View Full Version : Misljenje - Sampler ?
Color
08-07-2005, 11:09 AM
Razmisljam poslednjih dana, cesljam po oglasima, gledam samplere polovne... AKAI, EMU, Yamaha itd... I pade mi na pamet da bih ustvari staroj masini (1 GHz, 1 Gb ram) dodao npr. neku od M audio kartica sa nekoliko izlaza ( 4-8 ), nainstalirao softverski sampler (npr. Giga studio) i tu masinu koristio iskljucivo za obradu i pustanje samplova.
Vecina samplera koje bih mogao sebi da priustim vec polako zastarevaju (44.1 Khz, mala memorija, malo izlaza itd...) Osim toga obrada u kompu mi je mnogo jednostavnija i preglednija..
Sta mislite o tome? Ima neko da je to tako resio kuci ili u studiju?
lesha
08-07-2005, 11:20 AM
razmisljanje ti je sasvim na mestu..
milos
08-07-2005, 11:21 AM
Razmisljam poslednjih dana, cesljam po oglasima, gledam samplere polovne... AKAI, EMU, Yamaha itd... I pade mi na pamet da bih ustvari staroj masini (1 GHz, 1 Gb ram) dodao npr. neku od M audio kartica sa nekoliko izlaza ( 4-8 ), nainstalirao softverski sampler (npr. Giga studio) i tu masinu koristio iskljucivo za obradu i pustanje samplova.
Vecina samplera koje bih mogao sebi da priustim vec polako zastarevaju (44.1 Khz, mala memorija, malo izlaza itd...) Osim toga obrada u kompu mi je mnogo jednostavnija i preglednija..
Sta mislite o tome? Ima neko da je to tako resio kuci ili u studiju?
Sta ce ti vise od Native Instruments Kontakt 2?Bolje ti ulozi u taj M Audio ili neku drugu karticu;) .Nisi ogranicen memorijom,mozes sve moguce formate da importujes ...
hmmm...ja sam planirao nesto slicno da uradim...mada umesto gigastudija sam mislio ove kompakt instrumente i Kontakt 2...
Color
08-07-2005, 12:40 PM
Giga studio sam naveo cisto kao primer.. Za sada se nisam sentimentalno vezao ni za jedan sampler.
Kakvu konfiguraciju biste vi sastavili? Pure, jesi vec razmisljao kako bi sabirao zvuk glavne i sampler masine? Najbolje i logicno mi se namece - iz sampler masine digitalno u glavni komp....?
Pure, jesi vec razmisljao kako bi sabirao zvuk glavne i sampler masine? Najbolje i logicno mi se namece - iz sampler masine digitalno u glavni komp....?
upravo tako...recimo Luna u slave kompjuteru preko ADAT-a u glavni...cak bi do izrazaja dosao i ruting ;)
SandRob
08-07-2005, 02:26 PM
ako ces koristit neki vst sampler, onda ti na drugemu kopjuteru i ne treba muzicka kartica, pa cak ni monitor. mozes ih sinkronizirat priko mreze sa onim fx teleportom. u tomu slucaju mozes snagu drugoga konpjutera koristit i za druge vst instrumente i efekte.
bravo magistre!!!
to sam potpuno zaboravio, mozes koristiti i VST system link koji je integrisan u Cubase ili Nuendo ali ti u tom slucaju treba kartica
SandRob
08-07-2005, 02:39 PM
bravo magistre!!!
izraz 'ton magistar' san vidi na jednon ploci od rokera s moravu i to mi je vrlo kul. :mrgreen:
'rokeri s moravu
ce nacisto da vas zabavu!
ulaz slobodan - izlaz sto iljadarki!' :mrgreen:
Color
08-07-2005, 03:03 PM
Gosn Ton Magistre ;) ,
moze malo detaljnije oko tog FX teleporta?
Prvi put cujem o tome, ne mogu da zamislim u glavi kako bi to u toj varijanti funkcionisalo! Sta misli Pure o tome? A sta o VST system linku? Nemam iskustva sa ovim stvarima...
ako ces koristit neki vst sampler, onda ti na drugemu kopjuteru i ne treba muzicka kartica, pa cak ni monitor. mozes ih sinkronizirat priko mreze sa onim fx teleportom. u tomu slucaju mozes snagu drugoga konpjutera koristit i za druge vst instrumente i efekte.
Hm, ako ne treba monitor, ne treba ni graficka? To onda moze vrlo povoljno da se napakuje.
I mene jako ineresuje ta varijanta FX teleport, u uho sam se pretvorio.........:)
SandRob
08-07-2005, 05:17 PM
Hm, ako ne treba monitor, ne treba ni graficka? To onda moze vrlo povoljno da se napakuje.
