine ponesto ispravim, ali isto tako, svake shvatim da je iskrslo nesto drugo...
Ove godine sam resio da cu da okupiram reportazna kola i zavedem petodnevnu diktaturu :D

Dakle jos jednom:
Moj savet za ostale festivale i uslov za ZR Sunflower:
"Ne ispod -13, nema potrebe, jer ce kvalitet zvuka biti gori, a ja cu ga svakako dovesti na taj nivo, mozda i slabiji. Ako bude nekih ferceranja zbog prejakog mastera, pesma se vodi kao tehnicki neispravna i ili se mastering radi ponovo ili pesma ne ide na festival."

Jos jedna bitna stvar. Ne treba prebudziti bass opseg zato sto na velikim snagama to postaje preuvelicano i zvuci lose, a na TV-u nema smisla jer ne moze da se cuje.

kVu
15-07-2005, 07:56 AM
znaci ti ce mi kontrolises pesme :D cool :)

OFF
15-07-2005, 08:21 AM
Ja i inace nisam ljubitelj prebudzenih mastera, a za tu vrstu muzike i nema potrebe ici preko -13 RMSa. Pokusacu da kontaktiram ljude koji rade ozvucenje, da vidim kako ce realizovati samo emitovanje, i u kom formatu da masterujem. Za sad sam najblizi nekom kompromisu (uski stereo), mada su mi dosta mono-kompatibilni snimci

Oggy
15-07-2005, 10:11 AM
Ako budete slali pesme na ZR, samo cete me obavestiti koja je vasa, da imam u vidu.
Za koga si radio kVu?

OFF
15-07-2005, 10:15 AM
A kad je ZR fest?

Oggy
15-07-2005, 10:22 AM
E, ovo je sad prezahtevno pitanje za coveka koji redovno ne zna ni koji je dan, a kamoli datum, ali mogu da ti kazem okvirno. Mislim (a ovo nije zvanicno) da je festival pretposlednjeg vikenda Avgusta i da se nadovezuje na tradicionalnu gradsku manifestaciju "Dani Piva" (koju ja svake godine vesto izbegavam :D ).
Bice raspisan konkurs uskoro, pa cu onda verovatno to i napisati ovde. Jedino je bitno da znate da je to fakticki samo pitanje dana i da ako mislite da saljete nesto, imate to vec spremno.
Mene vec zatrpavaju diskovi koji stizu iz inostranstva i (iz paranoje) pre konkursa.

Danny Lou
15-07-2005, 10:34 AM
prosle godine sam malo nastupao na ZR festu... tri dana lokanja, sine za nastup od 15 sec... show biznis je cudo na cijelom svijetu!!!

SandRob
15-07-2005, 11:41 AM
Znas i sam sta bih ti rekao... :D

Nemoj da budzis, slusaj na malim, malim snagama i na velikim, velikim (ne bi bilo lose da prekontrolises u nekom klubu pre pocetka radnog vremena).
Definitivno bi bilo bolje za emitovanje da imas mono mix, ali te to prilicno hendikepira uzivo, tj. na samom festivalu jer ti ogranicava kreativnost...
Ja sam jos uvek u nedoumici kako bih radio to za ZR jer svake godine ponesto ispravim, ali isto tako, svake shvatim da je iskrslo nesto drugo...
Ove godine sam resio da cu da okupiram reportazna kola i zavedem petodnevnu diktaturu :D

Dakle jos jednom:
Moj savet za ostale festivale i uslov za ZR Sunflower:
"Ne ispod -13, nema potrebe, jer ce kvalitet zvuka biti gori, a ja cu ga svakako dovesti na taj nivo, mozda i slabiji. Ako bude nekih ferceranja zbog prejakog mastera, pesma se vodi kao tehnicki neispravna i ili se mastering radi ponovo ili pesma ne ide na festival."

Jos jedna bitna stvar. Ne treba prebudziti bass opseg zato sto na velikim snagama to postaje preuvelicano i zvuci lose, a na TV-u nema smisla jer ne moze da se cuje.

mislin da pretjerujes sa tih -13db, jer tako nisko malo ko vise radi pop muziku. nisan ni ja za izivlljavanje sa decibelima ali ni druga krajnost nije ok, a da pjesma ne prelazi -13... hm, neznan koja pop stvar danas ima tako nizak rms?

