View Full Version : Prosto (možda čak i glupo) pitanje...
arsenique
30-06-2005, 02:59 AM
OK, dakle rešio sam problem prostora gde ću graditi studio ali imam problem sa veličinom prostora (5x4). Ono što sam zapravo hteo da pitam je da li je moguće da režija i gluva soba budu u istom prostoru tj. da ne budu razdeljene a da se pritom pridržavam barem nekih osnovnih pravila o zvučnoj izolaciji gluve sobe? Mislim da, ukoliko je odgovor pozitivan, bi mi to uštedelo mnogo na prostoru (jedan zid zauzima mnogo više nego što se čini) a o novcu da i ne govorim...
Unapred hvala na odgovoru.
Moze, ali onda moras da izbacis kompjuter iz sobe.
Ako budes hteo da snimas nesto sa iole pristojnim mikrofonom, snimices svaki obrt ventilatora...
diviner
30-06-2005, 03:14 AM
I ne samo buku "rezije" vec ces imati i problem monitoringa (ne mozes snimati i u isto vrijeme kontrolisati zvuk koji ulazi u DAW, jer ces imati mikrofoniju...ukoliko budes koristio slusalice, jedan dio zvuka koji ce "propustati" ces opet usnimiti kao visak).
Pa to ga ceka i ako ima gluvu sobu... I tamo mora da nosi slusalice... mislim... Ne mora, ali bolje cuje sa njima :)
Istina je da u tom slucaju ne mozes koristiti zvucnike, ali svi smo kroz to prosli... Kad se samo setim, leto, 1000 stepeni, a ja preko kompjutera dva cebeta i onda snimam 10 minuta, pa malo luftiram da mi se ne bi upalio... Ludilo! :)
ridge
30-06-2005, 12:08 PM
A pored kulera cuje se i svako skripanje stolice kao i sve drugo sto se pomeri i oglasi u sobi, mozda da napravis bar paravane koji su zvucno izolovani pa da mozes da ih stavljas i sklanjas po potrebi, to ti je neko resenje izmedju.
Imas sasvim dovoljno mesta ( iako mesta nikad nema dovoljno), da napravis malu kabinu za vokal (pretpostavljam da ces najvise to snimati). Npr, iskoristis jedan ugao - dobio si dva zida, a druga dva napravis (valjalo bi i vrata na jednom ;) ) , i to, sa kombinacijom azmafon /gips nece da bude previse skupo
Mogli
01-07-2005, 12:43 AM
To moze da se izvede na sasvim jednostavan nacin. Uzmi i napravi jednu dobro izolovanu kutiju gde ces smestiti racunar i to ti je cela filozofija.
Ajd' da se nadovezem na temu
I ja treba da sredjujem na leto svoj prostor i najveca dilema mi je 'machine room' . U koliko mali prostor smem da smestim komp i pojacalo sa aktivnim hladjenjem, a da unutra ne bude problema sa temperaturom?
Nadam se da ovo interesuje i Areseniqa ;)
Pa neces imati problem sa temperaturom, ako napravis ventilaciju u machine room-u.
Ja sam se isto nosio tom mislju, ali mi je sve stalo kod periferija koje bi morale da se izvlace, kako bi bile dostupne u radu (CD/DVD rom, mis, tastatura, monitor, midi/USB kabl...), a dobio sam informaciju da se budzenjem i produzavanjem gubi na pouzdanosti prenosa i na samom kvalitetu (sto mi nekako i zvuci logicno), pa sam za sada odustao od takve ideje i zadovoljio se konceptom rezija/ gluva soba.
arsenique
02-07-2005, 02:52 AM
Drugari, hvala na odgovorima i idejama. Problem ću rešiti kliznim vratima na sredini. Inače najviše će se snimati gitara ali pošto volim da imam što prirodniji zvuk želim da izbegne snimanje direkt "u sto" tako da neku "komoru" za snimanje moram imati ali dobro je da ste mi skrenuli pažnju (verovatno da sam uradio drugačije i sam bih došao do toga) da ću snimiti svaki šum koji se nađe i zatekne u prostoriji.
Inače evo i jedne anegdote vezane za izolovanje mog prostora... Kada sam odabrao gde ću ga praviti rešio sam da pogledam nivoe buke koju kupim od spolja i da spram toga gledam kako i gde ću da izolujem. I sve sam uspeo da rešim ali jedno ne. Naime komšija mi ima toliko glasne GUSKE da jednostavno ne znam kako da izađem s tim na kraj sem da ih potamanim. To je jedan toliko prodoran visokofrekventni zvuk da je to jednostavno fenomen koji mi je isprva bio smešan ali sad mi je već zabrinjavajuć. Eh... lepote življenja u ravnici.... pitao sam komšiju kada će ih klati čisto da znam za kada da planiram neko snimanje samo se plašim da me nije shvatio dovoljno ozbiljno...
Tiki the Boyler
23-08-2005, 03:53 PM
aresenique ne zaboravi da ces prilikom snimanja gitare u "komori" dobiti zvuk gitare u komori!
Ne bih sad da budem neki partibrejker, ali... razmisli malo!
p.s. Guske nisu problem! Vidi sa Ru i kompanijom da sledece okupljanje Rumskog bude kod tebe, pa da se svi fino sladimo pastetom od guscije dzigerice! :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.