I mene jako ineresuje ta varijanta FX teleport, u uho sam se pretvorio.........:)
ne trebaju ni mis ni tipkovnica. ;)
ja nisan radi sa fx teleporton ali mi ga vrlo uspjesno koristi prijatelj u svomu studiju.
radi se o malom softwareu koji omogucuje istovremeno koristenje vst pluginova iz dva (mislin i vise) konpjutera.
recimo, u nuendu otvoris kontakt koji je insataliran u drugom konpjuteru i naravno taj kontakt trosi cpu iz drugog konpjutera a sve svira u tvomu.
ili zamisli da u drugomu konpjuteru imas konvolution reverbe koje normalno otvaras u nuendu iako su instalirani u drugom konpjuteru i trosu njegovu forcu. :rolleyes:
neznan jesan li ovo dobro objasni, zato van evo link pa citajte: http://www.fx-max.com/fxt/
dr.Ru
08-07-2005, 05:28 PM
Odlicno radi, a povezuje se mreznom kartom. Ono sto mene vise privlaci od FX teleporta je GIGA teleport i GIGA VSTi adapter od iste firme. Radi kao sat. FX freeze nisam probao, ali ne sumnjam u vrednost. Uostalom, pogledajte sajt u celini:
http://www.fx-max.com/
Color
11-07-2005, 12:50 PM
Hmmm....deluju zanimljivo ti FX i Giga teleportovi! :)
Mada ja za sada razmisljam iskljucivo o samostalnoj masini-sampleru, znaci nije poenta samo u CPU nego imati drugu masinu, cisto kao klasican sampler.. Izlazi, editing, vizuelna kontrola itd... I sa dva monitora mi je nekad mala radna povrsina!
dlukace
11-07-2005, 10:51 PM
čekaj malo ...pa to ti nije uopće lo?a ideja da uzme? neki vanjski sempler.da ja imam love promijenio bih svoj rad koji se zasniva na kompu i to do temelja...ustvari,ako ima? para najbolje je raditi s obje varijante.samo pogledaj neke momke iz "stare ?kole"(jo? iz vremena emax-a e-mu) oni su iz tih par sekundi sample vremena izvukli maximum ,a i vi?e od toga.tako su prije par godina svi hvalili kontakt1,haliona itd pa su poslije na forumima plju?tala pitanja o problemima istih u kompu.moja preporuka ti je neki e-mu,yamaha ili akai(čak i s3000 ili emu e4).jest da će? lodirati semplove pola sata,ali stari moj poslije toga nema padanja i drugih problema jer se na njima ne vrte windowsi(ilio mac osx)i rade besprijekorno-za to su i rađeni.a,ove soft varijante samo uljenjuju ljude i nestaje kreativnosti u svemu tome-neke face se već opet vračaju na stari sistem ,a neki ni ne prelaze s njega(posebno raperi s akai-em mpc...).razmisli,ti najbolje zna?.
Boskovic
11-07-2005, 11:28 PM
Hmmm....deluju zanimljivo ti FX i Giga teleportovi! :)
Mada ja za sada razmisljam iskljucivo o samostalnoj masini-sampleru, znaci nije poenta samo u CPU nego imati drugu masinu, cisto kao klasican sampler.. Izlazi, editing, vizuelna kontrola itd... I sa dva monitora mi je nekad mala radna povrsina!
Kao i efekat kad ti dodje klijentela u studio. Pun rack, sve svjetluca, gnijezdo kablova, mrda'u regleri :)
Color
11-07-2005, 11:44 PM
To Boskovic:
Vidi sto se efekta za klijentelu tice, naravno da je bitna... Kad vec covek ulaze pare u studio iz kojeg treba da izvuce kintu, da zivi od toga, da vole kod njega klijenti da dolaze...pa i kafemat ima i da svetluca i da peva! :mrgreen:
Masinu kao sampler nisam mislio na hardwerski nego na svoj stari komp na 1Ghz, giga rama , dokupiti neku karticu sa vise izlaza, digitalno povezati sa glavnom masinom i naravno softwerski sampler!
Dlukace, meni bas to smeta sto je editacija i loadovanje samplova u HW samplere jako sporo.. Mnogo jednostavnije mi je da HD natovarim samplovima, editacija brza...ma sve je brze. Gledao sam neke plovne yamahe i AKAI samplere, nije ni to bas jeftino, ovako mi se to cini bolje resenje. Za studio naravno... Nije varijanta za vucaranje po svirkama...
SandRob
12-07-2005, 05:39 AM
bas mi je zal sto san proda svoj emulator, jer vidin da san ode moga postic jos bolju cijenu. :(
nego, iman doma jos jedan akai so1. ima displey i nekoliko lipih lampica, potenciometara i butuni. sive metalik je boje i kad ga klijent vidi, odma postaje pacijent.
cijena? sitnica. kilo - 15?. :mrgreen:
lipo upalite akai neka svitli a vi radite na softwarevskima samplerima.
ako van akai ne svitli dovoljno, iman van ja jos dvi stolne lampe za prodat. :plazi: (ne radi smajl koji san misli stavit)
Color
13-07-2005, 09:05 AM
hehehe...pa meni ce onda biti dovoljne i te 2 stolne lampe! ;)
zvincic
13-07-2005, 05:28 PM
sandro, jesu u pitanju "lava lamp"e? :D
slowstar
30-09-2005, 09:52 PM
Ljudi, jeste li razmusljali o AKAI Z8 masini?
Jako, jako dobar sampler, nema problema sa "piraterijom" cita svakakve formate, WAV, Roland, ima 10 izlaza, memoriju od 512mb, Fenomenalan zvuk, i ne opterecuje nijedan CPU.
Ja sam ponosni vlasnik istog, i koristim ga stalno, i pored toga sto imam (legalni) GIGA, i EXS 24 (na mom dragom Macintoshu G5 dual 2 ghz)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.