SandRob
15-07-2005, 01:18 PM
ma ok, slazen se ja da ne treba pretjerivat, ali za neku pop, dance stvar, mislin da nije nimalo pretjerano da se vrti oko -12 -11 i da povremeno, na kratko zvizne u -10, ali opet i to ovisi o pjesmi i mixu. -13 moze zvucat glasnije od necega sto je na -10.
znaci, ako ti neku stvar sa bogatim aranzmanom i gustim mixom stavis na -13, onda ces jednu laganicu sa otvorenijim mixom morat masterizirat na -15 da bi zvucale podjednako glasno.

bdv: evo poslusaj jednu stvar sto san mixa prije 15-tak dana. bas me zanima bili tehnicki prosla na zrenjaninu? ;)
mp3 download (http://www.radio-korcula.hr/download/Klapa%20Ivan%20Grozni%20-%20Frane%20moja,%20vrag%20odni%20motore.mp3)

Oggy
15-07-2005, 02:17 PM
Upravo tako!
Znaci, laganije pesme otprilike na -14. -15, kao sto rece Sandro, a ja zaboravio :D
Ja sam mislio -13 na ukupnu sliku u SF, pa analyze...
U takvim situacijama, refreni po pravilu idu na -11, ali je sve mnogo opustenije, bez obzira sto je u pitanju decibel ili dva razlike.

Voleo bih samo da skrenem paznju na tendenciju zvanu "Da moja pesma zvuci bolje (a u praksi GLASNIJE)"
Na festivalu gde se pojavljuje 40 pesama, a emituje televizija, prenosi se preko satelita i sl. ne moze ni jedna pesma da bude ni glasnija, ni tisa. Upravo je to jedan od razloga zasto sam ja tamo. Uzimam za referencu najtisu numeru i po njoj ravnam ceo festival. To sto cu neku pesmu "nepravedno utisati", nema nikakve veze, jer ja odgovaram za zvucnu sliku festivala, a to je 40 pesama zajedno. Pesme mogu da se isticu samo muzikom, izvedbom, tekstom... Znaci svim kreativnim elementima, ali ne glasnocom.
Zato ja ljudima unapred kazem, nemojte glasno, zbog toga sto ce vasa pesma onda zvucati losije samo zbog kompresora...
Idealno bi bilo da se salje nemasterovano, ali niti ja imam vremena, niti je sam festival u mogucnosti da to adekvatno plati (volonterski rad u tim slucajevima ne dolazi u obzir :D )

Ja sam ukapirao da sve teze slusam "novu" pop produkciju jer je toliko sve prekompresovano da sve pocinje da mi lici na mp3 sa greskom. Slusaj na pr. poslednju Avril Lavigne. Cist trash! masterovano na -7!?!?!?!?
Tu nema granice...
Ja sam jedno vreme bio opterecen time kako da dodjem na -9, -10, a onda sam ukapirao da mi se to ne dopada, ne kod mene, nego ni kod koga (ili tacnije kod retko koga).
Da li zbog toga sto slusam aktivnije, pa cujem svaki kompresor i limiter ili samo zbog toga sto mi se ne dopada, ne znam, ali je to stanje stvari.
Istina je da u emitovanju, mnogo bolje zvuci tisi snimak nego nabudzen.

OFF
15-07-2005, 02:54 PM
Istina je da u emitovanju, mnogo bolje zvuci tisi snimak nego nabudzen.

'Ne zvuci tisi snimak bolje zato sto je tisi, nego zato sto je manje nabudzen' :rolleyes:
.
.
. Aristotel

Oggy
15-07-2005, 04:03 PM
@ Sandro
:o :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:rotfl:
:da:

Hit!!!

U momentu kad mi pustas, ulazi mi direktor festivala. Pocepali smo se od smeha!
Kako ste luuuudi!!!!
:D:D:D

@ OFF

Gospa te ubila, pa to se podrazumeva :D

SandRob
15-07-2005, 11:02 PM
jesi nan vidi vebsajt (http://www.kvartetgorgonzola.com/Klapa_IVAN_GROZNI/)!? :mrgreen:

kVu
16-07-2005, 08:45 AM
@ oggy

za sebe radim, i mozda za prijatelja, ce vidimo ako stignemo da uradimo 2 komata.. mozda i neki duJet zajebavanciju, tj. sta nam legne od ovih polovicnih stvari koje imamo :)

btw. ja sam cuo da ZR pocinje negde 22-og, a da se konkurs otvara pocetkom avgusta...

p.s. to za RMS ne je*em (da izvinete) zivu silu... evo bas slusam Phil Collins-ov album "But Seriosly" ... jeste mator, al zvuci M R A K !... a cik pogodite koji je prosecan RMS na stvarima ;)

poz!

idekius
16-07-2005, 12:51 PM
jesi nan vidi vebsajt (http://www.kvartetgorgonzola.com/Klapa_IVAN_GROZNI/)!? :mrgreen:

Znas li koje su ono pticice na mrtvackoj lobanji na tvom sajtu?
Kad sam bio klinac, ja sam ih lovio mrezom i gajio... Inace, prelepo pevaju...

Oggy
16-07-2005, 01:02 PM
To su zebe.
Mozda se kod njih to drugacije zove.

idekius
16-07-2005, 01:09 PM
To su zebe.
Mozda se kod njih to drugacije zove.

Koje bre zebe, gospa te ubila!:)
To su Stiglice :-)

Oggy
16-07-2005, 01:21 PM
Htedoh da napisem, ali sam vec stisnuo "submit", pa me mrzelo. :)

SandRob
16-07-2005, 02:53 PM

Znas li koje su ono pticice na mrtvackoj lobanji na tvom sajtu?
Kad sam bio klinac, ja sam ih lovio mrezom i gajio... Inace, prelepo pevaju...
na korculi se zovu 'gardelin' a splicani recu 'grdelin'. bas sad za meri radin stvar koja se zove 'grdeline moj'. :)

Mogli
16-07-2005, 03:49 PM
Off-e, uzalud ti najbolji mix, kad cu ja pobediti! Ha!:rotfl:
Jedino da napravimo zajednicki bend!;)

Oggy
16-07-2005, 03:53 PM
Koliko vas ce tu da pobedi, ja najbolje da povucem sve svoje pesme :):):)
Na zalost, za sebe sigurno znam da su male sanse da bilo sta osvojim, jer sam blizu organizacije, pa kao "nije red". Moram da konkurisem pod drugim imenom :D

Ali kao sto organizatori svake godine kazu: "Pobedice pesma" :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

idekius
16-07-2005, 04:41 PM
Polako Oggy, koliko sam razumeo oni pricaju o festivalu "Stari Grad" u Novom Pazaru, a ne o Zrenjaninskom festivalu...

Sto se tice Zrenjanina, siguran sam da ce pesma "Zivot zivim tek obako"-Najda osvojiti zlatnu schniclu sa Oggy-jevog rostilja:da:

idekius
16-07-2005, 04:44 PM
na korculi se zovu 'gardelin' a splicani recu 'grdelin'. bas sad za meri radin stvar koja se zove 'grdeline moj'. :)

Na neku chudnu foru, one koje imaju vise pera u repu, bolje pevaju.
Inace te ptice obozavaju konoplju:rolleyes: i bosiljak...

Oggy
16-07-2005, 05:37 PM
Deki, jel smo rekli da ne pricamo javno o nagradama!!!
Pa koliko cumura ja treba da kupim da napecem rostilja kada se svi navade?!?!?
E, ti ima da budes glavni rostiljdzija, pa onda objavi i u novinama :D

kVu
17-07-2005, 12:54 PM
a rostilj... auuuu, moram da se dobrano potrudim onda :)

nego, koliko je vremensko ogranicenje za "numeru" ?

SandRob
17-07-2005, 01:50 PM
nego, koliko je vremensko ogranicenje za "numeru" ?

sve iznad 3 minuta smatrat ce se tehnicki neispravno. :hyper: :mrgreen: :p

Eon
17-07-2005, 05:08 PM
hahaha mogli, avatar ti je najjaci, u skladu sa potpisom, hahahaha:rotfl:

Mogli
17-07-2005, 05:17 PM
Taj nas leptir asocira kad smo bili klinci, kako smo se takmicili ono - ko ce dalje...:) A tekst je od grupe The Kuguars!!! To su sampioni! Zabranjeno pusenje, Edo Maajka...to volem!

OFF
18-07-2005, 01:55 AM
Ovaj 'Stari Grad' u Novom Pazaru deluje skroz posteno. A Rumski ce opet imati ekipu;) na licu mesta (cetvoroclanu, koliko znam). Gledajte, navijajte, glasajte. Ako budu gotove majice do tad, ja cu da nosim, obecavam.

Nego, da li da radim mono mix?

Mogli
18-07-2005, 02:40 AM
Ovaj 'Stari Grad' u Novom Pazaru deluje skroz posteno. A Rumski ce opet imati ekipu;) na licu mesta (cetvoroclanu, koliko znam). Gledajte, navijajte, glasajte. Ako budu gotove majice do tad, ja cu da nosim, obecavam.

Nego, da li da radim mono mix?

I ja bih se slozio sa tim i to je jedini pravi put ka uspehu na duzi rok! Off-e, uzmi i uradi normalno pesmu u stereo tehnici. Nece te slusati ziri gledajuci te na televiziji! Nemoj da upropastis svoj snimak, ne radis reklamu!

kVu
18-07-2005, 10:06 AM
hvala oggy za info... ce se spakuje nesto u 3:20...

p.s. stigao u87 :) kad se radi za festival ima da se radi :)))))

idekius
18-07-2005, 06:25 PM
kVu... Cestitke za mic! Prva liga, za producenta koji je takodje prva liga :smile: Nekako ti se uklapa uz karakter ;-)

A Idekiusu cestitam na podmicivanju Oggy-ja kome je kupio kartu za exclusivno krstarenje bermudskim trouglom :twisted:

Inace, chik pogodi cime ga je podmitila Maja Nikolic, pa je pobedila :mrgreen:, a ovamo kao postenjacina... Stari je to direktor Shojic:p

Prosle godine je Gloriji nudio prvo mesto na "takav nacin", pa smo ga jedva spasili od Glorijinog razgoropadjenog muza:):mrgreen::cool:

Mogli
19-07-2005, 12:52 AM
Da, stvarno Max, mogao bi i ti reci koju - stereo ili mono mix?